Redactiemedewerker
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Een redactiemedewerker is iemand die werkzaam is op een redactie. Als redactiemedewerker ben je verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het verzamelen van informatie en nieuwsitems, het maken van content, het bewerken van content en bijvoorbeeld het maken van video's die gebruikt kunnen worden door de redactie. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een redactiemedewerker het beste omschrijven als het uitvoeren van onderzoek, het verzamelen van informatie, het checken van bronnen en het maken van beeld- en geluidsopnamen. Als redactiemedewerker kan je binnen een redactie eigenlijk overal voor ingezet worden waar dat nodig mocht zijn. Als redactiemedewerker werk je over het algemeen onder leiding van een redacteur die toeziet op alle werkzaamheden binnen de redactie. De werkzaamheden van redactiemedewerkers zijn belangrijke werkzaamheden, omdat je werk gepubliceerd zal worden in alle soorten media zoals in kranten, in weekbladen, op televisie, op de radio en op websites. Andere benamingen voor een redactiemedewerker kunnen ook zijn mediaredactiemedewerker, redactie assistent of communicatiemedewerker. Het beroep redactiemedewerker komt in de praktijk op veel verschillende manieren voor. De inhoudelijke werkzaamheden als redactiemedewerker kunnen dan ook verschillen per organisatie en redactie waarvoor je werkzaam bent. Het beroep redactiemedewerker kan ook weer betrekking hebben op verschillende niveaus. De inhoudelijke werkzaamheden van een redactiemedewerker kunnen, zoals eerder omschreven, verschillen per redactie. Denk bijvoorbeeld ook aan het afnemen van interviews, het bewerken van audio-, foto- en videomateriaal en aan het maken van afspraken met mensen als aanvulling op nieuwsitems. Als redactiemedewerker ben je werkzaam binnen de journalistiek, waarbinnen ook communicatie een belangrijke rol speelt.
Als redactiemedewerker ben je dus werkzaam op een redactie en kan je verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, waardoor het beroep redactiemedewerker heel breed gezien moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van artikelen, het helpen van journalisten en onderzoeksjournalisten, het maken van videobeelden, het bewerken van videobeelden, het plaatsen van artikelen op websites en aan het verzamelen van het juiste beeldmateriaal dat gebruikt wordt in artikelen. Daarnaast kan een redactiemedewerker werkzaam zijn als interviewer of als verslaggever. De meeste redactiemedewerker moeten dan ook aangemerkt worden als allround medewerkers, die voor verschillende werkzaamheden ingezet kunnen worden. Omdat redacties tegenwoordig van verschillende online media-kanalen gebruikmaken is het belangrijk dat een redactiemedewerker over een brede technische kennis beschikt, zodat je zelfstandig artikelen, beeldmateriaal en audio kan bewerken en plaatsen op websites en social media-kanalen. Ook het fungeren als moderator komt tegenwoordig redelijk vaak voor als redactiemedewerker. Zoals eerder omschreven kunnen de inhoudelijke werkzaamheden van een redactiemedewerker wel per redactie verschillen.
Mediaredactie
Een mediaredactie bestaat uit verschillende vaklieden die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Deze verschillende redactiemedewerkers werken in de meeste gevallen onder de redacteur, wat ook weer betrekking kan hebben op verschillende redacteurs. Denk bijvoorbeeld aan een algemeen redacteur, een beeldredacteur en aan een webredacteur. Daarnaast maken mediaredacties weer gebruik van een eindredacteur en/of van een hoofdredacteur. Welke soorten redacteurs er precies werkzaam zijn op een redactie kan per redactie verschillen, omdat niet alle redacties zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden.
Online redactie
Online redacties zijn vandaag de dag niet meer weg te denken. De meeste mediabedrijven of ander soort bedrijven zijn ook volop actief op het internet. Hierdoor is ook de rol van de redactiemedewerker aan het veranderen. Het online aanwezig zijn als nieuwsredactie vraagt om specifieke vaardigheden van een redactiemedewerker. Zo kan kan het erg belangrijk zijn om kennis te hebben van programmeren en van SEO, zodat artikelen gevonden kunnen worden door lezers. Een redactiemedewerker hoeft zeker geen ICT-specialist te zijn maar enige kennis van ICT is wel meegenomen als redactiemedewerker. De internetredactie is vandaag de dag net zo belangrijk als andere redacties.
Werkzaamheden redactiemedewerker
Een redactiemedewerker is dus verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden zoals het uitvoeren van onderzoek, het maken van videobeelden, het maken van geluidsopnames en bijvoorbeeld het geven van opdracht aan andere specialisten voor het maken van beeldmateriaal. Daarnaast is een redactiemedewerker verantwoordelijk voor het schrijven van artikelen die gepubliceerd zullen worden. Het schrijven als redactiemedewerker is meestal een van de belangrijkste werkzaamheden als redactiemedewerker. Een goede redactiemedewerker is gespecialiseerd in het creatief schrijven, zodat de juiste doelgroep aangesproken wordt. Omdat er sprake zal zijn van verschillende doelgroepen moet een redactiemedewerker op verschillende manieren kunnen schrijven om de juiste doelgroep aan te kunnen spreken. Een redactiemedewerker kan daarom ook gezien worden als een tekstschrijver en als communicatiemedewerker. Het is denkbaar dat een redactiemedewerker ook actief is als factchecker.
Wat doet een redactiemedewerker:
Mediaredactiemedewerker:
Opleidingen tot redactiemedewerker
Wie een carrière ambieert als redactiemedewerker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker op niveau vier. De Mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker zal over het algemeen drie tot vier jaar in beslag nemen en moet gezien worden als een brede opleiding waarbinnen diverse specialisaties bestaan zoals film, video, fotografie, creatief schrijven en research. Daarnaast is er binnen de opleiding veel aandacht voor journalistieke vaardigheden en communicatieve vaardigheden. Op Hbo-niveau is de Hbo-opleiding Journalistiek weer de geschikte opleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.
Bedrijven waar een redactiemedewerker werkzaam kan zijn
Een redactiemedewerker is werkzaam op de redactie van mediabedrijven, communicatiebedrijven en ander soort bedrijven die beschikken over een eigen redactie. Denk bijvoorbeeld aan uitgeverijen van week- of dagbladen, aan radio-omroepen, aan televisieomroepen, aan drukkerijen, aan multimediabedrijven, aan reclamebureaus en aan ontwerpstudio's. Daarnaast kan een redactiemedewerker werkzaam zijn voor webredacties die zich richten op het internet. Als een redactiemedewerker werkzaam is voor bedrijven buiten de mediasector kan de redactiemedewerker in sommige gevallen ook aangemerkt worden als een webcare medewerker.
Competenties redactiemedewerker
De competenties van een redactiemedewerker kunnen verschillen per specifiek beroep, echter kunnen we in zijn algemeenheid stellen dat een redactiemedewerker nieuwsgierig moet zijn en over passie moet beschikken met betrekking tot actualiteiten. Daarnaast moet een redactiemedewerker over goede communicatieve vaardigheden beschikken, omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende medewerkers. Ook stressbestendigheid kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je regelmatig te maken krijgt met deadlines. Algemeen belangrijke woorden zijn organisatorisch, plannen, presteren, controleren, analytisch, kritisch, samenwerken, inspiratie, creativiteit en motivatie. Ook het kunnen hanteren van de juiste gespreks- en interviewtechnieken is belangrijk als redactiemedewerker.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als redactiemedewerker
Het arbeidsmarktperspectief als redactiemedewerker is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Er zijn veel verschillende banen denkbaar als redactiemedewerker, waardoor het verkrijgen van een baan meestal geen probleem zal zijn afhankelijk van het specifieke beroep. De doorgroeimogelijkheden als redactiemedewerker zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat dit afhankelijk is van het opleidingsniveau en je eigen competenties.
Arbeidsvoorwaarden en salaris redactiemedewerker
Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als redactiemedewerker, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Een redactiemedewerker die beschikt over een Mbo-diploma zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.
Read this information on Editorial assistant in English.
Lesen Sie diese Informationen auf Redaktionsassistent auf Deutsch.
Lea esta información sobre Asistente editorial en español.
Boekhoudsoftware vergelijken voor Redactiemedewerker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Redactiemedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Mijnzzp.nl