Duiker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Het beroep duiker is zeer breed te noemen en kan betrekking hebben op een hobbyduikers of beroepsduikers. Er bestaat wel een groot verschil tussen een hobbymatige duiker en een beroepsduiker, omdat beroepsduikers over het algemeen risicovolle werkzaamheden uitvoeren die alleen uitgevoerd mogen worden door een duiker als hij of zij over de juiste papieren en opleidingen beschikt. Beroepsduikers kunnen verschillende werkzaamheden uitvoeren zoals reparaties onder water, laswerkzaamheden, inspecties uitvoeren aan constructies, het helpen bij het bergen van gezonken schepen en en het bieden van hulp aan schepen die lijnen in de schroef hebben gekregen. Daarnaast kan een beroepsduiker voor hulpdiensten werkzaam zijn, zoals de brandweer. Als beroepsduiker bestaan er dus verschillende beroepen en disciplines die je kan uitvoeren, die meestal niet ongevaarlijk zijn. Vooral het onderwaterlassen is aan te merken als potentieel gevaarlijk werk, omdat het bij onderwaterlassen het risico bestaat dat een duiker een elektrische schok krijgt of geëlektrocuteerd zal worden. Er bestaan tegenwoordig ook speciale lasrobots die ingezet kunnen worden, maar deze robots kunnen niet alle werkzaamheden overnemen van de duiker.

Tegenwoordig zijn er veel mensen die duiken voor de hobby, en hun duikbrevet hebben gehaald om te mogen duiken. Veel duikliefhebbers gaan naar het buitenland om te kunnen duiken. Vooral kusten met mooi helder water en een mooi rif, zoals een koraalrif, zijn erg geliefd bij duikers. Bij de bekende duiklocaties zijn vaak duikgidsen aanwezig, die de beste duikbestemmingen kennen voor de duikers. Meestal gaat de duikgids mee met de duikers naar de locatie, uit veiligheidsredenen. Ook kan het zijn dat een bepaald koraalrif beschermd is, en de duikers niet zelfstandig mogen duiken.

Ondanks dat duiken tegenwoordig relatief veilig is, gebeuren er af en toe nog wel ongelukken met duikers. Een goeie duiker zal dan ook nooit alleen gaan duiken, zodat als er problemen ontstaan er hulp is onder water.

Voor duikers die beroepsmatig werken en bijvoorbeeld laswerkzaamheden moet uitvoeren zijn er strenge opleidingseisen, omdat lassen onder water heel vervaarlijk kan zijn en de duikers kunnen overlijden door elektrocutie als ze de werkzaamheden verkeerd uitvoeren. De meeste bedrijven oefenen dan ook erg uitgebreid met nieuwe duikers, voor de veiligheid. Maar ook het bergen van een gezonken schip kan erg gevaarlijk zijn door de omstandigheden. Vallende voorwerpen onder water kunnen een duiker makkelijk uitschakelen.

Bergingsduikers worden niet altijd naar een gezonken schip gestuurd om het schip te bergen. Schepen die gezonken zijn hebben vaak gevaarlijke of milieuvervuilende stoffen aan boord die lekken, of kunnen gaan lekken. Als een gevaarlijke vloeistof weglekt zullen de duikers dit eerst moeten stoppen door het gat te dichten. Daarna wordt de vloeistof weggepompt.

Er zijn niet veel bedrijven die duikers in dienst hebben, omdat de markt relatief klein is. Toch is er altijd vraag naar goede duikers, omdat duikers meestal relatief jong zijn. Als duiker is het wel erg belangrijk dat er voldoende ervaring is opgedaan en de duiker over de juiste papieren beschikt.

Leren duiken:

Ontmijner bij Defensie:

Opleidingen tot duiker

Om als professioneel duiker te kunnen werken zijn er diverse opleidingsmogelijkheden. Ook zijn er binnen de beroepsopleiding tot duiker verschillende categorieën mogelijk die je kan behalen. De verschillende verplichte categorieën geven de bevoegdheid aan als duiker. Zo mag je met het certificaat duikarbeid categorie A1 tot negen meter diepte duiken, en met het certificaat duikarbeid B3 tot wel vijftig meter diep, met luchtvoorziening van de oppervlakte. Er zijn meerde certificaten te behalen als beroepsduiker. Wel zal je als duiker een medische goedkeuring moeten overleggen voordat je aan de opleiding mee mag doen.

Bedrijven waar een duiker werkzaam kan zijn

Als professioneel duiker kan je natuurlijk op verschillende plekken je werkzaamheden uitvoeren. Een duiker wordt over het algemeen ingezet voor de civiele onderwaterbouw, het bergen van schepen of installaties, voor het werk in de olie of gasindustrie of het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan schepen. Daarnaast kan je ook voor de overheid werken als duiker, zoals bij de brandweer of in het leger.

Competenties duiker

De belangrijkste competentie als duiker is het veilig kunnen werken onder water. Daarnaast zijn er strenge eisen als het op je fysieke gesteldheid aankomt als duiker. De verschillende competenties als duiker komen allemaal tijdens de opleiding aan bod en zijn erg belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als duiker

Als professioneel duiker is er voldoende werk te vinden, mede omdat er niet heel veel professionele duikers zijn. Als duiker kan je overal komen te werken en ben je zeker niet alleen afhankelijk van Nederland als het op werk aankomt. Als duiker kan je overal ingezet worden waar je op dat moment nodig bent. Het doorgroeien als duiker is niet echt mogelijk. Wel is het zo dat je dus diverse niveaus als duiker kan bereiken qua mogen duiken, zoals omschreven bij de opleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris duiker

De arbeidsvoorwaarden als duiker zijn lastig aan te geven, omdat een duiker bij verschillende soorten bedrijven kan werken. Daarnaast zijn er ook zelfstandig werkende duikers te vinden die zich verhuren per project. Als professioneel duiker verdien je doorgaans een behoorlijk salaris, mede doordat het beroep duiker zeker niet zonder risico's zal zijn. Neem als voorbeeld het lassen onder water, wat echt gevaarlijk werk kan zijn.

Mijnzzp.nl