Youtuber

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Het beroep van Youtuber bestaat uit het creëren van video’s die op YouTube komen te staan. Dit is dan ook het kanaal dat de basis vormt voor de werkzaamheden. Er zijn allerlei bedrijven en particulieren die gebruikmaken van YouTube. De functie van een Youtuber is wat dat betreft fulltime of parttime te vervullen. Bijvoorbeeld in dienst van een bedrijf om productvideo’s te maken of om instructievideo’s te realiseren. Zo zijn er ook Youtubers die het eigen leven filmen en daarmee geld verdienen. Bijvoorbeeld door sponsorcontracten te sluiten of door reclame in de video’s op te nemen. In aanvulling daarop is er ook nog op een andere manier invulling te geven aan deze functie. Bijvoorbeeld in het kader van marketingactiviteiten om een dienst, bedrijf of product onder de aandacht te brengen. De werkzaamheden bestaan niet alleen uit het opnemen van een video en het uploaden daarvan op het kanaal. Het is bijvoorbeeld nodig om een strategie of plan te bedenken net als eventueel een script om de video succesvol te maken. Het decor maakt uiteraard eveneens onderdeel uit van de filmpjes. Het samenstellen van het decor maakt dan ook onderdeel uit van de werkzaamheden. Behalve als het om het dagelijks leven gaat, want dan is de real life setting het decor. Het opnemen van een video is een hoofdtaak, maar daar vloeien voor de Youtuber ook weer andere werkzaamheden uit voort. Bijvoorbeeld het editen van een video om het filmpje perfect te krijgen. Het toevoegen van muziek of tekst kan ook nog onderdeel zijn van de werkzaamheden. Of bijvoorbeeld het vertalen van de gesproken tekst in een andere taal. In die situatie is de Youtuber ook nog actief als vertaler om de video ondertiteling te geven, maar deze werkzaamheden zijn ook uit te besteden.

Het beroep van Youtuber is onder meer te linken naar het beroep vlogger. Een vlogger is een Youtuber die het eigen leven filmt. Of alledaagse zaken onder de aandacht brengt, van boodschappen doen tot het ondergaan van een beautybehandeling. Het is aan de bekende vloggers te danken dat het beroep van Youtuber zo populair is geworden. Er zijn een groot aantal vloggers al uitgegroeid tot bekende Nederlander. Een bekend voorbeeld van iemand die beroemd is geworden met vloggen op YouTube is Enzo Knol. Die heeft miljoenen volgers en plaatst dagelijks een video op zijn eigen Youtube-kanaal. Zo zijn er bekende en minder bekende Youtubers die met het maken van filmpjes en publiceren daarvan geld verdienen. In het verlengde daarvan valt ook te spreken van influencers. Personen met een groot aantal volgers oefenen invloed uit op de achterban. Daarom zijn influencers tegenwoordig ook zo belangrijk in de wereld van online marketing. Overigens zijn er nog meer links te leggen tussen het beroep van Youtuber en andere functies. Bijvoorbeeld met betrekking tot online marketeers en meer specifiek tot een YouTube marketeer. Bovendien heeft iedereen met een eigen bedrijf de mogelijkheid Youtuber te worden. Denk maar een personal trainer die oefeningen voordoet en deze opneemt om via YouTube te publiceren.

Een eigen YouTube kanaal starten

YouTube is enorm populair en dat is ook een reden dat er steeds meer mensen zijn die een eigen YouTube kanaal starten. Het is als Youtuber van belang om bij het starten van een eigen kanaal een vast onderwerp te kiezen. Zo maakt een personal trainer voor zijn kanaal geen filmpjes over sieraden, maar over oefeningen. Het doel is om meer volgers te krijgen voor je YouTube kanaal. Je kijkers zijn dan ook geïnteresseerd in een bepaald onderwerp. Maak je de ene keer een filmpje over fitnessoefeningen en een andere keer over tuineren dan haken er volgers af. Om filmpjes te tonen op YouTube heb je een YouTube kanaal nodig. Daarvoor maak je een kanaal aan, waarbij de gegevens van je Google-account te gebruiken zijn. Het is als Youtuber ook mogelijk om een merkaccount te gebruiken om een kanaal te maken. Dat kanaal is dan via het Google-account te beheren, maar heeft wel een andere naam. Het is natuurlijk wel belangrijk om je video te promoten. Anders weet wellicht niemand van het bestaan. Daarom is het belangrijk om je video’s te optimaliseren voor de zoekresultaten (YouTube is namelijk ook een gigantische zoekmachine). Daarnaast is het van belang om je video’s te delen via social media. Het kost natuurlijk tijd om als startende Youtuber veel aandacht te krijgen en vervolgens geld mee te verdienen.

Is het editen van video's moeilijk?

Het editen van video’s is als je eenmaal weet hoe het moet niet lastig. Om het goed te doen kost het echter wel enorm veel tijd. Het bewerken van video’s kost een editor veel tijd, want er zijn verschillende werkzaamheden uit te voeren. Het editen van filmpjes als Youtuber bestaat bijvoorbeeld uit het editen van losse fragmenten. Zo zijn er ook werkzaamheden als het gaat om de toevoeging van overgangen. Bij filmpjes is er vaak sprake van muziek en het kost eveneens tijd om dat te monteren. Bovendien moet je op zoek naar passende muziek voor het filmpje. Het kost als Youtuber natuurlijk ook al veel tijd om het filmpje te maken. Denk maar eens aan een travel vlogger die steeds naar andere locaties moet reizen. Dat kost niet alleen veel tijd, maar ook nog eens geld. Daar komt de tijd voor het editen van de filmpjes nog bij. Zoals eerder omschreven zijn er ook Youtubers die hun eigen script schrijven.

Geld verdienen met je YouTube kanaal

Het is natuurlijk een droom van veel Youtubers om met het eigen kanaal geld te verdienen. Er zijn echter maar weinig Youtubers die er een riant maandsalaris aan overhouden. Om veel geld te verdienen, is het belangrijk dat je door bedrijven gezien wordt als een influencer. Bovendien moet je veel volgers hebben om interessant genoeg te zijn voor bedrijven om reclame voor hen te maken. Het grootste deel van de Youtubers is niet bekend genoeg of interessant genoeg voor bedrijven. Dat betekent dat het lastig is om er een volledig inkomen uit te halen. Het is wel mogelijk om dan geld bij te verdienen als Youtuber. Wil je als influencer of vlogger je geld verdienen dan heb je vaak ook te maken met YouTube marketeers om gesponsorde video’s mogelijk te maken. Er valt dan geld te verdienen met de promotie van producten, merken of bedrijven. Bovendien is het dan ook mogelijk om je eigen merchandise te starten, zoals met kleding, mokken en andere spullen. Op kleinere schaal is het ook wel mogelijk om geld te verdienen als Youtuber. Bijvoorbeeld door je voor het affiliate programma van YouTube aan te melden om advertenties te laten tonen. Je staat bedrijven dan toe om advertenties in of naast je filmpje te vertonen.

Hoe maak je pakkende YouTube filmpjes

Het is om als Youtuber te starten gewoon een kwestie van het beginnen met het maken van filmpjes. Elke start is moeilijk en zeker als het gaat om het maken van pakkende video’s. Al doende leer je en hoe meer ervaring je hebt des te beter het je afgaat. Het is wel belangrijk om voordat je begint een plan te hebben. Wat wil je filmen en welk doel wil je daarmee bereiken? Het is belangrijk dat je eerst veel filmpjes maakt en volgers krijgt. Het kost nu eenmaal veel tijd om volgers te krijgen en deze te houden. Een belangrijk punt van aandacht is de regelmaat. Je volgers zien het liefst dat je een bepaald ritme hebt voor het uploaden van filmpjes. Dus niet de ene week een filmpje en dan een maand later weer. Het is beter om daar regelmaat in aan te brengen om de aandacht vast te blijven houden. Begin met een kort filmpje een niet met een langdradig verhaal en behandel één onderwerp. Benoem voordelen en geef je kijkers waardevolle informatie. Houd het verder simpel en begrijpelijk. Om een pakkend filmpje te maken, helpt het ook altijd op het gevoel van de kijker in te spelen. Dat zorgt voor verbondenheid. Heb je niet direct succes als Youtuber geeft dan niet meteen op. Blijf het gewoon proberen en zorg voor een goede promotie van je filmpjes. Geef niet te snel op, maar kijk wel wat er misschien beter kan.

Populaire onderwerpen op YouTube

Er zijn verschillende onderwerpen op YouTube die populair zijn en waar je als Youtuber van kan profiteren. Mode en make-up zijn bijvoorbeeld onderwerpen die veel aandacht krijgen. Denk maar eens aan make-up tutorials. Dat zijn filmpjes die je leren hoe je het beste een bepaald soort make-up aanbrengt. De Youtuber in kwestie doet het dan voor en leert de kijkers om het op eenzelfde manier te doen. Reizen is eveneens populair, want iedereen droomt wel eens van een prachtige bestemming. Reisvloggers nemen je mee in het verhaal van de reis. Ook auto’s vormen een populair onderwerp net als huizen en internettips. Zo zijn er natuurlijk ook Youtubers die muziek maken om hun zangkunsten met de buitenwereld te delen. Justin Bieber is in het verleden bijvoorbeeld ontdekt door zijn filmpjes op Youtube. Ook video's en blogs over lifestyling is een veelvoorkomend onderwerp. Een ander populair onderwerp op YouTube is het maken van tech-filmpjes. Dit kan natuurlijk ook betrekking hebben op tech-bloggers.

