Team Mijnzzp

Algemene informatie over de metaalsector

Onder de metaalsector c.q. metaalindustrie worden alle bedrijven verstaan die metaal produceren en verwerken tot producten, zoals machines en vervoersmiddelen. De metaalindustrie is dus breed te noemen en kan onderverdeeld worden in de volgende soorten bedrijven: hoogovenbedrijven, smederijen, gieterijen, staalconstructiebedrijven, machinefabrieken, scheepsbouw en de automobielindustrie. Maar ook gespecialiseerde laswerkzaamheden of andere activiteiten zoals engineering, meet- en regeltechniek behoren tot de metaalsector. In de totale metaalindustrie werken ongeveer 310.000 mensen, wat 4 procent is van de totale werkgelegenheid binnen Nederland. De arbeiders binnen de metaalindustrie zijn onder te verdelen in de volgende verschillende soorten bedrijven en aantallen: automobielindustrie 20.000 werknemers, basismetaalindustrie 21.000 werknemers, elektrotechnische industrie 46.000 werknemers, elektrische apparatenindustrie 16.000 werknemers, machine-industrie 74.000 werknemers, metaalproducentenindustrie 83.000 werknemers, reparatie en installatie van machines 33.000 werknemers en de overige transportmiddelenindustrie 19.000 werknemers. De metaalsector binnen Nederland kent ongeveer 30.000 verschillende soorten bedrijven.

Carrièremogelijkheden binnen de metaalsector

Binnen de metaalsector zijn veel bedrijven actief die, zoals eerder omschreven, samen verantwoordelijk zijn voor verschillende disciplines en vakgebieden. De metaalsector biedt zeker voldoende carrièremogelijkheden, die wel afhankelijk zullen zijn van je opleidingen en competenties. Over het algemeen zijn de werknemers binnen de metaalsector Mbo of hoger opgeleid en zijn eventuele doorgroeimogelijkheden sterk afhankelijk van je werkgever en vervolgopleidingen. Voor meer informatie over specifieke carrièremogelijkheden verzoeken wij u bij de beroepen te kijken binnen de branche metaal

Opleidingen en cursussen metaalsector

De metaalsector kent veel opleidingsmogelijkheden, die meestal op Mbo-niveau, maar ook op Hbo-niveau, beschikbaar zijn. Met een afgeronde Mbo-opleiding is het ook prima mogelijk om door te groeien tot een gerichte Hbo-opleiding. Daarnaast worden er in de metaalbranche verschillende soorten cursussen aangeboden voor ervaren medewerkers op het gebied van nieuwe technieken en veiligheid. Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van opleidingen, omdat de branche metaal zeer breed is. Voor meer informatie verzoeken wij u bij de specifieke beroepen te kijken binnen de branche metaal, waar meer informatie over mogelijke opleidingen te vinden is.

Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de metaalsector

Starten als zelfstandig ondernemer binnen de metaalsector

Binnen de metaalsector zijn er veel verschillende soorten beroepen in verschillende soorten vakgebieden, die niet allemaal geschikt zijn voor het zelfstandig ondernemerschap. Maar ook de metaalsector kent tegenwoordig veel zelfstandig ondernemers. Wie wenst te starten als zzp'er doet er verstandig aan zich goed voor te laten lichten door specialisten. Er zijn veel organisaties en instellingen die aankomende ondernemers kunnen helpen op verschillende gebieden, zoals de kamer van koophandel, de belastingdienst. Eventuele belangenbehartigers kunnen meestal ook nuttig zijn. Ook het inwinnen van informatie bij collega ondernemers kan nuttig zijn, omdat deze bekend zijn met de praktijk. Het inwinnen van goede informatie kan veel problemen voorkomen.

Informatie over de metaalsector op Mijnzzp

Binnen de branche landbouw en tuinbouw op Mijnzzp.nl hebben wij momenteel ruim 36 beroepen opgenomen, die uitgebreid omschreven zijn en tevens voorzien zijn van één of meerdere filmpjes. Ook hebben wij vaste teksten opgenomen bij alle beroepen zoals mogelijke opleidingen, waar je werkzaam kan zijn, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De populairste beroepen binnen de branche metaal zijn op Mijnzzp.nl momenteel de beroepen edelsmid, goudsmid, zilversmid, staalconstructeur, lasser en het beroep liftmonteur. De branche metaal is wellicht niet de grootste branche op Mijnzzp.nl maar trekt dagelijks wel veel bezoekers. Ook scholieren maken veelvuldig gebruik van Mijnzzp.nl voor een eventuele opleiding of spreekbeurt.

Mijnzzp.nl

Metaal

Bedrijven

Team Mijnzzp

Gebruik de knop hieronder voor een overzicht van alle bedrijven in de branche Metaal op Mijnzzp.nl.

Bedrijven in deze branche

Mijnzzp.nl

Zzp-ers en advertenties