Elektricien

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een elektricien is een vakman of vakvrouw die verantwoordelijk is voor het aanleggen, aanpassen en onderhouden van de infrastructuur die nodig is voor elektriciteit. Een elektricien zorgt er dan ook voor dat stroom veilig ons huis of ander soort gebouw binnenkomt en veilig te gebruiken is. Het is de elektricien die alles op de juiste manier zal aansluiten zodat mensen veilig stroom kunnen aftappen uit stopcontacten. Het beroep elektricien is een veelzijdig beroep te noemen, omdat je als elektricien niet alleen te maken hebt met nieuwe installaties maar juist ook te maken zal krijgen met aanpassingen en onderhoud van elektrische installaties. Daarnaast werk je als elektricien meestal niet alleen in de utiliteitsbouw, omdat een elektricien ook op andere manieren werkzaam kan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aansluiten van zware machines binnen de industrie die draaien op krachtstroom, of aan het installeren van elektroniche bedieningspanelen voor machines. Als elektricien ben je dus een allround vakman of vakvrouw op het gebied van elektrische installaties. Het werken als elektricien is alleen voorbehouden aan de juiste vakmensen die beschikken over de nodige kennis en ervaring, omdat elektrotechnische installaties al snel complex kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk dat een elektricien installaties installeert volgens de juiste voorschriften en met de juiste materialen zodat er geen kortsluitingen of andere storingen kunnen ontstaan. Het beroep elektricien moet verder vrij algemeen gezien worden omdat een elektricien ook weer gespecialiseerd kan zijn binnen verschillende vakgebieden.

De term elektrische installaties is een verzamelnaam van alle installaties en apparaten die werken op elektriciteit, inclusief alle installaties en verbindingen die nodig zijn om ze veilig te kunnen laten werken. Elektrische installaties komen overal voor op verschillende manieren, en zeker niet alleen in gebouwen. Denk bijvoorbeeld ook aan elektrische installaties aan boord van auto's, schepen, vliegtuigen en aan machines. Zonder goed werkende elektronica en elektrische installaties kunnen deze installaties niet veilig draaien. Elektrische installaties kunnen simpel opgebouwd zijn maar ook heel complex. De complexe elektrische installaties zijn meestal te vinden in grote fabrieken, die gebruik maken van zware machines. De relatief simpele elektrische installaties zijn meestal te vinden in woningen. Vooral het installeren van complexe elektrische installaties kan beter overgelaten worden aan een ervaren elektricien, die men soms ook wel eens een paneelbouwer noemt. Als elektricien is er eigenlijk maar één ding echt belangrijk en dat is dat installaties automatisch uitgeschakeld worden als deze op een onveilige manier gebruikt worden. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat één of meerdere groepen automatisch uitschakelen als er te veel stroom wordt afgenomen of zodra er kortsluiting ontstaat.

Elektricien woningbouw

Bij nieuwbouw moet een elektricien goed van een tekening kunnen lezen. Op de tekening staan alle aansluitpunten en waar de stopcontacten moeten komen. De elektricien zal dan ook sleuven in de muren moeten vrezen naar de plek waar de stopcontacten komen. Als later alle leidingen geplaatst zijn moet de elektricien door de buizen de bedrading trekken. Deze draden lopen allemaal naar de meterkast waar deze weer aangesloten worden op de juiste groep. Ook het plaatsen van de stopcontacten en lichtschakelaars zelf is een klus voor de elektricien. Als alles klaar is zal de elektricien het hele elektrische systeem doormeten om te controleren of alles naar behoren werkt. Op deze manier is een gebruiker van gebouw verzekerd van een veilig gebruik.

Elektriciteit oude gebouwen

Veel oude gebouwen hebben nog verkeerde bedrading in huis of zelfs nog bakelieten schakelaars. Tegenwoordig worden er nog alleen maar P.V.C. buizen gebruikt om de bedrading door te trekken. Vroeger waren deze buizen van ijzer en wanneer in zo'n buis een oude draad bloot komt te liggen kan er heel snel kortsluiting ontstaan. Omdat deze huizen bijna altijd uit balkonconstructies bestaan is de kans op brand dan ook aanwezig. Het is dan ook aan te raden om in zo'n geval een elektricien de bedrading en buizen te laten vervangen.

Gekleurde draden elektriciteit

Moderne elektriciteitsbedrading heeft de volgende kleuren en functies:

  • Bruin is de fase (stroom)
  • Blauw is de nulleider (nul draad)
  • Zwart is de schakeldraad
  • Geel groen is de aarde

Wie nog oude elektriciteitsbedrading heeft in zijn huis kan andere kleuren draad tegen komen. Wat erg verraderlijk is, is dat men geneigd is te denken dat op de kleur rood van deze oude bedrading de spanning staat, wat niet klopt. Het is dus goed opletten als u met oude bedrading te maken krijgt. Oude elektriciteitsbedrading heeft de volgende kleuren en functies:

  • Groen is de fase (stroom)
  • Rood is de nulleider (nul draad)
  • Zwart is de schakeldraad
  • Grijs is de aarde

Pas met elektriciteit altijd goed op. Er kunnen ondeskundige amateurs eerder aan het werk zijn geweest die de kleuren door elkaar gehaald hebben. Dan kan het voorkomen dat op een verkeerde draad spanning staat. Dit is niet zomaar met het blote oog te zien. De meeste huizen hebben de aarde nog op de waterleiding aangesloten. Tegenwoordig kan dit niet meer omdat de waterleidingen van kunststof gemaakt worden. In deze gevallen is het nodig om een aardbuis van zwaar verzinkt staal de grond in te slaan.

