Verslaggever

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een verslaggever is een journalist die voor nieuwszenders op locatie nieuws zal vergaren. In veel gevallen werkt een verslaggever samen met diverse collega's, zoals een cameraman en een geluidsman. Ondanks dat een verslaggever meestal onderweg is werkt een verslaggever ook vanuit de studio om nieuwsberichten voor te bereiden. Maar dit kan per verslaggever verschillen, omdat snelheid met betrekking tot nieuws meestal een grote rol zal spelen. Een verslaggever kan voor een televisieomroep of radio-omroep werkzaam zijn. Daarnaast zijn er vandaag de dag ook voldoende websites te vinden die gebruik maken van verslaggevers, omdat ze bijvoorbeeld nieuwsfilmpjes maken. De werkzaamheden van een verslaggever komen in het kort neer op het ter plaatse verslaan van nieuws, waarbij ook andere personen geïnterviewd kunnen worden als dit relevant is voor het betreffende nieuwsbericht. Het beroep verslaggever is aan te merken als een veelzijdig beroep waarbij je eigenlijk nooit precies zal weten waar je terecht zal komen, omdat actueel nieuws overal kan plaatsvinden. Het beroep verslaggever moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een verslaggever ook gespecialiseerd kan zijn binnen bepaalde vakgebieden. Denk bijvoorbeeld aan een politiek verslaggever die alleen politiek nieuws zal verslaan. Daarnaast kan een verslaggever bijvoorbeeld ook weer gespecialiseerd zijn in financieel nieuws.

De meeste mensen kennen de verslaggevers van de televisie die dagelijks te zien zijn en hun nieuws brengen op locatie. Het is voor nieuwszenders zeer belangrijk dat ze actueel nieuws op locatie kunnen tonen aan hun kijkers, met het liefst goede beelden en interviews. Snelheid is als verslaggever zeer belangrijk wanneer het om nieuws gaat, zodat ze als eerste hun berichtgeving uit kunnen zenden met het liefst getuigen die geïnterviewd kunnen worden. Maar als verslaggever zal je ook regelmatig op locatie werken voor onderwerpen die niet spontaan ontstaan, maar zorgvuldig voorbereid zijn door de redactie en verslaggever. Een verslaggever heeft doorgaans de dezelfde opleiding genoten als een journalist die voor een krant werkzaam is. Het grote verschil zit hem natuurlijk in het feit dat een verslaggever regelmatig op televisie te zien zal zijn en een journalist voor een krant niet. Omdat een verslaggever soms spontaan en snel voor de camera moet verschijnen is het zeer belangrijk dat een verslaggever snel kan schakelen en ook nog de juiste vragen of opmerkingen weet te stellen.

Naast de bekende verslaggevers op de landelijke televisie zijn er veel verslaggevers actief voor regionale omroepen, die tegenwoordig ook veelvuldig uitzendingen maken. Het komt dan ook regelmatig voor dat verslaggevers via lokale omroepen doorgroeien naar landelijke omroepen en zo hun carrière opbouwen. Ook worden verslaggevers steeds vaker ingezet voor websites die zelfstandig filmpjes maken of bedrijfsvideo's maken.

Enkele voorbereidingen en bewerking van een verslaggever zijn:

  • Overleg voeren met deskundigen over het onderwerp
  • Het verzamelen van feiten en het beoordelen op volledigheid
  • Informatie opvragen wanneer dit nodig mocht zijn
  • Het maken van afspraken met betrokkenen
  • De productie voorbereiden
  • Overleg voeren met de redactie
  • Het opstellen van vragen
  • Het monteren van de beelden

Beroep verslaggever:

Opleiding tot verslaggever

Er zijn voldoende opleidingsmogelijkheden via reguliere scholen voor het beroep verslaggever. De meeste mensen die verslaggever willen worden komen uit bij de Hbo-opleiding communicatie of journalistiek, die doorgaans vier jaar in beslag neemt. Tijdens de opleiding tot journalist staan de verschillende aspecten van geschreven of audiovisuele journalistiek centraal, maar natuurlijk ook het vergaren van informatie en het uitwerken hiervan. Met de opleiding journalistiek raak je volledig bekend met de media en informatiemanagement. Om toegelaten te worden voor een Hbo-opleiding zal je doorgaans minimaal over een Mbo-diploma niveau vier moeten beschikken. Afhankelijk van de gekozen opleiding kan het zijn dat je nog door een selectieprocedure heen moet. Ook kan het afhankelijk van je vooropleiding verplicht zijn om een toelatingstoets af te ronden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Er is overigens ook een Nederlandse vereniging van journalisten. Zie voor meer informatie ook het beroep mediatrainer.

Bedrijven waar een verslaggever werkzaam kan zijn

Als verslaggever werk je doorgaans voor lokale of landelijke televisie of radio omroepen. Ook is het mogelijk dat je werkzaam bent voor een onlinebedrijf, zoals die tegenwoordig veel voorkomen. Daarnaast kan het zijn dat je voor een multimediabedrijf werkzaam bent die bijvoorbeeld bedrijfsfilms maakt. Als verslaggever kan het zijn dat je werkzaam bent als freelancer en je voor verschillende opdrachtgevers werkt.

Competenties verslaggever

Als verslaggever zijn doorzettingsvermogen en lef belangrijke woorden binnen het vak, omdat nieuws niet altijd vanzelf aan komt waaien. Als journalist komt het regelmatig voor dat veel informatie je bereikt over een bepaald onderwerp. Het is daarom belangrijk dat je een goed analytisch vermogen bezit, zodat je bijzaken kan onderscheiden van de hoofdzaken. Als laatste speelt integriteit als journalist natuurlijk een belangrijke rol binnen je beroep en moet je kunnen netwerken als verslaggever.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verslaggever

Het arbeidsmarktperspectief voor nieuwe verslaggevers is redelijk te noemen. De meeste nieuwe verslaggevers werken hun eerste jaren van hun carrière bij lokale omroepen of voor externe bedrijven om werkervaring op te doen. De meeste verslaggevers willen het liefst voor de grote omroepen werken, maar de kans hierop is meestal gering door de concurrentie. De doorgroeimogelijkheden als verslaggever moeten dan ook gezien worden in het bereiken van landelijke bekendheid door het werken voor de grote omroepen. Door de grote concurrentie onder verslaggevers kan het soms lastig zijn om door te breken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verslaggever

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep verslaggever, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Ook zijn er redelijk veel freelancers te vinden onder de verslaggevers, die uiteraard hun eigen arbeidsvoorwaarden bepalen. Het salaris als verslaggever is ook niet eenduidig aan te geven, omdat de grote omroepen meer zullen betalen dan lokale omroepen. Binnen dit beroep speelt ervaring een belangrijke rol als het om het salaris gaat. Daarnaast zal een verslaggever in oorlogsgebied meer verdienen dan een verslaggever die binnen Nederland werkzaam is. Maar over het algemeen zal een startende verslaggever een bruto salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Een ervaren bekende verslaggever zal doorgaans stukken meer kunnen verdienen.

Mijnzzp.nl