Machinebouwer

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Machinebouwer?

Een machinebouwer is verantwoordelijk voor het bouwen, onderhouden en moderniseren van machines. Het beroep machinebouwer behoort tot de machine-industrie, machinebouw of machinebouw-industrie, afhankelijk van de machines waarmee een machinebouwer te maken heeft. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een machinebouwer het makkelijkst omschrijven als het bouwen, installeren en onderhouden van machines, die door consumenten en de industrie gebruikt worden. Als machinebouwer ben je werkzaam binnen de werktuigbouwkunde, industriële automatisering of de elektrotechniek. In alle gevallen moet het beroep machinebouwer aangemerkt worden als technisch beroep, waarbinnen innovatie een belangrijke rol speelt. Machinebouwers zijn actief binnen in verschillende industrieën en kunnen daarom te maken hebben met verschillende machines. Denk bijvoorbeeld aan de transportindustrie, voedingsindustrie, maakindustrie en aan de textielindustrie. Als machinebouwer werk je in de meeste gevallen samen met verschillende collega's, die gespecialiseerd kunnen zijn in verschillende vakgebieden van de machinebouw. Het beroep machinebouwer komt in de praktijk voor op Mbo-niveau tot op universitair niveau. Een machinebouwer kan in veel gevallen gezien worden als elektrotechnicus, omdat machines alleen kunnen functioneren door middel van elektronica. Het bouwen van nieuwe machines is niet iets wat een machinebouwer alleen zal doen. In de meeste gevallen is de ontwerp- en tekenafdeling van een machinefabriek al maanden bezig met het uitwerken van een nieuwe machine voordat de machine daadwerkelijk gebouwd kan worden. Het bouwen of onderhouden van machines betreft in alle gevallen zeer specialistische werkzaamheden, die alleen uitgevoerd kunnen worden door goed opgeleide machinebouwers. De inhoudelijke werkzaamheden van een machinebouwer zijn afhankelijk van het opleidingsniveau en de industrie waarbinnen je werkzaam bent.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Machinebouwer

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Machinebouwer

Welke opleiding is nodig om Machinebouwer te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Machinebouwer? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Machinebouwer

Wat is het salaris en tarief van een Machinebouwer? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Machinebouwer in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Machinebouwer zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken Machinebouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Machinebouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl