Duikinstructeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een duikinstructeur is verantwoordelijk voor het leren duiken aan cursisten, wat betrekking kan hebben op verschillen niveaus. De belangrijkste taak van een duikinstructeur is het aanleren van duikers vaardigheden aan nieuwe duikers, zodat duikers veilig kunnen duiken. Ook is het denkbaar dat een duikinstructeur ervaren duikers bijschoolt, zodat ze nog beter worden in het duiken. Duiken moet vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende soorten duikers bestaan, die ook verschillende opleidingen kunnen volgen. Er bestaat dan ook een belangrijk verschil tussen hobbyduikers en beroepsduikers, omdat beroepsduikers het duiken alleen gebruiken om hun werk onder water uit te kunnen voeren. Daarnaast duiken beroepsduikers in de meeste gevallen veel dieper dan hobbyduikers. Een beroepsduiker zal in de meeste gevallen ook geen gebruik maken van ademluchtflessen maar van luchtslangen. Een duikinstructeur is dus verantwoordelijk voor het geven van duikopleidingen, wat betrekking kan hebben op verschillende niveaus en op verschillende soorten duikers. Ook als duikinstructeur bestaan er verschillende niveaus, zoals 1*-duikinstructeur, 2*-duikinstructeur en 3*-duikinstructeur, waarbinnen de verschillende bevoegdheden als duikinstructeur aangegeven worden. In alle gevallen is een duikinstructeur verantwoordelijk voor het leren duiken op een veilige manier. Veiligheid is als duiker erg belangrijk, omdat het duiken nooit zonder risico's is. Denk bijvoorbeeld aan verdrinkingsgevaar, zuurstofvergiftiging en aan decompressieziekte. Het volgen van duikles bij een goede duikinstructeur is simpelweg noodzakelijk om op een veilige manier te kunnen duiken. Ondanks dat duiker moeten beschikken over de juiste papieren gebeuren er relatief gezien nog steeds veel ongelukken tijdens het duiken. Ook voor ervaren duikers is het belangrijk om te blijven trainen om ongelukken te voorkomen.

Een duikinstructeur geeft dus duikles aan duikers, wat betrekking kan hebben op hobbyduikers die voor de fun duiken en/of aan beroepsduikers die voor hun werkzaamheden moeten duiken, afhankelijk van de bevoegdheden als duikinstructeur. De meeste mensen duiken als hobby, echter moeten hobbyduikers ook over de benodigde duikpapieren beschikken om te mogen duiken. Het is de duikinstructeur die mensen leert duiken op de juiste en veilig manier. Over welke duikpapieren een duiker moet beschikken is weer afhankelijk van de soort duiken en waar er precies gedoken zal worden. Het duiken in open water is bijvoorbeeld heel iets anders dan het duiken in een zwembad of meertje. Nieuwe duikers trainen in de meeste gevallen alleen in een zwembad, waarbinnen de duikers alle benodigdheden duiktechnieken aanleren. In de meeste gevallen zullen nieuwe duikers in een zwembad blijven trainen totdat alle duikvaardigheden voldoende aangeleerd zijn. Denk hierbij aan het uitvoeren van alle veiligheidsprocedures, het aan- en uittrekken van duikmateriaal en aan het werken aan de vintechniek.

Wat doet een duikinstructeur

Een duikinstructeur werkt samen met een andere duikinstructeur zodat een duikinstructeur er niet alleen voor staat tijdens de duiklessen. De werkzaamheden van een duikinstructeur bestaan onder andere uit zwembadoefeningen uitleggen en toetsen, het geven van oefeningen in het buitenwater, het begeleiden van duikers in zwembaden, het begeleiden van duikers in het buitenwater en het verzorgen van de bijkomende theorie en toetsen. Ondanks dat het duiken zal plaatsvinden onder water geeft een duikinstructeur ook boven water les met betrekking tot het uitleggen van verschillende technieken en het controleren van de duikuitrusting. Het mag bijvoorbeeld niet voorkomen dat een loodgordel niet goed vast zit, omdat dit gevaarlijk kan zijn onder water. Ook het controleren of de duikfles gevuld is en alle apparatuur werkt zoals deze behoort te werken is erg belangrijk.

Duiksport

Duiksport is een redelijk populaire sport die door veel mensen beoefend wordt op verschillende manieren. Waarom iemand wil duiken is voor iedereen persoonlijk, echter zijn er redelijk veel mensen die graag bijzondere onderwaterfoto's willen maken of video's. Ook onderwaterarcheologie is een populaire bezigheid van duikers, omdat er onder water veel bijzondere archeologische vondsten gedaan kunnen worden. In alle gevallen is het belangrijk dat een duiker precies weet hoe hij of zij veilig kan duiken, omdat duiksport niet ongevaarlijk is. Denk bijvoorbeeld aan duikers die naar scheepswrakken duiken die mogelijk in de problemen kunnen raken. Dit is ook meteen de belangrijkste reden dat er nooit alleen gedoken zal worden. Door met meerdere duikers te duiken kunnen duikers elkaar helpen als dit nodig mocht zijn. Ook binnen de waterbouw komt het duiken regelmatig voor.

PADI divemaster:

Wat als het misloopt:

Opleidingen tot duikinstructeur

Een duikinstructeur worden is alleen mogelijk als je al een PADI Divemaster bent door het volgen van de opleiding Instructor Development Course (IDC). Daarnaast moet een duikinstructeur al minimaal zes maanden beschikken over het Open Water certificaat en minimaal zestig keer gedoken hebben. Aan het einde van de opleiding zal een duikinstructeur minimaal honderd keer gedoken moeten hebben. Ander voorwaarden zijn dat de toekomstige duikinstructeur minimaal achttien jaar oud moet zijn en dat deze moet beschikken over een geldige medische goedkeuring. Een duikinstructeur moet ook lid zijn van Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Zoals eerder omschreven bestaan er verschillende soorten beroepsopleidingen als duikinstructeur, die om verschillende vooropleidingen kunnen vragen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een duikinstructeur werkzaam kan zijn

Een duikinstructeur zal over het algemeen werkzaam zijn voor een duikschool of is bijvoorbeeld werkzaam voor duikbedrijven, die intern vaklieden opleiden. Ook overheidsdiensten kunnen gebruikmaken van interne duikinstructeurs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan defensie of aan de brandweer. Het is ook denkbaar dat een duikinstructeur werkzaam is als ondernemer. Een duikinstructeur kan daarnaast in het buitenland werkzaam zijn voor duikscholen of andere soorten bedrijven. In dat geval kan een duikinstructeur wellicht aangemerkt worden als duikgids.

Competenties duikinstructeur

Een van de belangrijkste competenties van een duikinstructeur is dat de duikinstructeur beschikt over didactische vaardigheden, omdat je een instructeur bent. Ook het geven van educatieve lessen behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van een duikinstructeur. Daarnaast moet je beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel, omdat duiken potentieel gevaarlijk is. Ook communicatie kan aangemerkt worden als een belangrijke competentie, omdat duikers moeten communiceren met elkaar. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, inzicht, samenwerken, lef, veiligheid, controleren, inspecteren, motivatie en grenzen kennen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als duikinstructeur

Het arbeidsmarktperspectief als duikinstructeur is over het algemeen redelijk te noemen. Het betreft een heel specifiek beroep waarvoor niet veel vacatures te vinden zijn. De doorgroeimogelijkheden als duikinstructeur moeten gezien worden in het behalen van alle diploma's zodat je allround inzetbaar bent als duikinstructeur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris duikinstructeur

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn als duikinstructeur. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat een duikinstructeur voor verschillende soorten bedrijven en overheden werkzaam kan zijn. Ook is het denkbaar dat het beroep duikinstructeur een tweede beroep is voor iemand.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Duikinstructeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Duikinstructeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl