Cascobouwer (bouw)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cascobouwer is een aannemer die zich gespecialiseerd heeft in casco bouw. Casco bouwen is niks anders dan regulier bouwen, met het belangrijke verschil dat de opdrachtgever zelf verantwoordelijk is voor de afwerking. Wat deze afwerking precies zal inhouden is geheel afhankelijk van de gemaakte afspraken. Als we echt spreken van totale casco bouw zal de woning ruwbouw klaar opgeleverd worden. Dit betekent dat de woning wind- en waterdicht is maar niet afgewerkt is van binnen. Relatief gezien kiezen veel mensen voor casco bouw, omdat een woning dan makkelijker te financieren is. Daarnaast kunnen er andere redenen zijn waarom iemand graag casco wenst te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een handig persoon die graag zelf verantwoordelijk wil zijn voor de afwerking of aan een persoon die zelf wil kunnen bepalen wie wat in zijn nieuwe woning gaat doen. Als een woning wind- en waterdicht opgeleverd wordt door een aannemer noemt men dit ook wel sleutelklaar. Sleutelklaar betekent dus dat een woning wind- en waterdicht is maar nog niet bewoonbaar is, omdat de woning nog afgewerkt moet worden. Woningen die casco opgeleverd worden zijn over het algemeen veel voordeliger, omdat de opdrachtgever zelf de verdere werkzaamheden zal moeten aansturen en begeleiden. Daarnaast kan een opdrachtgever meerdere offertes opvragen bij verschillende bedrijven, waardoor de kosten lager gehouden kunnen worden. Als een opdrachtgever er zelf voor kiest om de afwerking te verzorgen kan er fors bezuinigd worden op de kosten. Casco bouw heeft veel voordelen echter moet het casco bouwen wel bij iemand passen, omdat je bij casco bouw zelf verantwoordelijk bent voor de afwerking.

Er zijn vandaag de dag veel zelfstandig ondernemers te vinden die meestal tegen een lager uurtarief werken dan een aannemer. Denk hierbij aan timmerlieden, schilders, loodgieters of aan trappenmakers. Deze verschillende vaklieden zijn prima in te huren zonder tussenkomst van een aannemer. Daarnaast kan een handige opdrachtgever natuurlijk ook zelf meehelpen, wat aanzienlijk in de kosten zal schelen. Het zelf regelen van diverse bouwvakkers is over het algemeen prima te doen als opdrachtgever, echter is het wel belangrijk dat iemand kennis heeft van de bouwwereld, omdat je in dit geval als opdrachtgever wel zelfstandig verantwoordelijk zal zijn voor het aansturen van de werkzaamheden. Ook de afweging met betrekking tot mogelijke garanties op werkzaamheden kan in dit geval niet afgeschoven worden op de aannemer. Zoals eerder aangeven heeft het casco bouwen diverse voordelen maar kent casco bouwen ook nadelen.

Wel of niet casco bouwen

Het wel of niet casco bouwen is geheel persoonlijk. Wanneer een opdrachtgever van A tot Z alles geregeld wil hebben doet deze er verstandig aan niet casco te bouwen. Ook mensen die bedenkingen hebben met betrekking tot eventuele garanties kunnen beter niet casco bouwen. Het zelf regelen van de afbouw is stukken goedkoper, maar het kan wel veel werk zijn. Dit is vooral het geval als er diverse soorten bedrijven ingeschakeld moeten worden. Daarnaast zal de bouwperiode meestal toenemen wanneer een opdrachtgever alles zelf wenst te regelen.

Onder afbouw verstaat men:

  • Aftimmeren woning
  • Afwerkvloeren
  • Binnendeuren en kozijnen
  • Binnenwanden
  • Installaties
  • Sanitair
  • Schilderwerk
  • Stucwerk
  • Tegelwerk
  • Trappen

Een huis bouwen binnen één dag:

Opleidingen tot cascobouwer (bouw)

Er bestaan geen opleidingen voor een cascobouwer. Een cascobouwer is meestal een reguliere aannemer die minimaal de Hbo-opleiding Bouwkunde heeft afgerond. Daarnaast kan een cascobouwer ook betrekking hebben op bouwbedrijven of op klusbedrijven, afhankelijk van de soort opdracht. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een cascobouwer (bouw) werkzaam kan zijn

Een cascobouwer binnen de bouwsector heeft betrekking op een aannemersbedrijf. De werkzaamheden van een cascobouwer verschillen niet met de werkzaamheden van een regulier aannemersbedrijf, met het belangrijke verschil dat een cascobouwer over het algemeen sneller klaar zal zijn met de werkzaamheden dan een reguliere aannemer. In de praktijk is een cascobouwer ook werkzaam als reguliere aannemer. Een cascobouwer is werkzaam als ondernemer.

Competenties cascobouwer (bouw)

De belangrijkste competentie van een cascobouwer is de algemene vakinhoudelijke kennis van de bouwsector als aannemer. In het algemeen is communicatie als cascobouwer aan te merken als belangrijke competentie, omdat een cascobouwer duidelijke afspraken zal moeten maken met de opdrachtgever. Een cascobouwer kan dan ook gezien worden als een soort contractmanager, omdat duidelijke contracten wel belangrijk zijn als we spreken van casco bouw. Ook het nakomen van afspraken kan als cascobouwer gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kwaliteit, presteren, controleren, waakzaamheid, overleggen, plannen en organiseren. Omdat een cascobouwer werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cascobouwer (bouw)

Het arbeidsmarktperspectief als cascobouwer of aannemer is niet van toepassing, omdat je als cascobouwer of aannemer werkzaam bent als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor je meer opdrachten zal verkrijgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cascobouwer (bouw)

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een cascobouwer of aannemer. Als cascobouwer of aannemer zal het loon geheel afhankelijk zijn van het aantal en soort opdrachten.

Mijnzzp.nl