Ploegbaas

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Ploegbaas?

Een ploegbaas is een medewerker die leiding geeft aan een groep medewerkers. Bijvoorbeeld in de vorm van baas over een groep met bouwvakkers. In de meeste gevallen zal een ploegbaas zelf ook meewerken met de medewerkers waarover hij of zij de leiding heeft. Een ploegbaas is meestal een ervaren medewerker met een brede kennis die als allround vakman gezien moet worden. Ploegbazen komen in verschillende sectoren voor en niet alleen in de bouw. Denk bijvoorbeeld ook aan de industrie, slagerijen en aan de scheepsbouw. Over het algemeen zal een ploegbaas tussen de vier en tien man aansturen, wat per organisatie kan verschillen. Een groot voordeel van het gebruiken van een ploegbaas als werkgever is dat een kleine groep werknemers op een snelle en directe manier aangestuurd kan worden. Daarnaast hebben de diverse werknemers een duidelijk aanspreekpunt. Het worden van ploegbaas is over het algemeen alleen mogelijk als het ervaren medewerkers betreft die ook over leidinggevende capaciteiten beschikken. Een ploegbaas moet niet gezien worden als een manager. Een ploegbaas hoeft geen manager te zijn. Als ploegbaas het je in de meeste gevallen wel te maken met andere leidinggevenden, bijvoorbeeld een uitvoerder. De belangrijkste werkzaamheden van een ploegbaas zijn het toezien op en het begeleiden van de werkzaamheden. Zoals eerder omschreven kan een ploegbaas in meerdere branches werkzaam zijn. De functie is het vaakst terug te zien in de bouw op de bouwplaats, waar de ploegbaas de medewerkers aanstuurt. Bijvoorbeeld aanwijzingen geeft over wat er die dag moet gebeuren en controleert of de medewerkers de taken uitvoeren. Een ploegbaas staat wat dat betreft in contact met een leidinggevende en legt daar verantwoording aan af. Een andere benaming voor ploegbaas kan ook zijn voorman.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Ploegbaas

Wat is het salaris en tarief van een Ploegbaas? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Ploegbaas in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Ploegbaas

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Ploegbaas bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl