Lasser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een lasser is een vakman of vakvrouw die laswerkzaamheden uitvoert Er bestaan verschillende soorten lastechnieken die een lasser kan uitvoeren, afhankelijk van de te lassen onderdelen en het gebruikte materiaal. Als een lasser meerdere of alle lastechnieken beheerst spreekt men ook wel van een allround lasser. Allround lasser is de term voor een lasser die verschillende materiaalsoorten kan lassen. Lassen is het verbinden van materiaal door druk of warmte. Hierdoor zal het materiaal vloeibaar worden en ontstaat de zogenaamde las. Om goed te kunnen lassen is veel verstand nodig van de verschillende materiaalsoorten en de technieken die gebruikt kunnen worden om te lassen. Als lasser kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn. Het kan ook zijn dat je als lasser verschillende werkzaamheden uitvoert en dat het lassen een onderdeel van het vak is.

Om als allround lasser door te kunnen gaan is er doorgaans veel ervaring nodig. In de meeste gevallen spreken we dan over iemand die al lang als lasser aan het werk is en dus veel ervaring heeft. Vaak is het geen productiewerk maar zijn het kleinschalige projecten waar de lasser mee bezig is. Kwaliteit van het laswerk staat dan ook voorop, omdat het laswerk perfect moet zijn. Denk hierbij maar eens aan hoogdrukleidingen die het niet mogen begeven. Een lasser kan bij veel verschillende soorten bedrijven aan het werk. Zo kan een lasser boten maken, machines maken, of aan constructies van gebouwen lassen. De variëteit is dan ook groot.

Een lasser moet goed tekeningen kunnen lezen en begrijpen hoe componenten opgebouwd dienen te worden. Het recht en waterpas kunnen werken moeten vanzelfsprekend zijn voor de lasser. Maar ook het veilig werken is voor een lasser erg belangrijk. Een lasser krijgt met stoffen en lasrook te maken die vrij komen tijdens het lassen en schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Laswerk is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving. Tegenwoordig kunnen zelfs robots automatisch laswerk verrichten. Maar wanneer het moeilijk wordt is de mens nog steeds de aangewezen persoon om het klusje te klaren.

Veiligheid tijdens het lassen

Het belangrijk om tijdens het lassen op de veiligheid te letten. Bij het lassen komen er veel metaalspetters vrij. Een lasser moet handschoenen dragen en eventueel een beschermend schort dragen. Wat nooit mag ontbreken tijdens het lassen is een laskap. Zonder deze kap krijgt de lasser een lasoog. Een lasoog kan erg veel pijn doen.

Voordelen van lassen:

 • Door lassen ontstaat er geen verzwakking van de constructie. Andere methodes zoals klinknagels en bouten verkleinen de doorsnede van het materiaal waardoor deze zwakker wordt.
 • Een las is bestand tegen hoge temperaturen
 • Een las kent weinig weerstand. Dit is belangrijk aan binnenkanten van buizen waar een vloeistof doorheen stroomt.
 • Een lasverbinding kan relatief snel gemaakt worden en is daardoor ook goedkoop.
 • Een lasverbinding is zeer sterk

Nadelen van lassen

 • Als een lasverbinding eenmaal gemaakt is kan de verbinding niet gemakkelijk los gemaakt worden.
 • Alleen materialen die bijna dezelfde eigenschappen hebben kunnen aan elkaar gelast worden.
 • De eigenschappen veranderen bij het lassen van het materiaal. Hierdoor kan de sterkte of hardheid beïnvloed worden.

Verschillende soorten lastechnieken:

 • TIG lassen
 • MIG of MAG lassen
 • Plasmalassen
 • Druklassen
 • Puntlassen

Beroep allround lasser:

Allround lasser:

Opleidingen tot lasser

Wie als lasser wil gaan werken kan het beste een Mbo-opleiding allround lasser volgen. De meeste opleidingsmogelijkheden tot allround lasser gaan tot niveau drie, waarna je als lasser nog diverse extra cursussen kunt volgen om nog beter in je vak te worden. Tijdens de opleiding tot allround lasser leer je onder meer lasnaden voorbereiden, meten, materiaalkennis, vakkennis en natuurlijk het lassen zelf. Tijdens de opleiding zal je doorgaans ook stage lopen en zullen je werkstukken beoordeeld worden. Afhankelijk van je vooropleiding zal de opleiding tot allround lasser gemiddeld twee jaar in beslag nemen.

Bedrijven waar een lasser werkzaam kan zijn

Als lasser ben je doorgaans in de metaalbranche werkzaam en kan je verschillende soorten werkzaamheden uitvoeren bij verschillende soorten bedrijven, zoals constructielassen of je bent een productie lasser. Als lasser kan je natuurlijk met veel verschillende soorten werkzaamheden te maken krijgen. Als lasser kan je ook als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn.

Competenties lasser

Als lasser heb je verantwoordelijke baan, omdat iedere las die je maakt goed moet zijn. Afhankelijk van het soort laswerk is het ook belangrijk dat je goed vanaf een tekening kunt werken en dat de maatvoering en andere eisen kloppen. Daarnaast moet je op een veilige manier weten te werken, zonder dat je bijvoorbeeld te veel dampen inademt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lasser

Als lasser zijn je kansen op de arbeidsmarkt goed, omdat er altijd wel vraag is naar goed opgeleide lassers. Wel is het verstandig om een brede opleiding te kiezen, zodat je meer werkzaamheden kunt uitvoeren dan lassen alleen. Het doorgroeien als lasser moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen in de metaalbranche, zodat je breder inzetbaar bent voor werkgevers. Maar natuurlijk kan je ook het starten van je eigen onderneming zien als het doorgroeien als lasser.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lasser

Als lasser in loondienst zal je doorgaans ergens tussen de 1500 en 2500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van je opleiding, leeftijd en verantwoordelijkheden. Een lasser die alleen productiewerk maakt zal doorgaans minder verdienen dan een lasser die ingewikkelde constructies last, zoals schepen of machines. Als zelfstandig ondernemer komt het beroep lasser wel voor maar niet veel. Het verkrijgen van voldoende werk als lasser zal als zelfstandig ondernemer niet makkelijk zijn.

Mijnzzp.nl