Digital nomad

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een digital nomad is een persoon die bepaalde werkzaamheden locatie onafhankelijk uitvoert via het internet. Als digital nomad ben je flexibel als het gaat om de werklocatie en kun je overal op de wereld werken. Een belangrijke toevoeging hierbij, is wel dat de meeste digital nomads sterk afhankelijk zijn van een goede internetverbinding. Het midden in de jungle werken kan dus ook voor een digital nomad een probleem zijn. Het werken als digital nomad is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en kent verschillen vormen. In de meeste gevallen is een digital nomad werkzaam als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan tekstschrijvers, vertalers, programmeurs, online coaches en aan reisbloggers. Met de opkomst van moderne communicatiediensten, zoals Skype, is het voor steeds meer mensen mogelijk om locatie onafhankelijk te werken. Het leven van een nomadisch bestaan kent vooral veel voordelen voor mensen die meer van de wereld willen zien. In het verleden was het werken als digital nomad in veel gevallen niet mogelijk door het beperkte internet. Daarnaast waren digital nomads meestal afhankelijk van speciale internetcafés. Met de opkomst van steeds betere internetdiensten is het tegenwoordig bijna overal mogelijk om online te werken. Het is verder niet zo dat je alleen aangemerkt kan worden als digital nomad wanneer je iedere dag aan het reizen bent. Er zijn ook redelijk veel mensen die tijdelijke vanuit een hotel of pension werken. In alle gevallen heeft het wel betrekking op mensen die online hun inkomen verdienen. De laatste jaren zijn er ook steeds meer mensen die via het internet proberen om een online-business te starten, zodat ze plaats onafhankelijk kunnen werken. Deze ondernemers proberen dan passief inkomen te verdienen, waardoor ze kunnen reizen. Een echte digital nomad is in alle gevallen iemand die werken en reizen weet te combineren.

De term digital nomad kan dus van toepassing zijn op verschillende ondernemers en werknemers die hun inkomen verdienen dankzij een goede internetverbinding. Denk bijvoorbeeld aan tekstschrijvers, vertalers, coaches, programmeurs, grafisch vormgevers, reisfotografen en aan reisbloggers. Dit zijn allemaal voorbeelden van mensen die locatie onafhankelijk werkzaamheden kunnen uitvoeren. Een andere vorm van digital nomads zijn mensen die in het buitenland een pension runnen. Voor deze groep mensen is het prima mogelijk om aanvullende inkomsten te verdienen dankzij het internet. Ook telemarketeers kunnen in sommige gevallen aangemerkt worden als digital nomad. In bijna alle gevallen is het belangrijk dat je als digital nomad voldoende inkomsten binnenhaalt om te kunnen blijven reizen. Met andere woorden is het als digital nomad belangrijk dat je over een goed netwerk beschikt om voldoende opdrachten binnen te kunnen halen. Hoeveel opdrachten je precies moet binnenhalen is verder afhankelijk van de eigen financiële situatie.

Werken als digital nomad

Het werken als digital nomad heeft een grote aantrekkingskracht op mensen die meer van de wereld willen zien. Ook sociale media speelt hierin een belangrijke rol. Denk aan mensen die mooie foto's plaatsen van witte zandstranden en andere mooie plekjes. Of je nu onderweg bent met het vliegtuig of per camper, het is belangrijk om aan voldoende inkomsten te komen. Dit kan inhouden dat je dagelijks meerdere uren aan acquisitie zal moeten besteden. Zoals de meeste ondernemers wel weten is het binnenhalen van voldoende opdrachten niet in alle gevallen even makkelijk. Zorg er dan ook voor dat je beschikt over voldoende financiële middelen om de moeilijke periodes te doorstaan. Het werken als digital nomad moet gezien worden als bijzondere lifestyle.

Passief inkomen verdienen

De laatste jaren worden er steeds meer video's gemaakt die gaan over passief inkomen verdienen. Dit heeft meestal betrekking op webshophouders, affiliate marketeers, beurshandelaren en webmasters die op een bepaalde manier hun inkomen online proberen te verdienen. Het werken als digital nomad heeft in de kern niets te maken met passief inkomen verdienen. Een digital nomad richt zich juist op de combinatie reizen en werken. Vanzelfsprekend is het als digital nomad wel belangrijk om aan voldoende inkomen te komen. Dit kan een digital nomad op verschillende manieren doen, zoals door te bloggen of te vloggen. Bij voldoende autoriteit kan dit interessant zijn.

