Orderpicker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een orderpicker is een logistiek medewerker, die verantwoordelijk is voor het samenstellen van bestellingen. Als orderpicker ben je in de meeste gevallen werkzaam binnen een distributiecentrum of magazijn. Een orderpicker is werkzaam op de order-productieafdeling, waarbinnen de orderpicker verantwoordelijk is voor het verzamelen en verwerken van ingekomen orders. Daarnaast kan een orderpicker verantwoordelijk zijn voor het opslaan van binnenkomende goederen. Het laden en lossen en het verwerken van bestellingen zijn de belangrijkste werkzaamheden van een orderpicker. Het beroep orderpicker komt vooral veel voor bij detailhandelsbedrijven en groothandels, die verkopen via het internet. Als orderpicker zorg je ervoor dat de bestellingen op de juiste manier verzameld en verzonden worden naar de klant. Als orderpicker zal je meestal ook simpele administratieve handelingen uitvoeren, zoals het uitprinten van labels en adressen. Het beroep orderpicker komt tegenwoordig steeds meer voor, omdat steeds meer bedrijven te maken hebben met internetbestellingen. De werkzaamheden van een orderpicker worden in veel gevallen handmatig uitgevoerd, omdat klanten verschillende producten kunnen bestellen, die samengesteld moeten worden tot één of meerdere pakketten. De werkzaamheden van een orderpicker zijn niet moeilijk, echter is het wel belangrijk dat je secuur werkt, omdat bestellingen op de juiste manier en compleet verzonden moeten worden naar de klanten. In veel gevallen zal een orderpicker gebruikmaken van een geautomatiseerd systeem, waardoor de kans op fouten klein is. Dit kan wel per bedrijf verschillen, omdat niet alle bedrijven op dezelfde manier werken. Als orderpicker kan het voorkomen dat je gebruikmaakt van een fiets op step. Dit is vooral van toepassing als we spreken van een groot distributiecentrum. Ook het veel lopen mag voor een orderpicker geen probleem zijn.

Een orderpicker is dus een logistiek medewerker of magazijnmedewerker, die verantwoordelijk is voor het samenstellen van internetbestellingen. Ook het laden en lossen van binnenkomende goederen kan tot de werkzaamheden behoren van een orderpicker. Het is niet zo dat een orderpicker alleen werkzaam is voor webshopwinkels. Denk bijvoorbeeld aan magazijnmedewerkers, die werkzaam zijn voor een groothandel. In dat geval heb je te maken met ondernemers, die bestellingen doorgeven. Afhankelijk van het bedrijf en de goederen, kan het voorkomen dat orderpickers gebruikmaken van een heftruck. In de meeste gevallen is dit niet het geval, omdat orderpickers te maken hebben met kleinere producten. Er zijn tegenwoordig steeds meer bedrijven die gebruikmaken van orderpickers, omdat er steeds meer online-producten verkocht worden. Denk bijvoorbeeld aan supermarkten, die steeds vaker boodschappen thuis bezorgen. Deze bestellingen worden door orderpickers samengesteld tot het juiste pakket. Vervolgens is het een boodschappen bezorger, die de boodschappen thuis zal bezorgen.

Werken als orderpicker

Als orderpicker kan je dus verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Het is denkbaar dat een orderpicker ook verantwoordelijk is voor het inpakken van goederen. Het inpakken heeft vooral betrekking op het aanbrengen van de juiste beschermingsmaterialen en het verzendklaar maken van orders. In de meeste gevallen worden de orders opgehaald door vrachtwagenchauffeurs of door een koerier. Daarnaast kan het zijn dat de organisatie beschikt over eigen bestelwagenchauffeurs. Zoals eerder omschreven heeft een orderpicker niet te maken met moeilijke werkzaamheden. Wel kan een orderpicker te maken hebben met een hoog werktempo.

Taken als orderpicker:

  • Administratieve werkzaamheden
  • Het controleren op eventuele beschadigingen aan goederen
  • Het controleren van orders op juistheid
  • Het eventueel besturen van een heftruck
  • Het verzendklaar maken van bestellingen
  • Het verwerken van bestellingen
  • Het verwerken van binnenkomende goederen
  • Schoonmaakwerkzaamheden

Beroep orderpicker:

Opleidingen tot orderpicker

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden tot orderpicker. In de praktijk is het zo dat de meeste orderpickers niet beschikken over een gerichte opleiding binnen de logistiek. Het werken als orderpicker kan aangemerkt worden als ongeschoolde arbeid. Het is denkbaar dat nieuwe orderpickers door ervaren collega's ingewerkt worden, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Over het algemeen zal een orderpicker binnen enkele dagen volledig zelfstandig kunnen werken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er is het belangrijk om de administratie bij te houden. Er zijn voldoende online boekhoudprogramma's beschikbaar voor kleine ondernemers.

Bedrijven waar een orderpicker werkzaam kan zijn

Een orderpicker kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan middenstanders die beschikken over een webshop, of aan groothandels. Daarnaast kan een orderpicker werkzaam zijn voor expeditiebedrijven. In de meeste gevallen zal een orderpicker werkzaam zijn voor bedrijven die zich richten op de detailhandel.

Competenties orderpicker

De belangrijkste competentie van een orderpicker is het secuur werken, omdat bestellingen moeten kloppen. Daarnaast moet een orderpicker over een goede conditie beschikken, omdat het werktempo hoog is. Een andere belangrijke competentie is verantwoordelijkheidsgevoel. Dit heeft vooral betrekking op het niet beschadigen van goederen. Ook persoonlijke veiligheid kan een belangrijke rol spelen. Omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatie vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, presteren, zelfstandigheid, plannen en controleren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als orderpicker

Het arbeidsmarktperspectief van een orderpicker is goed te noemen. Er zijn regelmatig vacatures te vinden voor de functie orderpicker. Wel is het zo dat iedereen werkzaam kan zijn als orderpicker. Met andere woorden kan er wel sprake zijn van concurrentie. Daarnaast worden distributiecentrums en magazijnen steeds verder geautomatiseerd, waardoor er arbeidsplaatsen verloren gaan. Er zijn als orderpicker geen echte doorgroeimogelijkheden. Wel is het denkbaar dat een ervaren orderpicker zal fungeren als ploegbaas of als shiftleader.

Arbeidsvoorwaarden en salaris orderpicker

Als orderpicker zul je doorgaans onder de cao transport en logistiek of de cao detailhandel vallen afhankelijk van je werkgever. Een orderpicker kan in ploegendiensten werken wanneer het een zogenaamd 24-uurs bedrijf betreft. Een orderpicker die fulltime werkzaam is zal een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Zoals eerder aangegeven is het als orderpicker niet geheel ongebruikelijk om als parttime medewerker actief te zijn.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Orderpicker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Orderpicker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl