Affiliate marketeer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een affiliate marketeer is op een brede manier gespecialiseerd op het gebied van internet marketing. Een affiliate marketeer is over het algemeen verantwoordelijk voor het verkopen van leads in de vorm van lidmaatschapen en/of abonnementen aan partners via het internet. Er bestaan tegenwoordig zeer veel verschillende soorten affiliate diensten, maar de bekendste vormen zijn toch wel het tonen van advertenties of webwinkels op bepaalde websites. Wanneer de bezoeker van een website op een hierop geplaatste advertentie klikt krijgt de eigenaar van de website hiervoor een vergoeding. Bij reclamevertoningen kan er ook een vergoeding uitgekeerd worden per pageview. Bij webwinkels krijgt de eigenaar een percentage van de uiteindelijke verkoop. Bij ingebouwde webshops van een affiliate partner zal een bezoeker meestal de producten kunnen bekijken, maar zal de uiteindelijke verkoop plaatsvinden binnen de webshop van de affiliate partner. Andere bekende affiliate concepten zijn vergelijkingssites, nieuwsbrieven en cashbacksites. Een affiliate marketeer is dus een gespecialiseerde marketeer die zich zal richten op affiliate marketing. Affiliate marketing is weer een specifieke vorm van internetmarketing, waarbij adverteerders hun partners belonen voor de gegenereerde verkopen (leads). Affiliate marketing wordt veel gebruikt door websitebeheerders, omdat affiliate marketing aangemerkt kan worden als een laagdrempelige manier van verkopen.

Zijn affiliate diensten populair

Affiliate diensten zijn zeker populair en komen zeer veel voor in verschillende vormen zoals eerder omschreven. De laatste jaren is het aanbieden van producten in een webshop zeer populair geworden omdat de eigenaar van een bepaalde website zelf geen webshop hoeft te runnen en toch extra bezoekers en omzet kan genereren via een affiliate webshop. De opbrengsten van een affiliate webshop zijn wel sterk afhankelijk van het aantal leads c.q. verkopen. Wie echt een goede omzet wil genereren via een affiliate webshop zal veel bezoekers naar zijn website moeten trekken omdat lang niet alle bezoekers daadwerkelijk iets kopen. De gemakkelijkste vorm van affiliatediensten die geld op kunnen leveren zijn toch wel advertentievertoningen omdat deze doorgaans een vergoeding opleveren per klik of vertoning en niet tot een verkoop hoeven te leiden. De opbrengst van advertentievertoningen zijn doorgaans wel lager dan de verkoop via een webshop. De vergoedingen voor advertentie klikken zijn sterk afhankelijk van de soort website waar deze op getoond worden en de zoekwoorden die tot een bepaalde advertentievertoning leiden maar variëren meestal tussen de enkele centen per klik tot maximaal 2,5 euro per klik. Affiliate webshops bieden meestal een vergoeding tussen de 8 en 12 procent van de verkoop. Bij affiliate diensten draait alles om verkoop en no cure no pay.

Nadelen affiliate diensten

Ondanks dat affiliate diensten zeker voordelen bieden en omzet kunnen genereren zijn er ook zeker enkele nadelen te benoemen zoals de betrouwbaarheid van bepaalde aanbieders. Vooral bij webshop vertoningen is het vaak lastig te controleren hoeveel en wat er uiteindelijk precies gekocht is door een aangebrachte bezoeker. Ook zijn er aanbieders die geen vergoeding geven wanneer iemand binnenkomt op een bepaald product om uiteindelijk met de aanschaf van een ander product de aankoopprocedure af te sluiten. Daarnaast kan het zijn dat een bezoeker niet meteen tot een aankoop overgaat maar wellicht later op de dag wel tot aankoop overgaat, wat dan ook geen vergoeding zal opleveren. Er zijn overigens wel degelijk voldoende betrouwbare affiliate partners te vinden die alles netjes bijhouden en ook na 30 dagen nog een vergoeding geven voor de aangebrachte lead door het onthouden van IP-adressen.

Is affiliate marketing veel werk

Affiliate marketing hoeft niet veel werk te zijn als het om een paar diensten en/of producten gaat. Wanneer een webmaster veel producten en/of diensten wil gaan verkopen via een eigen website kan het toepassen van affiliate marketing wel veel werk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het dagelijks controleren van prijsaanpassingen, voorraadbeheer en aan het controleren op nieuwe producten en/of diensten. Het up-to-date houden van het aanbod met betrekking tot affiliate marketing kan soms lastig zijn, omdat je afhankelijk bent van een andere partij die veranderingen kan doorvoeren. Een goede webmaster zal dan ook regelmatig moeten controleren of er geen veranderingen zijn.

Vormen affiliate marketing:

PPC (pay per click) (PPC)

  • PPC staat los van het aantal gegenereerde verkopen of leads, er wordt namelijk een vast bedrag uitgekeerd per klik van de adverteerder.

Pay per lead (PPL)

  • Een leadvergoeding wordt uitgekeerd wanneer een bezoeker via de affiliate contact opneemt met de adverteerder door bijvoorbeeld een formulier in te vullen.

Pay per sale (PPS)

  • Hier wordt een vergoeding betaald zodra de bezoeker via de affiliate voor directe omzet zorgt. In de praktijk betekent dat meestal een verkoop (sale) van een product aan de bezoeker.

Pay per view (PPV)

  • Hierbij wordt er een vergoeding uitgekeerd per keer dat de advertentie bekeken is.

Affiliate marketing voor e-commerce:

Opleidingen tot affiliate marketeer

Er bestaan geen specifieke opleidingen voor het beroep affiliate marketeer. Een affiliate marketeer zal doorgaans commerciële opleidingen gevolgd hebben. Daarnaast zijn er voldoende cursussen te vinden gericht op affiliate marketing. Een affiliate marketeer zal over het algemeen op Hbo-niveau opgeleid zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende affiliate marketeer. Zie voor meer informatie ook de beroepen accountmanager, advertentieverkoper en webwinkelexpert.

Bedrijven waar een affiliate marketeer kan zijn

Als affiliate marketeer werk je over het algemeen voor grote bedrijven die gericht zijn op internetverkopen. Zoals eerder omschreven gaat het zeker niet alleen om webshops maar komt het beroep eigenlijk overal wel voor waar diensten of producten verkocht worden. Een affiliate marketeer kan natuurlijk ook een zelfstandig ondernemer zijn en zijn eigen bedrijf beheren, gericht op internetverkopen.

Competenties affiliate marketeer

De belangrijkste competentie voor een affiliate marketeer is toch wel dat je over een commerciële instelling beschikt en resultaatgericht weet te werken. Daarnaast moet je communicatief sterk onderlegd zijn omdat je met veel verschillende soorten partijen te maken zal krijgen. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk kunnen netwerken omdat dit zeer belangrijk is binnen de verkoop- en internetwereld.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als affiliate marketeer

Het arbeidsmarktperspectief voor een affiliate marketeer is steeds beter aan het worden omdat steeds meer bedrijven de voordelen zien van deze diensten. Voor dit beroep bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden maar wellicht is een leidinggevende functie wel mogelijk en kan je natuurlijk vroeg of laat starten als zelfstandig ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris affiliate marketeer

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep affiliate marketeer omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven en organisaties werkzaam kan zijn. Een affiliate marketeer met een Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2300 en 3800 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Binnen dit beroep is het niet ongebruikelijk dat de affiliate marketeer een extra beloning kan krijgen wanneer bepaalde doelstellingen bereikt worden.

Mijnzzp.nl