Meer abonnees krijgen op je YouTube kanaal

Het is belangrijk om je filmpjes als Youtuber te promoten. Dat is een kans om meer abonnees te krijgen die je volgen op je YouTube kanaal. Het delen van je video’s op social media is daarvoor een uitstekend instrument. Het is natuurlijk ook mogelijk om samenwerking te zoeken met andere Youtubers of nuttige reacties te plaatsen onder filmpjes van anderen. Wees niet te overactief, want het moet niet op spammen gaan lijken. Dan bestaat het risico dat de moderators het als spam beschouwen. Het is belangrijk dat de basis van je kanaal goed is en je sterke content aanbiedt aan de volgers. Zorg er ook voor dat je kanaal overzichtelijk is en er netjes uitziet. Dat doe je onder meer door je profiel zo volledig mogelijk te maken. Voeg een logo toe en een fraaie banner. De looks van je kanaal zijn af te stemmen op je branding. Dat vergroot de herkenbaarheid. Het consistent uploaden van filmpjes is belangrijk. Niet alleen voor je volgers, maar ook voor YouTube. Hoe meer videominuten je biedt des te beter is dat voor de volgers en dat wordt door dit kanaal gewaardeerd. De kwaliteit van je filmpjes is natuurlijk ook belangrijk. Besteed er daarom als Youtuber tijd en aandacht aan. Verder is het mogelijk om een kanaaltrailer te gebruiken. Dat is interessant voor kijkers die nog geen abonnee zijn en voorzien in een voorproefje. Spoor kijkers ook aan om zich te abonneren op je kanaal. Benoem dit in je video of voeg aan het einde van het filmpje een tekst toe.

Wat doet een Youtuber:

  • Onderwerp bedenken
  • Filmpjes maken
  • Video’s editen
  • Muziek eronder zetten
  • Tekst toevoegen
  • Videofragmenten plakken
  • Overgangen maken
  • Reclame maken in filmpjes

Bekende YouTubers:

YouTube kanaal sieraden en antiek:

OPLEIDINGEN TOT YOUTUBER

Het is niet nodig om een opleiding te volgen om het beroep van Youtuber uit te oefenen. De meesten zijn gewoon begonnen en hebben met vallen en opstaan het vak geleerd. Een professionele Youtuber is aan te merken als een filmproductie specialist. Dat komt doordat deze alle kneepjes van het vak in de praktijk geleerd heeft. In dat kader is er wel een specifieke opleiding te volgen in de richting van filmproductie specialist. Dat is de mbo-opleiding video-editor (AV productie).

BEDRIJVEN WAAR EEN YOUTUBER WERKZAAM KAN ZIJN

De Youtubers die zijn begonnen met vloggen doen dit doorgaans vanuit het beroep van zelfstandig ondernemer. Als het om een hobby gaat dan zijn er ook mensen die video’s over schoonheidsproducten maken. Of thuiskoks die laten zien hoe je bepaalde gerechten maakt. Zo zijn er ook ontdekkingsreizigers actief die filmpjes maken van hun avonturen. Verder zijn er Youtubers die een bepaald beroep uitoefenen bij een bedrijf en voor hun werkgever filmpjes maken. Denk maar aan een video voor een fietsenmaker over het repareren van een fiets. Of aan een filmpje voor een bouwmarkt hoe je een schutting maakt. De werknemer is dan in de uitvoering van deze specifieke werkzaamheden een Youtuber.

COMPETENTIES YOUTUBER

De allerbelangrijkste competentie van een Youtuber is doorzettingsvermogen. Dat geldt niet alleen voor het opbouwen van een eigen kanaal. Het is evengoed om over doorzettingsvermogen te beschikken om het als succesvolle Youtuber vol te houden. Het is ook belangrijk om kritisch te zijn op het eigen kunnen. Dat is belangrijk om je prestaties te blijven verbeteren. De kwaliteit van filmpjes is echt belangrijk en je moet dan ook over de nodige creatieve skills en over editing kwaliteiten beschikken. Niet alleen het beeld is van belang, maar het geluid eveneens. Verder is het belangrijk om in te spelen op trends en is het van belang om inspirerend te zijn.

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS YOUTUBER

Een Youtuber heeft een geheel eigen vak, maar er zijn natuurlijk mogelijk om door te groeien. Bijvoorbeeld om door te breken als zanger om daarvan je beroep te maken. Of door gevraagd te worden als presentator voor een spelshow. Of om mee te spelen in een film. Doorgroeien als Youtuber is ook mogelijk binnen het vak zelf. Bijvoorbeeld door steeds meer volgers te krijgen, waardoor je waarde als persoon stijgt. Hoe meer volgers en des te groter het bereik des te meer geld ermee te verdienen valt. Het is echter maar voor weinigen weggelegd om echt de top te bereiken en daar ook te blijven. Voor wat betreft het arbeidsmarktperspectief is YouTube als kanaal nog lang niet uitgespeeld. Het is niet voor niets ook een gigantische zoekmachine met grote aantallen bezoekers. Ook het starten van een eigen podcast is redelijk populair te noemen.

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS YOUTUBER

Een vast salaris is voor een zelfstandig Youtuber doorgaans niet van toepassing. Het geld wordt verdiend met promotie en reclame maken voor andere bedrijven. Of voor de eigen merchandising wat uiteraard een extra inkomstenbron kan zijn.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Youtuber

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Youtuber bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl