Orderpicker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Orderpicker is een algemene benaming voor vaklieden die verantwoordelijk zijn voor het samenstellen van bestellingen. Een orderpicker is doorgaans werkzaam binnen de grote magazijnen, zoals die voorkomen bij groothandelsbedrijven en expeditiebedrijven. Als orderpicker werk je doorgaans op de orderproductieafdeling waar de orderpicker en eventuele andere collega's verantwoordelijk zijn voor het verzamelen en verwerken van ingekomen bestellingen. Daarnaast zal je over het algemeen ook binnenkomende goederen verwerken en op de juiste manier in het magazijn opslaan. Het laden en lossen en het verwerken van bestellingen zijn dan ook de hoofdwerkzaamheden van een orderpicker. De exacte werkzaamheden van een orderpicker kunnen per bedrijf wel iets verschillen, omdat niet alle bedrijven dezelfde diensten en producten aanbieden. Een orderpicker komt bijvoorbeeld veel voor bij detailhandelsbedrijven die verkopen via het internet. Als orderpicker zorg je ervoor dat de bestellingen op de juiste manier verzameld en verzonden worden naar de klant. Als orderpicker zal je over het algemeen ook simpele computerhandelingen uitvoeren, zoals het uitprinten van labels en adressen. Het beroep orderpicker komt tegenwoordig steeds meer voor, omdat steeds meer bedrijven te maken hebben met internetbestellingen. De werkzaamheden van een orderpicker worden over het algemeen handmatig uitgevoerd, omdat klanten verschillende producten kunnen bestellen die samengesteld moeten worden tot één of meerdere pakketten.

Een orderpicker is feitelijk een magazijnmedewerker of logistiek medewerker. Afhankelijk van het soort bedrijf en de soorten goederen, kan het mogelijk zijn dat een heftruck noodzakelijk is voor de werkzaamheden, maar over het algemeen betreft het kleinere detailhandelgoederen. De grote en zware goederen worden meestal opgeslagen bij expediteurs. Er zijn vandaag de dag steeds meer bedrijven die te maken hebben met orderpickers, omdat bedrijven in steeds meer gevallen ook online producten verkopen. Denk bijvoorbeeld aan supermarkten die in steeds meer gevallen de boodschappen thuis bezorgen voor mensen. Deze verschillende boodschappen worden na het online bestellen door orderpickers samengesteld tot het juiste pakket. Vervolgens zijn het weer de verschillende boodschapbezorgers die de boodschappen bij de mensen thuisbezorgen.

Taken als orderpicker:

  • Administratieve werkzaamheden
  • Het controleren op eventuele beschadigingen aan goederen
  • Het controleren van orders op juistheid
  • Het eventueel besturen van een heftruck
  • Het verzendklaar maken van bestellingen
  • Het verwerken van bestellingen
  • Het verwerken van binnenkomende goederen
  • Schoonmaakwerkzaamheden

Beroep orderpicker:

Opleidingen tot orderpicker

Over het algemeen zijn er voor het beroep orderpicker geen opleidingseisen maar kan een Mbo-diploma zeker nuttig zijn om je arbeidskansen te vergoten. Daarnaast kan een orderpicker ook een opleiding binnen de transport en logistiek volgen om zijn positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Maar er zijn ook voldoende mensen als orderpicker werkzaam die parttime werken en het alleen doen om wat extra te kunnen verdienen zoals bijvoorbeeld studenten.

Bedrijven waar een orderpicker werkzaam kan zijn

Als orderpicker werk je doorgaans op de orderproductieafdeling van detailhandelsbedrijven, groothandelsbedrijven of bij expeditiebedrijven. Zoals eerder omschreven kunnen de taken van een orderpicker onderling per bedrijf wel verschillen en zullen de werkzaamheden zeker niet overal gelijk zijn maar wel sterk overeenkomen.

Competenties orderpicker

De belangrijkste competentie voor een orderpicker is het secuur kunnen werken en het kunnen doorpakken omdat het werktempo nogal eens hoog kan liggen. Daarnaast moet je over een groot verantwoordelijkheidsgevoel beschikken omdat je doorgaans in een magazijn aan het werk zal zijn waar veel kostbare goederen staan opgeslagen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als orderpicker

Het arbeidsmarktperspectief voor een orderpicker is redelijk te noemen. De transport en logistiek sector binnen Nederland is zeker groot te noemen maar omdat de werkzaamheden over het algemeen geen opleiding vereisen zal de concurrentie op een eventuele vacature ook groot zijn. Daarnaast worden magazijnen steeds verder geautomatiseerd waardoor er ook zeker arbeidsplaatsen verloren zullen gaan. Voor een orderpicker zijn er geen echte doorgroeimogelijkheden beschikbaar. Wel is het denkbaar dat een orderpicker een opleiding zal volgen naast zijn werkzaamheden om betere carrièrekansen te creëren. Zoals eerder aangegeven zijn er ook veel mensen die alleen iets extra willen verdienen en wellicht niet fulltime werkzaam zijn als orderpicker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris orderpicker

Als orderpicker zul je doorgaans onder de cao transport en logistiek of de cao detailhandel vallen afhankelijk van je werkgever. Een orderpicker kan in ploegendiensten werken wanneer het een zogenaamd 24-uurs bedrijf betreft. Een orderpicker die fulltime werkzaam is zal een salaris verdienen tussen de 1500 en 2300 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Zoals eerder aangegeven is het als orderpicker niet geheel ongebruikelijk om als parttime medewerker actief te zijn.

Mijnzzp.nl