Junior accountmanager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een junior accountmanager is een commercieel medewerker die het vak nog aan het leren is. De focus van het beroep ligt op het onderhouden van de relatie tussen het bedrijf waar de accountmanager werkzaam is en de klanten. Daarbij is er sprake van een commercieel oogpunt, want de werkzaamheden zijn gericht op de verkoop van producten aan klanten. Naast het realiseren van verkopen is het daarbij van belang om aandacht te hebben voor de wensen en behoeften van de klant om daar gericht op in te spelen. Een accountmanager heeft daarbij tevens de verantwoordelijkheid om te zorgen dat de producten op tijd bij de klant aankomen. In het kader van het onderhouden van de klantrelatie geldt ook dat een accountmanager klanten op de hoogte brengt van veranderingen die voor de klant mogelijk belangrijk zijn. Naast het onderhouden van bestaande relaties geldt dat het een taak is om nieuwe klanten te werven. Daarbij is het mogelijk dat een accountmanager onderzoek verricht naar doelgroepen en te kijken welke klanten voor het bedrijf geschikt zijn. Bijvoorbeeld door klantinformatie te verzamelen of door onderzoek te doen naar product- en marktinformatie. Daarbij stelt een accountmanager dan ook accountplannen op om daarna klantgesprekken te voeren. Het binnenhalen van nieuwe klanten kost tijd en energie, waarbij onder meer netwerken van groot belang is. In het kader van het binnenhalen van nieuwe klanten is het van belang om goed te luisteren naar de klantbehoefte. Daarbij behoort het ook tot de taken om te onderhandelen over prijzen van producten en over andere voorwaarden. Het komt ook voor dat er sprake is van meer intensieve begeleiding van klanten. Tot de overige werkzaamheden in uitvoering behoort onder meer het op bezoek gaan bij klanten en het bezoeken van netwerkevenementen.

Een junior accountmanager is dus aan te merken als een commercieel medewerker die overigens voor uiteenlopende bedrijven werkzaam kan zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan een accountmanager die in de ICT-sector werkt als accountmanager ICT. Of werkzaam is binnen de marketingbranche als accountmanager marketing of in de financiële industrie als accountmanager financieel. Het is afhankelijk van de werkzaamheden of een accountmanager eveneens is aan te merken als een vertegenwoordiger. Dat hoeft namelijk lang niet altijd het geval te zijn. Vaak geldt bij de werkzaamheden van een accountmanager dat de werkzaamheden vooral gericht zijn op het onderhouden van bestaande relaties en in mindere mate gericht zijn op het binnenhalen van nieuwe klanten. Dit verschilt echter per bedrijf en per specifieke functie waar bepaalde taken aan gekoppeld zijn. In principe is een accountmanager te zien als medewerker die voor klanten het aanspreekpunt vormt als klantadviseur en daarnaast leads opvolgt. Bij bedrijven komen leads binnen via allerlei wegen. Bijvoorbeeld na het downloaden van een E-book of door te bellen naar aanleiding van reclame of promotiemateriaal. Het is ook mogelijk dat een accountmanager vanuit de functie zelf acties bedenkt en deze bij het publiek onder de aandacht brengt.

WERKEN ALS JUNIOR ACCOUNTMANAGER

Een accountmanager heeft kennis van zaken, maar dient ervaring op te doen en is wat dat betreft ook te merken als een trainee of een stagiair, afhankelijk van het opleidingsniveau en opleiding. Het gaat doorgaans om een persoon die binnen het vakgebied nog aan het begin van de carrière staat. Daarom is een accountmanager doorgaans niet belast met het onderhouden van relaties met de belangrijkste en grootste klanten van het bedrijf. Het betreft in elk geval wel een functie waar het commerciële karakter sterk in naar voren komt. Het gaat dan ook om het behalen van resultaat. Over het algemeen is een accountmanager werkzaam onder een sales manager of marketing manager die de eindverantwoordelijkheid heeft voor alle resultaten binnen het team. Andere benamingen voor junior is soms ook wel assistent accountmanager of relatiebeheerder. Ook de benamingen nationaal accountmanager of internationaal accountmanager kunnen gebruikt worden. Het beroep accountmanager komt in de praktijk op verschillende manieren voor. Het beroep accountmanager heeft wel in alle gevallen te maken met commerciële werkzaamheden. Een commerciële opleiding volgen is dus belangrijk.

