Ploegbaas

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep ploegbaas
Leiding geven aan een beperkt team
Werken als ploegbaas
Wat doet een ploegbaas:
Hoe het is om in de bouw te werken:
Opleidingen tot ploegbaas
Bedrijven waar een ploegbaas werkzaam kan zijn
Competenties ploegbaas
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ploegbaas
Arbeidsvoorwaarden en salaris ploegbaas
Eigen bedrijf starten als Ploegbaas
Boekhoudprogramma vergelijken Ploegbaas

Beroep ploegbaas

Een ploegbaas is een medewerker die leiding geeft aan een groep medewerkers. Bijvoorbeeld in de vorm van baas over een groep met bouwvakkers. In de meeste gevallen zal een ploegbaas zelf ook meewerken met de medewerkers waarover hij of zij de leiding heeft. Een ploegbaas is meestal een ervaren medewerker met een brede kennis die als allround vakman gezien moet worden. Ploegbazen komen in verschillende sectoren voor en niet alleen in de bouw. Denk bijvoorbeeld ook aan de industrie, slagerijen en aan de scheepsbouw. Over het algemeen zal een ploegbaas tussen de vier en tien man aansturen, wat per organisatie kan verschillen. Een groot voordeel van het gebruiken van een ploegbaas als werkgever is dat een kleine groep werknemers op een snelle en directe manier aangestuurd kan worden. Daarnaast hebben de diverse werknemers een duidelijk aanspreekpunt. Het worden van ploegbaas is over het algemeen alleen mogelijk als het ervaren medewerkers betreft die ook over leidinggevende capaciteiten beschikken. Een ploegbaas moet niet gezien worden als een manager. Een ploegbaas hoeft geen manager te zijn. Als ploegbaas het je in de meeste gevallen wel te maken met andere leidinggevenden, bijvoorbeeld een uitvoerder. De belangrijkste werkzaamheden van een ploegbaas zijn het toezien op en het begeleiden van de werkzaamheden. Zoals eerder omschreven kan een ploegbaas in meerdere branches werkzaam zijn. De functie is het vaakst terug te zien in de bouw op de bouwplaats, waar de ploegbaas de medewerkers aanstuurt. Bijvoorbeeld aanwijzingen geeft over wat er die dag moet gebeuren en controleert of de medewerkers de taken uitvoeren. Een ploegbaas staat wat dat betreft in contact met een leidinggevende en legt daar verantwoording aan af. Een andere benaming voor ploegbaas kan ook zijn voorman.

Leiding geven aan een beperkt team

Een ploegbaas komt binnen de bouwsector onder andere voor bij onderaannemers die voor aannemers werken, zoals metselbedrijven, timmerbedrijven of installatiebedrijven. Over het algemeen is de uitvoerder op een bouwplaats de verantwoordelijke toezichthouder, maar kunnen de metselbedrijven een ploegbaas aangesteld hebben die weer het aanspreekpunt is voor de uitvoerder. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk wie het aanspreekpunt is. Een ploegbaas zal in de meeste gevallen ook zelf meewerken en daarnaast zijn collega's aansturen. Een ploegbaas heeft doorgaans verschillende verantwoordelijkheden, waarbij de operationele aansturing een belangrijke rol speelt. Het gaat niet uitsluitend om het aansturen van medewerkers, maar ook op het toezicht op de uitvoering van het productieproces. Daarbij heeft de ploegbaas onder meer de verantwoordelijkheid ten aanzien van machines, transportmiddelen, gereedschappen en andere faciliteiten. Het verdelen en coördineren van de werkzaamheden onder medewerkers is eveneens een taak van de ploegbaas. Het afstemmen van de kwantiteit en kwaliteit behoort eveneens tot de functie van de ploegbaas. Verder zijn er doorgaans projecteisen die de ploegbaas bewaakt.

Werken als ploegbaas

Een ploegbaas is meestal een ervaren medewerker die veel ervaring en kennis opgedaan heeft van een bepaald arbeidsproces en alle kneepjes van het vak kent. Daarnaast is het belangrijk dat een ploegbaas over voldoende inzicht beschikt en precies doorheeft wat op dat moment belangrijk is om de werkzaamheden goed te laten verlopen. Over het algemeen is het alleen mogelijk om ploegbaas te worden wanneer je over veel kennis en ervaring beschikt en je dus een allround vakman bent. Daarnaast is het belangrijk als ploegbaas dat andere medewerkers jouw leiding accepteren, omdat het anders meestal lastig samenwerken zal zijn. Een ploegbaas moet over bepaalde managementvaardigheden beschikken om als ploegbaas te kunnen werken. Als ploegbaas ben je over het algemeen niet alleen aan het werk met je eigen arbeid maar ook veel aan het overleggen met andere bedrijven of leidinggevenden.

Wat doet een ploegbaas:

  • Het zelf meewerken als operationeel medewerker.
  • Het aansturen van verschillende medewerkers.
  • Het controleren en inspecteren van werkzaamheden.
  • Het houden van toezicht op regelgeving.
  • Het toezien op de algemene veiligheid tijdens het werk.
  • Het uitvoeren van administratieve werkzaamheden.

Hoe het is om in de bouw te werken:

Opleidingen tot ploegbaas

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden als ploegbaas. Wel bestaan er diverse cursussen die geschikt kunnen zijn voor een aanstaande ploegbaas, die kunnen helpen in het aansturen van personeel. Een ploegbaas heeft in de meeste gevallen geen opleiding genoten in het aansturen van personeel, omdat de ploegbaas meestal zelf ook een vakman is met bepaalde managementvaardigheden die opgemerkt worden door zijn leidinggevende. Een ploegbaas zal over het algemeen minimaal over mbo werk- en denkniveau moeten beschikken, afhankelijk van de werkzaamheden en industrie waar deze werkzaam is. Als ploegbaas heb je over het algemeen redelijk veel te maken met administratieve werkzaamheden. Hiervoor kun je gebruikmaken van een online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een ploegbaas werkzaam kan zijn

Een ploegbaas komt in verschillende sectoren voor en zeker niet alleen in de bouw. Denk bijvoorbeeld ook aan de scheepsindustrie of de landbouwsector. Over het algemeen kunnen we stellen dat een ploegbaas overal wel kan voorkomen waar veel mensen aan het werk zijn. Het is bijvoorbeeld eveneens mogelijk dat een ploegbaas in een fabriek de verantwoordelijkheid heeft over een team met medewerkers. Het is dan de taak van de ploegbaas dat het productieproces optimaal verloopt. Er zijn dan ook allerlei sectoren denkbaar waar ploegbazen een functie vervullen. Zo is het onder meer mogelijk om als ploegbaas in de glastuinbouw te werken, net als in de wegenbouw. Of om als ploegbaas te werken in de groenvoorziening en in dienst is van de gemeente. Een andere benaming voor ploegbaas kan de benaming voorman zijn.

Competenties ploegbaas

Een ploegbaas zal een allround vakman moeten zijn met veel werkervaring, die over bepaalde managementvaardigheden beschikt. Naast de vakinhoudelijke competenties moet een ploegbaas communicatief gezien ook sterk in zijn schoenen staan. Een ploegbaas dient in staat te zijn om aansturing te geven en daarom over leidinggevende capaciteiten te beschikken. Verder is het belangrijk dat een ploegbaas over eigenschappen beschikt om anderen te motiveren. Er is doorgaans zowel vereist dat een ploegbaas zelfstandig kan werken en in teamverband. Praktisch inzicht en technische kennis zijn eveneens competenties die van pas komen in de functie van ploegbaas. Verder is het nog belangrijk om oog te hebben voor zowel de veiligheid als kwaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ploegbaas

Het arbeidsmarktperspectief als ploegbaas is over het algemeen niet heel groot te noemen, omdat voor de functie ploegbaas niet veel vacatures te vinden zijn. Over het algemeen zal een ploegbaas alleen aangesteld worden, omdat de werkgever bepaalde leidinggevende vaardigheden ziet in de werknemer. De doorgroeimogelijkheden als ploegbaas moeten gezien worden als het verder ontwikkelen van je managementvaardigheden, zodat een hogere functie wellicht mogelijk is binnen het bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ploegbaas

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als ploegbaas in verschillende sectoren werkzaam kan zijn in uiteenlopende functies. Wat een ploegbaas precies verdient, is moeilijk aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van je eigen functie en de sector waar je werkzaam bent. Over het algemeen zal een ploegbaas wel meer verdienen dan een gebruikelijke werknemer. Het extra salaris is sterk afhankelijk van je extra verantwoordelijkheden als ploegbaas en het aantal mensen dat je zal aansturen. Een ploegbaas zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Ploegbaas

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Ploegbaas, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Ploegbaas

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Ploegbaas bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Ploegbaas.

Mijnzzp.nl