Assurantieadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een assurantieadviseur c.q. verzekeringsadviseur is een specialist in verzekeringen en kan ook gespecialiseerd zijn in hypotheken en pensioenen. Bijna iedereen heeft veel één of meerdere verzekeringen lopen die doorgaans afgesloten worden via een assurantiekantoor, echter hoeft dit niet het geval te zijn. Een assurantieadviseur werkt feitelijk als tussenpersoon voor de cliënt en één of meerdere verzekeringsmaatschappijen. Wanneer een cliënt een bepaalde verzekeringen wenst af te sluiten of een bestaande verzekeringen wenst te veranderen is de assurantieadviseur doorgaans de aangewezen persoon. Een assurantieadviseur heeft overigens ook een grote adviserende rol als het om nieuwe of bestaande verzekeringen gaat. Ook bij een eventuele schade speelt de assurantieadviseur een grote rol omdat deze meestal via het assurantiekantoor gemeld moet worden echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. Een assurantiekantoor kan zeer veel verschillende soorten verzekeringen aanbieden zoals autoverzekeringen, bedrijfsverzekeringen en bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Via een assurantiekantoor zijn dus verschillende soorten verzekeringen af te sluiten en tevens hebben de assurantieadviseurs een grote informatieve rol als het aankomt op adviseren en begeleiden. Niet alleen het begeleiden bij schade speelt een belangrijke rol maar ook het doornemen van lopende verzekeringen die wellicht toe zijn aan een aanpassing omdat de omstandigheden veranderd zijn. Een assurantieadviseur heeft tegenwoordig ook een zorgplicht naar de cliënten toe die tegenwoordig behoorlijk ver gaat. Deze zorgplicht is in het leven geroepen omdat er in het verleden te veel onduidelijke producten werden verkocht die soms onnodig duur waren of ernstig in het nadeel waren van consument. Andere benamingen voor een assurantieadviseur zijn ook wel verzekeringsadviseur, tussenpersoon, intermediair of financieel adviseur.

Wat is een assurantieadviseur precies

In het kort kunnen we een assurantieadviseur het beste omschrijven als iemand die cliënten helpt om de juiste verzekering af te sluiten. Het woord assurantie is dan ook een ander woord voor een verzekering. Mensen hebben verzekeringen nodig om bepaalde risico's af te dekken, zoals financiële risico's. Het is de assurantieadviseur die beschikt over alle kennis met betrekking tot de juiste verzekering en de voorwaarden die van toepassing zijn op de betreffende verzekering. Een ander woord voor een verzekering is ook wel weer polis. Binnen een polis worden alle plichten en voorwaarden toegelicht, zodat cliënten precies weten waar ze recht op hebben.

Voorkom schade, vermijd risico’s:

Opleidingen tot assurantieadviseur

De meeste mensen die werkzaam zijn binnen de verzekeringswereld hebben de Hbo-opleiding financial services management afgerond en eventueel aanvullende opleidingen genoten. Binnen de financiële wereld is het zeer belangrijk om de juiste opleidingen genoten te hebben omdat er doorgaans strenge eisen gesteld zullen worden door werkgevers en overheden. Ook is het binnen dit beroep niet ongebruikelijk om regelmatig cursussen te volgen omdat de verzekeringswereld zeker niet stil staat. Zie voor meer informatie ook de belangenbehartigers adviseurs in financiële zekerheid (Adfiz) en de Nederlandse verenging van gevolmachtigde assurantiebedrijven (NVGA). Beroepen die grote raakvlakken hebben met het beroep assurantieadviseur zijn de beroepen schadebehandelaar, pensioenadviseur en het beroep hypotheekadviseur. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een assurantieadviseur werkzaam kan zijn

Een assurantieadviseur werkt doorgaans voor een assurantiekantoor of is direct werkzaam voor een financiële instelling. De meeste assurantiekantoren hebben meerder specialisten aan het werk die verantwoordelijk zijn voor verschillende vakgebieden. Er onder de assurantieadviseurs redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden die wellicht alleen werken of personeel aangesteld hebben. Daarnaast komt het ook redelijk veel voor dat diverse ondernemers samen werken vanuit een assurantiekantoor..

Competenties assurantieadviseur

Een assurantieadviseur moet een gedegen opleiding afgerond hebben om werkzaam te kunnen zijn binnen de financiële wereld. Een assurantieadviseur heeft een grote adviserende rol die zeker niet lichtvaardig opgevat mag worden. De communicatieve vaardigheden van de assurantieadviseur moeten dan ook zeer goed zijn. Daarnaast moet een assurantieadviseur over een goed financieel inzicht beschikken. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk kunnen netwerken en over een commerciële instelling beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als assurantieadviseur

Het arbeidsmarktperspectief als assurantieadviseur is zeker goed te noemen mits je over de juiste opleidingen beschikt. De vraag naar verzekeringsspecialisten is zeer groot en veel werkgevers zitten te springen om goed opgeleide adviseurs. De doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het soort werkgever en je eigen competenties maar zijn zeker aanwezig als assurantieadviseur. Daarnaast kan je als assurantieadviseur wanneer je over voldoende ervaring beschikt prima als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris assurantieadviseur

Als assurantieadviseur zijn je arbeidsvoorwaarden sterk afhankelijk van het soort werkgever waar je werkzaam bent. Een assurantieadviseur in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3500 euro bruto per maand maar een hoger salaris binnen dit beroep is zeker denkbaar. De inkomsten van een zelfstandig ondernemer zijn sterk afhankelijk van het aantal afgesloten producten en kunnen veel hoger liggen maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn.

Mijnzzp.nl