RESULTATEN TELLEN

Het zijn de resultaten die tellen bij het uitoefenen van een functie als accountmanager. Daarbij is naast relatiebeheer ook acquisitie belangrijk om binnen de functie in de praktijk als klantadviseur en als acquisiteur te werken. Het informeren van klanten en hen zo goed mogelijk van dienst zijn, behoort tot de belangrijke taken. Uiteindelijk word je in dit beroep afgerekend op de resultaten, zodat duidelijk is dat het een erg commerciële functie betreft. Je onderhoudt contacten met bestaande klanten en potentiële klanten voor de organisatie waarvoor je werkzaam bent en onderzoekt alle mogelijke sectoren. Intensief contact onderhouden en mogelijke problemen oplossen met betrekking tot producten of diensten is belangrijk. Daarnaast mag je nooit de belangrijke klanten vergeten, naast een mogelijke nieuwe klant.

Goed luisteren is ook belangrijk wanneer we het hebben over accountmanagers. Accountmanager kunnen op verschillende niveaus werkzaam zijn, en kunnen tegenwoordig ook een werkplek thuis hebben. Telefonisch contact onderhouden of via de mail, kan ook vanuit huis tegenwoordig. Meestal maak je onderdeel uit van een accountteam. Werkervaring en het benutten van je sterke punten is belangrijk wanneer we het hebben over accountmanagers. Verkoopresultaten tellen ook zeker voor accountmanagers.

JUNIOR ACCOUNTMANAGEMENT

Junior accountmanagement verwijst naar een beginnende functie of rol binnen het vakgebied van accountmanagement. Als junior accountmanager ondersteun je meestal ervaren accountmanagers bij het beheren en uitbreiden van klantrelaties. De taken en verantwoordelijkheden van een junior accountmanager kunnen variëren, maar omvatten vaak:

 • Klantondersteuning: Het bieden van ondersteuning aan klanten bij vragen, verzoeken en eventuele problemen. Dit kan het verstrekken van productinformatie, het oplossen van klachten en het bieden van algemene klantenservice omvatten.
 • Klantrelatiebeheer: Het opbouwen en onderhouden van sterke relaties met klanten. Dit omvat regelmatig contact met klanten, het begrijpen van hun behoeften en doelen, en het identificeren van mogelijkheden om waarde toe te voegen aan hun bedrijf.
 • Verkoopondersteuning: Assisteren bij het uitvoeren van verkoopactiviteiten, zoals het opstellen van offertes, het bijhouden van verkoopinformatie en het voorbereiden van verkooppresentaties. Dit omvat ook het opvolgen van leads en het identificeren van cross-selling of upselling mogelijkheden.
 • Markt- en concurrentieanalyse: Het monitoren van de markttrends, het identificeren van concurrentiegedrag en het verzamelen van informatie over de markt en concurrenten. Dit helpt bij het ontwikkelen van strategieën om de concurrentie voor te blijven en de marktpositie te versterken.
 • Samenwerking met interne teams: Het werken in nauwe samenwerking met andere interne teams, zoals marketing, productontwikkeling en klantenservice, om klantbehoeften effectief te begrijpen en aan te pakken.
 • Rapportage en administratie: Het bijhouden en rapporteren van relevante verkoop- en klantgegevens, het beheren van de bijbehorende administratie en het opstellen van rapporten voor het management.

Als junior accountmanager is het belangrijk om goede communicatievaardigheden, relationeel inzicht en een commercieel bewustzijn te hebben. Het is een rol waarin je de kans krijgt om ervaring op te doen in accountmanagement en geleidelijk aan meer verantwoordelijkheden en klanten kunt overnemen naarmate je groeit in je functie.

