Groothandelaar (autosector)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een groothandel in automaterialen is een commerciële onderneming, die aangemerkt moet worden als importeur. Dit houdt in dat het automaterialen betreft, die in het buitenland aangekocht worden om in het binnenland te verkopen. Een groothandelaar in automaterialen zal in de meeste gevallen alleen aan garagehouders en servicebedrijven verkopen en niet aan particulieren. De auto-industrie kent veel groothandelsbedrijven, die verschillende automaterialen verkopen. Denk bijvoorbeeld aan motoronderdelen, banden, schokbrekers en autoruiten. Daarnaast verkopen de meeste groothandelaars in automaterialen aanverwante producten en werkmaterialen, zoals poetsmiddelen, alarmsystemen, olie, gereedschap, uitleescomputers, balanceermachines, kogeltrekkers en lasapparaten. Binnen de automaterialenhandel bestaat er een belangrijk verschil tussen groothandelsbedrijven die originele auto-onderdelen verkopen en groothandelsbedrijven die universele auto-onderdelen verkopen. Universele auto-onderdelen zijn in de meeste gevallen goedkoper dan originele auto-onderdelen. Het is niet zo dat universele auto-onderdelen slechter zijn dan originele auto-onderdelen. Het prijsverschil zit hem voornamelijk in de patenten, merknamen en de massaproductie van auto-onderdelen. Over het algemeen is het zo dat merkdealers alleen gebruikmaken van originele auto-onderdelen. Universele garagehouders kopen vaker auto-materialen in bij een universeel groothandelsbedrijf. Van alle groothandels is de auto-onderdelen groothandel wellicht een van de meest ingewikkelde, omdat er veel verschillende auto-onderdelen bestaan van verschillende merken. Daarnaast kunnen de automaterialen per bouwjaar en type voertuig verschillen. Om het zoeken naar de juiste auto-onderdelen makkelijker te maken is het zo dat groothandelsbedrijven gebruikmaken van een uitgebreid computersysteem, waarbinnen klanten en medewerkers van de groothandel kunnen zoeken op kenteken en type voertuigen.

Een groothandelaar in automaterialen moet dus aangemerkt worden als importeur, die hoofdzakelijk zal verkopen aan garagehouders, bandenbedrijven en aan bedrijven die zich richten op het onderhouden van bedrijfswagens. Daarnaast heeft een groothandelaar in automaterialen te maken met gespecialiseerde bedrijven binnen de auto-industrie. Denk bijvoorbeeld aan revisiebedrijven, die zich gespecialiseerd hebben in het repareren van versnellingsbakken. Zoals eerder omschreven verkopen de meeste groothandelaars niet alleen automaterialen. Denk juist ook aan lasapparaten, werkplaats bruggen, autoruiten, olie, vloeistoffen, poetsmiddelen en aan uitleescomputers. Daarnaast bieden de meeste groothandelaren in automaterialen andere diensten aan. Denk bijvoorbeeld aan het financieren en inrichten van nieuwe werkplaatsen. In dat geval is een ondernemer wel contractueel verbonden aan de groothandel. Met andere woorden kan een garagehouder dan geen automaterialen inkopen via een andere leverancier. Over het algemeen hebben groothandelaren in de auto-industrie veel te maken met zelfstandig werkende automonteurs en met chef werkplaatsen, die werkzaam zijn voor een grote garage. De meeste groothandels in automaterialen verkopen niet aan particulieren. Dit heeft vooral te maken met marktbescherming en aan het voorkomen van ongewenst consumentengedrag. Ongewenst consumentengedrag heeft bijvoorbeeld betrekking op particulieren, die eigenlijk niet weten welk onderdeel ze nodig hebben. Een groothandel in automaterialen zal daarom alleen verkopen aan vakspecialisten. Particulieren, die zelf willen sleutelen moeten in de meeste gevallen naar een sloperij of onderdelen inkopen via een andere auto-onderdelen specialist.

Wat doet een groothandel in automaterialen

Een groothandel in automaterialen is gespecialiseerd in het verkopen van automaterialen en aanverwante artikelen, aan bedrijven die zich richten op de auto-industrie. Dit kan ook betrekking hebben op gespecialiseerde tuningsbedrijven of op inbouwstations. Dit soort bedrijven is sterk afhankelijk van de specifieke kennis die groothandelsbedrijven hebben. Over het algemeen maken groothandelsbedrijven hiervoor gebruik van verschillende vertegenwoordigers, die over specifieke kennis beschikken van de auto-industrie. Technische kennis speelt een belangrijke rol voor medewerkers van een groothandel in automaterialen. Vanzelfsprekend is dit wel afhankelijk van de werkzaamheden, omdat magazijnmedewerkers eerder aangemerkt moeten worden als orderpicker. Magazijnmedewerkers zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van alle bestelde producten, die vervolgens door koeriers op de bestemming gebracht worden. De meeste groothandelaars in automaterialen maken ieder kwartier een bezorgronde, zodat klanten niet lang op hun onderdelen hoeven te wachten.

