Lasser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een lasser is een vakman of vakvrouw die laswerkzaamheden uitvoert. Er bestaan verschillende soorten lastechnieken die een lasser kan uitvoeren, afhankelijk van de te lassen onderdelen en het gebruikte materiaal. Als een lasser meerdere of alle lastechnieken beheerst spreekt men ook wel van een allround lasser. Lassen kan het makkelijkst omschreven worden als het verbinden van materialen door druk of warmte. Door de opgewekte druk en warmte zal het materiaal vloeibaar worden en ontstaat de zogenaamde las. Om goed te kunnen lassen is veel vakkennis nodig, omdat een lasser met verschillende materiaalsoorten en lastechnieken te maken kan krijgen. Als lasser kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn. Het kan ook zijn dat je als lasser verschillende werkzaamheden uitvoert en dat het lassen een onderdeel van het vak is. Lassen behoort officieel toe tot de werktuigbouwkunde, echter komen lassers in bijna alle branches wel voor. Om als allround lasser door te kunnen gaan zal een lasser over veel ervaring moeten beschikken, omdat goed lassen nog niet zo makkelijk is. In de meeste gevallen spreken we dan over vaklieden die al lang als lasser werkzaam zijn en dus over veel ervaring beschikken. Afhankelijk van de soort laswerkzaamheden kan het ook zo zijn dat een lasser over verschillende opleidingen en certificering moet beschikken om te mogen werken als lasser.

Lassers zijn over het algemeen verantwoordelijk voor kleinschalige laswerkzaamheden en niet verantwoordelijk voor productiewerk, omdat productiewerk in veel gevallen geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd uitgevoerd kan worden. Kwaliteit van laswerk staat in alle gevallen voorop, omdat lassen verschillende onderdelen moeten verbinden. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan hogedrukleidingen die het niet mogen begeven. Wanneer laswerk echt heel erg betrouwbaar moet zijn kan het ook zo zijn dat het laswerk onderzocht zal worden op eventuele fouten die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Dit soort onderzoek noemt men ook wel niet destructief onderzoeken. Een lasser moet goed tekeningen kunnen lezen en begrijpen hoe componenten opgebouwd dienen te worden. Het recht en waterpas kunnen werken moeten vanzelfsprekend zijn voor de lasser. Maar ook het veilig werken is voor een lasser erg belangrijk. Een lasser krijgt met stoffen en lasrook te maken die vrij komen tijdens het lassen en schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Veiligheid tijdens het lassen

Het is erg belangrijk om tijdens het lassen op de veiligheid te letten. Bij het lassen komen er veel metaalspetters vrij, waardoor het dragen van veiligheidskleding belangrijk is. Een lasser moet daarom handschoenen dragen en eventueel een beschermend schort. Wat nooit mag ontbreken tijdens het lassen is een laskap. Zonder een laskap krijgt een lasser lasogen. Lasogen zijn niet alleen erg hinderlijk maar ook erg pijnlijk.

Voordelen van lassen:

 • Door lassen ontstaat er geen verzwakking van de constructie. Andere methodes zoals klinknagels en bouten verkleinen de doorsnede van het materiaal waardoor deze zwakker wordt.
 • Een las is bestand tegen hoge temperaturen
 • Een las kent weinig weerstand. Dit is belangrijk aan binnenkanten van buizen waar een vloeistof doorheen stroomt.
 • Een lasverbinding kan relatief snel gemaakt worden en is daardoor ook goedkoop.
 • Een lasverbinding is zeer sterk

Nadelen van lassen

 • Als een lasverbinding eenmaal gemaakt is kan de verbinding niet gemakkelijk los gemaakt worden.
 • Alleen materialen die bijna dezelfde eigenschappen hebben kunnen aan elkaar gelast worden.
 • De eigenschappen veranderen bij het lassen van het materiaal. Hierdoor kan de sterkte of hardheid beïnvloed worden.

Verschillende soorten lastechnieken:

 • TIG lassen
 • MIG of MAG lassen
 • Plasmalassen
 • Druklassen
 • Puntlassen

Beroep allround lasser:

Allround lasser:

Opleidingen tot lasser

Wie als lasser wil gaan werken kan het beste een Mbo-opleiding allround lasser volgen. De meeste opleidingsmogelijkheden tot allround lasser gaan tot niveau drie, waarna je als lasser nog diverse extra cursussen kunt volgen om nog beter in je vak te worden. Tijdens de opleiding tot allround lasser leer je onder meer lasnaden voorbereiden, meten, materiaalkennis, vakkennis en natuurlijk het lassen zelf. Tijdens de opleiding zal je doorgaans ook stage lopen en zullen je werkstukken beoordeeld worden. Afhankelijk van je vooropleiding zal de opleiding tot allround lasser gemiddeld twee jaar in beslag nemen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een lasser werkzaam kan zijn

Een lasser kan voor veel verschillende bedrijven werkzaam zijn, omdat veel bedrijven te maken hebben met laswerkzaamheden op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan carrosseriebouwers, scheepsbouwers, machinebouwers en aan constructiebedrijven. Daarnaast kan een lasser bijvoorbeeld werkzaam zijn als offshore medewerker, waarbij het niet ondenkbaar is dat een lasser ook gezien kan worden als beroepsduiker om onder het wateroppervlak te kunnen lassen. Lassers komen zoals eerder omschreven op veel manieren voor in de praktijk. Een lasser hoeft daarnaast niet fulltime werkzaam te zijn, omdat de meeste lassers ook ingezet kunnen worden voor andere werkzaamheden, afhankelijk van het soort bedrijf waar hij of zij werkzaam is.

Competenties lasser

Als lasser heb je verantwoordelijke baan, omdat iedere las die je maakt goed moet zijn. Afhankelijk van het soort laswerk is het ook belangrijk dat je goed vanaf een tekening kunt werken en dat de maatvoering en andere eisen kloppen. Daarnaast moet je op een veilige manier weten te werken, zonder dat je bijvoorbeeld te veel dampen inademt. Daarnaast is het belangrijk dat een lasser aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus omdat lassers binnen hun werkzaamheden met veel verschillende technieken en montagewerkzaamheden te maken krijgen. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, communicatie, kennis, bijscholing, verantwoordelijkheidsgevoel en nauwkeurigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lasser

Als lasser zijn je kansen op de arbeidsmarkt goed, omdat er altijd wel vraag is naar goed opgeleide lassers. Wel is het verstandig om een brede opleiding te kiezen, zodat je meer werkzaamheden kunt uitvoeren dan lassen alleen. Het doorgroeien als lasser moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen in de metaalbranche, zodat je breder inzetbaar bent voor werkgevers. Maar natuurlijk kan je ook het starten van je eigen onderneming zien als het doorgroeien als lasser.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lasser

Als lasser in loondienst zal je doorgaans ergens tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van je opleiding, leeftijd en verantwoordelijkheden. Een lasser die alleen productiewerk maakt zal doorgaans minder verdienen dan een lasser die ingewikkelde constructies last, zoals schepen of machines. Als zelfstandig ondernemer komt het beroep lasser wel voor maar niet veel. Het verkrijgen van voldoende werk als lasser zal als zelfstandig ondernemer niet makkelijk zijn.

Mijnzzp.nl