WAT DOET EEN ACCOUNTMANAGER:

 • Onderhouden van relatie met klanten
 • Uitbouwen van klantrelatie
 • Nieuwe klanten binnenhalen
 • Netwerken, bijeenkomsten bezoeken
 • Ondersteuning bieden aan commerciële afdeling
 • Marktonderzoek verrichten
 • Klantonderzoek doen
 • Productinformatie verzamelen
 • Veranderingen signaleren en daarop inspelen
 • Promotiemateriaal verzorgen
 • Live demonstraties uitvoeren

Mbo-opleiding junior accountmanager:

Mbo-opleiding handel en ondernemen:

OPLEIDINGEN TOT JUNIOR ACCOUNTMANAGER

Er zijn verschillende opleidingen die voorbereiden op het werken in een functie als accountmanager. Bijvoorbeeld een mbo-opleiding junior accountmanager net als een hbo-opleiding Marketing and Management. Overigens kan er ook bij het werken in deze functie ook sprake zijn van een stage of traineeship. Het volgen van een passende hbo-opleiding is wel belangrijk als accountmanager. In eerste instantie is een passende opleiding mbo accountmanager ook prima. Ook het volgen van nieuwe ontwikkelingen binnen de markt is belangrijk. Een goede accountmanager moet op de hoogte zijn van de laatste trends en mogelijkheden. Het is in ieder geval belangrijk dat je over een diploma beschikt. Wanneer je gaat starten als zzp'er, dan kun je de boekhouding bijhouden met behulp van een zzp boekhoudprogramma. Er zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van online boekhouden.

BEDRIJVEN WAAR EEN JUNIOR ACCOUNTMANAGER WERKZAAM KAN ZIJN

Er zijn diverse sectoren waar junior accountmanagers actie zijn, zodat er ook sprake is van een variatie aan bedrijven. Denk bijvoorbeeld maar aan banken, maar ook aan verzekeraars en aan marketingbedrijven die klanten aan zich binnen. Dat geldt eveneens voor de reisbranche net als voor vele middenstanders die producten verkopen aan klanten. Je vindt accountmanagers in bijna alle branches.

COMPETENTIES JUNIOR ACCOUNTMANAGER

Productkennis is in elk geval van groot belang om bijvoorbeeld klanten goed te informeren en in te spelen op de klantbehoefte. Gelet op het commerciële karakter van de functie is het belangrijk om over een gedreven en commerciële instelling te beschikken. Ambitie is daarbij van belang in het kader van dagelijks willen scoren. Het is van belang om communicatieve vaardigheden en sociale eigenschappen te beschikken. Zo maakt het geven van voorlichting en advies deel uit van de werkzaamheden. Daarom is het ook van belang om analytische eigenschappen te hebben om veranderingen te signaleren en daarop in te spelen. Ook onderhandelingsvaardigheden behoren tot de belangrijke competenties van een accountmanager.

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS JUNIOR ACCOUNTMANAGER

Het arbeidsmarktperspectief is zeker gunstig te noemen omdat deze fulltime functie in allerlei branches een belangrijke rol speelt om klantrelaties te onderhouden en uit te bouwen. Het is verder bij het leren van het vak en het toenemen van verantwoordelijkheden natuurlijk de bedoeling om van een accountmanager tot senior accountmanager door te groeien. Daarna is het ook mogelijk om met meer ambitie voor een hogere functie te gaan, zoals die van afdelingsmanager of aftersales manager. Ook de functie sales manager kan tot de mogelijkheden behoren als account manager. Natuurlijk zul je wel eerst moeten doorgroeien tot senior accountmanager. Daarnaast kan het zijn dat je eerste verschillende hbo-opleidingen zult moeten afronden.

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS JUNIOR ACCOUNTMANAGER

Het gemiddelde salaris van een junior accountmanager ligt tussen 2.000 euro en 2.800 euro per maand. Indien het om een stage gaat, is er veelal sprake van een maandelijkse stagevergoeding en is een volwaardig salaris niet echt van toepassing.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Junior accountmanager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Junior accountmanager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl