Communicatieadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een communicatieadviseur zorgt er voor dat bepaalde informatie zo duidelijk mogelijk naar buiten gebracht wordt. De informatie die naar buiten gebracht wordt kan per bedrijf verschillen. Zo kan dit gedaan worden om reclame te maken voor een bepaald product of als voorlichting. In het kort komt het beroep communicatieadviseur er op neer dat men informatie uitwisselt. Het beroep kan op verschillende niveaus zijn wat vaak afhankelijk is van het soort bedrijf waar de diensten uitgevoerd worden.

Een communicatieadviseur kan verschillende doelen bedienen, afhankelijk en verschillend per soort bedrijf. In feite gaat het om gewoon duidelijk communiceren. Zo kan het nodig zijn om bij een bepaald product een heldere gebruiksaanwijzing te schrijven. Ook bij diensten die afgenomen worden door klanten is het vaak nodig om duidelijke, begrijpelijke voorwaarden te schrijven. Buiten het helder communiceren assisteert een communicatieadviseur ook andere medewerkers en directie binnen een organisatie.

Een communicatieadviseur houdt zich ook bezig met het redigeren van teksten binnen een bedrijf. Zo kan het het zijn dat iemand een bepaalde tekst geschreven heeft die door iemand anders op een andere manier geïnterpreteerd kan worden. Het is dan ook vaak nodig dat de communicatieadviseur deze brieven redigeert om problemen te voorkomen. In grote bedrijven is het heel normaal dat de juridische afdeling ook nog even naar de brief kijkt voordat deze naar de buitenwereld verzonden mag worden.

Ook het opstellen van het communicatiebeleid binnen een organisatie is een onderdeel van het vak zoals hoe medewerkers onderling mogen communiceren en welke gegevens een medewerker naar zijn thuisadres mag mailen of meenemen. Als er om wat voor reden vragen komen van de buitenwereld zoals van de pers is het vaak de communicatieadviseur die als voorlichter van een bedrijf optreedt. Het optreden als voorlichter is een van de moeilijkste taken die er kan zijn voor een communicatieadviseur omdat de meeste vragen spontaan komen en men vaak goed moet opletten hoe en wat men zegt tegen de pers.

Om als een communicatieadviseur aan het werk te kunnen is het erg belangrijk om veel ervaring te hebben in het communicatievak. Een goede communicatieadviseur heeft veel ervaring met het organiseren en managen van communicatie binnen verschillende bedrijven.

De opleiding Communicatie:

Opleidingen tot communicatieadviseur

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep communicatieadviseur, zoals de Hbo-opleiding communicatie of de Hbo-opleiding journalistiek. Wie als communicatieadviseur voor internationale bedrijven wil gaan werken kan wellicht nog het beste de Hbo-opleiding International Business and Languages volgen. Een gemiddelde Hbo-opleiding zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Het is binnen dit beroep belangrijk om te weten waar je precies wilt gaan werken na je opleiding, omdat dat van invloed kan zijn op je studierichting. Wanneer je in het buitenland of voor internationale bedrijven wil werken is het bijvoorbeeld belangrijk dat je ook vreemde talen beheerst. Maar ook binnen Nederland kunnen er verschillen zijn tussen het werken voor bedrijven of overheden, zoals het wel of niet hebben van internationale betrekkingen.

Bedrijven waar een communicatieadviseur werkzaam kan zijn

Als communicatieadviseur kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven, instellingen of overheden werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de diverse ministeries die er zijn of ambassades. Maar ook grote bedrijven hebben communicatieadviseurs in dienst, zoals KLM, Shell, Philips en AkzoNobel. Als communicatieadviseur werk je dan op de afdeling communicatie, die meestal verschillende functies kent, afhankelijk van de organisatie. Zo zijn er tegenwoordig ook communicatiemedewerkers die alleen verantwoordelijk zijn voor de social media van een bedrijf.

Competenties communicatieadviseur

Als communicatieadviseur ben je een specialist op het gebied van communicatie en ken je de diverse media door en door. Een goede communicatieadviseur roept niet zomaar iets, zonder de mogelijke gevolgen afgewogen te hebben. Ook het beantwoorden van 'wat als' vragen zal een goede communicatieadviseur niet doen. De werkzaamheden als communicatieadviseur kunnen soms erg zwaar zijn, zoals wanneer er slecht nieuws naar buiten gebracht moet worden. Het is daarom belangrijk dat je sterk in je schoenen staat en een goed analytisch vermogen bezit, zodat je bijzaken gescheiden kan houden van de hoofdzakken. Vanzelfsprekend moet een communicatieadviseur zijn talen goed beheersen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als communicatieadviseur

Over het algemeen is er voldoende vraag naar goed opgeleide communicatieadviseurs, vanuit het bedrijfsleven en overheden. Wel is het zo dat het communicatievak uit meerdere disciplines en functies bestaat, en je dus als beginnend communicatieadviseur niet meteen de meest verantwoordelijke taken zal krijgen. Ook op de achtergrond werken doorgaan veel mensen op de communicatieafdeling. Maar over het algemeen moet het geen probleem zijn om werk te vergaren als communicatieadviseur. De doorgroeimogelijkheden als communicatieadviseur moeten gezien worden in het op de voorgrond mogen optreden als woordvoerder, of het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie. Als communicatieadviseur kan het enorm helpen wanneer je mediatrainingen krijgt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris communicatieadviseur

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor uiteenlopende bedrijven werkzaam kan zijn. Wel is het zo dat je doorgaans voor de grotere bedrijven en overheden werkzaam zal zijn, die hun arbeidsvoorwaarden doorgaans prima geregeld hebben. Het salaris als communicatieadviseur zal sterk afhankelijk zijn van je verantwoordelijkheid binnen de organisatie. Over het algemeen zal een beginnend communicatieadviseur tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Een ervaren communicatieadviseur, die bijvoorbeeld regelmatig op televisie zal verschijnen, verdient doorgaans wel stukken meer.

Mijnzzp.nl