Affiliate marketeer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep affiliate marketeer
Inkomsten genereren met succesvolle leads
Wat doet een affiliate marketeer?
Affiliate marketing beginnen
Hoe werkt affiliate marketing
Is affiliate marketing moeilijk?
Is affiliate marketing veel werk?
Online marketing
Affiliate marketing voor e-commerce:
Opleidingen tot affiliate marketeer
Bedrijven waar een affiliate marketeer kan zijn
Competenties affiliate marketeer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als affiliate marketeer
Arbeidsvoorwaarden en salaris affiliate marketeer
Eigen bedrijf starten als Affiliate marketeer
Boekhoudprogramma vergelijken Affiliate marketeer

Beroep affiliate marketeer

Een affiliate marketeer is een webmaster en/of marketeer, die zich gespecialiseerd heeft in affiliate marketing. Een affiliate marketeer is verantwoordelijk voor het verkopen van leads in de vorm van lidmaatschappen, abonnementen of het promoten van producten van verschillende affiliate partners. Het zijn de affiliate partners, die de affiliate belonen met een commissie of vaste vergoeding bij een succesvolle lead. Affiliate marketing is een populaire vorm van internetmarketing, waarvan veel bedrijven en webmasters gebruikmaken. Het grote voordeel voor bedrijven is dat affiliates alleen een vergoeding ontvangen bij een succesvolle lead. Het grote voordeel voor affiliates is dat de vergoeding bij leads meestal hoger is dan bij gebruikelijke reclames, die afrekenen per klik of vertoning. Bij affiliate marketing is het belangrijk om gerichte bezoekers om te vormen tot lead, die een bepaalde dienst of product kopen. Affiliate marketing heeft dus alles te maken met het doorsturen van gerichte bezoekers, die uiteindelijk een dienst of product kopen. Voor het doorsturen krijgt de affiliate een vaste vergoeding of een commissie over de aankoop. Bij maandabonnementen kan het voorkomen dat de affiliate een maandelijkse vergoeding zal ontvangen. Affiliate marketing is een aantrekkelijke manier van internetmarketing, omdat de inkomsten bij affiliate marketing aanzienlijk kunnen zijn. Het is wel belangrijk om affiliate marketing op een goede manier toe te passen wil je succesvol zijn met affiliate marketing. Ook het hebben van een website met veel bezoekers is over het algemeen belangrijk als we spreken van affiliate marketing. Affiliate marketing is dus een vorm van internetmarketing, waarbij adverteerders hun partners belonen voor de gegenereerde verkopen (leads). Affiliate marketing wordt veel gebruikt door webmasters, omdat affiliate marketing aangemerkt kan worden als een laagdrempelige manier van verkopen. Andere bekende affiliate concepten zijn vergelijkingssites, nieuwsbrieven en cashbacksites.

Inkomsten genereren met succesvolle leads

Een affiliate marketeer is dus een webmaster en/of marketeer, die affiliate marketing toepast met het doel inkomsten te generen door het succesvol aanleveren van leads. Affiliate marketing is populair en komt voor in verschillende vormen. De laatste jaren is het aanbieden van producten zeer populair geworden, omdat de webmaster zelf geen webshop hoeft te runnen en toch extra inkomsten kan genereren via affiliate marketing. De opbrengsten van affiliate marketing zijn wel sterk afhankelijk van het aantal leads of verkopen dat een affiliate weet te realiseren. Wie een goede omzet wil genereren door middel van affiliate marketing moet beschikken over een website met veel bezoekers, omdat lang niet alle bezoekers daadwerkelijk iets kopen. De conversie bij affiliate marketing is net zo als bij andere vormen van internetmarketing niet hoog. Een andere populaire manier is tegenwoordig dropshipping.

Wat doet een affiliate marketeer?

Een affiliate marketeer is dus iemand die zich bezighoudt met affiliate marketing. Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij een persoon of bedrijf (de affiliate marketeer) producten of diensten promoot van een ander bedrijf (de adverteerder) in ruil voor een commissie op basis van de gegenereerde verkoop, leads of andere vooraf bepaalde acties. De taken van een affiliate marketeer kunnen onder meer het volgende omvatten:

