Communicatieadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een communicatieadviseur is verantwoordelijk voor het adviseren van bedrijven, instellingen en overheden over hun communicatie. Deze communicatie kan interne communicatie betreffen maar zeker ook externe communicatie. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een communicatieadviseur het beste omschrijven als het adviseren van bedrijven over hoe ze het beste kunnen communiceren en wanneer ze moeten communiceren. Communicatie klinkt heel makkelijk maar soms kan het beter zijn om een specialist zoals een communicatieadviseur in te schakelen. Vooral als er moeilijke of lastige boodschappen gecommuniceerd moeten worden kan een goede communicatieadviseur enorm helpen. Een communicatieadviseur kan bedrijven op diverse manieren helpen met hun communicatie. Denk bijvoorbeeld aan het mede helpen opstellen van beleidsplannen die de organisatie aangaan, aan het redigeren van teksten en aan het helpen voorbereiden van persconferenties. Communicatie is een breed vakgebied en heeft zeker niet alleen betrekking op mondelinge communicatie.

Afhankelijk van de communicatieadviseur kan een communicatieadviseur ook andere rollen bekleden binnen de organisaties. Denk bijvoorbeeld aan het beroep persvoorlichter dat ook alles met communicatie te maken heeft. Een andere beroep kan weer zijn het beroep mediatrainer. Het leren communiceren op een goede manier is lang niet voor iedereen even makkelijk. Een ervaren communicatieadviseur kan onervaren mensen dan ook op veel manieren helpen te leren communiceren. Als organisaties vanuit de pers vragen krijgen is het vaak de communicatieadviseur die als persvoorlichter van het bedrijf optreedt. Het optreden als persvoorlichter is een moeilijke taak die om een ervaren communicatiemedewerker vraagt zoals een communicatieadviseur. Het niet voor kunnen bereiden op persvragen kan in sommige gevallen heel lastig zijn als persvoorlichter.

Om als goede communicatieadviseur aan het werk te kunnen is het erg belangrijk om veel ervaring opgedaan te hebben in het communicatievak. Een goede communicatieadviseur heeft over het algemeen veel ervaring met het organiseren en managen van communicatie binnen verschillende soorten bedrijven. Communicatie heeft over het algemeen betrekking op verschillende vormen van communicatie, zoals strategische communicatie, interne communicatie, externe communicatie, media-voorlichting en internetcommunicatie.

Redigeren van teksten

Een communicatieadviseur houdt zich ook bezig met het redigeren van teksten binnen bedrijven. Zo kan het het zijn dat een tekstschrijver een bepaalde tekst geschreven heeft die door andere mensen op een verkeerde manier geïnterpreteerd kan worden. Het is dan aan de communicatieadviseur om deze tekst zo aan te passen dat mogelijke problemen voorkomen worden. Een communicatieadviseur zal bij moeilijke of lastige teksten meestal meekijken voordat de teksten uitgebracht worden door het bedrijf.

Opstellen communicatiebeleid

Ook het opstellen van het communicatiebeleid binnen een organisatie is een onderdeel van het vak communicatieadviseur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan richtlijnen hoe medewerkers onderling mogen communiceren en welke gegevens een medewerker naar zijn thuisadres mag mailen of meenemen.

De opleiding Communicatie:

Opleidingen tot communicatieadviseur

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep communicatieadviseur, zoals de Hbo-opleiding communicatie of de Hbo-opleiding journalistiek. Wie als communicatieadviseur voor internationale bedrijven wil gaan werken kan wellicht nog het beste de Hbo-opleiding International Business and Languages volgen. Een gemiddelde Hbo-opleiding zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Het is binnen dit beroep belangrijk om te weten waar je precies wilt gaan werken na je opleiding, omdat dat van invloed kan zijn op je studierichting. Wanneer je in het buitenland of voor internationale bedrijven wil werken is het bijvoorbeeld belangrijk dat je ook vreemde talen beheerst. Maar ook binnen Nederland kunnen er verschillen zijn tussen het werken voor bedrijven of overheden, zoals het wel of niet hebben van internationale betrekkingen.

Bedrijven waar een communicatieadviseur werkzaam kan zijn

Een communicatieadviseur is over het algemeen werkzaam voor de grotere bedrijven en kan betrekking hebben op alle denkbare branches. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven zoals KLM, Shell, Philips en AkzoNobel. Als communicatieadviseur ben je werkzaam op de afdeling communicatie, die meestal verschillende functies kent, afhankelijk van de soort organisatie. Het is zeker niet ondenkbaar dat een ervaren goede communicatieadviseur ook werkzaam kan zijn als ondernemer.

Competenties communicatieadviseur

Als communicatieadviseur ben je een specialist op het gebied van communicatie en ken je de diverse media door en door. Een goede communicatieadviseur roept niet zomaar iets, zonder de mogelijke gevolgen afgewogen te hebben. Ook het beantwoorden van 'wat als' vragen zal een goede communicatieadviseur niet doen. De werkzaamheden als communicatieadviseur kunnen soms erg zwaar zijn, zoals wanneer er slecht nieuws naar buiten gebracht moet worden. Het is daarom belangrijk dat je sterk in je schoenen staat en een goed analytisch vermogen bezit, zodat je bijzaken gescheiden kan houden van de hoofdzakken. Vanzelfsprekend moet een communicatieadviseur zijn talen goed beheersen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als communicatieadviseur

Over het algemeen is er voldoende vraag naar goed opgeleide communicatieadviseurs, vanuit het bedrijfsleven en overheden. Wel is het zo dat het communicatievak uit meerdere disciplines en functies bestaat, en je dus als beginnend communicatieadviseur niet meteen de meest verantwoordelijke taken zal krijgen. Ook op de achtergrond werken doorgaan veel mensen op de communicatieafdeling. Maar over het algemeen moet het geen probleem zijn om werk te vergaren als communicatieadviseur. De doorgroeimogelijkheden als communicatieadviseur moeten gezien worden in het op de voorgrond mogen optreden als woordvoerder, of het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris communicatieadviseur

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor uiteenlopende bedrijven werkzaam kan zijn. Wel is het zo dat je doorgaans voor de grotere bedrijven en overheden werkzaam zal zijn, die hun arbeidsvoorwaarden doorgaans prima geregeld hebben. Het salaris als communicatieadviseur zal sterk afhankelijk zijn van je verantwoordelijkheid binnen de organisatie. Over het algemeen zal een beginnend communicatieadviseur tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Een ervaren communicatieadviseur, die bijvoorbeeld regelmatig op televisie zal verschijnen, verdient doorgaans wel stukken meer.

Mijnzzp.nl