Elektricien

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een elektricien is verantwoordelijk voor het onderhouden en aanleggen van de infrastructuur die nodig is voor elektriciteit. De elektricien zorgt er voor dat stroom veilig ons huis binnen komt. Door alles op de juiste manier aan te sluiten kunnen wij veilig ons stroom aftappen uit de stopcontacten. Als iemand toch teveel stroom pakt van een groep of als er ergens kortsluiting is zal deze groep uitvallen.

Bij nieuwbouw moet de elektricien goed van een tekening kunnen lezen. Op de tekening staan alle aansluitpunten en waar de stopcontacten moeten komen. De elektricien zal dan ook sleuven in de muren moeten vrezen naar de plek waar de stopcontacten komen. Als later alle leidingen geplaatst zijn moet de elektricien door de buizen de bedrading trekken. Deze draden lopen allemaal naar de meterkast waar deze weer aangesloten worden op de juiste groep. Ook het plaatsen van de stopcontacten en lichtschakelaars zelf is een klus voor de elektricien.

Als alles klaar is zal de elektricien het hele elektrische systeem doormeten om te controleren of alles naar behoren werkt. Op deze manier is een gebruiker van gebouw verzekerd van een veilig gebruik.

Veel oude gebouwen hebben nog verkeerde bedrading in huis of zelfs nog bakelieten schakelaars. Tegenwoordig worden er nog alleen maar P.V.C. buizen gebruikt om de bedrading door te trekken. Vroeger waren deze buizen van ijzer en wanneer in zo'n buis een oude draad bloot komt te liggen kan er heel snel kortsluiting ontstaan. Omdat deze huizen bijna altijd uit balkonconstructies bestaan is de kans op brand dan ook aanwezig. Het is dan ook aan te raden om in zo'n geval een elektricien de bedrading en buizen te laten vervangen.

Informatiefilm over een elektricien:

Gekleurde draden elektriciteit

Moderne elektriciteitsbedrading heeft de volgende kleuren en functies:

 • Bruin is de fase (stroom)
 • Blauw is de nulleider (nul draad)
 • Zwart is de schakeldraad
 • Geel groen is de aarde

Wie nog oude elektriciteitsbedrading heeft in zijn huis kan andere kleuren draad tegen komen. Wat erg verraderlijk is, is dat men geneigd is te denken dat op de kleur rood van deze oude bedrading de spanning staat, wat niet klopt. Het is dus goed opletten als u met oude bedrading te maken krijgt. Oude elektriciteitsbedrading heeft de volgende kleuren en functies:

 • Groen is de fase (stroom)
 • Rood is de nulleider (nul draad)
 • Zwart is de schakeldraad
 • Grijs is de aarde

Pas met elektriciteit altijd goed op. Er kunnen ondeskundige amateurs eerder aan het werk zijn geweest die de kleuren door elkaar gehaald hebben. Dan kan het voorkomen dat op een verkeerde draad spanning staat. Dit is niet zomaar met het blote oog te zien.

De meeste huizen hebben de aarde nog op de waterleiding aangesloten. Tegenwoordig kan dit niet meer omdat de waterleidingen van kunststof gemaakt worden. In deze gevallen is het nodig om een aardbuis van zwaar verzinkt staal de grond in te slaan.

Tegenwoordig werkt men alleen nog maar met het zogenaamde centraaldozensysteem bij het aanleggen van de elektriciteit. Dit betekent dat er een centraaldoos in een bepaalde ruimte is van waaruit alle leidingen in die ruimte onderverdeeld worden. Het grote voordeel hiervan is dat als er een storing is of als er iets veranderd moet worden dit gemakkelijk terug te vinden is. Een nadeel is dat er soms erg veel draden in de centraaldoos bij elkaar kunnen komen en deze moeilijk aan elkaar te binden zijn.

Beroepenfilm elektricien woningbouw:

Tips

Pas op met flexibele buizen waar later nog de draden doorheen getrokken moeten worden. Als de buis al weggewerkt is kunnen er problemen gaan ontstaan omdat deze buis van binnen niet glad is. Wanneer de buis dan te lang is kan het doortrekken van de bedrading lastig worden. Dit is zeker het geval als de buis in te strakke bochten ligt.

Zorg er ook voor dat de buis voldoende vast geslagen wordt om het lostrekken van de buizen tijdens het draden trekken te voorkomen. Vooral bij koppelstukken zoals bochten kan dit anders voorkomen. Het trekken van draden door een buis wordt gedaan met een trekveer. Zorg dat alle draden in een buis in een keer getrokken worden omdat een voor een niet te doen is. Dit kan het beste door de draden voor een deel te strippen en dan aan de veer te knoppen met een dunne knoop.

Wanneer een elektrabuis in de muur gefreesd wordt is het ook nodig om deze vast te slaan in de sleuf. Als er alleen een laagjes stukwerk over de leiding zit kan met het trekken van de draden de buis los getrokken worden. Ook de inbouwdoos moet vast gezet worden. Dit kan bijvoorbeeld door een plug met schroef aan de achterkant van de doos te boren.

Sluit geen wasmachine, frituurpan of oven aan op dezelfde groep. Wanneer deze samen aanstaan zal de groep er ongetwijfeld uitslaan. De huizen in Nederland worden met maximaal 16 ampère beveiligd omdat de draden een doorsnede hebben van 2,5 mm. Dit betekent dat de leidingen van een huisinstallatie maximaal belast mogen worden met 3500W. Dit is een stroom van maximaal 16 ampère bij een spanning van 220 V.

Hier onder een tabel met het verbruik van diverse apparaten. Via deze tabel is duidelijk te zien dat niet alles op een groep aangesloten kan worden.

 • Gloeilampen              15 tot  500W
 • Halogeenlampen        40 tot 1000W
 • Televisie                   75 tot 500 W
 • Wasautomaat            1000 tot 3500W
 • Boiler                        450 tot 2750W
 • Frituurpan                 1000 tot 2000W
 • Koffiezetapparaat      500 tot 1000W
 • Kookplaat                 500 tot 6000W
 • Elektrische oven       1000 tot 2500W

Elektriciteit is voor veel mensen niet iets waar ze snel zelf aan beginnen. Een meterkast hangt vol met draden en groepenkasten die er vaak ingewikkeld uit zien, wat de mensen al snel afschrikt. De meeste mensen die een nieuwe groepenkast willen, huren een elektricien in om dit voor ze te doen. Wie geen verstand heeft van elektra doet er goed aan om dit te laten doen. Een kortsluiting of stroomstoring is snel veroorzaakt, en kan grote gevolgen hebben als het echt fout gaat.

Het vak van elektricien is veel breder dan alleen elektra aansluiten in woonhuizen. De elektra in woonhuizen is vaak een van de makkelijkste taken van een elektricien. De echte uitdagingen liggen in complexe regelkasten, die te vinden zijn bij bedrijfsmatige gebouwen. Voor een elektricien is het belangrijk om bijscholing te krijgen in zijn vak, omdat deze constant in beweging is met nieuwe voorschriften en nieuwe materialen.

Opleidingen tot elektricien

Elektricien kan men worden door het volgen van de opleiding elektrotechniek en elektronica. Tijdens de opleiding worden eerste de basis technieken van de elektronica geleerd, en gaat men geleidelijk steeds dieper in op het vak en zal er ook een richting gekozen moeten worden. Dit omdat er met de opleiding elektrotechniek en elektronica meerdere mogelijkheden zijn zoals, woning elektricien, scheepvaart elektricien en elektricien voor in de industrie. Ook in de bouw zijn nog verschillende richtingen en specialisaties mogelijk, zoals op het gebied van beveiliging. Tijdens de opleiding zal de leerling elektricien vier dagen werken in de praktijk en één dag naar school gaan, waar het theoretische deel wordt bijgebracht. Daarnaast zijn er trouwens ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen binnen de elektrotechniek.

Bedrijven waar een elektricien werkzaam kan zijn

Als elektricien kan je bij veel verschillende bedrijven aan het werk zoals woninginstallateurs, industrie-installateurs, scheepvaartinstallateurs, beveiligingsbranche of als onderhoudsspecialist gaan werken. Als elektricien zijn er dan ook veel mogelijkheden om te kunnen werken bij verschillende soorten bedrijven die meestal allemaal zo hun eigen specifieke doelen hebben als het aankomt op elektroniche-installaties.

Competenties elektricien

Als elektricien heb je een grote verantwoordelijkheid, omdat de gemaakte installaties veilig moeten zijn. Tijdens de opleiding tot elektricien is er dan ook veel aandacht voor het maken van veilige installaties. Tijdens renovatiewerkzaamheden komt het nogal eens voor dat een elektricien met oude installaties te maken krijgt, die niet meer veilig zijn. Het is de elektricien die dit moet melden en er voor moet zorgen dat de installatie weer veilig wordt. Bijscholing als elektricien is heel belangrijk, omdat de nieuwe technieken elkaar vaak snel opvolgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als elektricien

Als elektricien kan je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, die allemaal zo hun eigen soort elektronica installaties bouwen. Om als volwaardig elektricien te kunnen werken is er doorgaans veel ervaring vereist. Voor een goeie elektricien is het doorgaans geen probleem om werk te vinden, omdat installaties steeds ingewikkelder worden en strengere onderhoudseisen krijgen. Als elektricien zijn er vaak voldoende doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf waar de elektricien werkzaam is, zoals op de tekenafdeling of op de werkvoorbereiding, afhankelijk van of de elektricien nog verder wil leren in zijn vak. Als elektricien is het ook prima mogelijk om als zelfstandige te werken. Er zijn veel aannemers of bouwbedrijven die regelmatig een elektricien nodig hebben om aanpassingen te doen aan installaties, of nieuwe installatie nodig hebben.

Arbeidsvoorwaarden en salaris elektricien

Het salaris van een elektricien in loondienst ligt tussen de 1500 euro tot 2600 euro afhankelijk van zijn opleiding en ervaring. Als zelfstandig ondernemer werkt een elektricien doorgaans voor een vastgesteld uurtarief.