Duiker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een duiker is iemand die recreatief of beroepsmatig duikt. Het beroep duiker is breed te noemen en kan betrekking hebben op hobbyduikers en beroepsduikers. Er bestaat wel een groot verschil tussen hobbymatige duikers en beroepsduikers, omdat beroepsduikers over het algemeen risicovolle werkzaamheden uitvoeren, die alleen uitgevoerd mogen worden door een duiker als hij of zij over de juiste papieren en opleidingen beschikt. Beroepsduikers kunnen verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals reparaties onder water, laswerkzaamheden, inspectiewerkzaamheden uitvoeren, het helpen bij het bergen van gezonken schepen en het bieden van hulp aan schepen, die lijnen in de schroef hebben gekregen. Daarnaast kan een beroepsduiker voor hulpdiensten werkzaam zijn, zoals de brandweer. Als beroepsduiker bestaan er dus verschillende beroepen en disciplines, die je kan uitvoeren, die meestal niet ongevaarlijk zijn. Vooral het onderwaterlassen is aan te merken als potentieel gevaarlijk werk, omdat het bij onderwaterlassen het risico bestaat dat een duiker een elektrische schok krijgt of geëlektrocuteerd wordt. Er bestaan tegenwoordig ook speciale lasrobots die ingezet kunnen worden, maar deze robots kunnen niet alle werkzaamheden overnemen van de duiker. Tegenwoordig zijn er veel mensen, die duiken voor de hobby, en hun duikbrevet hebben gehaald om te mogen duiken. Veel duikliefhebbers gaan naar het buitenland om te kunnen duiken. Vooral kusten met mooi helder water en een mooi rif, zoals een koraalrif, zijn erg geliefd bij duikers. Bij de bekende duiklocaties zijn meestal duikgidsen aanwezig, die de beste duikbestemmingen kennen voor de duikers. Meestal gaat de duikgids mee met de duikers naar de locatie, uit veiligheidsredenen. Ook kan het zijn dat een bepaald koraalrif beschermd is, en de duikers niet zelfstandig mogen duiken.

Het beroep duiker is aan te merken als potentieel gevaarlijk beroep en/of hobby, omdat het duiken nooit zonder risico is. Een goede duiker zal daarom nooit alleen duiken om alle risico's uit te sluiten. Voor duikers, die beroepsmatig duiken en bijvoorbeeld laswerkzaamheden uitvoeren onder het wateroppervlak zijn er strenge opleidingseisen, omdat lassen onder water gevaarlijk is. Duikers, die laswerkzaamheden uitvoeren kunnen zelf overlijden door elektrocutie als de werkzaamheden op een verkeerde manier uitgevoerd worden. De meeste bedrijven oefenen dan ook uitgebreid met nieuwe duikers, voor de veiligheid. Andere beroepsmatige werkzaamheden van een duiker kunnen zijn het bergen van schepen. In dat geval kan een duiker aangemerkt worden als bergingsduiker. Bergingsduikers zijn verantwoordelijk voor het bergen van schepen en/of lading. Ook dit soort werkzaamheden is aan te merken als potentiële gevaarlijke werkzaamheden.

Duiken voor de hobby

De meeste mensen duiken niet beroepsmatig maar juist hobbymatig. Hobbyduikers duiken over het algemeen op verschillende locaties en passen in veel gevallen hun vakantiebestemming aan op de duiklocatie. Zoals eerder omschreven duiken redelijk veel duikers samen met een gids, die lokaal bekend is met de mooiste plekjes en eventuele lokale gevaren. Het duiken heeft op veel mensen een grote aantrekkingskracht, omdat onder het wateroppervlak een heel andere wereld zichtbaar is. Het hobbymatig duiken kan verder niet zomaar vergeleken worden met het uitvoeren van beroepsmatige duikwerkzaamheden, omdat beroepsduikers te maken hebben met strenge opleidingseisen en medische keuringen.

Leren duiken:

Wat doet een duiker:

Opleidingen tot duiker

Om als professioneel duiker te kunnen werken zijn er diverse opleidingsmogelijkheden. Als duiker is het mogelijk om binnen verschillende categorieën je duikbrevet te behalen afhankelijk van je eigen voorkeur. De verschillende categorieën geven de bevoegdheid aan als duiker. Zo mag je met het certificaat duikarbeid categorie A1 tot negen meter diepte duiken, en met het certificaat duikarbeid B3 tot wel vijftig meter diep, met luchtvoorziening van de oppervlakte. Om deel te mogen nemen aan de opleiding zal je ook een medische keuring moeten ondergaan. Vanzelfsprekend heeft een beroepsduiker te maken met andere opleidingseisen dan een hobbyduiker. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een duiker werkzaam kan zijn

Een duiker kan op verschillende manieren actief zijn als duiker. Zoals eerder omschreven moeten de meeste duikers aangemerkt worden als hobbyduiker. Hobbyduikers hebben verder niks te maken met bedrijven. Dit neemt niet weg dat er ook veel beroepsduikers actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan waterbouwers binnen de civiele techniek, aan bergingsduikers of aan offshore medewerkers. Daarnaast kan een beroepsduiker werkzaam zijn voor de brandweer of het leger. Zoals eerder omschreven hebben de meeste duikers verder niks te maken met bedrijven.

Competenties duiker

De competenties van een duiker kunnen verschillen per duiker, omdat duikers om verschillende redenen kunnen duiken. In het algemeen is veiligheid aan te merken als de belangrijkste competentie, omdat het duiken potentieel gevaarlijk is. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Veiligheid als duiker heeft alles te maken met de communicatie. Ook het blijven trainen en oefenen kunnen gezien worden als belangrijke competenties. Algemeen belangrijke woorden zijn plezier, motivatie, samenwerken, betrouwbaarheid, oplettendheid, controleren, plannen en stressbestendigheid. Zoals eerder omschreven kunnen de competenties per duiker verschillen, omdat een beroepsduiker ook te maken kan hebben met verplichte beroepscompetenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als duiker

Het arbeidsmarktperspectief van een duiker zal lang niet in alle gevallen van toepassing zijn. De meeste duikers hebben verder niks te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. Daarnaast is het zo dat het kunnen duiken binnen veel beroepen gezien moet worden als aanvulling op een beroep. Met andere woorden zal het kunnen duiken niet garanderen dat je bepaalde werkzaam kan en/of mag uitvoeren. Het duiken moet gezien worden als middel om bepaalde werkzaamheden te kunnen uitvoeren onder het wateroppervlak. Er zijn verder geen voorbeelden te geven van mogelijke doorgroeimogelijkheden, omdat dit geheel afhankelijk is van de mogelijke werkgever, het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris duiker

De arbeidsvoorwaarden als duiker zijn lastig aan te geven, omdat een duiker bij verschillende soorten bedrijven kan werken. Daarnaast zijn er ook zelfstandig werkende duikers te vinden die zich verhuren per project. Als professioneel duiker verdien je doorgaans een behoorlijk salaris, mede doordat het beroep duiker zeker niet zonder risico's zal zijn. Neem als voorbeeld het lassen onder water, wat echt gevaarlijk werk kan zijn.

Read this information on Diver in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Taucher auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Buceador en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Duiker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Duiker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl