Opleiding tot Machinebouwer

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingAllround Constructiewerker (Mbo 3)
VooropleidingAllround Lasser (Mbo 3)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingElektrotechniek (Hbo)
VervolgopleidingWerktuigbouwkunde (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past
Online boekhoudingBoekhoudprogramma

Mbo-opleiding allround machinebouwer

Wie binnen de metaalsector een brede opleiding zoekt kan het beste kiezen voor de de Mbo-opleiding allround machinebouwer. Tijdens de Mbo-opleiding allround machinebouwer leer je onder andere machines bouwen, onderhouden en verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan liften, sorteermachines of robots, die allemaal gebouwd kunnen worden door een allround machinebouwer. Als allround machinebouwer bouw je dan ook mechatronische machines, die tegenwoordig overal voorkomen binnen de industrie en daarbuiten. Gedurende de opleiding leer je onder andere het vervaardigen van deelproducties, het vervaardigen van machines, mechatronische onderdelen bouwen en mechatronische onderdelen monteren. Daarnaast is er natuurlijk veel aandacht voor het kunnen onderhouden van bestaande machines of deze te verbeteren. Tijdens de praktijkgerichte opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werken bij een erkend leerbedrijf en één dag in de week naar school gaan voor de theorielessen. Op school is er onder meer aandacht voor natuurkunde, Nederlands, technische tekenen, tekening lezen, materialenkennis, elektrotechniek en beroepsvorming. Tijdens de praktijkwerkzaamheden zal je onder toezicht staan van een ervaren leermeester, die toeziet op je algemene voortgang en ook betrokken zal zijn bij de diverse praktijkexamens.

Opleidingsduur en niveau allround machinebouwer

De Mbo-opleiding allround machinebouwer zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen allround machinebouwer

Nas het afronden van de Mbo-opleiding allround machinebouwer op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een geschikte Hbo-opleiding. Er bestaan veel verschillende soorten Hbo-opleidingen gericht op de techniek die raakvlakken hebben met de metaalsector zoals de Hbo-opleiding Elektrotechniek of de Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde.

Vooropleiding allround machinebouwer

De meeste scholen zien het liefst eerst de afgeronde Mbo-opleiding machinebouwer mechatronica op niveau drie, of een andere passende Mbo-opleiding op niveau drie zoals de Mbo-opleiding allround lasser, voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding allround machinebouwer niveau vier. De Mbo-opleiding machinebouwer mechatronica is belangrijk, omdat er tijdens deze opleiding veel aandacht is voor alle basisvaardigheden als machinebouwer. Wanneer je alleen beschikt over een Vmbo-diploma is het in sommige gevallen ook mogelijk om toegelaten te worden tot de Mbo-opleiding allround machinebouwer niveau vier als je beschikt over de juiste vakken. In de meeste gevallen zal er eerst een intakegesprek gehouden worden om te bekijken welke mogelijkheden er precies zijn.

Mijnzzp.nl