Opleiding tot Uitvoerder

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Bouwkunde
VooropleidingAssistent uitvoerder (Mbo 4)
VooropleidingWerkvoorbereider bouw (Mbo 4)
VooropleidingHavo of Vwo
VervolgopleidingAannemer (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding uitvoerder

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden om als uitvoerder te kunnen werken, maar over het algemeen zal een uitvoerder de Hbo-opleiding bouwkunde genoten hebben. Tijdens de Hbo-opleiding bouwkunde is er veel aandacht voor architectonisch ontwerpen, bouwtechnisch ontwerpen, constructief ontwerpen en organiseren. De eerste twee jaar van de Hbo-opleiding bouwkunde zijn nog vrij algemeen. Aan het einde van het tweede leerjaar moet er een afstudeerrichting gekozen worden. Na het eerste leerjaar bouwkunde ga je in de meeste gevallen ook stage lopen, die ook in het buitenland gevolgd kan worden. Na de opleiding bouwkunde ken je het gehele bouwproces en kan je op een bedrijfskundige en bedrijfseconomisch verantwoorde manier leidinggeven, bouwprojecten uitvoeren en een bedrijf leiden. Bedrijfskunde, bedrijfseconomie, vakkennis, organiseren en management zijn belangrijke woorden binnen de Hbo-opleiding bouwkunde.

Opleidingsduur en niveau uitvoerder

De Hbo-opleiding bouwkunde duurt over het algemeen vier jaar, maar kan ook in drie jaar afgerond worden met de juiste vooropleidingen. Met het Mbo-diploma middenkaderfunctionaris bouwkunde op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot de Hbo-opleiding bouwkunde. Dan kan de Hbo-opleiding bouwkunde binnen drie jaar afgerond worden. De Hbo-opleiding bouwkunde is geen makkelijke opleiding en zal veel zelfstandigheid en doorzettingsvermogen vragen van de studenten. Tijdens de opleiding speelt wiskunde een grote rol omdat je regelmatig ingewikkelde berekeningen zal moeten maken als uitvoerder. Het is niet mogelijk om de Hbo-opleiding bouwkunde te volgen met een Mbo-diploma niveau drie.

Vervolgopleidingen uitvoerder

Een vervolgopleiding als uitvoerder, na een afgeronde Hbo-opleiding bouwkunde, kan de opleiding tot aannemer zijn, die over het algemeen nog eens één jaar in beslag zal nemen. Daarnaast kent de bouwsector veel externe cursussen, gericht op verschillende vakgebieden die ook gezien kunnen worden als vervolgopleidingen.

Vooropleiding uitvoerder

Zoals eerder aangegeven bestaan er verschillende opleidingen voor het beroep uitvoerder. Het is mogelijk om rechtstreeks de Hbo-opleiding bouwkunde te volgen wanneer je beschikt over een gerichte Mbo-opleiding binnen de bouwsector op niveau vier. Ook is het mogelijk om door te groeien vanuit bijvoorbeeld de functie timmerman. Het is dan wel belangrijk om na de opleiding timmerman de opleiding assistent-uitvoerder te volgen, waarna je kan beginnen aan de opleiding uitvoerder B&U. Deze vorm van opleiding tot uitvoerder is meer praktijkgericht dan de Hbo-opleiding bouwkunde, maar is qua niveau hetzelfde.

Mijnzzp.nl