  • Identificeren van geschikte affiliate programma's: Een affiliate marketeer zoekt naar relevante programma's die passen bij hun niche of interessegebied. Dit kunnen programma's zijn die producten of diensten aanbieden die ze willen promoten.
  • Aanmelden bij affiliate netwerken: Affiliate marketeers kunnen zich aanmelden bij affiliate netwerken, platforms waar adverteerders hun affiliate programma's beheren. Deze netwerken bieden een breed scala aan programma's waaruit de marketeer kan kiezen.
  • Promotiemateriaal verkrijgen: Een affiliate marketeer verkrijgt promotiemateriaal van de adverteerder, zoals unieke affiliate links, banners, tekstlinks of productfeeds. Deze materialen worden gebruikt om de producten of diensten te promoten.
  • Contentcreatie: De affiliate marketeer creëert inhoud, zoals blogposts, reviews, video's of social media-updates, om de producten of diensten van de adverteerder te promoten. Ze kunnen ook zoekmachineoptimalisatie (SEO) toepassen om hun content beter vindbaar te maken voor potentiële klanten.
  • Promotie en verkeersgeneratie: De affiliate marketeer verspreidt het promotiemateriaal en inhoud op verschillende kanalen, zoals hun website, blog, sociale media-accounts of e-mailmarketing. Ze proberen verkeer naar hun affiliate links te leiden, in de hoop dat dit zal leiden tot conversies en commissies.
  • Prestaties en conversies bijhouden: Een affiliate marketeer houdt de prestaties van hun promotie-inspanningen bij, inclusief het aantal klikken, leads of verkopen die worden gegenereerd. Dit helpt hen te begrijpen welke strategieën effectief zijn en welke aanpassingen ze moeten doen.
  • Relatiebeheer: Indien nodig onderhoudt de affiliate marketeer contact met de adverteerder om vragen te stellen, ondersteuning te krijgen of samen te werken aan optimalisatie van de promotieactiviteiten.

Over het algemeen is het doel van een affiliate marketeer om de producten of diensten van een adverteerder effectief te promoten, verkeer te genereren en conversies te realiseren om commissies te verdienen.

Affiliate marketing beginnen

Affiliate marketing kan op verschillende manieren toegepast worden, omdat affiliate marketing ook betrekking kan hebben op het aantal vertoningen van advertenties. Bij het vertonen van advertenties hoeft een affiliate geen verkopen te realiseren. Deze vorm van affiliate marketing is vergelijkbaar met het advertentieprogramma van Google. De opbrengst voor het vertonen van advertenties is wel lager dan bij het daadwerkelijk verkopen van diensten en producten. De inkomsten voor het vertonen van advertenties varieert tussen enkele centen tot één paar euro per duizend vertoningen. Bij het daadwerkelijk verkopen diensten of producten kan een affiliate makkelijk tien tot honderd euro per lead ontvangen. Hoeveel een affiliate precies zal ontvangen zal verschillen per campagne en soort lead. Zoals eerder omschreven kunnen affiliates een riant passief inkomen verdienen met affiliate marketing. Het is niet zo dat affiliate marketing makkelijk is. Het verkrijgen van passief inkomen met affiliate marketing is alleen mogelijk door het hard te werken. Ook door het inzetten van email marketing is het met affiliate marketing mogelijk om inkomsten te genereren.

Hoe werkt affiliate marketing

Bij affiliate marketing is het de affiliate, die banners en/of linken opneemt op zijn of haar website. Als een bezoeker op een banner of tekstlink drukt en overgaat tot een aankoop of aanvraag krijgt de affiliate een bepaalde vergoeding. Om gebruik te kunnen maken van affiliate marketing is het wel nodig om je eerst aan te melden bij een affiliate netwerk. Het betreffende affiliate netwerk zal eerst je website bekijken om te bepalen of je toegelaten wordt tot het affiliate programma. Na goedkeuring kan je verschillende campagnes promoten, die passen bij je website. Bij de meeste affiliate programma's is het mogelijk om je gratis aan te melden als affiliate. Het is niet zo dat aangebrachte bezoekers meteen over hoeven te gaan tot een aankoop of aanvraag. De meeste affiliate netwerken maken gebruik van tracking codes, waardoor een affiliate tot wel honderd dagen na het eerste bezoek in aanmerking komt voor commissie. Een aangebrachte bezoeker kan dus ook later overgaan tot een aankoop. Over het algemeen betreft dit dertig dagen tot maximaal honderd dagen.

Is affiliate marketing moeilijk?

Affiliate marketing is niet moeilijk, echter is het op een succesvolle manier toepassen van affiliate marketing wel moeilijk. De meeste mensen, die beginnen met affiliate marketing, haken vroeg of laat af, omdat het ze niet lukt om inkomsten te genereren door middel van affiliate marketing. Als affiliate marketeer is het belangrijk dat je over veel doorzettingsvermogen beschikt. Het ontvangen van je eerste commissie kan in sommige gevallen enkele maanden in beslag nemen. Daarnaast kan het belangrijk zijn om verschillende websites te lanceren om de doelgroep te vergroten. Ook het aantal bezoekers speelt een belangrijke rol bij affiliate marketing. Een affiliate marketeer moet dus beschikken over een goede website met veel bezoekers. De meeste affiliate marketeers kunnen daarom ook aangemerkt worden als programmeur en als seo-specialist. Daarnaast kan het bloggen een belangrijke rol spelen om voldoende organische bezoekers aan te trekken. Ook het inhuren van copywriters kan tot de mogelijkheden behoren als affiliate marketeer.

Is affiliate marketing veel werk?

Affiliate marketing kan veel werk zijn als je beschikt over meerdere websites. Affiliate partners kunnen vroeg of laat stoppen met hun affiliate programma, waardoor de linken geen inkomen meer genereren. In dat geval is het belangrijk om gebruik te maken van een andere aanbieder. Het is dan ook belangrijk om alle affiliate campagnes te monitoren om geen inkomsten mis te lopen. De meeste affiliate partners geven ruim van tevoren aan als ze stoppen met affiliate marketing. In dat geval zul je dus het bestaande promotiemateriaal moeten verwijderen en vervangen door een nieuwe aanbieder. Wie veel affiliate websites beheerst kan dus veel werk hebben met affiliate marketing. Ook het blijven uitbreiden van affiliate websites is over het algemeen veel werk, omdat iedere website ook bezoekers moet krijgen. Een affiliate marketeer kan in sommige gevallen ook reclame maken via social media om bezoekers aan te trekken.

Online marketing

Binnen de online marketing hebben affiliate netwerken een belangrijke rol. Affiliate netwerken zijn tegenwoordig overal beschikbaar en kunnen ook verschillende doelgroepen bedienen. Affiliate netwerken zijn vaak specifiek gericht op bepaalde diensten. Bekende affiliate netwerken beschikken in de meeste gevallen over verschillende diensten. De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen bijgekomen die bepaalde diensten of producten zijn gaan promoten.

Affiliate marketing voor e-commerce:

Opleidingen tot affiliate marketeer

Er zijn geen beroepsopleidingen tot affiliate marketeer. Een affiliate marketeer kan over verschillende geschikte opleidingen beschikken, zoals de hbo-opleiding Commerciële Economie of de hbo-opleiding HBO-ICT. Als affiliate marketeer hoef je niet over een gerichte beroepsopleiding te beschikken, omdat iedereen gebruik kan maken van affiliate marketing. Wel is het belangrijk dat je beschikt over voldoende ICT-kennis. Ook marketingkennis mag als affiliate marketeer niet ontbreken. Zoals eerder omschreven vraagt affiliate marketing om veel doorzettingsvermogen en inzicht. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie voor meer informatie ook de beroepen accountmanager, advertentieverkoper en webwinkelexpert. Wanneer je een eigen bedrijf gaat starten als zzp affiliate marketeer, dan is het wettelijk verplicht om de financiële administratie bij te houden. Het is daarom slim om gebruik te maken van online boekhoudpakket voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een affiliate marketeer kan zijn

Een affiliate marketeer moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als internetondernemer, die beschikt over verschillende eigen websites. Daarnaast kan een affiliate marketeer werkzaam zijn voor bedrijven, die affiliate marketing toepassen om meer verkopen te kunnen realiseren. Dit betreft vaak banken, hotels, middenstanders, verzekeringsmaatschappijen, de leasebranche of de reiswereld. In de praktijk kan het beroep affiliate marketeer betrekking hebben op verschillende vaklieden en ondernemers.

Competenties affiliate marketeer

De belangrijkste competentie voor een affiliate marketeer is toch wel dat je over een commerciële instelling beschikt en resultaatgericht weet te werken. Daarnaast moet je communicatief sterk onderlegd zijn, omdat je met veel verschillende soorten partijen te maken zal krijgen. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk kunnen netwerken omdat dit zeer belangrijk is binnen de verkoop- en internetwereld. Ook doorzettingsvermogen moet aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat affiliate marketing niet vanaf de eerste dag succesvol is. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, inzicht, plannen, creativiteit, inspiratie en controleren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als affiliate marketeer

Het arbeidsmarktperspectief van een affiliate marketeer is eigenlijk niet van toepassing, omdat de meeste affiliate marketeers aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer moet zijn eigen arbeidsmarktperspectief bepalen door het succesvol toepassen van affiliate marketing. Zoals eerder omschreven is het succesvol toepassen van affiliate marketing niet heel makkelijk. De meeste mensen stoppen vroeg of laat met affiliate marketing, omdat het niet lukt om aan een passief inkomen te werken. De doorgroeimogelijkheden van een affiliate marketeer kunnen dan ook niet anders gezien worden in het opbouwen van succesvolle affiliate marketing websites, die maandelijks veel inkomsten genereren. In de praktijk zal dit niet heel makkelijk zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris affiliate marketeer

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep affiliate marketeer omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven en organisaties werkzaam kan zijn. Een affiliate marketeer met een hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2600 en 3800 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Binnen dit beroep is het niet ongebruikelijk dat de affiliate marketeer een extra beloning kan krijgen wanneer bepaalde doelstellingen bereikt worden.

Eigen bedrijf starten als Affiliate marketeer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Affiliate marketeer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Affiliate marketeer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Affiliate marketeer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Affiliate marketeer.

Mijnzzp.nl