Reisblogger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep reisblogger
Wat doet een reisblogger
Reisblogger of reisvlogger
Taken als reisblogger:
Online werken en de wereld rondreizen:
10 beste reis kanalen:
Opleidingen tot reisblogger
Bedrijven waar een reisblogger werkzaam kan zijn
Competenties reisblogger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reisblogger
Arbeidsvoorwaarden en salaris reisblogger
Eigen bedrijf starten als Reisblogger
Boekhoudprogramma vergelijken Reisblogger

Beroep reisblogger

Een reisblogger is een persoon die op hobbymatige wijze of beroepsmatig reizen maakt met als doel om daarover te bloggen. Het komt ook voor dat een reisblogger bloggen met vloggen combineert. Het reisvloggen is in deze tijd enorm populair en geeft een meer levendig beeld van de reizen dan bloggen. De vlogs hebben dan ook een grote aantrekkingskracht op mensen en inspireren hen om dezelfde reis te maken. Het reizen zelf vormt een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van een reisblogger. Tijdens een reis is het de bedoeling om aantrekkingen te maken en van de ene plek naar de andere plek te gaan. Bijvoorbeeld naar een bepaalde bezienswaardigheid op de plaats van bestemming. Het maken van foto’s behoort ook tot de werkzaamheden. Een verhaal in woord spreekt namelijk, zeker als het om een reis gaat, meer aan als er beeld bij is. Het schrijven van de reisblog zelf is uiteraard een belangrijke taak, net als het bewerken van foto’s om bij het verhaal te plaatsen. Daarnaast is het van belang om de reisblog onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Naast het posten van een reisblog is er dan ook tijd nodig om op social media aandacht te trekken voor de blog. Bijvoorbeeld met foto’s en filmpjes op Instagram of met een inspirerend bericht op Facebook. Een reisblogger heeft het daarom ook druk tijdens het reizen en van vakantie vieren is dan ook zeker geen sprake. Het komt ook voor dat een reisblogger pas na de reis alle informatie verzamelt om een reisblog te schrijven. Bijvoorbeeld als er sprake is geweest van een korte trip van enkele dagen. Bekende reisbloggers met veel volgers die op beroepsmatige wijze bezig zijn met het vak en fulltime bloggen of vloggen zijn ook wel aan te merken als een digital nomad.

Wat doet een reisblogger

Een reisblogger is in de meeste gevallen ook aan te merken als vlogger en YouTuber. De meeste reisbloggers combineren tegenwoordig namelijk het bloggen met het vloggen. Een reisblogger is vaak op zoek naar speciale bestemmingen en is in dat opzicht naast blogger ook wel te zien als een ontdekkingsreiziger. Of als trendwatcher om de meeste hippe bestemmingen onder de aandacht te brengen. Een reisblogger kan op allerlei manieren een reis ondernemen, zoals met het vliegtuig of per boot, maar ook per camper. Als er sprake is van een digital nomad bestaan en reizen per camper voert, zal de reisblogger dikwijls zelf onderweg reparaties uitvoeren. In dat opzicht is er een verband met het beroep van camper monteur. Het is ook mogelijk dat een reisblogger verdergaat dan alleen het schrijven van blogs en bijvoorbeeld verhalen bundelt als auteur. De reisverhalen zijn als boek door een uitgever uit te geven, maar ook digitaal door een online uitgever. Overigens komen er nog veel meer werkzaamheden bij kijken als reisblogger. Bijvoorbeeld netwerken net als reageren op berichten van lezers en promotie maken voor de reisblog. Er zijn wat dat betreft veel andere taken te verrichten die niet direct betrekking hebben op het reizen zelf.

Reisblogger of reisvlogger

Om tegenwoordig het onderscheid te maken en een groter publiek aan te trekken, is het voor een reisblogger belangrijk om ook te reisvloggen. Dat is een belangrijke aanvulling op het schrijven van reisblogs en het maken van foto’s op de bestemming. Overigens is het om in de picture te komen bij een grote doelgroep van belang om actief te zijn op social media. Er zijn reisvloggers die vooral bloggen en vloggen over idyllische plekjes, maar dat is niet altijd het geval. Zo zijn er ook reisbloggers die bijvoorbeeld met een camper door Europa reizen en elke dag weer een andere bestemming aandoen. Zo zijn er ook reisbloggers die bloggen over stedentrips en bloggen over de betreffende stad en bijzondere bezienswaardigheden. Denk daarbij aan het bloggen en vloggen over natuurgebieden, parken, musea en attracties. Het bloggen over reizen heeft natuurlijk alles te maken met je persoonlijke lifestyle.

Taken als reisblogger:

 • Reisbestemmingen selecteren.
 • Reis en verblijf voorbereiden.
 • Bezienswaardigheden bezoeken.
 • Informatie verzamelen.
 • Aantekeningen maken.
 • Blog schrijven.
 • Foto’s maken.
 • Website bijhouden.
 • Vloggen.
 • Promotie maken.
 • Netwerken.
 • Administratie bijhouden.

Online werken en de wereld rondreizen:

10 beste reis kanalen:

Opleidingen tot reisblogger

Je hebt om reisblogger te worden geen opleiding nodig. Bij een professionele aanpak met als doel je beroep ervan te maken, is een commerciële instelling van belang, zoals van een commercieel medewerker. Het bijhouden van de website met reisblog is belangrijk, omdat je als reisblogger zelf de webmaster bent. Zo ben je als reisblogger natuurlijk ook een schrijver net als een reisfotograaf omdat je blogs schrijft en foto’s maakt. Als je het bloggen combineert met vloggen is het bovendien van belang om video’s te editen en dus als editor te werken. Je stelt vaak zelf als reisblogger de reizen samen om blogs over te schrijven. In dat geval ben je dan ook nog eens je eigen reisprogrammeur en reisadviseur bij het uitzoeken en vastleggen van reizen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een reisblogger werkzaam kan zijn

Het bloggen over reizen kan hobbymatig zijn en dan is er geen bedrijf waar je werkzaam voor bent. In dat geval is een reisblogger door de belangstelling en passie voor het reizen wellicht werkzaam voor een touroperator of als reisbureau medewerker voor een reisbureau. Het kan ook zijn dat je vanuit een hobby begint en daarna als ondernemer verder gaat om met bloggen over reizen je inkomen te verdienen. Zo zijn er ook reisbloggers die werkzaam zijn voor een hotelier, zoals voor een internationale hotelketen. Verder zijn er opties om voor een gemeente werkzaam te zijn of voor een toerismebureau om als reisblogger een stad bij toeristen onder de aandacht te brengen. In dat kader is een reisblogger dan te zien als een virtuele stadsgids of digitale reisleider. In sommige gevallen kan een reisblogger ook aangemerkt worden als digital nomad.

Competenties reisblogger

Een belangrijke competentie voor een reisblogger is een passie te hebben voor reizen. Het is ook van belang om andere mensen te enthousiasmeren met je reisverhalen. Om geld te verdienen, komen bepaalde vaardigheden van pas. Bijvoorbeeld door onderscheidend en uniek te zijn, maar ook door kwaliteit te leveren als het gaat om de inhoud van het verhaal en het beeld. Het enthousiasmeren komt vaak voort uit de eigen passie, net als dat lezers en kijkers zien dat je plezier hebt in het reizen. Ook creativiteit is tot de vaardigheden te rekenen. Denk maar eens aan een creatieve invalshoek voor een reisblog of aan het maken van een creatieve foto. Het is natuurlijk verder van belang om goed te kunnen plannen en organiseren, zoals met betrekking tot het voorbereiden van een reis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reisblogger

Bloggen en vloggen over reizen is op dit moment heel populair. Het is echter moeilijk om je als reisblogger te onderscheiden van de anderen. Om door te groeien en bekend te worden, is het mogelijk om een samenwerking aan te gaan. Bijvoorbeeld door een PR-adviseur in de arm te nemen of door meer inkomen te genereren met behulp van een influence makelaar. In dat geval is het wel belangrijk om al veel volgers te hebben en een naam te hebben opgebouwd als reisblogger. Op die manier kan je een influencer worden en meer inkomen genereren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris reisblogger

Er is geen gemiddeld salaris aan te geven voor een reisblogger. Dat komt doordat het inkomen onder meer afhankelijk is van de wijze waarop de blogger te werk gaat. Bijvoorbeeld als ondernemer of als hobbyist of als functie-onderdeel van werkzaamheden bij een bedrijf of organisatie. Het is voor een bekende blogger met een reisblog zeker wel mogelijk om een goed inkomen te verdienen. Er zijn verschillende inkomstenbronnen die daarvoor in te zetten zijn. Denk daarbij maar aan een samenwerkingsverband of aan betaalde promotie voor een stad, regio, land of overheid. Een andere inkomstenbron is het aanbieden van advertentieruimte of sponsoring net als dat het mogelijk is om affiliate marketing in te zetten. Als affiliate marketeer is het mogelijk om door te linken naar online reisbureaus of webshop met reisproducten om daar als reisblogger geld mee te verdienen.

Eigen bedrijf starten als Reisblogger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Reisblogger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Reisblogger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Reisblogger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Reisblogger.

Mijnzzp.nl