Opleiding tot Aannemer

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Bouwkunde
VooropleidingAssistent uitvoerder (Mbo 4)
VooropleidingUitvoerder (Hbo)
VooropleidingHavo of Vwo
VervolgopleidingArchitect (WO)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding aannemer

Wie als aannemer wil gaan werken kan het beste de Hbo-opleiding bouwkunde volgen en zich daarna aanmelden voor de vakopleiding aannemer Bouw- en Infrabedrijf. De vakopleiding aannemer Bouw- en Infrabedrijf zal over het algemeen nog eens één jaar in beslag nemen. Tijdens de Hbo-opleiding bouwkunde is er veel aandacht voor architectonisch ontwerpen, bouwtechnisch ontwerpen, constructief ontwerpen en organiseren. De eerste twee jaar van de Hbo-opleiding bouwkunde zijn vrij algemeen. Aan het einde van het tweede leerjaar moet er een afstudeerrichting gekozen worden. Na het eerste leerjaar bouwkunde ga je in de meeste gevallen stage lopen, die ook in het buitenland gevolgd kan worden. Na de opleiding bouwkunde ken je het gehele bouwproces en kan je op een bedrijfskundige en bedrijfseconomische verantwoorde manier leidinggeven, bouwprojecten uitvoeren en een bedrijf leiden. Bedrijfskunde, bedrijfseconomie, vakkennis, organiseren en management zijn belangrijke woorden binnen de Hbo-opleiding bouwkunde. Het behalen van het vakdiploma aannemer Bouw- en Infrabedrijf is doorgaans ook mogelijk met een andere Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding civiele techniek, door het volgen van een aanvullende opleiding die meestal één tot twee jaar in beslag zal nemen.

Opleidingsduur en niveau aannemer

De Hbo-opleiding bouwkunde duurt over het algemeen vier jaar, maar kan ook in drie jaar afgerond worden met je de juiste vooropleidingen. Met het Mbo-diploma middenkaderfunctionaris bouwkunde op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot de Hbo-opleiding bouwkunde en kan de Hbo-opleiding bouwkunde binnen drie jaar afgerond worden. Het vakdiploma aannemer Bouw- en Infrabedrijf zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen, waarmee de totale opleidingsduur ongeveer vijf tot zes jaar in beslag zal nemen.

Vervolgopleidingen aannemer

Er zijn geen echte vervolgopleidingen na het behalen van het vakdiploma aannemer Bouw- en Infrabedrijf. Wel kan je natuurlijk voor een universitaire opleiding kiezen, of aanvullende Hbo-opleidingen en cursussen volgen in andere vakgebieden.

Vooropleiding aannemer

Over het algemeen zullen de meeste scholen minimaal een Hbo-opleiding bouwkunde of civiele techniek verwachten voordat je je kan aanmelden voor de vakopleiding aannemer Bouw- en Infrabedrijf. Daarnaast kan het zijn dat iemand over veel werkervaring beschikt en ook op deze manier toegelaten kan worden tot de opleiding.

Mijnzzp.nl