Garagehouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een garagehouder is de eigenaar van een garage en wordt soms ook garagist genoemd. Een garagehouder kan naast het onderhouden van auto's ook auto's inkopen en verkopen en eventueel brandstof verkopen. De huidige autogarages zijn meestal ontstaan vanuit smederijen waar vroeger bijvoorbeeld machines werden gebouwd en later ook auto's werden gerepareerd. Pas toen er voldoende auto's verkocht werden zijn deze zogenaamde smederijen zich verder gaan specialiseren als autogarages zoals we die nu kennen. In vroegere dagen hadden de garages nog geen bruggen maar zogenaamde smeerputten waarboven de automonteur de auto kon parkeren zodat de monteur onder de auto kon werken. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende garages te vinden die merkgebonden kunnen zijn of alle merken auto's repareren en verkopen. Bij merkgebonden garages praten we dan over het algemeen over zogenaamde merkdealers die dan meestal ook maar één automerk verkopen. Garagehouders zijn dus ondernemers binnen de autobranche, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten garages omdat niet alle garages dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Er bestaan ook gespecialiseerde garages die alleen bepaalde werkzaamheden uitvoeren aan voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan garages die zich gespecialiseerd hebben in het repareren en vervangen van versnellingsbakken of aan garages die zich richten op het tuning van voertuigen. Het is dus niet zo dat alle garages gespecialiseerd zijn in algemeen onderhoud van voertuigen. Het beroep garagehouder moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat er binnen de autobranche veel gespecialiseerde garages zijn die verschillende werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Een garagehouder heeft over het algemeen diverse taken die wel per garagebedrijf kunnen verschillen omdat lang niet alle garages hetzelfde zijn. Over het algemeen zal een garagehouder zich bezighouden met de inkoop van auto's, de verkoop van auto's en het aansturen van garagepersoneel zoals de automonteurs en de keurmeesters. Maar natuurlijk is de garagehouder ook verantwoordelijk voor de administratie en zal deze wellicht zelf ook meewerken wanneer het om kleinere garages gaat. Maar als garagehouder heb je doorgaans ook een belangrijke adviserende rol als het om onderhoud of aankoop van een auto gaat. Als garagehouder heb je eigenlijk met alle taken wel te maken binnen de auto-industrie. De specifieke taken en werkzaamheden kunnen verschillen per garagehouder, omdat een garagehouder verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden. Het is als gagehouder prima denkbaar dat je zelf ook verantwoordelijk bent voor het sleutelen aan voertuigen. Als een garagehouder over een grotere garage beschikt zal dit over het algemeen niet snel het geval zijn. In dat geval kan een garagehouder wellicht eerder gezien worden als een manager.

Soorten garages

Zoals eerder omschreven bestaan er tegenwoordig vele soorten garages die eigenlijk allemaal dezelfde werkzaamheden uitvoeren maar onderling wel degelijk kunnen verschillen. Zo kent iedereen de merkdealers wel die alleen werken met vastgestelde onderhoudsrichtlijnen en kwaliteitsnormen die opgesteld zijn vanuit de autofabrikant en worden de dealers hierop streng gecontroleerd. Om als dealer auto's van een bepaald merk te mogen verkopen worden doorgaans zeer strenge eisen gesteld met betrekking tot de service en prestaties.

Er zijn binnen Nederland ook heel veel garages te vinden die merk onafhankelijk opereren en de klanten dus met alle merken auto's terecht kunnen voor onderhoud, inkoop of verkoop. Ondanks dat dit soort garages niet gebonden zijn aan bepaalde automerken leveren de meeste van dit soort garagebedrijven ook kwalliteit en zijn veel van dit soort garages gebonden met een belangenbehartiger binnen de automobielindustrie. Ook zijn er veel gespecialiseerde garages te vinden binnen de auto-industrie die bijvoorbeeld gericht zijn op het restaureren van oldtimers of bijvoorbeeld bedrijven die alleen bepaalde onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan auto's. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het reviseren van versnellingsbakken en motoren.

Vrachtwagen onderhoud

Ook voor de professionele transporteurs zijn er voldoende garages te vinden die merkgebonden of onafhankelijk kunnen opereren. Voor transporteurs is goed onderhoud van hun wagenpark zoals de trucks en trailers zeer belangrijk omdat pech onderweg de transporteur doorgaans veel geld zal kosten. Vooral bij garages gericht op het onderhoud van vrachtwagens is het dan ook zeer belangrijk dat klanten snel geholpen worden. Vrachtwagens en andere transportmiddelvoertuigen hebben net zoals auto's regelmatig onderhoud nodig. Garages die zich richten op bedrijfswagens hebben over het algemeen wel met complexere techniek te maken, omdat bedrijfswagens voorzien kunnen zijn van diverse technische installaties. Bedrijfswagens worden over het algemeen niet onderhouden door automonteurs maar door gespecialiseerde bedrijfswagenmonteurs.

Welkom in de wereld van BMW:

Een vak om trots op te zijn:

Opleiding tot garagehouder

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep garagehouder. Wie als garagehouder wenst te gaan werken en dus zijn eigen garage wenst te starten kan het beste de Hbo-opleiding autotechniek of de Hbo-opleiding commerciële economie volgen omdat deze opleidingen het breedst zijn. Maar natuurlijk kan je ook met een Mbo-opleiding automonteur prima je eigen garagebedrijf starten. Er zit natuurlijk wel een groot verschil tussen een groot garagebedrijf starten of het zelfstandig werken als automonteur binnen je eigen garage. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een garagehouder werkzaam kan zijn

Een garagehouder is niet werkzaam voor bedrijven, omdat een garagehouder werkzaam is als ondernemer binnen zijn of haar eigen garagebedrijf. Een garagehouder kan dus ook aangemerkt worden als een directeur. Zoals eerder omschreven kan een garagehouder op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat lang niet alle garagebedrijven even groot zijn. Het werken als kleine garagehouder kan niet zomaar vergeleken worden met het aansturen van een grote garage als merkdealer.

Competenties garagehouder

De belangrijkste competentie van een garagehouder is dat een garagehouder aangemerkt kan worden als ondernemer. Met andere woorden zal een garagehouder over algemene ondernemingsvaardigheden moeten beschikken. Daarnaast is het als garagehouder belangrijk dat je beschikt over een goede commerciële instelling. Ook het kunnen onderhandelen en netwerken zijn twee belangrijke competenties als garagehouder. Als garagehouder zal je daarnaast over voldoende vakinhoudelijke kennis van de autobranche moeten beschikken. Over het algemeen is het als garagehouder ook belangrijk dat je gezien kan worden als allround technicus en monteur, ondanks dat niet alle garagehouders zelf zullen sleutelen aan voertuigen. Als een garagehouder meerdere medewerkers aanstuurt binnen een garagebedrijf moet een garagehouder ook beschikken over algemene managementvaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, inspiratie, presteren, kwaliteit, controleren, plannen, organiseren, visie en lef. De inhoudelijke competenties van een garagehouder kunnen verschillen per garagehouder, omdat garagehouders op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als garagehouder

Als garagehouder kunnen we niet echt spreken over een arbeidsmarktperspectief omdat je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer. Over het algemeen gezien is de automarkt de laatste jaren flink veranderd en zijn er veel dealers gestopt of omgevallen wat niet weglaat dat er zeker nog wel ruimte is voor goeie garages. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden als het succesvol starten van je eigen garagebedrijf en deze laten doorgroeien. Andere specifieke doorgroeimogelijkheden voor dit beroep zijn er niet echt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris garagehouder

Als ondernemer heb je verder niks met arbeidsvoorwaarden te maken en bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Ook het geven van een salarisindicatie voor het beroep garagehouder is niet echt mogelijk omdat dit sterk afhankelijk zal zijn van je inkomsten als ondernemer en onkosten zoals huur en eventuele personeelskosten. Een garagehouders zal doorgaans het meeste verdienen door het verkopen of handelen in auto's en minder met reparaties. De verkoop van auto's is dan ook voor de meeste bedrijven zeer belangrijk.

Mijnzzp.nl