Automaterialen bestellen via de groothandel

Tegenwoordig bestellen de meeste garagehouders hun onderdelen via een geautomatiseerd computersysteem. Dit soort computersystemen is uitgebreid en maakt het mogelijk om op een snelle en vooral efficiënte manier automaterialen te bestellen. Ook is het mogelijk om zeer gericht te zoeken op onderdelennummers, kenteken en type voertuig. Hierdoor komt het steeds minder vaak voor dat monteurs verkeerde onderdelen bestellen, of onderdelen bestellen die niet compleet zijn. Het systeem zal precies aangegeven welke pakkingen, ringetjes en andere onderdelen vervangen moeten worden bij het vernieuwen van een onderdeel. Dit soort computersystemen is alleen toegankelijk voor aangesloten bedrijven en wordt iedere dag aangepast. Een groot voordeel van dit soort computersystemen is het logistieke voordeel. Groothandels weten hierdoor precies hoeveel onderdelen op voorraad zijn en kunnen direct bij bestellen als nodig.

Informatiefilm over een groothandel:

Opleidingen tot groothandelaar

Wie een carrière ambieert als groothandelaar kan kiezen uit verschillende geschikte opleidingen. Over het algemeen zal dit een opleiding moeten zijn op minimaal Hbo-niveau, die gericht is op management en ondernemerschap. Dit kan betrekking hebben op verschillende opleidingen. Het is belangrijk om te kiezen voor een opleiding die zich sterk richt op goederenstromen, bedrijfskunde, logistiek, management en marketing. Vanzelfsprekend is het worden van zelfstandig groothandelaar in automaterialen niet makkelijk. In de meeste gevallen zal een groothandelaar aangemerkt moeten worden als bedrijfsleider van een vestiging. Het zelfstandig starten van een groothandel is niet makkelijk en zal om veel investering vragen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een groothandelaar werkzaam kan zijn

Een groothandelaar in automaterialen is niet werkzaam voor bedrijven, omdat een groothandelaar werkzaam is als ondernemer. Een groothandelaar in automaterialen kan zich ook gespecialiseerd hebben in bepaalde automaterialen. Een andere mogelijkheid is dat een groothandelaar werkzaam is via een franchiseformule. Zoals eerder omschreven zal een groothandelaar in de praktijk meestal werkzaam zijn als bedrijfsleider. Het zelfstandig starten van een eigen groothandel is niet makkelijk. Als we spreken van een onderneming die aan particulieren verkoopt is de benaming middenstander van toepassing.

Competenties groothandelaar

De belangrijkste competentie van een groothandelaar in automaterialen is dat een groothandelaar aangemerkt kan worden als handelaar. Een andere belangrijke competentie zijn je communicatieve vaardigheden, omdat je in de meeste gevallen met veel verschillende toeleveranciers, medewerkers en klanten te maken hebt. Ook managementvaardigheden zijn belangrijk als groothandelaar. Algemeen belangrijke woorden zijn innovatie, onderhandelen, netwerken, klantenbinding, plannen, organiseren, analyseren, overleggen en financiële kennis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groothandelaar

Het arbeidsmarktperspectief van een groothandelaar is niet echt van toepassing, omdat een groothandelaar werkzaam is als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door succesvol te ondernemen. Vanzelfsprekend kan een groothandelaar ook in loondienst werkzaam zijn als bedrijfsleider. In dat geval is het arbeidsmarktperspectief over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en kennis. De kennis heeft in dit geval ook betrekking op technische kennis. Een groothandelaar in automaterialen moet weten hoe auto's en andere voertuigen technisch werken. De doorgroeimogelijkheden van een groothandelaar moeten gezien worden in het mogen aansturen van een belangrijke vestiging.

Arbeidsvoorwaarden en salaris groothandelaar

Een groothandelaar zal in de meeste gevallen onder de cao groothandel of de cao technische groothandel vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een groothandelaar in loondienst zal afhankelijk van leeftijd, opleiding en ervaring een salaris verdienen tussen de 3000 en 4500 euro bruto per maand. Een belangrijke aanvulling hierop is dat de meeste groothandelaars te maken hebben met een bonusregeling, waardoor het salaris hoger kan uitvallen. Dit is meestal sterk afhankelijk van de behaalde jaaromzet.

Mijnzzp.nl