District manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep district manager
Een baan waarbinnen resultaten tellen
Werken als district manager
Diverse taken van een district manager:
Wat doet een district manager:
Beroepsfilm District manager:
Opleidingen tot district manager
Bedrijven waar een district manager werkzaam kan zijn
Competenties district manager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als district manager
Arbeidsvoorwaarden en salaris district manager
Eigen bedrijf starten als District manager
Boekhoudprogramma vergelijken District manager

Beroep district manager

Een district manager is een manager die sturing geeft aan diverse filialen, die meestal regio gebonden zijn. De functie district manager komt voor in diverse branches en niet alleen binnen de detailhandel. Denk bijvoorbeeld ook aan overkoepelende bedrijven, zoals kantoren, en aan groothandelsbedrijven die gebruik kunnen maken van district managers. Het is de district manager die rechtstreeks contact heeft met het hoofdkantoor en het bedrijfsbeleid zal doorvoeren naar de werkvloer. Ondanks dat een district manager in alle branches werkzaam is heeft de functie district manager meestal wel te maken met commerciële activiteiten. Een district manager zal doorgaans meerdere filialen aansturen binnen een bepaalde regio. Het is niet ongebruikelijk dat een district manager twintig of meer filialen zal aansturen, afhankelijk van het soort bedrijf waarvoor hij of zij werkzaam is. Een district manager is dus een manager die niet alleen op kantoor werkzaam is. Een district manager zal juist veel onderweg zijn om alle filialen te bezoeken en te controleren. Het is de district manager die rechtstreeks contact onderhoudt met alle filiaalmanagers of bedrijfsleiders. Een andere benaming voor district manager is ook wel districtsleider of regiomanager. Als district manager behoor je meestal toe tot het middenmanagement van de organisatie. Dit houdt in dat de district manager werkzaam is onder een hogere manager, zoals een operationeel manager of financieel manager. Het is de verantwoordelijkheid van de district manager om het bedrijfsbeleid op de werkvloer te controleren. Daarnaast kan de district manager gezien worden als tussenpersoon, die alle vragen van de werkvloer zal doorspelen aan de organisatie. De inhoudelijke werkzaamheden van een district manager kunnen wel verschillen per organisatie, omdat district managers werkzaam kunnen zijn binnen alle denkbare branches.

Een baan waarbinnen resultaten tellen

Een district manager is dus een manager die werkzaam is binnen een bepaalde regio. Als district manager kan je dus werkzaam zijn binnen verschillende branches. De functie district manager kan dan ook qua inhoud verschillen per bedrijf of organisatie. Het is de district manager, die rechtstreeks contact heeft met het hoofdkantoor en het is de district manager, die het bedrijfsbeleid zal doorvoeren naar de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van contact met filiaalmanagers en bedrijfsleiders of aan het onderhouden van contact met mogelijke franchisenemers. Een district manager is meestal ook een soort toezichthouder, die op zijn beurt de lokale filialen of kantoren controleert op de gestelde richtlijnen vanuit het hoofdkantoor. Een baan als district manager is meestal een drukke baan, omdat je veel onderweg zal zijn. Als district manager ben je dus de schakel tussen lokale managers en het hoofdkantoor. De functie district manager moet niet onderschat worden, omdat presteren belangrijk is als district manager. Daarnaast moet een district manager aangemerkt worden als specialist. Denk bijvoorbeeld aan een retaildeskundige of aan een ervaringsdeskundige.

Werken als district manager

Zoals eerder omschreven kunnen de inhoudelijke werkzaamheden van een district manager verschillen per organisatie. Het is bijvoorbeeld prima denkbaar dat je als district manager ook verantwoordelijk bent voor het opstellen van personeelsadvertenties en het houden van sollicitatiegesprekken. Het is niet zo dat alle filiaalmanagers en bedrijfsleiders zelfstandig personeel mogen aannemen. In dat geval ben je als district manager ook verantwoordelijk voor het personeelsbeleid op de werkvloer. Andere werkzaamheden als district manager kunnen zijn het controleren van de omzet of het controleren van de etalages. Ook het coachen van personeel of het trainen van personeel kan tot de verantwoordelijk behoren van de district manager. Daarnaast is het denkbaar dat je als district manager werkzaam bent als preventiemedewerker. In dat geval zie je als district manager ook toe op alle veiligheidsmaatregelen, die de filialen aangaan.

Diverse taken van een district manager:

  • Het aansturen van filiaalmanagers.
  • Het afstemmen van onderhoudswerkzaamheden.
  • Het bewaken van de omzetdoelstelling.
  • Het coachen van filiaalmanagers.
  • Het controleren van filialen.
  • Het houden van functioneringsgesprekken.
  • Het motiveren van filiaalmanagers.
  • Het overleggen met de directie.
  • Het selecteren en opleiden van personeel.
  • Het vertalen van het beleid op de werkvloer.

Wat doet een district manager:

Beroepsfilm District manager:

Opleidingen tot district manager

Als district manager zijn er meerdere opleidingen mogelijk, die per branche kunnen verschillen. Over het algemeen zal een district manager minimaal een hbo-opleiding afgerond hebben, zoals de hbo-opleiding Business Management of de hbo-opleiding commerciële economie. Een andere opleiding is natuurlijk prima denkbaar binnen dit beroep, afhankelijk vanwaar je precies werkzaam zal zijn. Zoals eerder omschreven komt het beroep district manager in de praktijk op verschillende niveaus voor. Over welke opleiding je dan ook precies moet beschikken is afhankelijk van de branche waarbinnen je werkzaam bent, en de specifieke verantwoordelijkheden van een district manager. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je een eigen bedrijf start, dan is het van belang om de administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudpakket. Hiermee kun je zelf de complete financiële administratie bijhouden.

Bedrijven waar een district manager werkzaam kan zijn

Als district manager kan je voor verschillende bedrijven werkzaam zijn in verschillende branches. Denk bijvoorbeeld aan landelijke garagehouders, hotels, tuincentrums, middenstanders en aan groothandels. Zoals eerder aangegeven kan het beroep district manager ook voorkomen onder andere benamingen. Binnen de detailhandel spreekt men bijvoorbeeld redelijk vaak van een regiomanager.

Competenties district manager

Als district manager moet je over management kwaliteiten beschikken. Het aansturen van meerdere filialen is over het algemeen geen makkelijke opgave, die om een sterke manager vraagt. Omdat een district manager meestal commercieel bezig is moet je over een commerciële instelling beschikken. Daarnaast moet je als district manager in de meeste gevallen aangemerkt kunnen worden als netwerker. Ook algemene communicatieve vaardigheden mogen als district manager niet ontbreken. Andere belangrijke competenties die als district manager niet mogen ontbreken zijn het kunnen motiveren en inspireren van personeelsleden. Algemene belangrijke woorden zijn leiderschap, sturing, overwicht, inzicht, voelsprieten, stressbestendigheid, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, passie, kennis, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als district manager

Het arbeidsmarktperspectief van een district manager is over het algemeen goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen en competenties. Er zijn veel bedrijven die gebruikmaken district managers, op verschillende niveaus. De doorgroeimogelijkheden van een district manager zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en het opleidingsniveau. Het is denkbaar dat een goede district manager uiteindelijk kan doorgroeien tot het hogere managementniveau binnen de organisatie. Denk in dat geval bijvoorbeeld aan de functie sales manager of aan de functie financieel manager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris district manager

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Een district manager met een afgeronde hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3800 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een hoger salaris is binnen dit beroep denkbaar, als het gaat om een baan met veel verantwoordelijkheden. Daarnaast kan een district manager meestal extra verdienen wanneer de bedrijfsdoelstellingen behaald worden.

Eigen bedrijf starten als District manager

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als District manager, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken District manager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als District manager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een District manager.

Mijnzzp.nl