Hoofduitvoerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep hoofduitvoerder
Verantwoordelijke baan als hoofduitvoerder
Werken als hoofduitvoerder
Diverse taken van een hoofduitvoer:
Bouw Hilton Schiphol:
Opleidingen tot hoofduitvoerder
Bedrijven waar een hoofduitvoerder werkzaam kan zijn
Competenties hoofduitvoerder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hoofduitvoerder
Arbeidsvoorwaarden en salaris hoofduitvoerder
Eigen bedrijf starten als Hoofduitvoerder
Boekhoudprogramma vergelijken Hoofduitvoerder

Beroep hoofduitvoerder

Een hoofduitvoerder is de hoogste uitvoerder binnen een organisatie en kan aangemerkt worden als operationeel projectleider. Als hoofduitvoerder ben je verantwoordelijk voor het aansturen en controleren van alle uitvoerders binnen de organisatie waarvoor je werkzaam bent. Het beroep hoofduitvoerder komt over het algemeen alleen voor binnen de grotere organisaties, die gebruikmaken van meerdere uitvoerders. Een hoofduitvoerder is dan ook een soort van projectmanager van verschillende bouwprojecten en werkt met verschillende vaklieden samen, zoals de verantwoordelijk uitvoerder van een bouwproject. Een hoofduitvoer is dus niet de hele dag op een bouwlocatie aanwezig, omdat dit tot het takenpakket behoort van de uitvoerders. Een hoofduitvoer is juist meer op de achtergrond actief om projecten te begeleiden en te coördineren. Het aanspreekpunt van uitvoerders is in de meeste gevallen de hoofduitvoerder. De inhoudelijke werkzaamheden van een hoofduitvoerder moeten gezien worden als werkzaamheden op hoog managementniveau. Ondanks dat een hoofduitvoerder niet de hele dag op een bouwlocatie werkzaam zal zijn, is het wel zo dat een hoofduitvoerder de verschillende bouwlocaties regelmatig zal bezoeken om de voortgang te bespreken van de werkzaamheden. Als hoofduitvoerder heb je ook met andere managers en de directie binnen de organisatie te maken. Over het algemeen is het zo dat een hoofduitvoerder een zeer ervaren uitvoerder is, die is doorgegroeid binnen de organisatie tot hoofduitvoerder. Zoals eerder omschreven komt het beroep hoofduitvoerder niet binnen alle organisaties voor, omdat dit in de meeste gevallen alleen het geval bij de grotere organisaties. Het worden van hoofduitvoerder is in de meeste gevallen alleen mogelijk door het opdoen van veel ervaring en kennis. Daarnaast zul je moeten beschikken over leidinggevende capaciteiten.

Verantwoordelijke baan als hoofduitvoerder

Een hoofduitvoerder kan dus gezien worden als operationeel manager die toebehoort tot het hoogste managementniveau van de organisatie. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een hoofduitvoerder het beste omschrijven als het waken over de voortgang van alle bouwprojecten. Dit zal meestal inhouden dat een hoofduitvoerder dagelijks de verschillende bouwprojecten zal bezoeken. Ook zal een hoofduitvoerder regelmatig overleggen met de directie en andere betrokkenen, zoals uitvoerders, projectleiders, werkvoorbereiders, calculators en bijvoorbeeld met bouwinspecteurs van de gemeente waarbinnen de werkzaamheden uitgevoerd worden. De belangrijkste taken van een hoofduitvoerder zijn meestal het waken over de voortgang van bouwprojecten en budgetbeheer. Naast deze verantwoordelijkheden speelt kwaliteitsbewaking een belangrijke rol binnen het beroep. Vanzelfsprekend zijn alle onderdelen even belangrijk, omdat aannemersbedrijven grote boetes riskeren als ze niet op tijd klaar zijn met de werkzaamheden, of als de geleverde kwaliteit niet voldoet aan de verwachtingen. Het is ook de hoofduitvoerder die direct contact zal onderhouden met alle belangrijke toeleveranciers. Denk bijvoorbeeld aan groothandels en aan installatiebedrijven waarmee de organisatie vaak samenwerkt.

