Algemene informatie over de bouwbranche
In de bouwnijverheid zijn ongeveer 205.000 bedrijven actief, waaronder algemene bouwbedrijven, projectontwikkelaars, grond-, water- en wegenbouwers en gespecialiseerde aannemers. In de sector werken circa 340.000 mensen in loondienst en nog eens zo’n 200.000 vakmensen als zzp’er. Dit aantal zelfstandigen groeit al jaren, waardoor loondienst steeds minder voorkomt. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 550.000 mensen actief in de bouw, zowel werknemers als ondernemers. De sector genereert jaarlijks zo’n 100 miljard euro omzet, goed voor ongeveer tien procent van het bruto binnenlands product.
De meeste bouwbedrijven vallen onder het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast zijn er zo’n tien grote bouwconcerns, die vaak ook kleinere vestigingen hebben. De grond-, weg- en waterbouw haalt ongeveer zestig procent van de omzet uit overheidsopdrachten. Binnen de sector zijn veel zelfstandig ondernemers actief, die zich als zzp’er verhuren of zelfstandig opdrachten aannemen, vaak doen zij beide om continu werk te hebben. De bouw kent een breed scala aan specialisaties, waarvoor diverse vakmensen nodig zijn.
Carrièremogelijkheden binnen de bouwbranche
De bouwnijverheid kent een grote diversiteit aan beroepen, van ongeschoolde functies tot mbo-, hbo- en universitaire functies. Voor medewerkers op of onder mbo-niveau is doorgroeien vaak lastig. Zij werken meestal op de werkvloer, waar doorgroeimogelijkheden beperkt zijn. Toch zijn er voldoende externe opleidingen en cursussen beschikbaar om de carrièrekansen te vergroten. Binnen de sector zijn veiligheid en arbeidsomstandigheden van groot belang. Werknemers moeten vaak verplichte cursussen volgen voordat ze ingezet mogen worden, bijvoorbeeld door een aannemer. Ook starten steeds meer mensen als zzp’er in de bouw, waarmee ze actief werken aan hun loopbaan en persoonlijke ontwikkeling.
Opleidingen en cursussen bouwbranche
Binnen de bouwnijverheid zijn er veel opleidingen en cursussen beschikbaar op verschillende niveaus, afhankelijk van iemands vaardigheden en ambities. Veilig werken is een belangrijk thema; zo is de cursus Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) inmiddels standaard. Ook biedt de KOB (Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf) opleidingen op verschillende niveaus aan. Daarnaast geven leveranciers regelmatig cursussen aan ondernemers in de bouw.
Brancheverenigingen en belangenbehartigers bouwbranche
- Aannemersfederatie bouw en infra Nederland
- BNA (architecten)
- Bouwend Nederland
- Cobouw
- FNV zelfstandige
- NOA (afbouwbedrijven)
- Ondernemersplein
- Tis (bouwkwaliteit)
Starten als zelfstandig ondernemer bouwbranche
De bouwsector is niet de grootste zzp-sector van Nederland, ook al denken veel mensen van wel. In de bouw zijn ruim 200.000 zelfstandige ondernemers actief, maar in sectoren als de zakelijke dienstverlening en de cultuursector zijn dat er nog meer. Jaarlijks starten veel mensen een eigen bouwbedrijf, maar ook veel ondernemers stoppen weer. Vaak komt dit doordat starters zich onvoldoende laten informeren of er niet in slagen voldoende opdrachten te verwerven. Ook gaat het regelmatig mis met het afdragen van belastingen en premies. Wie als zzp’er aan de slag wil, doet er verstandig aan zich goed te laten adviseren door instanties zoals de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst, een boekhouder of een financieel adviseur. Belangrijk om te onthouden: goede informatie is zelden gratis.
Verzekeren als zzp'er
Voor zzp’ers is het belangrijk om zich te beschermen tegen onverwachte risico’s. Verzekeringen spelen hierbij een grote rol. Zo dekt een AVB schade aan derden tijdens je werk. Een AOV is aan te raden om bij ziekte of een ongeluk inkomensverlies te voorkomen. Afhankelijk van je beroep kan een BAV zelfs verplicht zijn. Breng de risico’s binnen jouw branche goed in beeld. Sluit de juiste zzp-verzekeringen af om problemen te voorkomen.
Informatie over de bouwbranche op Mijnzzp.nl
De bouwbranche is momenteel de grootste sector op Mijnzzp.nl, wat laat zien hoeveel ondernemers hierin actief zijn. Tegelijkertijd is het ook de sector waarin veel ondernemers weer stoppen. Op Mijnzzp.nl zijn momenteel ruim 81 bouwberoepen uitgebreid beschreven, vaak voorzien van één of meerdere video’s. De beroepsinformatie pagina's bevatten informatie over opleidingen, mogelijke werkplekken, benodigde competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De pagina’s trekken dagelijks veel bezoekers, waaronder ook scholieren die informatie zoeken voor werkstukken, spreekbeurten of opleidingskeuzes. De populairste beroepen op Mijnzzp.nl zijn timmerman, uitvoerder, bouwkundig adviseur, bouwkundige tekenaar en het beroep bouwvakker.
Alle ondernemers hebben op Mijnzzp.nl de mogelijkheid om gratis een eigen bedrijfsprofiel aan te maken. Door de juiste beroepen aan je zzp-profiel toe te voegen, kunnen andere ondernemers en potentiële opdrachtgevers je eenvoudig vinden. Het aanmaken van een bedrijfspagina voor zzp’ers om reclame te maken voor je eigen bedrijf is en blijft gratis. Daarbij maakt het niet uit of het om een eenmanszaak gaat of bijvoorbeeld een mkb-bedrijf.
Mijnzzp.nl