Aannemer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een aannemer is een persoon of bedrijf die bouwprojecten in zijn geheel aanneemt, waardoor de aannemer verantwoordelijk is voor het gehele bouwproces en het eindresultaat. Een groot voordeel van het werken met een vaste aannemer is dat het voor opdrachtgevers duidelijk is met wie ze zaken doen. De aannemer zorgt er voor de dat de opdracht binnen de gestelde termijn en prijs opgeleverd wordt. Daarnaast zal de aannemer ervoor zorgen dat de juiste partijen bij elkaar gebracht worden om de bouw te realiseren. Een aannemer is dus ook verantwoordelijk voor het inschakelen van alle onderaannemers, terwijl de opdrachtgever maar één aanspreekpunt heeft. Een aannemer zal grotere opdrachten over het algemeen tegen een vaste afgesproken prijs realiseren zodat iedereen precies weet wat het gaat kosten. Omdat iedereen precies moet weten hoe er gebouwd zal worden en met welke materialen dit gedaan zal worden maken aannemers gebruik van bouwtekeningen en bestekboeken, waarin precies omschreven staat met welke materialen er gewerkt zal worden.

Als het om grote bouwprojecten gaat zorgt de architect over het algemeen voor een bouwtekening en het bestekboek. In het bestekboek en op de bouwtekening staat duidelijk omschreven hoe de aannemer precies moet bouwen en welke materialen hij of zij moet gebruiken. Een aannemer zal meestal ook de vergunningen verzorgen die nodig zijn voor het bouwproject. Als ambtenaren van de gemeente de werkzaamheden komen controleren is het ook weer de aannemer die de bouwinspecteurs zal ontvangen en begeleiden.

Wanneer een aannemer aan de slag kan zal hij de werkplek inrichten. Dit kan zijn van het plaatsen van de hekken tot het water en stroom regelen die nodig zijn op de klus. Ook het aansturen van de onderaannemers is een klus voor de de aannemer. Wanneer een bouwproject een behoorlijke omvang heeft zal de aannemer vaak een uitvoerder op de bouw plaatsen die de taken waarneemt voor de aannemer. Een aannemer zorgt ook dat alles volgens het bouwbesluit verloopt en alle andere regelgeving die er maar van toepassing kan zijn. Vaak is er na de oplevering van de klus nog een inspectie nodig van de gemeente om een definitieve oplevering te krijgen. Het is dan ook van groot belang dat een aannemer volgens de regels bouwt om later problemen te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten van aanbestedingen mogelijk zoals:

  • Een openbare aanbesteding
  • Een aanbesteding in regie
  • Een aanbesteding met een vooraf selectie
  • Een Europese aanbesteding

Van alle beschikbare vormen van aanbesteding wordt de traditionele openbare aanbesteding het vaakst gebruikt. Er zijn ook aanbesteding met een zogenaamde vooraf selectie, waarbij een aantal aannemers wordt uitgenodigd. Een Europese aanbesteding kan bij sommige projecten verplicht zijn zoals bij grote bouwprojecten. De echte gunning gaat vaak naar de aannemer met de laagste prijs en de beste voorwaarden.

Werken als aannemer

Om aannemer te worden volg je een opleiding bouwkunde op Mbo-niveau of op Hbo-niveau. Vaak is de volgorde: gezel timmerman, voortgezet timmerman, assistent uitvoerder, uitvoerder en dan een opleiding tot aannemer. Binnen deze opleiding wordt er veel aandacht besteed aan de theoretische kant van het beroep maar zeker ook aan de praktijkkant.

Een aannemer werkt over het algemeen tegen aangenomen prijzen. De aannemer heeft over het algemeen een calculator in dienst, die de bouw doorrekent aan de hand van de informatie die deze heeft, zoals tekeningen, bestek en offertes van andere bedrijven. Als alle gegevens verwerkt zijn kan de aannemer een offerte overhandigen aan de klant. Een groot voordeel voor de klant is dat de aannemer alle begeleiding en verantwoordelijkheid op zich neemt. Een aannemer heeft doorgaans ook een werkvoorbereider en uitvoerder in dienst.

De werkwijze van aannemers staan de laatste jaren wel onder druk. Zo was het in het verleden heel gebruikelijk dat een aannemer alle disciplines zelf in huis had, zoals tegelzettersstukadoorsmetselaars en diverse timmerlieden. De laatste jaren komt het steeds meer voor dat aannemers met zelfstandigen werken, en niet meer standaard alle vaklieden op de loonlijst hebben staan. De aannemer blijft wel de zelfde rol spelen voor de klant, maar dan meer met flexibel personeel. De meeste aannemers hebben tegenwoordig een netwerk van zelfstandigen die ze in kunnen schakelen wanneer hier behoefte aan is.

Kosten aannemer

Een aannemer is over het algemeen een stuk duurder dan wanneer iemand zelf een zelfstandige timmerman inhuurt. Echter biedt een aannemer doorgaans betere garanties en neemt deze de begeleiding totaal over, zodat de klant hier geen omkijken naar heeft. De aannemer weet welke vakkrachten ingeschakeld moeten worden voor een bepaalde klus en staat garant voor de werkzaamheden van de diverse vaklieden. Ook heeft een aannemer vaak de beschikking over een uitgebreide werkplaats waar de kozijnen, trappen of andere zaken gemaakt kunnen worden voor een klus.

Het vinden van een goede aannemer is over het algemeen niet makkelijk voor mensen die willen gaan verbouwen. De meeste particulieren krijgen in hun leven maar één of twee keer te maken met een aannemer, als er een nieuwe woning gekocht wordt of als er een verbouwing moet plaatsvinden.

Er zijn in Nederland veel bouwbedrijven, timmerbedrijven en aannemers te vinden die allemaal werkzaam zijn in de bouw. Eigenlijk doen al dit soort bedrijven de zelfde werkzaamheden, namelijk bouwen. Toch kan het zijn dat een bedrijf zich gespecialiseerd heeft op een bepaald onderdeel zoals renovatie, nieuwbouw of juist veel industriebouw zoals bijvoorbeeld kantoren en hallen. Wie een aannemer zoekt kan het beste kijken waar een bouwer in gespecialiseerd is.

Het aller belangrijkste bij het kiezen van een aannemer is dat deze aangesloten is bij een branchevereniging, voor het geval er problemen mochten ontstaan, zoals een aannemer die failliet gaat of er een meningsverschil over de geboden kwaliteit.

Met de juiste branchevereniging zullen de werkzaamheden door een andere aannemer afgemaakt worden als de aannemer failliet gaat, en bij een meningsverschil over de kwaliteit kan het geschil voorgelegd worden aan een onafhankelijke commissie die een bindend advies kan geven aan beide partijen.

Woning uitbouwen

Het maken van een uitbouw komt regelmatig voor, omdat er veel mensen zijn die een uitbouw wensen aan hun bestaande woning of bedrijfspand. Het uitbouwen van woningen en bedrijfspanden is dan ook een belangrijke activiteit binnen het beroep aannemer. Het vraagt om de benodigde vakkennis en organisatietalent, omdat bij het maken van een uitbouw meestal verschillende vakmensen ingeschakeld moeten worden. Ook zijn er meestal tekeningen en vergunningen nodig voordat een uitbouw echt gebouwd kan worden. Vandaag de dag is er niet meer voor iedere uitbouw een vergunning nodig, mits de uitbouw aan specifieke eisen voldoet die via de website omgevingsloket te controleren zijn. Het is wel belangrijk om een constructieberekening toe te laten passen, zodat de dragende constructie goed uitgevoerd zal worden.

Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een uitbouw

Wie een uitbouw wil laten maken doet er verstandig aan eerst een tekening te laten maken door een architect of bouwkundig tekenaar. Het kan ook nodig zijn, wanneer een uitbouw vergunningsplichtig is, dat de tekeningen naar de gemeente gezonden worden voor een goedkeuring. Wanneer een uitbouw vergunningsplichtig is zal je eerst de vergunning moeten hebben voordat je echt mag gaan bouwen. Bij het indienen van een bouwaanvraag voor een uitbouw zal je doorgaans ook een constructieberekening moeten indienen. In een constructieberekening staat onder meer de gemaakte berekening van de constructie, de zwaarte van de toegepaste balken, de eventuele funderingsconstructie en hoe de constructie precies gemaakt zal worden. Ook kan het zijn dat een uitbouw voorzien moet worden van heipalen.

Voordat alle vergunning binnen zijn heeft de aannemer of timmerman meestal de benodigde materialen al besteld, zodat de werkzaamheden vlot door kunnen gaan en niet stil komen te liggen omdat er geen specifieke bouwmaterialen binnen zijn. Om een uitbouw vlot te kunnen bouwen zijn er vaak minimaal twee tot drie vakmensen aan het werk, zodat alle werkzaamheden vlot verlopen. Het slopen van bijvoorbeeld de achtergevel zal doorgaans een tot twee dagen in beslag nemen. Daarna kan er echt opgebouwd worden. Tijdens het slopen kan het nodig zijn om met stempels de achtergevel op te vangen en de nieuwe draagconstructie te plaatsen, zodat er veilig verder gewerkt kan worden.

Het opbouwen van de uitbouw begint natuurlijk bij de funderingen en eventuele leidingen die gelegd moeten worden. Het maken van een bekisting voor de fundering zal doorgaans maar een dag in beslag nemen, waarna de fundering gestort kan worden door de timmerman. De wapening in een fundering voor een uitbouw hoeft doorgaans niet gemaakt te worden door een ijzervlechter maar is meestal standaard te koop als zogenaamde wapeningskorven. Wanneer er ook funderingspalen moeten worden toegepast zal er doorgaans een extern bedrijf ingehuurd worden, die de palen meestal zal boren en niet zal heien om omgevingsschade te voorkomen. Het trillen van heipalen is bij een uitbouw eigenlijk niet te doen omdat de kans op schade te groot is.

Na het verwijderen van de bekisting kan de opbouw echt beginnen. Er zijn trouwens ook bekistingen die niet verwijderd hoeven te worden omdat deze gemaakt zijn van piepschuim en dus fungeren als isolatie. Dit soort bekistingen wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast. De meeste vloeren van een uitbouw worden voorzien van een zogenaamde broodjesvloer. Een broodjesvloer bestaat uit prefab voorgespannen betonnen liggers met daartussen polystyreen, zodat de vloer dicht en geïsoleerd is. Over de vloer zal doorgaans nog een wapeningsnet gelegd worden waarna het beton gestort kan worden door de betontimmerman.

Als al het betonwerk klaar is zal de timmerman de profielen en kozijnen stellen, zodat de metselaar de muren kan metselen. Na het metselen zal de timmerman de balklaag plaatsen, zodat het dak waterdicht te maken is door de dakdekker. Zodra de nieuwe uitbouw waterdicht gemaakt is zal er doorgaans een vloerenlegger komen om de nieuwe cementdekvloer te plaatsen in de uitbouw, die dan meestal enkele dagen niet betreden mag worden. Ook kan het nodig zijn dat een elektricien stoomleidingen in de muren freest, waarna de timmerman het plafond zal maken en de stukadoor de nieuwe ruimte kan stukadoren. De echte afwerking van een uitbouw zal doorgaans pas plaats kunnen vinden wanneer de cementdekvloer en de muren voldoende gedroogd zijn, wat soms wel twee maanden kan duren.

Hoe lang duurt het om een uitbouw te bouwen

Het bouwen van een traditionele uitbouw zal doorgaans minimaal een tot twee maanden in beslag nemen. Wanneer men de voorbereidingen mee neemt, zoals het bedenken van de uitbouw, het zoeken naar een timmerman, aannemer, architect, en eventuele vergunningsaanvragen kan het bouwen van een uitbouw tot een jaar in beslag nemen. Er zijn tegenwoordig ook speciale bedrijven gericht op het snel kunnen bouwen van een uitbouw. Dit soort bedrijven werkt doorgaans veel met prefabelementen, zodat er op de bouwlocatie zelf minder werkzaamheden worden uitgevoerd en de bouwtijd aanzienlijk verkort kan worden. Door de prefabelementen kan een uitbouw meestal binnen enkele dagen geplaatst worden, waarna alleen nog de afwerking uitgevoerd hoeft te worden.

Voordelen van een uitbouw

Het grote voordeel van een uitbouw is dat men niet hoeft te verhuizen om meer ruimte te krijgen. Het verhuizen kost doorgaans meer geld dan een nieuwe aanbouw. Daarnaast is een uitbouw meestal naar eigen wensen te bouwen, zodat men van maatwerk kan spreken. Een aan/ of uitbouw kost doorgaans tussen de 20.000 en 40.000 euro om te bouwen, afhankelijk van de wensen en grootte. Naast het financiële plaatje is het niet hoeven verhuizen natuurlijk ook een groot voordeel, omdat verhuizen voor de meeste mensen niet leuk is.

Film over een aannemer:

Opleidingen tot aannemer

Er zijn verschillende mogelijkheden om aannemer te worden. De opleiding kan rechtstreeks gedaan worden met de juiste diploma's, of het kan een vervolg opleiding zijn als iemand al werkzaam is in de bouw, bijvoorbeeld als timmerman, assistent uitvoer of uitvoerder. De opleiding tot aannemer is wel een van de zwaarste opleidingen binnen de bouw, omdat er veel kennis opgedaan moet worden. Tijdens de opleiding tot aannemer is zeker niet alleen aandacht voor bouwen. Andere zaken zoals tekening kunnen lezen en maken, berekeningen maken, organiseren en materiaalkennis zijn allemaal onderdelen die tijdens de opleiding aan het licht komen. De opleiding bouwkunde is ook direct te volgen door middel van een HBO opleiding. Na de opleiding kan het nodig zijn om nog vervolg examens te doen, voordat iemand zich aannemer mag noemen.

Bedrijven waar een aannemer werkzaam kan zijn

Aannemers komt men eigenlijk overal tegen, en zeker niet alleen in de bouw. Ook in de infrastructuur zijn bijvoorbeeld aannemers.

Competenties aannemer

Om als aannemer te kunnen werken moet de liefde voor de bouw voorop staan. Bouwen vraagt veel van mensen en kost doorgaans veel energie. Plannen die ontstaan zijn uitwerken tot concrete bouwplannen vraagt over het algemeen veel doorzettingsvermogen. Als aannemer zal er veel overlegd moeten worden met gemeentes, provincie, architecten, opdrachtgevers en calculators, om met concrete plannen te kunnen komen. En mocht een bepaald bouwplan goedgekeurd worden, dan kan het voorbereiden beginnen voor de aannemer. Tijdens het bouwen is de aannemer de verantwoordelijke voor de bouw, en zal de aannemer meestal een uitvoerder plaatsen die de bouw coördineert voor de aannemer.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als aannemer

Als aannemer is er redelijk veel werk te vinden. Wel is het zo dat de laatste jaren de markt behoorlijk onder druk staat. Ook de komst van de vele zelfstandig ondernemers in de bouw pakt een wezenlijk stuk af van de opdrachten. Er is een verschil tussen kleine aannemers en de grote aannemers, die daar minder last van hebben. Als aannemer zijn er eigenlijk geen doorgroeimogelijkheden, omdat aannemer zijn eigenlijk het hoogste haalbare is binnen de bouwwereld. Wel kan een aannemer met zijn papieren alle kanten op.

Arbeidsvoorwaarden en salaris aannemer

Een aannemer is een zelfstandig ondernemer die voor eigen risico werkt. Worden opdrachten goed aangenomen, dan kunnen de verdiensten als aannemer groot zijn. Wat het salaris is van een aannemer is daarom ook niet te bepalen. De grootte van het aannemersbedrijf en het aantal opdrachten per jaar zijn erg bepalend voor het salaris van een aannemer.

Mijnzzp.nl