Regels digital nomad

Wie overweegt om als digital nomad te gaan werken zal zich aan bepaalde regels moeten houden. Dit heeft meestal betrekking op het aantal maanden dat je in het buitenland gaat werken. Wanneer je meer dan acht maanden in het buitenland verblijft is het nodig om je uit te schrijven bij de gemeente. Ook het uitschrijven bij de K.V.K. kan verplicht zijn, afhankelijk van het verblijf, de werkzaamheden en de persoonlijke omstandigheden. Als aanstaande digital nomad is het dus belangrijk om na te gaan welke gevolgen het werken in het buitenland kan hebben.

Is digital nomad een beroep?

Digital nomad is geen echt beroep, en moet eerder gezien worden als levensstijl. Digitale nomad is een term die gebruikt wordt voor professionele mensen die vooral online werken en ondertussen de wereld rondreizen. Iemand die van zijn of haar digitale nomadisme een professionele baan heeft gemaakt, wordt een "digital nomad ondernemer" genoemd.

Veel van deze zogenaamde digital nomad ondernemers beginnen met rond de wereld reizen omdat ze gestopt zijn met hun gewone baan. Als je deze levensstijl voor jezelf gekozen hebt, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat dit niet betekent dat je met je online activiteiten meteen voldoende inkomen zult kunnen verdienen.

Digital nomad worden:

Top 8 digital nomad jobs:

Opleidingen tot digital nomad

Er zijn geen opleidingen tot digital nomad. Als digital nomad is het wel belangrijk dat je beschikt over algemene ondernemingsvaardigheden. Denk hierbij vooral aan het netwerken en aan goede communicatieve vaardigheden. Ook brede kennis van ICT is belangrijk, omdat je sterk afhankelijk bent van het internet en je eigen laptop. Verdere opleidingen en competenties zijn afhankelijk van de werkzaamheden. De term digital nomad kan betrekking hebben op verschillende beroepen en werkzaamheden.

Bedrijven waar een digital nomad werkzaam kan zijn

Een digital nomad is in de meeste gevallen niet werkzaam voor bedrijven. De meeste digital nomads zijn werkzaam als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan copywriters, virtueel assistenten, PR-adviseurs, video-editors, developers en aan docenten. Ook online marketeers kunnen in sommige gevallen aangemerkt worden als digital nomad. Ook werknemers kunnen werken als digital nomad. In dat geval is het wel belangrijk om te overleggen met de werkgever.

Competenties digital nomad

De belangrijkste competentie voor een digital nomad is zelfredzaamheid. Daarnaast moet je beschikken over voldoende vakinhoudelijke kennis. Ook het belang van netwerken moet niet onderschat worden. Om aan voldoende opdrachten te kunnen komen is het belangrijk dat je beschikt over een goed netwerk van opdrachtgevers. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, organiseren, secuur, ICT, flexibiliteit, overleggen, mindset en inspireren. Verdere competenties zijn afhankelijk van de specifieke werkzaamheden en beroep.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als digital nomad

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden zijn niet echt van toepassing. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door te ondernemen. In algemene zin is het arbeidsmarktperspectief wel goed te noemen. Door de opkomst van steeds beter internet en nieuwe beroepen kunnen steeds meer mensen werken als digital nomad. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn niet zomaar aan te geven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris digital nomad

Er is geen gemiddeld salaris aan te geven voor een digital nomad. Dat komt doordat het inkomen onder meer afhankelijk is van de manier waarop de digital nomad te werk gaat. Bijvoorbeeld als ondernemer of als functie-onderdeel van werkzaamheden bij een bedrijf of organisatie. Het is voor een succesvolle digital nomad zeker wel mogelijk om een goed inkomen te verdienen. Er zijn verschillende inkomstenbronnen die daarvoor in te zetten zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan het starten van een eigen affiliate website of aan het bloggen. In dat geval is het wel belangrijk dat je over voldoende autoriteit beschikt.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Digital nomad

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Digital nomad bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl