District manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een district manager is een leidinggevende manager die sturing geeft aan diverse filialen, die meestal regio gebonden zijn. De functie district manager komt voor in diverse branches en dus niet alleen binnen de detailhandel. Denk bijvoorbeeld ook aan overkoepelende bedrijven, zoals kantoren, en aan groothandelsbedrijven die ook gebruik kunnen maken van district managers. Het is de district manager die rechtstreeks contact heeft met het hoofdkantoor en het bedrijfsbeleid zal doorvoeren naar de werkvloer. Ondanks dat een district manager in alle branches werkzaam kan zijn heeft de functie meestal wel te maken met commerciële activiteiten. Een district manager zal doorgaans meerdere filialen aansturen binnen een bepaalde regio. Het is niet ongebruikelijk dat een district manager twintig of meer filialen zal aansturen, afhankelijk van het soort bedrijf waarvoor hij of zij werkzaam is. Een district manager is dus een bijzondere manager die niet alleen op kantoor werkzaam is. Een district manager zal juist veel onderweg zijn om alle filialen te kunnen controleren. Het is de district manager die rechtstreeks contact onderhoudt met alle filiaalmanagers. Een andere benaming voor een district manager is ook wel districtleider of regiomanager.

Als district manager kan je dus werkzaam zijn in diverse branches. De functie district manager kan dan ook qua inhoud verschillen per soort bedrijf of organisatie. Het is de district manager die rechtstreeks contact heeft met het hoofdkantoor en die het bedrijfsbeleid zal doorvoeren naar de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van contact met filiaalmanagers of aan het onderhouden van contact met mogelijke franchisenemers. Een district manager is meestal ook een soort toezichthouder, die op zijn beurt de lokale filialen of kantoren controleert op de gestelde richtlijnen vanuit het hoofdkantoor. Een baan als district manager is meestal een drukke baan, omdat je veel onderweg zal zijn. Als district manager ben je de schakel tussen lokale managers en het hoofdkantoor.

Diverse taken van een district manager:

  • Het aansturen van filiaalmanagers
  • Het afstemmen van onderhoudswerkzaamheden
  • Het bewaken van de omzetdoelstelling
  • Het coachen van filiaalmanagers
  • Het controleren van filialen
  • Het houden van functioneringsgesprekken
  • Het motiveren van filiaalmanagers
  • Het overleggen met de directie
  • Het selecteren en opleiden van personeel
  • Het vertalen van het beleid op de werkvloer

Beroep District manager:

Opleidingen tot district manager

Als district manager zijn er meerdere opleidingen mogelijk, die per branche kunnen verschillen. Over het algemeen zal een district manager minimaal een Hbo-opleiding afgerond hebben, zoals de Hbo-opleiding Business Management of de Hbo-opleiding commerciële economie. Een andere opleiding is natuurlijk prima denkbaar binnen dit beroep, afhankelijk van waar je precies werkzaam zal zijn.

Bedrijven waar een district manager werkzaam kan zijn

Als district manager kan je werkzaam zijn in uiteenlopende branches. De functie district manager komt binnen het bedrijfsleven op verschillende manieren voor en kan per branche een andere benaming hebben. Binnen de detailhandel spreekt men bijvoorbeeld vaak van een districtleider of regiomanager.

Competenties district manager

Als district manager moet je over management kwaliteiten beschikken. Het aansturen van meerde filialen is over het algemeen geen makkelijke opdracht, die om een sterke manager zal vragen. Omdat een district manager meestal commercieel bezig zal zijn moet je over een commerciële instelling beschikken. Algemene belangrijke woorden zijn leiderschap, sturing geven, communicatie en overwicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als district manager

Het arbeidsmarktperspectief als district manager is over het algemeen goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen en instelling. Er zijn veel verschillende bedrijven die gebruik maken district managers, op verschillende niveaus. De doorgroeimogelijkheden als district manager zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties. Denk bijvoorbeeld aan een functie op het hoofdkantoor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris district manager

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Een district manager met een afgeronde Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3800 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een hoger salaris is binnen dit beroep niet ondenkbaar, als het gaat om een baan met veel verantwoordelijkheden. Daarnaast kan een district manager meestal extra verdienen wanneer de bedrijfsdoelstellingen behaald worden.

Mijnzzp.nl