Avatar van Team Mijnzzp

Bouwplaats

Algemene informatie over de bouwbranche

Binnen de bouwnijverheid zijn ongeveer 115.000 bedrijven actief waaronder de algemene bouw, projectontwikkeling, grond- water- en wegenbouw en de gespecialiseerde bouw vallen. In de bouwsector werken momenteel ongeveer 120.000 vaklieden als zzp'er en dit aantal blijft al jaren groeien. Het werken in loondienst in de bouw komt dan ook steeds minder voor. In de totale bouwsector zijn binnen Nederland ongeveer 450.000 mensen actief zowel in loondienst als ondernemer. De bouwnijverheid zet jaarlijks netto tussen de 40 en 50 miljard euro om wat ongeveer zes procent van het bruto binnenlands product is.

De meeste bedrijven binnen de bouwsector vallen onder de zogenaamde midden- en kleinbedrijf en er zijn ongeveer tien grote bouwconcerns die meestal ook nog kleine vestigingen hebben. De grond- weg- en waterbouw behaalt ongeveer zestig procent van hun omzet uit overheidsopdrachten. Binnen de bouwsector zijn zeer veel zelfstandig ondernemers actief die zich kunnen verhuren als zzp'er of hun eigen opdrachten aannemen. De meeste zzp'ers combineren het verhuren als zzp'er en het zelfstandig aannemen van opdrachten om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. De bouwsector kent zeer veel verschillende specialisaties die om verschillende vakmensen vragen. Binnen de bouwwereld komen dan ook zeer veel verschillende soorten specialisaties samen.

Carrièremogelijkheden binnen de bouwbranche

Binnen de bouwnijverheid komen er zeer veel verschillende soorten beroepen voor die kunnen variëren van ongeschoolde beroepen, Mbo-beroepen, Hbo-beroepen tot universitaire beroepen. Over het algemeen is het tot aan het Mbo-niveau lastig om door te groeien binnen de bouwsector. De arbeiders tot aan het Mbo-niveau zijn doorgaans de arbeiders op de werkvloer die meestal niet echt door kunnen groeien binnen de bouwsector. Wel zijn er natuurlijk voldoende externe opleidingsmogelijkheden of cursussen beschikbaar die ook arbeiders verder kunnen helpen in hun carrière. Binnen de bouwwereld staan veiligheid en arbeidsomstandigheden vandaag de dag zeer hoog aangeschreven en moeten de bouwvakkers diverse verplichte cursussen volgen voordat deze ingehuurd kunnen worden door bijvoorbeeld een aannemer. Daarnaast is het tegenwoordig heel normaal om als zzp'er te starten binnen de bouw en je eigen opdrachten te vergaren wat natuurlijk ook gezien kan worden als het werken aan je carrière en het doorgroeien als persoon.

Opleidingen en cursussen bouwbranche

Er zijn voor de bouwnijverheid zeer veel opleidingsmogelijkheden en cursussen te volgen op verschillende niveaus die afhankelijk zullen zijn van je eigen competenties. Vooral op het gebied van veilig werken bestaat er tegenwoordig een belangrijke cursus genaamd veiligheid gezondheid en milieu (VGM). Daarnaast kent de bouwnijverheid ook de KOB organisatie (kader- en ondernemers- opleiding in de bouw) die op verschillende niveaus opleidingen verzorgen voor mensen in de bouwsector. Ook is het niet ongebruikelijk binnen de bouwsector dat toeleveranciers cursussen geven aan ondernemers binnen de bouwsector.

Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de bouwbranche

Starten als zelfstandig ondernemer binnen de bouwbranche

Binnen de bouwnijverheid zijn al zeer veel zelfstandig ondernemers actief als zzp'er en de bouwsector is dan ook de grootste zzp-branche binnen Nederland. Er werken momenteel meer dan 120.000 zzp'er in de bouw die zich allemaal verhuren en zelfstandig opdrachten aannemen. Binnen de bouwsector worden er ieder jaar heel veel bedrijven opgericht maar stoppen er ook heel veel bedrijven weer omdat lang niet alle startende zzp'ers zich goed hebben laten voorlichten en wellicht niet aan voldoende opdrachten kunnen komen om rond te kunnen komen. Daarnaast gaat het ook financieel met de belastingdienst nogal eens mis. Het niet afdragen van premies c.q. belastingen zal vroeg of laat onherroepelijk tot problemen leiden. Wie wil starten als zzp'er moet zich goed laten voorlichten door verschillende specialisten zoals de kamer van koophandel, de belastingdienst, boekhouders en financieel adviseurs. Belangrijk om te onthouden is dat goeie informatie over het algemeen niet gratis is.

Informatie over de bouwbranche op Mijnzzp.nl

De bouwbranche op Mijnzzp.nl is de grootste branche die wij momenteel hebben wat al aangeeft dat er zeer veel ondernemers actief zijn binnen de bouw. Echter is het ook de grootste branche waar regelmatig ondernemers weer stoppen. Binnen de bouwbranche hebben wij momenteel ruimt 80 beroepen uitgebreid omschreven staan en zijn de teksten voorzien van één of meerdere filmpjes. Ook zijn de beroepeninformatiepagina's allemaal voorzien van mogelijke opleidingen, waar iemand kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De bouwbranche op Mijnzzp.nl trekt dagelijks zeer veel bezoekers die op zoek zijn naar informatie. Ook scholieren bezoeken de beroepen op Mijnzzp.nl vaak voor een eventueel werkstuk, spreekbeurt of mogelijke opleiding. De populairste beroepen binnen de bouwsector op Mijnzzp.nl zijn momenteel de beroepen timmerman, uitvoerder, bouwkundig adviseur, loodgieter en elektricien.

Mijnzzp.nl

Bouw

Populaire beroepen

Avatar van Team Mijnzzp
Inkoper (bouw)
Asbestsaneerder
kozijnen leverancier
Dakkapelspecialist
Vochtbestrijder
Timmerman
Gibobouwer
Sloper
Behanger
Kitter
Bouwvakker
Bouwkundig tekenaar
Funderingsspecialist
Spackspuiter
Bouwopruimer
Groothandelaar (bouwsector)
Vertegenwoordiger (bouw)
Houtrotspecialist
Tegelzetter
Kraanmachinist (bouw)
Machinaal houtbewerker
Betontimmerman
Stukadoor
Heier
Betonstaalverwerker
BIM-modelleur
Glas in lood zetter
Keukenmonteur
Betonreparateur
Hoofduitvoerder
Restaurateur (bouw)
Bouwkundig adviseur
Deurenafhanger
Aannemer
Natuursteenbewerker
Trappenspecialist
Dakdekker
Dekvloerenlegger
Stratenmaker
Klusjesman
Interieurbouwer
Lijmwerker
Glaszetter
Betonboorder
Opzichter (bouw)
Plafond en wandmonteur
Badkamermonteur
Metselaar
Projectleider bouw
Calculator
Opperman
Uitvoerder
Constructeur
Timmerman recreatiebouw
Architect
Betonstorter
Keurspecialist arbeidsmiddelen
Gevelreiniger
Voeger
Werkvoorbereider bouw
Steigerbouwer
Montagemedewerker kozijnen
Schilder
Sleuvenfrezer
Gevelbekleder

Mijnzzp.nl

Bouw

Bedrijven

Avatar van Team Mijnzzp

Mijnzzp.nl

Zzp-ers en advertenties