Manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een mager is de leidinggevende van een bepaalde afdeling binnen een organisatie. Er bestaan tegenwoordig uiteenlopende soorten managers die ook van niveau kunnen verschillen. Over het algemeen spreekt men van operationeel management, middenmanagement en topmanagement. Het is dus niet zo dat alle managementfuncties even zwaar wegen, omdat er wel degelijk verschillende soorten managers bestaan. Daarnaast kan een manager enkele medewerkers aansturen of bijvoorbeeld enkele honderden medewerkers aansturen. Het beroep manager komt over het algemeen neer op plannen, organiseren, leidinggeven en controleren. Binnen Nederland komt de functie manager eigenlijk overal wel voor binnen bedrijven en overheden. Dit zijn dan meestal wel bedrijven met een bepaalde omvang. Daarnaast kan een manager betrekking hebben op een filiaalmanager van een winkel.

De meeste managers zijn doorgegroeid binnen het bedrijf tot manager, omdat de leidinggevenden bepaalde kwaliteiten zien in de werknemer. De meeste managers krijgen van het bedrijf de kans om zo door te groeien binnen de organisatie, en krijgen als extra ondersteuning vaak management cursussen en trainingen aangeboden.

De functie van een manager is niet voor iedereen geschikt, omdat de manager sterk in zijn schoenen moet staan en niet mag wijken van vastgestelde doelstellingen. Het is erg belangrijk als manager om het personeel te motiveren, zodat de mensen op een afdeling er ook echt voor willen gaan en zelfstandig werken.

De manager is vaak ook verantwoordelijk voor de zogenaamde functioneringsgesprekken, die doorgaans een keer per jaar plaatsvinden. Tijdens het functioneringsgesprek worden allerlei zaken besproken, zoals de sterke en minder sterke kanten van iemand, en mogelijke nieuwe stappen van het personeel.

Business Management Hogeschool Utrecht:

Opleidingen tot manager

Er zijn veel opleidingsmogelijkheden die tot de functie manager kunnen leiden. Denk bijvoorbeeld aan een Hbo-opleiding Commerciële EconomieBedrijfskunde of de Hbo-opleiding Business Management. Maar daarnaast zijn er veel externe opleidingsinstituten te vinden die opleidingen aanbieden richting het management. Het management is natuurlijk zeer breed en kent vele vormen van management, dat op verschillende niveaus uitgevoerd kan worden. Enkele voorbeelden van management zijn: procesmanager, kennismanager, eventmanagement, casemanager, change manager, sportmanagement en facilitair manager. Om als manager te kunnen werken zal je doorgaans minimaal Hbo opgeleid moeten zijn en boven andere medewerkers moeten uitspringen. Daarnaast kent het management het zogenaamde middenmanagement en hogermanagement, die afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau haalbaar zullen zijn. Om manager te kunnen worden is het zeker niet zo dat je een specifieke opleiding gevolgd moet hebben. Wel kunnen bedrijven verwachten dat je aanvullende opleidingen of cursussen zal volgen om je klaar te stomen als toekomstig manager.

Bedrijven waar een manager werkzaam kan zijn

Als manager kan je natuurlijk voor uiteenlopende soorten bedrijven, instellingen en overheden werkzaam zijn. De meeste grotere bedrijven, instellingen en overheden hebben diverse managers aangesteld om te managen. Eigenlijk komen managers overal wel voor, al kan het zijn dat deze soms een andere benaming hebben zoals bijvoorbeeld filiaalleider.

Competenties manager

De competenties als manager kunnen onderling verschillen, maar over het algemeen zal een manager leiderschap moeten bezitten, visie hebben en doorzettingsvermogen moeten bezitten. Maar ook communicatief zal je goed onderlegd moeten zijn, evenals analytisch, zodat je bijzaken van de hoofdzakken weet te onderscheiden. Zoals eerder omschreven kennen wij het zogenaamde middenmanagement en hogermanagement die ook qua competenties veranderingen kunnen inhouden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als manager

Als manager is er over het algemeen voldoende werk te verkrijgen, maar is dit doorgaans wel sterk afhankelijk van je ervaring en niveau als manager. Niet alle managementtaken zijn voor iedereen zomaar beschikbaar. Als manager kan je met grote verantwoordelijkheden te maken krijgen, die doorgaans veel specifieke kennis en ervaring zullen vereisen. De doorgroeimogelijkheden als manager kunnen gezien worden in het verkrijgen van grotere en belangrijkere managementtaken of het doorgroeien naar een directeursfunctie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris manager

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je als manager natuurlijk voor verschillende bedrijven, organisaties of overheden werkzaam kunt zijn. Het salaris als manager is sterk afhankelijk van je specifieke taken en verantwoordelijkheden. Een manager in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 4000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Het salaris als manager kan wel enorm verschillen tussen het middenmanagement en hogermanagement.

Mijnzzp.nl