Accountmanager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een accountmanager is een relatiemanager die het bedrijf vertegenwoordigt waar hij of zij voor werkzaam is. Deze vertegenwoordiging heeft betrekking op de onderlinge relatie tussen bedrijven en/of heeft betrekking op de relatie tussen het bedrijf en individuen. Het is de accountmanager die de relatie met andere bedrijven en/of individuen monitort en onderhoudt, zodat ze klant blijven van het bedrijf waar de accountmanager werkzaam is. Daarnaast behoort het uitbouwen van de relatie tot het takenpakket van een accountmanager. Het beroep accountmanager komt tegenwoordig op verschillende manieren voor en kent ook wel de benaming klantenmanager, relatiemanager of de benaming relatiebeheerder. Het beroep accountmanager is een beroep met veel verantwoordelijkheden, omdat relatiemanagement voor bedrijven erg belangrijk is. Het resultaatgericht werken speelt binnen het beroep accountmanager een groot rol.

Omdat het beroep accountmanager voor de meeste bedrijven erg belangrijk is kan het beroep accountmanager in de praktijk voorkomen op verschillende niveaus. Om dit verschil duidelijk te maken spreekt men vaak van een junior accountmanager en een senior accountmanager. Deze twee termen worden meestal gebruikt om het verschil duidelijk te maken tussen een onervaren en ervaren accountmanager. De verantwoordelijkheden van een senior accountmanager zijn meestal groter dan die van een junior accountmanager, omdat deze laatste nog ervaring moet opdoen.

Waarom is de accountmanager belangrijk

Accountmanagers zijn voor de meeste bedrijven belangrijk, omdat ze gespecialiseerd zijn in relatiemanagement. Relatiemanagement is vandaag de dag belangrijker dan ooit omdat klanten en relaties meestal snel kunnen overstappen naar één van de concurrenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verzekeringsmaatschappijen die volop aanbiedingen doen voor nieuwe klanten. Om te voorkomen dat relaties overstappen kan de accountmanager klanten actief klanten benaderen.

Als klanten goed geïnformeerd worden en dus goed behandeld worden zullen ze meestal niet zomaar overstappen. Het is aan de accountmanager om er voor te zorgen dat relaties dit gevoel hebben en houden. Dit hoeft zeker niet in te houden dat de accountmanager de relaties iedere week belt, maar het kan bijvoorbeeld wel inhouden dat de relaties regelmatig een mail ontvangen met relevante informatie.

Is een accountmanager ook een vertegenwoordiger

Een accountmanager is meestal geen vertegenwoordiger, maar het kan voorkomen dat beide functies gecombineerd worden. De beroepen accountmanager en vertegenwoordiger zijn niet zomaar met elkaar te vergelijken, omdat een accountmanager een relatiebeheerder is van bestaande relaties en een vertegenwoordiger juist naar nieuwe klanten zoekt. Beide beroepen hebben commercieel gezien grote raakvlakken met elkaar maar zijn dus niet hetzelfde.

Of beide beroepen gecombineerd worden in de praktijk is afhankelijk van het bedrijf en de zwaarte van de functie. Als een accountmanager te maken heeft met grote relaties en de belangen groot zijn is het beroep accountmanager een fulltime functie. In dit soort gevallen is er meestal sprake van aparte vertegenwoordigers. Een accountmanager die ook werkt als vertegenwoordiger noemt men ook wel eens een hunter.

Opleiding junior accountmanager:

Commercieel medewerker:

Opleidingen tot accountmanager

Wie een carrière ambieert als accountmanager kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding junior account manager op niveau vier. Deze Mbo-opleiding van vier jaar is een prima start om als accountmanager aan het werk te kunnen. Wel is het zo dat er doorgaans nog een studie op Hbo-niveau gevolgd moet worden, zoals de Hbo-opleiding marketing management of de Hbo-opleiding commerciële economie. Welke Hbo-opleiding het beste past is meestal afhankelijk van de branche waar iemand werkzaam wil zijn.

Bedrijven waar een accountmanager werkzaam kan zijn

Als accountmanager kan je binnen het bedrijfsleven voor bijna alle soorten bedrijven werkzaam zijn, omdat de meeste bedrijven gebruik maken van accountmanagers. Denk bijvoorbeeld aan ICT-bedrijven, banken en marketingbedrijven. Maar denk ook aan verzekeringsmaatschappijen of leasebedrijven. Eigenlijk kan je als accountmanager voor alle commerciële bedrijven werkzaam zijn.

Competenties accountmanager gebouwen

Als accountmanager is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent, omdat je doorgaans veel met klanten te maken zal hebben. Communicatieve vaardigheden spelen dan ook een belangrijke rol binnen het beroep. Daarnaast is het belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt. Als accountmanager ben je meestal een belangrijk persoon voor de organisatie. Daarom speelt het netwerken een belangrijke rol als accountmanager. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, management, doorzettingsvermogen, stressbestendigheid, zelfstandigheid en initiatief.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als accountmanager

Het arbeidsmarktperspectief voor een accountmanager is over het algemeen goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel kan het arbeidsmarktperspectief per branche verschillen, omdat bepaalde branches meer gebruik maken van accountmanagers dan andere branches. Daarnaast speelt het opleidingsniveau en werkervaring meestal een belangrijke rol als het op een mogelijke vacature aankomt. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals de functie afdelingsmanager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris accountmanager

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als accountmanager, omdat je als accountmanager voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Een accountmanager met een afgeronde Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als accountmanager is het niet ondenkbaar dat het salaris hoger kan uitvallen als bepaalde omzetdoeleinden behaald worden door de accountmanager.

Mijnzzp.nl