Reporter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een reporter is een verslaggever die aangemerkt moet worden als onderzoeksjournalist. Het beroep reporter kan dan ook niet zomaar vergeleken worden met de beroepen journalist en verslaggever, omdat een reporter doelgericht onderzoek uitvoert op verschillende locaties. Een verslaggever zal zich in de meeste gevallen alleen bezighouden met het verslaan van dagelijks nieuws op locatie. Een reporter is dus een verslaggever die zich bezighoudt met onderzoeksjournalistiek. Een ander belangrijk verschil is dat reporters niet werkzaam hoeven te zijn voor nieuwsprogramma's. Een reporter kan voor verschillende soorten televisieprogramma's werkzaam zijn, die zich richten op onderzoeksjournalistiek. Onderzoeksjournalistiek is journalistiek die verder gaat dan alleen het brengen van nieuws. Een reporter zal doelgericht zoeken naar relevante en correcte achtergrondinformatie om nieuws te kunnen brengen. In veel gevallen betreft dit misstanden, die alleen door goede onderzoeksjournalistiek boven water gehaald kunnen worden. De werkzaamheden van een reporter gaan dan ook veel verder (dieper) dan de werkzaamheden van een gewone verslaggever. De term reporter geeft dus aan dat de betreffende verslaggever een diepgaande reportage aan het maken is. Meestal betreft dit maatschappelijke onderwerpen, die een grote inpakt kunnen hebben op mensen. Het beroep reporter moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat het beroep reporter betrekking kan hebben op verschillende vaklieden, die niet in alle gevallen werkzaam hoeven te zijn binnen de mediasector. Een reporter kan bijvoorbeeld ook een ervaringsdeskundige zijn die speciale reportages maakt over bepaalde onderwerpen. Het maken van reportages neemt over het algemeen een langere periode in beslag en is vaak kostbaar. De meeste reporters zijn ervaren onderzoeksjournalisten, die beschikken over veel ervaring.

Als reporter ben je een onderzoeksjournalist die over het algemeen werkzaam zal zijn voor televisieomroepen. Omdat onderzoeksjournalistiek meestal veel tijd in beslag neemt werkt een reporter in de meeste gevallen samen met diverse redactieleden die allemaal ingezet kunnen worden voor specifieke werkzaamheden, zoals het maken van afspraken met personen of ingezet kunnen worden voor het controleren van bronnen. Ook voor het filmen op locatie zal een reporter samenwerken met een cameraman. In veel gevallen zal een reporter verantwoordelijk zijn voor het interviewen van diverse personen op locatie. Het interviewen van relevante personen als reporter is belangrijk om toegang te kunnen krijgen tot bepaalde informatie, die anders in veel gevallen niet toegankelijk zou zijn. Reporters, die werkzaam zijn voor een landelijke omroep maken in sommige gevallen ook gebruik van infiltranten om bepaalde informatie boven water te krijgen.

Een reporter is dus een verslaggever die verantwoordelijk is voor onderzoeksjournalistiek. Als een reporter niet werkzaam is voor televisieomroepen spreekt men eerder van een onderzoeksjournalist dan van een reporter. Een onderzoeksjournalist kan dan ook niet aangemerkt worden als een reporter, omdat een onderzoeksjournalist geen verslaggever is. Zoals eerder omschreven gaat een reporter of onderzoeksjournalist binnen zijn of haar werkzaamheden verder dan een gebruikelijke journalist of verslaggever. Denk bijvoorbeeld ook aan het interviewen van beleidsmakers zoals ministers of wethouders om ze te bevragen over bepaalde bevindingen die gedaan zijn door de reporter. Dit betreft meestal onderwerpen, die maatschappelijk belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een omkoopschandaal of aan grote misstanden binnen een overheidsorgaan.

Diverse werkzaamheden reporter:

  • Het aansturen van redactieleden
  • Het controleren van bronnen
  • Het interviewen van personen
  • Het maken van opnames op locatie
  • Het naar openbaar maken van informatie of misstanden
  • Het samenstellen van de opnames
  • Het toelichten van gevonden informatie of misstanden in de media
  • Het zoeken naar relevante achtergrondinformatie

Zembla Belastingdienst:

Onderzoeksjournalistiek:

Opleidingen tot reporter

De meest gerichte opleiding als reporter is de Hbo-opleiding Journalistiek of wellicht de Hbo-opleiding Regie. Voor het beroep reporter bestaan verder geen specifieke opleidingen. In de meeste gevallen is een reporter een ervaren journalist die voor televisieomroepen werkzaam is. Het kunnen worden van een reporter is niet alleen afhankelijk van de genoten opleidingen, maar juist ook van je eigen kennis en werkervaring. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een reporter werkzaam kan zijn

Een reporter is over het algemeen werkzaam voor televisieomroepzenders die programma's maken waarbinnen onderzoeksjournalistiek een belangrijke rol speelt. In veel gevallen betreft dit uitgebreide televisieprogramma's waarbinnen bepaalde onderwerpen breed onderzocht worden. Daarnaast kan een reporter werkzaam zijn als ondernemer. In dat geval kan ook de benaming filmproductie specialist van toepassing zijn.

Competenties reporter

De belangrijkste competentie van een reporter is het brengen van nieuws dat maatschappelijk gezien belangrijk en relevant bevonden wordt. Daarnaast is het belangrijk dat een reporter beschikt over een kritische houding, omdat de nieuwsfeiten wel moeten kloppen. Omdat je als reporter in de meeste gevallen te hebt met verschillende mensen moet een reporter over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Ook het netwerken en verbinden is over het algemeen belangrijk als reporter, om met de juiste mensen in contact te komen. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, analytisch, onafhankelijkheid, stressbestendigheid, passie, energie, doorzettingsvermogen, plannen en organiseren. Natuurlijk moet een reporter ook over algemene journalistieke vaardigheden beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reporter

Het arbeidsmarktperspectief als reporter is over het algemeen niet heel groot, omdat niet iedereen zomaar reporter kan worden. Het zijn over het algemeen alleen de echt goede journalisten die over veel ervaring beschikken die in aanmerking kunnen komen voor het beroep reporter. De doorgroeimogelijkheden als reporter kunnen gezien worden in het brengen van baanbrekend nieuws waardoor je steeds belangrijkere reportages zal mogen maken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris reporter

Een reporter zal doorgaans onder de cao omroeppersoneel vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een reporter zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 3500 en 5500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl