Cascobouwer (bouw)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep cascobouwer (bouw)
Werken als cascobouwer
Wel of niet casco bouwen
Onder afbouw verstaat men:
Een huis bouwen binnen één dag:
Opleidingen tot cascobouwer (bouw)
Bedrijven waar een cascobouwer (bouw) werkzaam kan zijn
Competenties cascobouwer (bouw)
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cascobouwer (bouw)
Arbeidsvoorwaarden en salaris cascobouwer (bouw)
Eigen bedrijf starten als Cascobouwer (bouw)
Boekhoudprogramma vergelijken Cascobouwer (bouw)

Beroep cascobouwer (bouw)

Een cascobouwer is een aannemer die zich gespecialiseerd heeft in casco-bouw. Casco bouwen is niks anders dan gewoon bouwen, met het belangrijke verschil dat de opdrachtgever zelf verantwoordelijk is voor de afwerking. Wat deze afwerking precies zal inhouden is afhankelijk van de gemaakte afspraken. Als we spreken van totale casco-bouw zal de woning ruwbouw klaar opgeleverd worden. Dit betekent dat de woning wind- en waterdicht is, maar nog niet afgewerkt is van binnen. Er zijn relatief gezien veel mensen die voor casco-bouw kiezen, omdat een woning dan makkelijker te financieren is. Daarnaast kunnen er andere redenen zijn waarom iemand graag casco wenst te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een handig persoon die graag zelf verantwoordelijk wil zijn voor de afwerking of aan iemand die zelf wil kunnen bepalen wie wat in zijn woning gaat doen. Als een woning wind- en waterdicht opgeleverd wordt noemt men dit ook wel het sleutelklaar opleveren. Sleutelklaar opleveren betekent dus dat een woning wind- en waterdicht is, maar nog niet bewoonbaar is, omdat de woning nog afgewerkt moet worden. Woningen die casco opgeleverd worden zijn voordeliger, omdat de opdrachtgever zelf de verdere werkzaamheden zal moeten aansturen en begeleiden. Daarnaast kan een opdrachtgever meerdere offertes opvragen bij verschillende bedrijven, waardoor de kosten lager gehouden kunnen worden. Als een opdrachtgever er zelf voor kiest om de afwerking te verzorgen kan er aanzienlijk bezuinigd worden op de totale bouwkosten. Casco bouw heeft veel voordelen, echter moet het casco bouwen wel bij iemand passen, omdat je bij casco-bouw zelf verantwoordelijk bent voor de afwerking. Een ander belangrijk punt is dat de aannemer niet aansprakelijk is voor de werkzaamheden die door iemand anders zijn uitgevoerd. Bij casco-bouw kan er dus sprake zijn van beperkte aansprakelijkheid. Dit is een belangrijk punt om mee te nemen tijdens de onderhandelingen met de aannemer.

Werken als cascobouwer

Een cascobouwer is dus een aannemer die zich in dit geval richt op casco-bouw. Zoals eerder omschreven kiezen redelijk veel mensen voor casco-bouw, omdat dit verschillende voordelen heeft. Er zijn vandaag de dag veel zelfstandig ondernemers te vinden die meestal tegen een lager uurtarief werken dan een aannemer. Denk hierbij aan timmerlieden, schilders, stukadoors, loodgieters of aan trappenmakers. Deze verschillende vakmensen zijn prima in te huren zonder tussenkomst van een aannemer. Daarnaast kan een handige opdrachtgever ook zelf meehelpen, wat aanzienlijk in de kosten zal schelen. Het zelf regelen van diverse bouwvakkers is prima te doen als opdrachtgever, echter is het wel belangrijk dat iemand kennis heeft van de bouwwereld, omdat je in dit geval als opdrachtgever wel verantwoordelijk bent voor het aansturen van de werkzaamheden. Ook de afweging met betrekking tot de garanties op de werkzaamheden kan in dit geval niet afgeschoven worden op de aannemer. Zoals eerder aangeven heeft het casco bouwen diverse voordelen, maar kent casco bouwen ook nadelen. Het casco bouwen is in de meeste gevallen kostenefficiënt te noemen, omdat de aannemer minder werk heeft. Voor het verkrijgen van een mogelijke hypotheek kan dit voor sommige mensen een belangrijke afweging zijn.

Wel of niet casco bouwen

Het wel of niet casco bouwen is geheel persoonlijk. Wanneer een opdrachtgever van a tot z alles geregeld wil hebben doet deze er verstandig aan niet casco te bouwen. Ook mensen die bedenkingen hebben met betrekking tot eventuele garanties kunnen beter niet casco bouwen. Het zelf regelen van de afbouw is stukken goedkoper, maar het kan wel veel werk zijn. Dit is vooral het geval als er diverse soorten bedrijven ingeschakeld moeten worden. Daarnaast zal de bouwperiode meestal toenemen wanneer een opdrachtgever alles zelf wenst te regelen.

Onder afbouw verstaat men:

  • Aftimmeren woning
  • Afwerkvloeren
  • Binnendeuren en kozijnen
  • Binnenwanden
  • Installaties
  • Sanitair
  • Schilderwerk
  • Stucwerk
  • Tegelwerk
  • Trappen

Een huis bouwen binnen één dag:

Opleidingen tot cascobouwer (bouw)

Er bestaan geen opleidingen voor tot cascobouwer. Een cascobouwer is een gebruikelijke aannemer die minimaal de hbo-opleiding Bouwkunde heeft afgerond. Daarnaast kan een cascobouwer ook betrekking hebben op bouwbedrijven of op klusbedrijven, afhankelijk van de soort opdracht. Iedereen binnen de bouwwereld kan verder werkzaam zijn als cascobouwer. Ook het bijhouden van de complete boekhouding is belangrijk als ondernemer als cascobouwer binnen de bouw. De meeste bouwers gebruiken hiervoor een online boekhoudpakket.

Bedrijven waar een cascobouwer (bouw) werkzaam kan zijn

Een cascobouwer binnen de bouwsector heeft betrekking op een aannemersbedrijf. De werkzaamheden van een cascobouwer verschillen niet met de werkzaamheden van een gebruikelijk aannemersbedrijf, met het belangrijke verschil dat een cascobouwer over het algemeen sneller klaar zal zijn met de werkzaamheden dan een gewone aannemer. In de praktijk is een cascobouwer ook werkzaam als gebruikelijke aannemer. Een cascobouwer is werkzaam als ondernemer.

Competenties cascobouwer (bouw)

De belangrijkste competentie van een cascobouwer is de algemene vakinhoudelijke kennis van de bouwsector als aannemer. In het algemeen is communicatie als cascobouwer aan te merken als belangrijke competentie, omdat een cascobouwer duidelijke afspraken zal moeten maken met de opdrachtgever. Een cascobouwer kan dan ook gezien worden als een soort contractmanager, omdat duidelijke contracten wel belangrijk zijn als we spreken van casco bouw. Ook het nakomen van afspraken kan als cascobouwer gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kwaliteit, presteren, controleren, waakzaamheid, overleggen, plannen en organiseren. Omdat een cascobouwer werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cascobouwer (bouw)

Het arbeidsmarktperspectief als cascobouwer of aannemer is niet van toepassing, omdat je als cascobouwer of aannemer werkzaam bent als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor je meer opdrachten zal verkrijgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cascobouwer (bouw)

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een cascobouwer of aannemer. Als cascobouwer of aannemer zal het loon geheel afhankelijk zijn van het aantal en soort opdrachten.

Eigen bedrijf starten als Cascobouwer (bouw)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Cascobouwer (bouw), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Cascobouwer (bouw)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Cascobouwer (bouw) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Cascobouwer (bouw).

Mijnzzp.nl