Reporter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep reporter
Werken als reporter voor de media
Reporter en onderzoeksjournalistiek
Wat doet een reporter?
Diverse werkzaamheden als reporter:
Werken als reporter:
Onderzoeksjournalistiek:
Opleidingen tot reporter
Bedrijven waar een reporter werkzaam kan zijn
Competenties reporter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reporter
Arbeidsvoorwaarden en salaris reporter
Eigen bedrijf starten als Reporter
Boekhoudprogramma vergelijken Reporter

Beroep reporter

Een reporter is een verslaggever die aangemerkt moet worden als onderzoeksjournalist. Het beroep reporter kan dan ook niet zomaar vergeleken worden met de beroepen journalist en verslaggever, omdat een reporter doelgericht onderzoek uitvoert op verschillende locaties. Een verslaggever zal zich in de meeste gevallen alleen bezighouden met het verslaan van dagelijks nieuws op locatie. Een reporter is dus een verslaggever die zich bezighoudt met onderzoeksjournalistiek. Een ander belangrijk verschil is dat reporters niet werkzaam hoeven te zijn voor nieuwsprogramma's. Een reporter kan voor verschillende soorten televisieprogramma's werkzaam zijn, die zich richten op onderzoeksjournalistiek. Onderzoeksjournalistiek is journalistiek die verder gaat dan alleen het brengen van nieuws. Een reporter zal doelgericht zoeken naar relevante en correcte achtergrondinformatie om nieuws te kunnen brengen. In veel gevallen betreft dit misstanden, die alleen door goede onderzoeksjournalistiek boven water gehaald kunnen worden. De werkzaamheden van een reporter gaan dan ook veel verder (dieper) dan de werkzaamheden van een gewone verslaggever. De term reporter geeft dus aan dat de betreffende verslaggever een diepgaande reportage aan het maken is. Meestal betreft dit maatschappelijke onderwerpen, die een grote inpakt kunnen hebben op mensen. Het beroep reporter moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat het beroep reporter betrekking kan hebben op verschillende vaklieden, die niet in alle gevallen werkzaam hoeven te zijn binnen de mediasector. Een reporter kan bijvoorbeeld ook een ervaringsdeskundige zijn die speciale reportages maakt over bepaalde onderwerpen. Het maken van reportages neemt over het algemeen een langere periode in beslag en is vaak kostbaar. De meeste reporters zijn ervaren onderzoeksjournalisten, die beschikken over veel ervaring.

Werken als reporter voor de media

Als reporter ben je een onderzoeksjournalist die over het algemeen werkzaam zal zijn voor televisieomroepen. Omdat onderzoeksjournalistiek meestal veel tijd in beslag neemt, werkt een reporter in de meeste gevallen samen met diverse redactieleden die allemaal ingezet kunnen worden voor specifieke werkzaamheden, zoals het maken van afspraken met personen of ingezet kunnen worden voor het controleren van bronnen. Ook voor het filmen op locatie zal een reporter samenwerken met een cameraman. In veel gevallen zal een reporter verantwoordelijk zijn voor het interviewen van diverse personen op locatie. Het interviewen van relevante personen als reporter is belangrijk om toegang te kunnen krijgen tot bepaalde informatie, die anders in veel gevallen niet toegankelijk zou zijn. Reporters, die werkzaam zijn voor een landelijke omroep, maken in sommige gevallen ook gebruik van infiltranten om bepaalde informatie boven water te krijgen.

Reporter en onderzoeksjournalistiek

Een reporter is dus een verslaggever die verantwoordelijk is voor onderzoeksjournalistiek. Als een reporter niet werkzaam is voor televisieomroepen spreekt men eerder van een onderzoeksjournalist dan van een reporter. Een onderzoeksjournalist kan dan ook niet aangemerkt worden als een reporter, omdat een onderzoeksjournalist geen verslaggever is. Zoals eerder omschreven gaat een reporter of onderzoeksjournalist binnen zijn of haar werkzaamheden verder dan een gebruikelijke journalist of verslaggever. Denk bijvoorbeeld ook aan het interviewen van beleidsmakers zoals ministers of wethouders om ze te bevragen over bepaalde bevindingen die gedaan zijn door de reporter. Dit betreft meestal onderwerpen, die maatschappelijk belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een omkoopschandaal of aan grote misstanden binnen een overheidsorgaan.

Wat doet een reporter?

Een reporter, ook wel journalist of verslaggever genoemd, heeft als taak om nieuwsverhalen te verzamelen, te onderzoeken en te rapporteren. Ze werken in verschillende media-omgevingen, zoals kranten, tijdschriften, televisie, radio of online platforms. De taken van een reporter kunnen variëren, maar hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Nieuwsverzameling: Reporters zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van nieuws. Ze volgen gebeurtenissen, ontwikkelingen en trends die relevant zijn voor hun vakgebied of beat. Ze kunnen bronnen raadplegen, persconferenties bijwonen, onderzoek doen en interviews afnemen om informatie te vergaren.
 • Onderzoek: Reporters voeren grondig onderzoek uit om feiten te verzamelen en informatie te verifiëren. Ze controleren de juistheid en betrouwbaarheid van bronnen en gaan dieper in op de achtergrond van het nieuwsverhaal. Ze kunnen openbare archieven raadplegen, gegevens analyseren en betrokken partijen interviewen om een uitgebreid beeld te krijgen van de situatie.
 • Interviews: Reporters voeren interviews met relevante bronnen om informatie te vergaren en verschillende perspectieven weer te geven. Ze stellen vragen, luisteren actief en zorgen ervoor dat ze betrouwbare en relevante informatie krijgen om hun nieuwsverhaal te ondersteunen.
 • Nieuwsrapportage: Reporters schrijven nieuwsartikelen, produceren nieuwssegmenten voor radio of televisie, of maken video's of audio-opnamen voor online platforms. Ze gebruiken hun verzamelde informatie en onderzoek om heldere, beknopte en informatieve verslagen te produceren die het nieuws op een objectieve en evenwichtige manier presenteren.
 • Deadlines en snelheid: Reporters werken vaak met strakke deadlines, vooral in de nieuwsindustrie. Ze moeten in staat zijn om snel en efficiënt te werken, nieuwsverhalen te schrijven of te produceren binnen een beperkte tijdspanne.
 • Naleving van ethische normen: Reporters moeten zich houden aan journalistieke ethische normen en richtlijnen. Ze moeten nauwkeurigheid, eerlijkheid, onpartijdigheid en respect voor privacy handhaven bij het verzamelen en rapporteren van nieuws. Ze moeten ook bronnen en informatie verifiëren om te voorkomen dat ze onjuiste of ongegronde claims verspreiden.

Een reporter verzamelt, onderzoekt en rapporteert nieuwsverhalen. Ze voeren interviews, doen onderzoek en produceren nieuwsartikelen, rapportages of uitzendingen. Ze werken volgens ethische normen en streven ernaar om het publiek op een nauwkeurige, objectieve en informatieve manier te informeren.

Diverse werkzaamheden als reporter:

 • Het aansturen van redactieleden.
 • Het controleren van bronnen.
 • Het interviewen van personen.
 • Het maken van opnames op locatie.
 • Het naar openbaar maken van informatie of misstanden.
 • Het samenstellen van de opnames.
 • Het toelichten van gevonden informatie of misstanden in de media.
 • Het zoeken naar relevante achtergrondinformatie.

Werken als reporter:

Onderzoeksjournalistiek:

Opleidingen tot reporter

De meest gerichte opleiding als reporter is de hbo-opleiding Journalistiek of wellicht de hbo-opleiding Regie. Voor het beroep reporter bestaan verder geen specifieke opleidingen. In de meeste gevallen is een reporter een ervaren journalist die voor televisieomroepen werkzaam is. Het kunnen worden van een reporter is niet alleen afhankelijk van de genoten opleidingen, maar juist ook van je eigen kennis en werkervaring. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding opzetten is belangrijk als startende zzp'er. De meeste zzp'ers maken hiervoor gebruik van een goed boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een reporter werkzaam kan zijn

Een reporter is over het algemeen werkzaam voor televisieomroepzenders die programma's maken waarbinnen onderzoeksjournalistiek een belangrijke rol speelt. In veel gevallen betreft dit uitgebreide televisieprogramma's waarbinnen bepaalde onderwerpen breed onderzocht worden. Daarnaast kan een reporter werkzaam zijn als ondernemer. In dat geval kan ook de benaming filmproductie specialist van toepassing zijn.

Competenties reporter

De belangrijkste competentie van een reporter is het brengen van nieuws dat maatschappelijk gezien belangrijk en relevant bevonden wordt. Daarnaast is het belangrijk dat een reporter beschikt over een kritische houding, omdat de nieuwsfeiten wel moeten kloppen. Omdat je als reporter in de meeste gevallen te hebt met verschillende mensen moet een reporter over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Ook het netwerken en verbinden is over het algemeen belangrijk als reporter, om met de juiste mensen in contact te komen. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, analytisch, onafhankelijkheid, stressbestendigheid, passie, energie, doorzettingsvermogen, plannen en organiseren. Natuurlijk moet een reporter ook over algemene journalistieke vaardigheden beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reporter

Het arbeidsmarktperspectief als reporter is over het algemeen niet heel groot, omdat niet iedereen zomaar reporter kan worden. Het zijn over het algemeen alleen de echt goede journalisten die over veel ervaring beschikken die in aanmerking kunnen komen voor het beroep reporter. De doorgroeimogelijkheden als reporter kunnen gezien worden in het brengen van baanbrekend nieuws waardoor je steeds belangrijkere reportages zal mogen maken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris reporter

Een reporter zal doorgaans onder de cao omroeppersoneel vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een reporter zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 3500 en 5500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Reporter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Reporter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Reporter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Reporter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Reporter.

Mijnzzp.nl