Cameraman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cameraman of cameravrouw is een vakman of vakvrouw die een camera of videocamera bedient. Het beroep cameraman is een veelzijdig beroep te noemen en is zelden saai. Tegenwoordig werken er vrij veel cameramannen en cameravrouwen als zelfstandig ondernemer, die dan vaak zelf een productiebedrijf hebben en zich verhuren aan opdrachtgevers. Zo kan het voorkomen dat een cameraman zelfstandig opdrachten uitvoert en de volgende keer voor een bekende televisieomroep aan het werk is. Dat er onder de cameramensen redelijk veel zelfstandig ondernemers werkzaam zijn komt vooral doordat de mogelijkheden als cameraman of als cameravrouw de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen zijn qua werk. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer bedrijven te vinden die een professionele cameraman in willen huren om een bedrijfsfilm te maken. De meeste cameramannen kunnen dit soort opdrachten volledig zelfstandig uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een opname, aan het bewerken van een opname en aan het monteren van de film. Een camera is een optisch apparaat dat bewegend beeld en geluid kan vastleggen. Moderne camera's werken elektronisch en kunnen behoorlijk complex zijn qua instellingen en bedieningsmogelijkheden. Het beroep cameraman is aan te merken als een mooi beroep, waarbinnen je verantwoordelijk kan zijn voor uiteenlopende soorten opnames.

Als cameraman of als cameravrouw kan je voor verschillende soorten opdrachtgevers werken, als zelfstandig ondernemer of in loondienst. In de meeste gevallen heb je als cameraman te maken met meerdere vakmensen tijdens je werkzaamheden, zoals een opnameleider of een regisseur, die voor een groot deel zullen bepalen hoe bepaalde opnames opgenomen moeten worden. Het bewerken van camerabeelden zal in veel gevallen uitgevoerd worden door een speciale editor. Dit is meestal afhankelijk van de soort opdracht, omdat een cameraman hiervoor soms ook zelf verantwoordelijk kan zijn. Bij grotere opnames, zoals een filmopname of binnen televisieomroepen, zijn er meestal speciale editors aangesteld die de beelden zullen bewerken voor de cameraman.

Werken als cameraman

Het werken als cameraman is de laatste jaren wel aan het veranderen, omdat bijvoorbeeld in televisiestudio's sprake kan zijn van camerarobots die bediend kunnen worden zonder dat er een cameraman achter de camera staat. Dit soort camera's worden dan bediend vanuit de regiekamer door een cameraman of door een andere specialist. Het is overigens niet zo dat het beroep aan het uitsterven is, omdat cameramannen en cameravrouwen nog steeds erg belangrijk zijn. Vooral voor buitenopnames zoals voor een reportage of een filmopname zijn de cameramensen onmisbaar, omdat deze werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden door een robot.

De diversiteit als cameraman is dan ook groot te noemen. Een cameraman werkt meestal met een team van andere specialisten samen, zoals één of meerdere geluidsmannen en presentatoren. Als cameraman maak je dus onderdeel uit van een groter team van specialisten, die samen de opnames mogelijk maken. De geluidsman draagt zorg voor de geluidsopname, de presentator presenteert het verhaal en cameraman zorgt voor de juiste beelden bij het verhaal. De werktijden van een cameraman zijn vaak onregelmatig en soms kan het nodig zijn dat de cameraman ver van huis moet om bepaalde opnames te filmen, zoals in het buitenland. De cameraman kan dan ook een langere periode van huis zijn voor zijn werkzaamheden.

Cameraman:

Opleidingen tot cameraman

Om als cameraman of cameravrouw te kunnen werken zijn er diverse opleidingsniveaus die je kunt volgen. Ook op Mbo-niveau is er een speciale richting voor het beroep cameraman, namelijk de opleiding cameraman AV productie op niveau vier. Daarna kan het beste nog een Hbo-opleiding gekozen worden, zoals aan de Nederlandse Filmacademie. Met alleen de Mbo-opleiding zijn de kansen gering op het vinden van een baan als cameraman. Daarnaast zijn er ook particuliere onderwijsinstellingen te vinden voor de opleiding tot cameraman. De Nederlandse Filmacademie biedt diverse richtingen, zoals camera/licht, productie, regie, production design, sound design, montage en interactieve media. Afhankelijk van de gekozen richting kan je cameraman worden of bijvoorbeeld regisseur, opnameleider, editor of scenarioschrijver. De opleiding tot cameraman zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen. De Hbo-opleiding tot cameraman is zeker geen makkelijke opleiding en vraagt veel doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. Om toegelaten te worden aan de Nederlandse Filmacademie zal er doorgaans een intakegesprek gehouden worden, waarin je duidelijk moet motiveren waarom de opleiding bij je past. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een cameraman werkzaam kan zijn

Als cameraman kan je werkzaam zijn voor diverse soorten bedrijven, zoals een televisiemaatschappij of reclamebureau of ben je werkzaam als freelancer en vergaar je je eigen opdrachten. Wanneer je voor een televisiemaatschappij werkzaam bent zijn er verschillende disciplines mogelijk, zoals het filmen in een studio of het filmen van documentaires.

Competenties cameraman

Als cameraman moet je behoorlijk wat verschillende competenties bezitten zoals creativiteit, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en het kunnen samenwerken, omdat je zelden tot nooit alleen aan het werk zal zijn. Communicatief zal je dan ook sterk onderlegd moeten zijn als cameraman. Daarnaast is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alle technieken die er mogelijk zijn als cameraman, waar tijdens de opleiding dan ook veel aandacht voor is. Maar natuurlijk kan het zijn, afhankelijk van je werkgever, dat je veel moeten reizen en soms snel moet schakelen wanneer je nodig bent.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cameraman

Als cameraman is het niet heel makkelijk om werk te vinden in loondienst, en kan het soms een langere periode duren voordat je een baan krijgt aangeboden. Vooral de banen bij televisiemaatschappijen zijn doorgaans erg gewild en niet makkelijk te verkrijgen. Er zijn dan ook heel veel freelance cameramannen die zichzelf verhuren per project, of zich meer richten op het maken van bedrijfsfilms. Het doorgroeien als cameraman is doorgaans niet makkelijk. Wanneer je voor een televisiemaatschappij werkt kan je bijvoorbeeld teamleider worden van de verschillende cameramannen, zodra je voldoende ervaring hebt opgedaan. Maar natuurlijk kan ook het starten van je eigen productiemaatschappij gezien worden als doorgroeien. Verdere doorgroeimogelijkheden als cameraman moeten gezien worden in het bekender worden als cameraman, zodat je betere en grotere opdrachten krijgt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cameraman

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden voor een cameraman aan te geven, omdat de arbeidsvoorwaarden per werkgever te verschillend zullen zijn. Wanneer je als zelfstandig cameraman werkt bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Het salaris van een cameraman kan sterk verschillen per cameraman, omdat het salaris doorgaans sterk afhankelijk is van je ervaring, bekendheid en kwaliteit is als cameraman. Daarnaast hebben ook andere factoren een grote invloed op je salaris, zoals waar moet je filmen en komen er wel of niet onkostenvergoedingen bij. Een cameraman die filmt in oorlogsgebied voor zijn werk zal natuurlijk extra premies krijgen voor zijn gevaarlijke werkzaamheden. Een cameraman in loondienst verdient doorgaans tussen de 1800 en 3800 euro bruto per maand, afhankelijk van zijn leeftijd, ervaring, werkzaamheden en bekendheid. Een zelfstandig werkende cameraman met zijn eigen productiebedrijf werkt doorgaans voor een vaste vergoeding per project, en kan bij voldoende opdrachten meer verdienen dan in loondienst. Wel is het zo dat er relatief veel productiebedrijven te vinden zijn en de concurrentie dus groot kan zijn als cameraman.

Mijnzzp.nl