Werken als hoofduitvoerder

Het beroep hoofduitvoerder moet dus gezien worden als een beroep op hoog managementniveau. Het is de hoofduitvoerder die regelmatig zal vergaderen met de directie en andere managers om alle verschillende bouwprojecten te bespreken. De werkzaamheden van een hoofduitvoerder zijn voor aannemersbedrijven belangrijk, omdat het de hoofduitvoerder is die alle belangrijke informatie van de werkvloer zal doorgeven aan de directie. Zoals eerder omschreven kan een hoofduitvoerder ook gezien worden als uitvoerder, echter maken de meeste grotere bedrijven ook gebruik van een hoofduitvoerder die alle contacten zal onderhouden met de werkvloer. Het is denkbaar dat een hoofduitvoerder ook aangemerkt kan worden als bouwkostendeskundige. Ook contractmanagement maakt meestal een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden.

Diverse taken van een hoofduitvoer:

  • Overleggen met uitvoerders.
  • Overleggen met de directie.
  • Overleggen met gemeentes.
  • Overleggen met toeleveranciers.
  • Overleggen met onderaannemers.
  • Overleggen met architecten.
  • Overleggen met opdrachtgevers.
  • Waken over de kwaliteit.
  • Waken over het budget.

Bouw Hilton Schiphol:

Opleidingen tot hoofduitvoerder

Een hoofduitvoer zal over het algemeen minimaal de hbo-opleiding Bouwkunde of de hbo-opleiding Civiele Techniek afgerond hebben. Daarnaast is het denkbaar dat een hoofduitvoerder een universitaire opleiding genoten heeft. De functie hoofduitvoerder is binnen de bouwwereld een hoge functie met veel verantwoordelijkheden. Ook het doorgroeien vanuit de functie uitvoerder is denkbaar, wanneer je beschikt over veel ervaring en kennis. Zie ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Als hoofduitvoerder heb je over het algemeen te maken met veel administratie en boekhouding. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van online boekhouden. Met een goed online boekhoudpakket kun je overal aan de administratie werken.

Bedrijven waar een hoofduitvoerder werkzaam kan zijn

Een hoofduitvoerder komt over het algemeen alleen voor bij de grotere bouwbedrijven en aannemersbedrijven. Ook buiten de bouwwereld komt het beroep hoofduitvoerder voor, zoals in de civiele techniek. Kleinere bouwbedrijven of aannemersbedrijven kennen de functie hoofduitvoer over het algemeen niet.

Competenties hoofduitvoerder

Als hoofduitvoer is het belangrijk dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt. Daarnaast zul je als hoofduitvoer over managementkwaliteiten moeten beschikken. Plannen en organiseren zijn binnen dit beroep twee belangrijke woorden. Vanzelfsprekend moet een hoofduitvoerder over een groot verantwoordelijkheidsgevoel beschikken en daadkrachtig zijn. Het nemen van soms moeilijke beslissingen mag als hoofduitvoerder geen probleem voor je zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn onderhandelen, netwerken, overzicht, presteren, waakzaamheid, controleren, innovatie, plannen, organiseren en monitoren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hoofduitvoerder

Het arbeidsmarktperspectief als hoofduitvoerder is over het algemeen goed te noemen, mits je beschikt over de juiste opleidingen en ervaring. De functie hoofduitvoerder zal zeker niet voor iedereen beschikbaar zijn, omdat kennis en ervaring binnen dit beroep belangrijk zijn. Ook het eerst opdoen van voldoende ervaring als gebruikelijke uitvoerder zal meestal medebepalend zijn om in aanmerking te kunnen komen voor de functie hoofduitvoerder. Als hoofduitvoerder zijn er geen echte doorgroeimogelijkheden meer, omdat het beroep hoofduitvoerder al een hoge functie is binnen de bouwwereld.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hoofduitvoerder

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je voor verschillende soorten bouwbedrijven of aannemersbedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Het salaris als hoofduitvoer kan verschillen per bedrijf, maar over het algemeen zal het tot de hogere salarisschalen behoren. Een hoofduitvoer in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 4000 en 6500 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Hoofduitvoerder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hoofduitvoerder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Hoofduitvoerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hoofduitvoerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hoofduitvoerder.

Mijnzzp.nl