Digital nomad

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep digital nomad
Wat doet een digital nomad
Werken als digital nomad
Passief inkomen verdienen
Regels digital nomad
Is digital nomad een beroep?
Wat is een digital nomad?
Digital nomad worden
Film: wat doet een digital nomad:
Film: top 8 digital nomad jobs:
Opleidingen tot digital nomad
Bedrijven waar een digital nomad werkzaam kan zijn
Competenties digital nomad
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als digital nomad
Arbeidsvoorwaarden en salaris digital nomad
Eigen bedrijf starten als Digital nomad
Boekhoudprogramma vergelijken Digital nomad

Beroep digital nomad

Een digital nomad is een persoon die bepaalde werkzaamheden locatie onafhankelijk uitvoert via het internet. Als digital nomad ben je flexibel als het gaat om de werklocatie en kun je overal op de wereld werken. Een belangrijke toevoeging hierbij, is wel dat de meeste digital nomade sterk afhankelijk zijn van een goede internetverbinding. Het midden in de jungle werken kan dus ook voor een digital nomad een probleem zijn. Het werken als digital nomad is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en kent verschillende vormen. In de meeste gevallen is een digital nomad werkzaam als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan tekstschrijvers, vertalers, programmeurs, online coaches en aan reisbloggers. Met de opkomst van moderne communicatiediensten, zoals Skype, is het voor steeds meer mensen mogelijk om locatie onafhankelijk te werken. Het leven van een nomadisch bestaan kent vooral veel voordelen voor mensen die meer van de wereld willen zien. In het verleden was het werken als digital nomad in veel gevallen niet mogelijk door het beperkte internet. Daarnaast waren digital nomades meestal afhankelijk van speciale internetcafés. Met de opkomst van steeds betere internetdiensten is het tegenwoordig bijna overal mogelijk om online te werken. Het is verder niet zo dat je alleen aangemerkt kan worden als digital nomad wanneer je iedere dag aan het reizen bent. Er zijn ook redelijk veel mensen die tijdelijk vanuit een hotel of pension werken. In alle gevallen heeft het wel betrekking op mensen die online hun inkomen verdienen. De laatste jaren zijn er ook steeds meer mensen die via het internet proberen om een online-business te starten, zodat ze plaats onafhankelijk kunnen werken. Deze ondernemers proberen dan passief inkomen te verdienen, waardoor ze kunnen reizen. Een echte digital nomad is in alle gevallen iemand die werken en reizen weet te combineren.

Wat doet een digital nomad

De term digital nomad kan dus van toepassing zijn op verschillende ondernemers en werknemers die hun inkomen verdienen dankzij een goede internetverbinding. Denk bijvoorbeeld aan tekstschrijvers, vertalers, coaches, programmeurs, grafisch vormgevers, reisfotografen en aan reisbloggers. Dit zijn allemaal voorbeelden van mensen die locatie onafhankelijk werkzaamheden kunnen uitvoeren. Een andere vorm van digital nomade zijn mensen die in het buitenland een pension runnen. Voor deze groep mensen is het prima mogelijk om aanvullende inkomsten te verdienen dankzij het internet. Ook telemarketeers kunnen in sommige gevallen aangemerkt worden als digital nomad. In bijna alle gevallen is het belangrijk dat je als digital nomad voldoende inkomsten binnenhaalt om te kunnen blijven reizen. Met andere woorden is het als digital nomad belangrijk dat je over een goed netwerk beschikt om voldoende opdrachten binnen te kunnen halen. Hoeveel opdrachten je precies moet binnenhalen is verder afhankelijk van de eigen financiële situatie.

Werken als digital nomad

Het werken als digital nomad heeft een grote aantrekkingskracht op mensen die meer van de wereld willen zien. Ook sociale media speelt hierin een belangrijke rol. Denk aan mensen die mooie foto's plaatsen van witte zandstranden en andere mooie plekjes. Of je nu onderweg bent met het vliegtuig of per camper, het is belangrijk om aan voldoende inkomsten te komen. Dit kan inhouden dat je dagelijks meerdere uren aan acquisitie zal moeten besteden. Zoals de meeste ondernemers wel weten is het binnenhalen van voldoende opdrachten niet in alle gevallen even makkelijk. Zorg er dan ook voor dat je beschikt over voldoende financiële middelen om de moeilijke periodes te doorstaan. Het werken als digital nomad moet gezien worden als bijzondere lifestyle.

Passief inkomen verdienen

De laatste jaren worden er steeds meer video's gemaakt die gaan over passief inkomen verdienen. Dit heeft meestal betrekking op webshophouders, affiliate marketeers, beurshandelaren en webmasters die op een bepaalde manier hun inkomen online proberen te verdienen. Het werken als digital nomad heeft in de kern niets te maken met passief inkomen verdienen. Een digital nomad richt zich juist op de combinatie reizen en werken. Vanzelfsprekend is het als digital nomad wel belangrijk om aan voldoende inkomen te komen. Dit kan een digital nomad op verschillende manieren doen, zoals door te bloggen of te vloggen. Bij voldoende autoriteit kan dit interessant zijn.

Regels digital nomad

Wie overweegt om als digital nomad te gaan werken zal zich aan bepaalde regels moeten houden. Dit heeft meestal betrekking op het aantal maanden dat je in het buitenland gaat werken. Wanneer je meer dan acht maanden in het buitenland verblijft is het nodig om je uit te schrijven bij de gemeente. Ook het uitschrijven bij de K.V.K. kan verplicht zijn, afhankelijk van het verblijf, de werkzaamheden en de persoonlijke omstandigheden. Als aanstaande digital nomad is het dus belangrijk om na te gaan welke gevolgen het werken in het buitenland kan hebben.

Is digital nomad een beroep?

Digital nomad is geen echt beroep, en moet eerder gezien worden als levensstijl. Digitale nomad is een term die gebruikt wordt voor professionele mensen die vooral online werken en ondertussen de wereld rondreizen. Iemand die van zijn of haar digitale nomadisme een professionele baan heeft gemaakt, wordt een "digital nomad ondernemer" genoemd.

Veel van deze zogenaamde digital nomad ondernemers beginnen met rond de wereld reizen omdat ze gestopt zijn met hun gewone baan. Als je deze levensstijl voor jezelf gekozen hebt, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat dit niet betekent dat je met je online activiteiten meteen voldoende inkomen zult kunnen verdienen.

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is iemand die gebruikmaakt van digitale technologieën om locatie-onafhankelijk te werken en tegelijkertijd de wereld rondreist. In plaats van gebonden te zijn aan een specifieke fysieke werkplek, kunnen digital nomade hun taken uitvoeren vanuit elke locatie met een stabiele internetverbinding. Digital nomades maken vaak gebruik van laptops, smartphones en andere draagbare apparaten om hun werk te doen. Ze werken meestal als freelancers, ondernemers of werken op afstand voor bedrijven die flexibiliteit bieden. Dankzij de opkomst van communicatietechnologieën zoals videoconferenties, cloudopslag en samenwerkingstools kunnen digital nomade met collega's en klanten over de hele wereld communiceren en samenwerken.

Het leven van een digital nomad biedt flexibiliteit en vrijheid. Nomade kunnen ervoor kiezen om te werken vanuit huis, koffiehuizen, gedeelde werkruimtes of zelfs vanuit exotische bestemmingen over de hele wereld. Digital nomade kunnen hun werk ook combineren met het verkennen van nieuwe culturen, reizen en avontuur. Ze kunnen langere tijd op één plek verblijven of regelmatig van locatie veranderen, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur en werkverplichtingen. Hoewel het leven van een digital nomad veel voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen. Het vereist een goede planning, discipline en zelforganisatie om een evenwicht te vinden tussen werk en persoonlijk leven, vooral omdat de grens tussen werk en vrije tijd vaak vervaagt. Bovendien moeten digital nomade zich aanpassen aan verschillende tijdzones, culturen en werkomgevingen, wat soms uitdagend kan zijn.

Digital nomad worden

Als je geïnteresseerd bent in het leven van een digital nomad, zijn er verschillende beroepen die goed geschikt kunnen zijn voor locatie-onafhankelijk werken. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Freelance schrijver/content creator: Als je goed bent in schrijven, copywriting, bloggen of het maken van digitale content, kun je werken als freelance schrijver of content creator. Je kunt opdrachten krijgen van klanten over de hele wereld en je werk vanuit elke locatie uitvoeren.
  • Webdesigner/ontwikkelaar: Als je ervaring hebt met webdesign of webontwikkeling, kun je als freelance webdesigner of ontwikkelaar werken. Je kunt websites en online platforms ontwerpen en ontwikkelen voor klanten, waarbij je jouw werkzaamheden op afstand kunt uitvoeren.
  • Grafisch ontwerper: Als je vaardigheden hebt op het gebied van grafisch ontwerp, zoals het maken van logo's, illustraties en visuele content, kun je als freelance grafisch ontwerper werken. Je kunt op afstand werken aan ontwerpprojecten voor verschillende klanten.
  • Online marketeer: Als je expertise hebt in online marketing, zoals social media marketing, zoekmachineoptimalisatie (SEO) of zoekmachine adverteren (SEA), kun je werken als freelance online marketeer. Je kunt online marketingcampagnes beheren en analyseren voor klanten, waarbij je vanaf elke locatie kunt werken.
  • Virtuele assistent: Als je organisatorische vaardigheden hebt en goed bent in het beheren van administratieve taken, kun je werken als virtuele assistent. Je kunt ondersteuning bieden aan bedrijven of ondernemers op afstand, zoals het beheren van e-mails, agendaplanning en klantenservice.
  • E-commerce ondernemer: Als je een passie hebt voor ondernemerschap, kun je een e-commercebedrijf starten. Je kunt bijvoorbeeld een online winkel beheren, producten verkopen via platforms zoals Shopify en de logistiek en klantenservice op afstand beheren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het succesvol worden van een digital nomad afhangt van je vaardigheden, ervaring en ondernemerschap. Het kan handig zijn om te beginnen met het opbouwen van een netwerk en het zoeken naar klanten voordat je volledig overgaat op een locatie-onafhankelijk werkend bestaan.

Film: wat doet een digital nomad:

Film: top 8 digital nomad jobs:

Opleidingen tot digital nomad

Er zijn geen opleidingen tot digital nomad. Als digital nomad is het wel belangrijk dat je beschikt over algemene ondernemingsvaardigheden. Denk hierbij vooral aan het netwerken en aan goede communicatieve vaardigheden. Ook brede kennis van ICT is belangrijk, omdat je sterk afhankelijk bent van het internet en je eigen laptop. Verdere opleidingen en competenties zijn afhankelijk van de werkzaamheden. De term digital nomad kan betrekking hebben op verschillende beroepen en werkzaamheden. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf als digital nomad, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een digital nomad werkzaam kan zijn

Een digital nomad is in de meeste gevallen niet werkzaam voor bedrijven. De meeste digital nomade zijn werkzaam als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan copywriters, virtueel assistenten, PR-adviseurs, video-editors, developers en aan docenten. Ook online marketeers kunnen in sommige gevallen aangemerkt worden als digital nomad. Ook werknemers kunnen werken als digital nomad. In dat geval is het wel belangrijk om te overleggen met de werkgever.

Competenties digital nomad

De belangrijkste competentie voor een digital nomad is zelfredzaamheid. Daarnaast moet je beschikken over voldoende vakinhoudelijke kennis. Ook het belang van netwerken moet niet onderschat worden. Om aan voldoende opdrachten te kunnen komen is het belangrijk dat je beschikt over een goed netwerk van opdrachtgevers. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, organiseren, secuur, ICT, flexibiliteit, overleggen, mindset en inspireren. Verdere competenties zijn afhankelijk van de specifieke werkzaamheden en beroep.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als digital nomad

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden zijn niet echt van toepassing. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door te ondernemen. In algemene zin is het arbeidsmarktperspectief wel goed te noemen. Door de opkomst van steeds beter internet en nieuwe beroepen kunnen steeds meer mensen werken als digital nomad. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn niet zomaar aan te geven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris digital nomad

Er is geen gemiddeld salaris aan te geven voor een digital nomad. Dat komt doordat het inkomen onder meer afhankelijk is van de manier waarop de digital nomad te werk gaat. Bijvoorbeeld als ondernemer of als functie-onderdeel van werkzaamheden bij een bedrijf of organisatie. Het is voor een succesvolle digital nomad zeker wel mogelijk om een goed inkomen te verdienen. Er zijn verschillende inkomstenbronnen die daarvoor in te zetten zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan het starten van een eigen affiliate website of aan het bloggen. In dat geval is het wel belangrijk dat je over voldoende autoriteit beschikt.

Eigen bedrijf starten als Digital nomad

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Digital nomad, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Digital nomad

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Digital nomad bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Digital nomad.

Mijnzzp.nl