Team Mijnzzp

Bouwplaats

Algemene informatie over de bouwbranche

Binnen de bouwnijverheid zijn ongeveer 115.000 bedrijven actief waaronder de algemene bouw, projectontwikkeling, grond- water- en wegenbouw en de gespecialiseerde bouw vallen. In de bouwsector werken momenteel ongeveer 120.000 vaklieden als zzp'er en dit aantal blijft al jaren groeien. Het werken in loondienst in de bouw komt dan ook steeds minder voor. In de totale bouwsector zijn binnen Nederland ongeveer 450.000 mensen actief zowel in loondienst als ondernemer. De bouwnijverheid zet jaarlijks netto tussen de 40 en 50 miljard euro om wat ongeveer zes procent van het bruto binnenlands product is.

De meeste bedrijven binnen de bouwsector vallen onder de zogenaamde midden- en kleinbedrijf en er zijn ongeveer tien grote bouwconcerns die meestal ook nog kleine vestigingen hebben. De grond- weg- en waterbouw behaalt ongeveer zestig procent van hun omzet uit overheidsopdrachten. Binnen de bouwsector zijn zeer veel zelfstandig ondernemers actief die zich kunnen verhuren als zzp'er of hun eigen opdrachten aannemen. De meeste zzp'ers combineren het verhuren als zzp'er en het zelfstandig aannemen van opdrachten om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. De bouwsector kent zeer veel verschillende specialisaties die om verschillende vakmensen vragen. Binnen de bouwwereld komen dan ook zeer veel verschillende soorten specialisaties samen.

Carrièremogelijkheden binnen de bouwbranche

Binnen de bouwnijverheid komen er zeer veel verschillende soorten beroepen voor die kunnen variëren van ongeschoolde beroepen, Mbo-beroepen, Hbo-beroepen tot universitaire beroepen. Over het algemeen is het tot aan het Mbo-niveau lastig om door te groeien binnen de bouwsector. De arbeiders tot aan het Mbo-niveau zijn doorgaans de arbeiders op de werkvloer die meestal niet echt door kunnen groeien binnen de bouwsector. Wel zijn er natuurlijk voldoende externe opleidingsmogelijkheden of cursussen beschikbaar die ook arbeiders verder kunnen helpen in hun carrière. Binnen de bouwwereld staan veiligheid en arbeidsomstandigheden vandaag de dag zeer hoog aangeschreven en moeten de bouwvakkers diverse verplichte cursussen volgen voordat deze ingehuurd kunnen worden door bijvoorbeeld een aannemer. Daarnaast is het tegenwoordig heel normaal om als zzp'er te starten binnen de bouw en je eigen opdrachten te vergaren wat natuurlijk ook gezien kan worden als het werken aan je carrière en het doorgroeien als persoon.

Opleidingen en cursussen bouwbranche

Er zijn voor de bouwnijverheid zeer veel opleidingsmogelijkheden en cursussen te volgen op verschillende niveaus die afhankelijk zullen zijn van je eigen competenties. Vooral op het gebied van veilig werken bestaat er tegenwoordig een belangrijke cursus genaamd veiligheid gezondheid en milieu (VGM). Daarnaast kent de bouwnijverheid ook de KOB organisatie (kader- en ondernemers- opleiding in de bouw) die op verschillende niveaus opleidingen verzorgen voor mensen in de bouwsector. Ook is het niet ongebruikelijk binnen de bouwsector dat toeleveranciers cursussen geven aan ondernemers binnen de bouwsector.

Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de bouwbranche

Starten als zelfstandig ondernemer binnen de bouwbranche

Binnen de bouwnijverheid zijn al zeer veel zelfstandig ondernemers actief als zzp'er en de bouwsector is dan ook de grootste zzp-branche binnen Nederland. Er werken momenteel meer dan 120.000 zzp'er in de bouw die zich allemaal verhuren en zelfstandig opdrachten aannemen. Binnen de bouwsector worden er ieder jaar heel veel bedrijven opgericht maar stoppen er ook heel veel bedrijven weer omdat lang niet alle startende zzp'ers zich goed hebben laten voorlichten en wellicht niet aan voldoende opdrachten kunnen komen om rond te kunnen komen. Daarnaast gaat het ook financieel met de belastingdienst nogal eens mis. Het niet afdragen van premies c.q. belastingen zal vroeg of laat onherroepelijk tot problemen leiden. Wie wil starten als zzp'er moet zich goed laten voorlichten door verschillende specialisten zoals de kamer van koophandel, de belastingdienst, boekhouders en financieel adviseurs. Belangrijk om te onthouden is dat goeie informatie over het algemeen niet gratis is.

Informatie over de bouwbranche op Mijnzzp.nl

De bouwbranche op Mijnzzp.nl is de grootste branche die wij momenteel hebben wat al aangeeft dat er zeer veel ondernemers actief zijn binnen de bouw. Echter is het ook de grootste branche waar regelmatig ondernemers weer stoppen. Binnen de bouwbranche hebben wij momenteel ruimt 81 beroepen uitgebreid omschreven staan en zijn de teksten voorzien van één of meerdere filmpjes. Ook zijn de beroepen-informatiepagina's allemaal voorzien van mogelijke opleidingen, waar iemand kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De bouwbranche op Mijnzzp.nl trekt dagelijks zeer veel bezoekers die op zoek zijn naar informatie. Ook scholieren bezoeken de beroepen op Mijnzzp.nl vaak voor een eventueel werkstuk, spreekbeurt of mogelijke opleiding. De populairste beroepen binnen de bouwsector op Mijnzzp.nl zijn momenteel de beroepen timmerman, uitvoerder, bouwkundig adviseur, loodgieter en elektricien.

Mijnzzp.nl

Bouw

Populaire beroepen

Team Mijnzzp
Funderingsspecialist
Keukenmonteur
Vochtbestrijder
Keurspecialist arbeidsmiddelen
Betontimmerman
Werkplaatstimmerman
Machinaal houtbewerker
Houtrotspecialist
BIM-modelleur
Restaurateur (bouw)
Groothandelaar (bouwsector)
Dakdekker
Heier
Klusjesman
Gevelbekleder
Plafond en wandmonteur
Bouwvakker
Projectleider bouw
Vertegenwoordiger (bouw)
Constructeur
Sloper
Deurenafhanger
Schilder
Calculator
Dakkapelspecialist
Gevelreiniger
Glaszetter
Asbestsaneerder
Metselaar
Badkamermonteur
Gibobouwer
Steigerbouwer
Architect
Behanger
Lijmwerker
Kozijnenfabrikant
Trappenspecialist
Spackspuiter
Bouwkundig tekenaar
Uitvoerder
Opperman
Werkvoorbereider bouw
Inkoper (bouw)
Montagemedewerker kozijnen
Betonstorter
Timmerman recreatiebouw
Betonreparateur
Medewerker bouwmaterialenhandel
Natuursteenbewerker
Bouwkundig adviseur
Stratenmaker
Voeger
Kraanmachinist (bouw)
Glas in lood zetter
Stukadoor
Bouwopruimer
Bouwkostendeskundige
Betonboorder
Interieurbouwer
Hoofduitvoerder
Tegelzetter
Opzichter (bouw)
Timmerman
Aannemer
Betonstaalverwerker
Kitter
Dekvloerenlegger
Sleuvenfrezer

Mijnzzp.nl

Bouw

Bedrijven

Team Mijnzzp

Gebruik de knop hieronder voor een overzicht van alle bedrijven in de branche Bouw op Mijnzzp.nl.

Bedrijven in deze branche

Mijnzzp.nl

Zzp-ers en advertenties