Tips elektra aanleggen

Pas op met flexibele buizen waar later nog de draden doorheen getrokken moeten worden. Als de buis al weggewerkt is kunnen er problemen ontstaan omdat deze buis van binnen niet glad is. Wanneer de buis dan te lang is kan het doortrekken van de bedrading lastig worden. Dit is zeker het geval als de buis in te strakke bochten ligt. Zorg er ook voor dat de buis voldoende vast geslagen wordt om het lostrekken van de buizen tijdens het draden trekken te voorkomen. Vooral bij koppelstukken zoals bochten kan dit anders voorkomen. Het trekken van draden door een buis wordt gedaan met een trekveer. Zorg dat alle draden in een buis in een keer getrokken worden omdat een voor een niet te doen is. Dit kan het beste door de draden voor een deel te strippen en dan aan de veer te knoppen met een dunne knoop.

Groepen aansluiten

Sluit geen wasmachine, frituurpan of oven aan op dezelfde groep. Wanneer deze samen aanstaan zal de groep er ongetwijfeld uitslaan. De huizen in Nederland worden met maximaal 16 ampère beveiligd omdat de draden een doorsnede hebben van 2,5 mm. Dit betekent dat de leidingen van een huisinstallatie maximaal belast mogen worden met 3500W. Dit is een stroom van maximaal 16 ampère bij een spanning van 220 V.

Beroep elektricien:

Beroepenfilm elektricien woningbouw:

Opleidingen tot elektricien

Elektricien kan men worden door het volgen van de opleiding elektrotechniek en elektronica. Tijdens de opleiding worden eerste de basis technieken van de elektronica geleerd, en gaat men geleidelijk steeds dieper in op het vak en zal er ook een richting gekozen moeten worden. Dit omdat er met de opleiding elektrotechniek en elektronica meerdere mogelijkheden zijn zoals, woning elektricien, scheepvaart elektricien en elektricien voor in de industrie. Ook in de bouw zijn nog verschillende richtingen en specialisaties mogelijk, zoals op het gebied van beveiliging. Tijdens de opleiding zal de leerling elektricien vier dagen werken in de praktijk en één dag naar school gaan, waar het theoretische deel wordt bijgebracht. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als elektricien. Zie ook de handige boeken: klimaatbeheersing warmtetechnieken, elektrotechnische installaties, kostenkengetallen bouwprojecten, elektrotechniek en elektronica voor dummies. Zie ook de volgende website met meer dan 10.000 verschillende online bouwtekeningen.

Bedrijven waar een elektricien werkzaam kan zijn

Als elektricien kan je bij veel verschillende bedrijven aan het werk zoals woninginstallateurs, industrie-installateurs, scheepvaartinstallateurs, beveiligingsbranche of als onderhoudsspecialist gaan werken. Als elektricien zijn er dan ook veel mogelijkheden om te kunnen werken bij verschillende soorten bedrijven die meestal allemaal zo hun eigen specifieke doelen hebben als het aankomt op elektroniche-installaties.

Competenties elektricien

De belangrijkste competentie van een elektricien is de vakinhoudelijke kennis. Vakkennis is voor de elektricien zeer belangrijk. Daarnaast moet een elektricien beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel omdat installaties in alle gevallen betrouwbaar moeten zijn. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat een elektricien een oude installatie zal moeten afkeuren omdat de betreffende installatie niet veilig te gebruiken is. In dat soort gevallen zal een elektricien met de opdrachtgever of de werkgever moeten overleggen. Een elektricien zal dan ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken omdat een elektricien regelmatig moet overleggen over de werkzaamheden. Andere belangrijke competenties zijn weer dat een elektricien gezien moet kunnen worden als allround monteur en technicus die goed zelfstandig kan werken. Ook het volgen van bijscholing is als elektricien aan te merken als belangrijke competentie omdat technieken elkaar snel opvolgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als elektricien

Als elektricien kan je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, die allemaal zo hun eigen soort elektronica installaties bouwen. Om als volwaardig elektricien te kunnen werken is er doorgaans veel ervaring vereist. Voor een goeie elektricien is het doorgaans geen probleem om werk te vinden, omdat installaties steeds ingewikkelder worden en strengere onderhoudseisen krijgen. Als elektricien zijn er vaak voldoende doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf waar de elektricien werkzaam is, zoals op de tekenafdeling of op de werkvoorbereiding, afhankelijk van of de elektricien nog verder wil leren in zijn vak. Als elektricien is het ook prima mogelijk om als zelfstandig ondernemer te werken. Er zijn veel aannemers of bouwbedrijven die regelmatig een elektricien nodig hebben om aanpassingen te doen aan installaties, of nieuwe installatie nodig hebben.

Arbeidsvoorwaarden en salaris elektricien

Het salaris van een elektricien in loondienst ligt tussen de 1800 euro tot 2600 euro afhankelijk van zijn opleiding en ervaring. Als zelfstandig ondernemer werkt een elektricien doorgaans voor een vastgesteld uurtarief.

Mijnzzp.nl