Garagehouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een garagehouder is de eigenaar van een garage en wordt soms ook garagist genoemd. Een garagehouder kan naast het onderhouden van auto's ook auto's inkopen en verkopen en eventueel brandstof verkopen. De huidige autogarages zijn meestal ontstaan vanuit smederijen waar vroeger bijvoorbeeld machines werden gebouwd en later ook auto's werden gerepareerd. Pas toen er voldoende auto's verkocht werden zijn deze zogenaamde smederijen zich verder gaan specialiseren als autogarages zoals we die nu kennen. In vroegere dagen hadden de garages nog geen bruggen maar zogenaamde smeerputten waarboven de automonteur de auto kon parkeren zodat de monteur onder de auto kon werken. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende garages te vinden die merkgebonden kunnen zijn of alle merken auto's repareren en verkopen. Bij merkgebonden garages praten we dan over het algemeen over zogenaamde merkdealers die dan meestal ook maar één automerk verkopen. Garagehouders zijn dus ondernemers binnen de autobranche, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten garages omdat niet alle garages dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Er bestaan ook gespecialiseerde garages die alleen bepaalde werkzaamheden uitvoeren aan voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan garages die zich gespecialiseerd hebben in het repareren en vervangen van versnellingsbakken of aan garages die zich richten op het tuning van voertuigen. Het is dus niet zo dat alle garages gespecialiseerd zijn in algemeen onderhoud van voertuigen. Het beroep garagehouder moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat er binnen de autobranche veel gespecialiseerde garages zijn die verschillende werkzaamheden kunnen uitvoeren.

De diverse taken van een garagehouder

Een garagehouder heeft over het algemeen diverse taken die wel per garagebedrijf kunnen verschillen omdat lang niet alle garages hetzelfde zijn. Over het algemeen zal een garagehouder zich bezighouden met de inkoop van auto's, de verkoop van auto's en het aansturen van garagepersoneel zoals de automonteurs en de keurmeesters. Maar natuurlijk is de garagehouder ook verantwoordelijk voor de administratie en zal deze wellicht zelf ook meewerken wanneer het om kleinere garages gaat. Maar als garagehouder heb je doorgaans ook een belangrijke adviserende rol als het om onderhoud of aankoop van een auto gaat. Als garagehouder heb je eigenlijk met alle taken wel te maken binnen de auto-industrie.

Soorten garages

Zoals eerder omschreven bestaan er tegenwoordig vele soorten garages die eigenlijk allemaal dezelfde werkzaamheden uitvoeren maar onderling wel degelijk kunnen verschillen. Zo kent iedereen de merkdealers wel die alleen werken met vastgestelde onderhoudsrichtlijnen en kwaliteitsnormen die opgesteld zijn vanuit de autofabrikant en worden de dealers hierop streng gecontroleerd. Om als dealer auto's van een bepaald merk te mogen verkopen worden doorgaans zeer strenge eisen gesteld met betrekking tot de service en prestaties.

Er zijn binnen Nederland ook heel veel garages te vinden die merk onafhankelijk opereren en de klanten dus met alle merken auto's terecht kunnen voor onderhoud, inkoop of verkoop. Ondanks dat dit soort garages niet gebonden zijn aan bepaalde automerken leveren de meeste van dit soort garagebedrijven ook kwalliteit en zijn veel van dit soort garages gebonden met een belangenbehartiger binnen de automobielindustrie.

Ook zijn er veel gespecialiseerde garages te vinden binnen de auto-industrie die bijvoorbeeld gericht zijn op het restaureren van oldtimers of bijvoorbeeld bedrijven die alleen bepaalde onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan auto's. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het reviseren van versnellingsbakken en motoren.

Vrachtwagen onderhoud

Ook voor de professionele transporteurs zijn er voldoende garages te vinden die merkgebonden of onafhankelijk kunnen opereren. Voor transporteurs is goed onderhoud van hun wagenpark zoals de trucks en trailers zeer belangrijk omdat pech onderweg de transporteur doorgaans veel geld zal kosten. Vooral bij garages gericht op het onderhoud van vrachtwagens is het dan ook zeer belangrijk dat klanten snel geholpen worden.

Welkom in de wereld van BMW:

APK Keurmeester, een vak om trots op te zijn:

Opleiding tot garagehouder

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep garagehouder. Wie als garagehouder wenst te gaan werken en dus zijn eigen garage wenst te starten kan het beste de Hbo-opleiding autotechniek of de Hbo-opleiding commerciële economie volgen omdat deze opleidingen het breedst zijn. Maar natuurlijk kan je ook met een Mbo-opleiding automonteur prima je eigen garagebedrijf starten. Er zit natuurlijk wel een groot verschil tussen een groot garagebedrijf starten of het zelfstandig werken als automonteur binnen je eigen garage.

Bedrijven waar een garagehouder werkzaam kan zijn

Als garagehouder werk je niet in loondienst maar ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen je eigen garagebedrijf.

Competenties garagehouder

De competenties als garagehouder kunnen per bedrijf onderling verschillen maar over het algemeen kunnen we stellen dat je vakinhoudelijk over voldoende kennis moet beschikken en dat je communicatie sterk onderlegd moet zijn omdat je dagelijks met klanten te maken zal krijgen tijdens je werkzaamheden. Ook het commercieel zijn is als garagehouder erg belangrijk en eigenlijk een must. Onder de garagehouders is veel concurrentie en klanten zijn minder gebonden aan garages dan vroeger. Het kunnen netwerken als garagehouder is dan ook zeer belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als garagehouder

Als garagehouder kunnen we niet echt spreken over een arbeidsmarktperspectief omdat je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer. Over het algemeen gezien is de automarkt de laatste jaren flink veranderd en zijn er veel dealers gestopt of omgevallen wat niet weglaat dat er zeker nog wel ruimte is voor goeie garages. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden als het succesvol starten van je eigen garagebedrijf en deze laten doorgroeien. Andere specifieke doorgroeimogelijkheden voor dit beroep zijn er niet echt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris garagehouder

Als ondernemer heb je verder niks met arbeidsvoorwaarden te maken en bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Ook het geven van een salarisindicatie voor het beroep garagehouder is niet echt mogelijk omdat dit sterk afhankelijk zal zijn van je inkomsten als ondernemer en onkosten zoals huur en eventuele personeelskosten. Een garagehouders zal doorgaans het meeste verdienen door het verkopen of handelen in auto's en minder met reparaties. De verkoop van auto's is dan ook voor de meeste bedrijven zeer belangrijk.

Mijnzzp.nl