Bouwkundig tekenaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bouwkundig tekenaar is iemand die tekeningen maakt voor bouwkundige toepassingen, constructies en gebouwen. Het tekenen van een bouwtekening is niet heel makkelijk, en moet aan veel eisen voldoen voordat deze door opdrachtgevers en gemeentes geaccepteerd wordt. Vaak worden er veel concept tekeningen gemaakt voordat er een goedkeuring kan plaatsvinden. Deze tekeningen zijn uitgebreid, en hebben naast de bouwtekening vaak ook nog veel detailtekeningen. Daarin worden bepaalde constructies vergroot uitgelegd, zodat er makkelijker te zien is wat men precies verwacht tijdens het bouwen. Er is simpel gezegd te veel informatie om op één tekening te plaatsen.

Om als bouwkundig tekenaar te kunnen werken moet men over veel ervaring bezitten, en weten wat er allemaal mogelijk is. Het ontwerp van het gebouw en al zijn details met constructies moeten bij de tekenaar bekend zijn. Om dit te kunnen doen zal de bouwkundig tekenaar een jaren lange opleiding gevolgd moeten hebben. Naast het tekenen zelf zal de tekenaar ook veel overleggen met andere partijen die verantwoordelijk, zijn zoals architecten en constructeurs en opdrachtgevers. Als een tekening dan eindelijk klaar is en is goedgekeurd kunnen alle partijen zien wat en vooral hoe een gebouw gebouwd dient te worden. Toch is een tekening nooit helemaal af, omdat het vaak voorkomt dat tijdens een bouw er toch nog dingen veranderen of aangepast dienen te worden omdat iets in de praktijk toch niet helemaal mogelijk blijkt.

Een bouwkundig tekenaar hoeft geen architect te zijn om zijn werkzaamheden uit te kunnen voeren. Een architect bedenkt een ontwerp en de details van het te bouwen pand. In veel gevallen is het de bouwkundig tekenaar die vervolgens alle werktekeningen maakt, met alle detailtekeningen. Vroeger was het zo dat alle tekeningen met de hand werden gemaakt. Tegenwoordig werkt de bouwkundige tekenaar eigenlijk uitsluitend met de computer om de tekeningen te maken.

Een bouwkundig tekenaar werkt onder andere aan

  • Uitwerken van bouwkundige situaties
  • Vertalen van het ontwerp naar technische tekeningen
  • Contacten met gemeenten inzake bouwaanvragen

Informatiefilm over een bouwkundig tekenaar:

Opleidingen tot bouwkundig tekenaar

Om als bouwkundig tekenaar te kunnen werken kan iemand het beste de opleiding Hbo bouwkunde volgen. Deze opleiding duurt over het algemeen vier jaar, waarin ook stage gelopen moet worden. Het merendeel van de opleiding is echter op school. Het eerste jaar van de opleiding is oriënterend en tijdens het derde jaar ga je stage lopen bij bedrijven, zoals een architectenbureau of ingenieursbureau. De opleiding bouwkunde is geen makkelijke opleiding. Tijdens de opleiding zullen er veel berekeningen gemaakt moeten worden en is er veel aandacht voor technische tekenen met het programma AutoCAD.

Tijdens de opleiding leert de student zelfstandig bouwtekeningen te maken naar aanleiding van een ontwerp van de architect. Deze bouwtekeningen moet heel precies gemaakt worden, omdat ze gebruikt worden door de aannemer en naar de gemeente verzonden worden voor de vergunningsaanvraag. Op de bouwtekening wordt een gebouw op schaal getekend en met alle maatvoeringen aangegeven, zodat iedereen kan zien wat er precies gebouwd moet worden. De meeste bouwtekeningen zijn zeer uitgebreid.

Bedrijven waar een bouwkundig tekenaar werkzaam kan zijn

Als bouwkundig tekenaar werk je doorgaans voor een architectenbureau, ingenieursbureau of bij een gemeente op de afdeling bouwtoezicht. Er zijn ook veel zelfstandig ondernemers te vinden onder de bouwkundig tekenaars.

Competenties bouwkundig tekenaar

Als goed opgeleid bouwkundig tekenaar heb je oog voor details en ben je secuur in je werk. Ook het werken met het programma AutoCAd mag geen probleem zijn voor je. Goede communicatie is erg belangrijk als bouwkundig tekenaar, omdat er veel overlegd zal moeten worden met opdrachtgevers, architecten, gemeentes en aannemers. Daarnaast ben je zelfstandig in staat om berekeningen te maken en deze te verwerken in de bouwtekening.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bouwkundig tekenaar

Als bouwkundig tekenaar is het geen probleem om werk te vinden. Er zijn veel bedrijven actief in de bouwwereld, en die zitten vaak te springen om goed opgeleide mensen. Daarnaast zijn er ook veel bouwkundig tekenaars die als zelfstandig ondernemer werken en zich verhuren per project, of zelfstandig tekeningen maken voor opdrachtgevers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bouwkundig tekenaar

Als bouwkundig tekenaar in loondienst verdient men afhankelijk van je leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, maar is het inkomen sterk afhankelijk van de binnen te halen opdrachten. Simpele opdrachten zoals een uitbouw zijn meestal snel te tekenen en brengen doorgaans niet voldoende op om een inkomen te kunnen waarborgen.

Mijnzzp.nl