Schadebehandelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een schadebehandelaar moet in staat zijn om zelfstandig schade vast te kunnen stellen. Als schadebehandelaar is het erg belangrijk dat het contact met klanten en de afhandeling van de schade goed verloopt. Buiten het vaststellen van eventuele schade is het ook een taak van de behandelaar om te onderzoeken of er eventueel sprake is van verzekeringsfraude. Een juiste verzekering is dan ook erg belangrijk. Een verzekering betekent niet automatisch dat alles vergoed wordt wanneer dit aan de orde is. Denk maar eens aan vervolgschade. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die wel een lekkende kraan in een gebouw verzekeren maar niet automatisch de schade door de lekkende kraan. Wanneer er vervolgschade is ontstaan door de lekkende kraan zoals aan apparatuur en interieur kan het zijn dat dit apart verzekert dient te zijn om aanspraak te maken op een schadevergoeding. Het is belangrijk om u goed te laten voorlichten wat er precies verzekerd is.

Een verzekering zal bijvoorbeeld voor het aangaan van een verzekering de herbouwkosten van een gebouw willen weten. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben hier formulieren voor om dit te kunnen bereken. Aan de hand van deze berekening kunnen de maatschappijen de premie berekenen.

Brandschade

Vooral brandschade is erg vervelend. Naast de ellende die ontstaat door de brand zelf zijn vaak ook alle andere spullen waardeloos door de rook die er in getrokken is. Zelfs na een kleine brand kan het gebouw niet snel weer gebruikt worden door de stank die is ontstaan door de rook en waterschade. Vaak kan de eerste opvang geregeld worden door de verzekeringsmaatschappij.

Afhandelen schades

Het afhandelen van schades is vaak nog niet zo gemakkelijk. Zo kan het voorkomen dat een bepaalde schade ontstaan is door achterstallig onderhoud, omdat de eigenaar al heel lang wist dat er een probleem was met een waterleiding en die uiteindelijk gesprongen is. Denk hierbij maar eens aan een loden waterleiding die aan het doorzakken is en daardoor uiteindelijk gescheurd is of een kraan die bevroren is omdat het al weken aan het vriezen is.

Vooral bij bedrijven is een goede afwikkeling van schades vaak erg belangrijk omdat het bedrijf weer moet draaien. In het ergste geval kan het noodzakelijk zijn om het hele bedrijf tijdelijk te verhuizen naar een andere locatie met inrichting om er maar voor te zorgen dat het bedrijf weer omzet kan maken en niet door een schadegeval failliet gaat. In dit soort gevallen zal er vaak in een hele korte periode veel geregeld moeten worden. In dit soort gevallen is het dan ook belangrijker om er eerst voor te zorgen dat het bedrijf weer draait en later de schade af te handelen. Er zijn ook verzekeringen die personeel doorbetalen, mochten die onverhoopt niet meer kunnen werken door schade. Op deze manier hoeft een bedrijf niet meteen het personeel te ontslaan.

Vooral verzekeringsfraude is iets waar een verzekeringsmaatschappij goed op let. Er zijn schattingen dat er ongeveer in 5 tot 10 procent van alle meldingen sprake is van fraude. Deze fraude zorgt ervoor dat de premie voor andere mensen omhoog gaat. De fraude aan gebouwen is meestal zelf veroorzaakte branden en waterschade.

Schade kan op veel manieren ontstaan zoals:

 • Waterschade
 • Brandschade
 • Stormschade
 • Constructieschade
 • Blikseminslag
 • Sneeuwdruk of sneeuwbelasting op het dak
 • Neerslag van regen die doordringt in het gebouw
 • Olie die onvoorzien uit een vaste installatie stroomt
 • Aanrijding tegen het gebouw
 • Inbraak
 • Relletjes of plundering

Beroep schadebehandelaar:

Opleidingen tot schadebehandelaar

Er zijn diverse manieren om als schadebehandelaar te kunnen werken. Doorgaans zullen de meeste bedrijven minimaal een Hbo-opleiding verwachten, zoals de Hbo-opleiding Financial Services Management van vier jaar. Er zijn ook verkorte opleidingsmogelijkheden, mits je over de juiste vooropleidingen beschikt zoals de één jarige Hbo-opleiding Bank- en Verzekeringswezen. Tegenwoordig kennen wij de wet op het financieel toezicht (Wft), waarin eisen worden gesteld aan mensen die werkzaam zijn in de financiële advisering. Als schadebehandelaar is het dan ook verplicht deze korte cursus te volgen van ongeveer drie dagen. Er bestaat een Wft-cursus voor de particuliere en voor de zakelijke markt. Tijdens de cursussen wordt het werkgebied van een particuliere of zakelijke adviseur op het gebied van schadeverzekeringen behandeld. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een schadebehandelaar werkzaam kan zijn

Een schadebehandelaar werkt doorgaans voor een verzekeringsmaatschappij of een ander soort bedrijf dat met verzekeringen te maken heeft, zoals een schade expertisebureau. Er zijn tegenwoordig veel verzekeringsmaatschappijen die onafhankelijke schadebehandelaars c.q. schade expertisebureau inhuren om belangenverstrengeling te voorkomen. Daarnaast kan het zijn dat bij grote zaken een detectivebureau wordt ingeschakeld.

Competenties schadebehandelaar

Als schadebehandelaar is het in de eerste plaats erg belangrijk dat je onafhankelijk bent en je zelfstandig in staat bent om een oordeel te vellen over een schade. Afhankelijk van je werkzaamheden kan het nodig zijn dat je verder gespecialiseerd bent op specifieke schadegebieden, zoals bijvoorbeeld autoschades of woningschades. Een kritische blik en een onderzoeksmentaliteit mag niet ontbreken als schadebehandelaar. Ook is het belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt, omdat je veel met cliënten in aanraking zal komen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schadebehandelaar

Het verkrijgen van werk als schadebehandelaar is doorgaans geen probleem, mits je de juiste opleidingen hebt genoten zoals een Hbo-opleiding. Het werken als schadebehandelaar is relatief gezien populair en daarom kan de concurrentie bij een vacature groot zijn. De juiste opleidingen en de nodige werkervaring binnen de verzekeringsbranche zullen dan ook enorm helpen. De doorgroeimogelijkheden zullen sterk afhankelijk zijn van de soort werkgever waar je werkzaam bent, en moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie. Maar ook het starten van je eigen schade expertisebureau kan natuurlijk prima gezien worden als doorgroeien binnen de schadebranche.

Arbeidsvoorwaarden en salaris schadebehandelaar

Als schadebehandelaar zijn je arbeidsvoorwaarden sterk afhankelijk van het soort werkgever. Er zijn relatief veel schadebehandelaars werkzaam op freelance c.q. zzp basis, die worden ingehuurd op projectbasis. Over het algemeen krijg je als schadebehandelaar een auto van de zaak of reiskostenvergoeding en de nodige opleidingen of cursussen aangeboden richting je vakgebied. Een schadebehandelaar in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende schadebehandelaar krijgt doorgaans per opdracht een vaste vergoeding uitgekeerd, mits het niet om grote ingewikkelde zaken gaat.

Mijnzzp.nl