Orderpicker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Orderpicker is een algemene benaming voor vaklieden die verantwoordelijk zijn voor het samenstellen van bestellingen. Een orderpicker is doorgaans werkzaam binnen de grote magazijnen, zoals die voorkomen bij groothandelsbedrijven en expeditiebedrijven. Als orderpicker werk je doorgaans op de orderproductieafdeling waar de orderpicker en eventuele andere collega's verantwoordelijk zijn voor het verzamelen en verwerken van ingekomen bestellingen. Daarnaast zal je over het algemeen ook binnenkomende goederen verwerken en op de juiste manier in het magazijn opslaan. Het laden en lossen en het verwerken van bestellingen zijn dan ook de hoofdwerkzaamheden van een orderpicker. De exacte werkzaamheden van een orderpicker kunnen per bedrijf wel iets verschillen, omdat niet alle bedrijven dezelfde diensten en producten aanbieden. Een orderpicker komt bijvoorbeeld veel voor bij detailhandelsbedrijven die verkopen via het internet. Als orderpicker zorg je ervoor dat de bestellingen op de juiste manier verzameld en verzonden worden naar de klant. Als orderpicker zal je over het algemeen ook simpele computerhandelingen uitvoeren, zoals het uitprinten van labels en adressen. Het beroep orderpicker komt tegenwoordig steeds meer voor, omdat steeds meer bedrijven te maken hebben met internetbestellingen. De werkzaamheden van een orderpicker worden over het algemeen handmatig uitgevoerd, omdat klanten verschillende producten kunnen bestellen die samengesteld moeten worden tot één of meerdere pakketten.

Een orderpicker is feitelijk een magazijnmedewerker of logistiek medewerker. Afhankelijk van het soort bedrijf en de soorten goederen, kan het mogelijk zijn dat een heftruck noodzakelijk is voor de werkzaamheden, maar over het algemeen betreft het kleinere detailhandelgoederen. De grote en zware goederen worden meestal opgeslagen bij expediteurs. Er zijn vandaag de dag steeds meer bedrijven die te maken hebben met orderpickers, omdat bedrijven in steeds meer gevallen ook online producten verkopen. Denk bijvoorbeeld aan supermarkten die in steeds meer gevallen de boodschappen thuis bezorgen voor mensen. Deze verschillende boodschappen worden na het online bestellen door orderpickers samengesteld tot het juiste pakket. Vervolgens zijn het weer de verschillende boodschapbezorgers die de boodschappen bij de mensen thuisbezorgen.

De werkzaamheden van een orderpicker zijn verder niet aan te merken als moeilijke werkzaamheden, wel is het als orderpicker belangrijk dat je secuur werkt, omdat bestellingen wel op de juiste manier en compleet verzonden moeten worden naar de klanten. In veel gevallen zal een orderpicker gebruik maken van een geautomatiseerd systeem, waardoor de kans op fouten over het algemeen erg klein is. Dit kan wel per bedrijf verschillen, omdat niet alle bedrijven op dezelfde manier werken. Als orderpicker zal je over het algemeen werkzaam zijn binnen een groot magazijn of in een groot distributiecentrum. Met andere woorden zal je als orderpicker veel lopen op een dag. Als orderpicker kan het ook voorkomen dat je gebruik maakt van een fiets of step, omdat de afstanden die je moet overbruggen groot kunnen zijn.

Taken als orderpicker:

  • Administratieve werkzaamheden
  • Het controleren op eventuele beschadigingen aan goederen
  • Het controleren van orders op juistheid
  • Het eventueel besturen van een heftruck
  • Het verzendklaar maken van bestellingen
  • Het verwerken van bestellingen
  • Het verwerken van binnenkomende goederen
  • Schoonmaakwerkzaamheden

Beroep orderpicker:

Opleidingen tot orderpicker

Over het algemeen zijn er voor het beroep orderpicker geen opleidingseisen maar kan een Mbo-diploma zeker nuttig zijn om je arbeidskansen te vergoten. Daarnaast kan een orderpicker ook een opleiding binnen de transport en logistiek volgen om zijn positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Maar er zijn ook voldoende mensen als orderpicker werkzaam die parttime werken en het alleen doen om wat extra te kunnen verdienen zoals bijvoorbeeld studenten. Het is dus denkbaar dat nieuwe orderpickers door ervaren collega's ingewerkt worden, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Over het algemeen zal een orderpicker binnen enkele dagen volledig zelfstandig kunnen werken. Als een orderpicker ook gebruik maakt van een heftruck moet hij of zij ook het heftruckcertificaat behalen, omdat je anders niet met een heftruck mag werken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een orderpicker werkzaam kan zijn

Een orderpicker is over het algemeen werkzaam voor detailhandelsbedrijven die gebruik maken van een distributiecentrum of een groot magazijn. Dit zijn dan vaak reguliere winkels en webshops, die veel verkopen via het internet. Daarnaast kan een orderpicker werkzaam zijn voor expeditiebedrijven of groothandelsbedrijven. Het beroep orderpicker zal in veel gevallen betrekking hebben op de detailhandel, echter kan een orderpicker ook werkzaam zijn voor andere soorten bedrijven die veel goederen uitleveren. Een orderpicker kan bijvoorbeeld ook een medewerker bouwmaterialenhandel zijn, die voor klanten bestellingen samenstelt.

Competenties orderpicker

De belangrijkste competentie van een orderpicker is het secuur werken, omdat de bestellingen moeten kloppen. Daarnaast is het belangrijk dat een orderpicker gezien kan worden als echte doorpakker, omdat het werktempo als orderpicker nogal eens hoog is. Daarnaast moet je over een groot verantwoordelijkheidsgevoel beschikken, omdat je doorgaans in een magazijn aan het werk bent, waar veel kostbare goederen staan opgeslagen. Een andere belangrijke competentie is de algemene veiligheid, omdat er geen ongelukken mogen gebeuren. Binnen distributiecentrums en grote magazijnen kan er sprake zijn van veel verschillende voertuigbewegingen, waardoor het als orderpicker erg belangrijk is om goed op te letten. Algemeen belangrijke woorden zijn communicatie, energie, presteren, zelfstandigheid, plannen en controleren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als orderpicker

Het arbeidsmarktperspectief voor een orderpicker is redelijk te noemen. De transport en logistiek sector binnen Nederland is zeker groot te noemen maar omdat de werkzaamheden over het algemeen geen opleiding vereisen zal de concurrentie op een eventuele vacature ook groot zijn. Daarnaast worden magazijnen steeds verder geautomatiseerd waardoor er ook zeker arbeidsplaatsen verloren zullen gaan. Voor een orderpicker zijn er geen echte doorgroeimogelijkheden beschikbaar. Wel is het denkbaar dat een orderpicker een opleiding zal volgen naast zijn werkzaamheden om betere carrièrekansen te creëren. Zoals eerder aangegeven zijn er ook veel mensen die alleen iets extra willen verdienen en wellicht niet fulltime werkzaam zijn als orderpicker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris orderpicker

Als orderpicker zul je doorgaans onder de cao transport en logistiek of de cao detailhandel vallen afhankelijk van je werkgever. Een orderpicker kan in ploegendiensten werken wanneer het een zogenaamd 24-uurs bedrijf betreft. Een orderpicker die fulltime werkzaam is zal een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Zoals eerder aangegeven is het als orderpicker niet geheel ongebruikelijk om als parttime medewerker actief te zijn.

Mijnzzp.nl