Reisadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een reisadviseur is een medewerker van een reisbureau die zich gespecialiseerd heeft in het samenstellen van passende vakantiebestemmingen. Een reisadviseur kan mensen op verschillende manieren helpen met betrekking tot hun vakantie. Zo kan de adviseur helpen met het uitstippelen van een bepaalde route en de gewenste accommodaties tijdens de reis. Vooral als het om een vakantiereis gaat met veel verschillende locaties kan het nogal eens handig zijn om van tevoren goed uit te zoeken op welke manier vakantiereizigers het beste kunnen reizen. Als reisadviseur ben je dan ook een belangrijke adviseur voor klanten bij het samenstellen van een vakantie, die meestal niet zomaar te boeken is via het internet. Daarnaast bestaan er verschillende soorten vakanties, die bijvoorbeeld gericht kunnen zijn op bepaalde activiteiten of gericht kunnen zijn op een bepaalde doelgroep. Het is dus erg belangrijk dat je als reisadviseur beschikt over organisatietalent, omdat het samenstellen van een vakantie complex is. Daarnaast heeft de reisadviseur over het algemeen veel kennis van de verschillende vakantielanden. Door deze kennis weet een reisadviseur over het algemeen precies, wat de mooiste routes en plekjes zijn om te bezoeken. Ook de hotels die aangedaan worden zijn over het algemeen bekend bij de betreffende reisorganisatie. Ook kan een reisadviseur klanten helpen met het uitzoeken van alle regels op de vakantiebestemming. Denk bijvoorbeeld aan het helpen aanvragen van een visum of aan het opzoeken van regels met betrekking tot mogelijke verplichte vaccinaties. Ondanks dat veel mensen tegenwoordig hun vakantie boeken via het internet is het beroep reisadviseur nog niet uitgestorven. Wel is het zo dat een reisadviseur over het algemeen te maken krijgt met de meer complexere vakanties, die niet zomaar via het internet te boeken zijn. Het samenstellen van een grotere reis kan behoorlijk veel werk zijn dat ook om de nodig kennis kan vragen.

Een reisadviseur is dus een medewerker reisbureau die ook aangemerkt worden als reisprogrammeur, echter is een reisprogrammeur verantwoordelijk voor het samenstellen van pakketreizen die in gestandaardiseerde vorm aangeboden worden door de touroperator. Een reisadviseur is juist gespecialiseerd in het samenstellen van unieke reizen die niet zomaar aangeboden worden. Ook is de reisadviseur vaak bekend met verschillende soorten vakanties, zoals voor mensen die in het buitenland wil gaan zeilen. De reisadviseur weet dan vaak de juiste organisatie te vinden, die bij de klant past. Zo kan het zijn dat iemand niet veel buitenlandse zeilervaring heeft en dus extra begeleiding nodig heeft. De reisadviseur kan in dat geval een passende organisatie uitzoeken, die op de vakantiebestemming extra begeleiding zal aanbieden aan de zeilers. Een ander voorbeeld is het samenstellen van een passende skivakantie aan onervaren skiërs. Het komt voor dat onervaren skiërs alleen op een rustige locatie willen leren skiën. In dat geval zullen de populaire skioorden al snel afvallen.

Samenstellen van vakanties

Het adviseren en samenstellen van vakanties kan dus een hele opgave zijn als klanten specifieke wensen hebben. Dit is vooral het geval als klanten een langere reis willen maken met veel specifieke wensen en/of eisen. Vooral het samenstellen van vakanties waarbij klanten veel willen rondtrekken is veel werk. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een huurauto, aan het boeken van meerdere hotels of pension, aan het boeken van busreizen en aan het boeken van verschillende vliegtickets. Ook kan het voorkomen dat klanten niet alleen willen rondtrekken in het buitenland, maar liever vakantie houden binnen een groep. Dit soort vakantiegroepen wordt vaak vergezeld door een reisleider, die alle mooie en bijzondere plekjes kent in het land of bepaalde regio.

Wat doet een reisadviseur allemaal

Een reisadviseur is in de eerste plaats verantwoordelijk voor het verkopen van reizen en excursies. Het maakt verder niet uit of dit lange reizen of kortere tripjes betreft. Ook kan een reisadviseur meestal verschillende dagtripjes aanbieden, afhankelijk van de soort reisorganisatie of touroperator. Dagtripjes betreft meestal zogenaamde stedentrips, waarbij in veel gevallen ook een gids aanwezig is. Ook het verkopen van cruisevakanties behoort over meestal tot de werkzaamheden van een reisadviseur. Andere werkzaamheden die toebehoren tot de werkzaamheden van een reisadviseur zijn het verkopen van belangrijke bijproducten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan passende reisverzekeringen en aan annuleringsverzekeringen.

Afhankelijk van de soort vakantie kan het afsluiten van een goede reisverzekering erg belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een internationale reisverzekering als klanten buiten Europa op vakantie gaan, of aan het afsluiten van een passende reisverzekering als skiër. Lang niet alle reisverzekeringen dekken alle vakanties automatisch volledig. Het is daarom belangrijk dat een reisadviseur klanten op een goede manier zal voorlichten. In dat geval is het ook belangrijk om de eventuele bestaande polis goed door te nemen om het dubbel verzekeren te voorkomen.

Diverse werkzaamheden van een reisadviseur zijn:

  • Het afsluiten van verzekeringen.
  • Het bijhouden van het reserveringssysteem.
  • Het bijhouden van de website.
  • Het informeren van klanten.
  • Het maken van reserveringen.
  • Het onderhouden van contact met reisaanbieders.
  • Het ontvangen en begeleiden van klanten.
  • Het samenstellen van reizen of vakanties.
  • Het uitzoeken van informatie (vaccinaties, visums).

Informatie over een reisadviseur:

Opleidingen tot reisadviseur

Wie een carrière ambieert als reisadviseur kan het beste kiezen voor een passende Mbo-opleiding richting toerisme en recreatie. Over het algemeen zal het beroep reisadviseur gezien moeten worden als een beroep op minimaal Mbo-niveau drie. Ondanks dat het beroep reisadviseur over het algemeen gezien moet worden als een beroep op Mbo-niveau kan het beroep reisadviseur in de praktijk ook voorkomen op Hbo-niveau. In dat geval kan de hbo-opleiding internationaal toeristisch management aangemerkt worden als geschikte opleiding. Er zijn ook externe opleiders te vinden voor mensen die zich willen specialiseren als reisadviseur. Het is mogelijk dat een reisadviseur binnen een reisbureau over een andere opleiding zal beschikken, omdat de reisadviseur ook gezien kan worden als commercieel medewerker. In dat geval zal een reisadviseur in de meeste gevallen praktijkervaring opdoen van ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een reisadviseur werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een reisadviseur werkzaam zijn voor een reisbureau. Daarnaast kan een reisadviseur tegenwoordig online werkzaam zijn als reisadviseur. In dat geval is het ook denkbaar dat de reisadviseur rechtstreeks werkzaam is voor een reisorganisatie of touroperator. Het is ook denkbaar dat een reisadviseur werkzaam is als ondernemer. Er zijn redelijk veel zelfstandig werkende reisadviseurs te vinden, die zich gespecialiseerd hebben in het organiseren van bepaalde vakantiereizen. Dit betreft over het algemeen wel zeer specifieke vakanties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bergklimvakanties of aan speciale vakanties waarbij het ontdekken van de wereld centraal staat. Een ander specifiek voorbeeld is een duikvakantie. Een reisadviseur kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn en hoeft niet voor een reisbureau werkzaam te zijn.

Competenties reisadviseur

De belangrijkste competentie van een reisadviseur is wellicht wel het goed kunnen luisteren, omdat klanten over het algemeen te maken krijgen met een reisadviseur als er sprake is van bijzondere wensen. In dat opzicht kan ook communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is dat een reisadviseur moet beschikken over een commerciële instelling. Ook algemene ICT-kennis is tegenwoordig aan te merken als belangrijke competentie, omdat een reisadviseur veel te maken heeft met het internet. Algemeen belangrijke woorden als reisadviseur zijn passie, kennis, inspiratie, secuur, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken, presteren, plannen en organiseren. Als een reisadviseur werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reisadviseur

Het arbeidsmarktperspectief van een reisadviseur is over het algemeen redelijk te noemen. Ondanks dat het aantal reisbureaus met de opkomst van het internet behoorlijk is afgenomen, is het nog mogelijk om te werken als reisadviseur. Wel is het zo dat de meeste reisadviseurs op andere manieren werkzaam zijn, zoals via het internet of als ondernemer. In de meeste gevallen moeten de werkzaamheden van een reisadviseur gezien worden als gespecialiseerde werkzaamheden met betrekking tot de complexere reizen. Het is ook goed denkbaar dat een moderne reisadviseurs gezien kan worden als internetondernemer. Er zijn als reisadviseur geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie filiaalmanager met betrekking tot fysieke reisbureaus, of aan het fungeren als webmaster als het een online-reisbureau betreft.

Arbeidsvoorwaarden en salaris reisadviseur

Een reisadviseur die werkzaam is voor een reisbureau zal over het algemeen onder de CAO-reisbranche of CAO-reiswerk vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een ander cao is prima denkbaar, omdat een reisadviseur op verschillende manieren werkzaam kan zijn voor verschillende werkgevers. Een reisadviseur verdient afhankelijk van de leeftijd en ervaring tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand. Als zelfstandig reisadviseur is er doorgaans meer te verdienen, mits er voldoende reizen verkocht kunnen worden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Reisadviseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Reisadviseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl