Lead generator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een lead generator richt zich op het werven van leads of wel het binnenhalen van potentiële klanten. In het beroep van lead generator ben je bezig om nieuwe klanten te vinden. Dat kan voor een eigen bedrijf zijn, maar ook om andere bedrijven van leads te voorzien. Er zijn bijvoorbeeld onder meer ondernemingen die zich specifiek richten op zakelijke leads en daarbij als bemiddelaar optreden. Een business lead heeft niet alleen betrekking op bedrijven, maar is ook toe te passen op consumenten. Een voorbeeld van een lead generator met een tussenrol is een website voor schilders. Klanten vragen op de website om een offerte en de contactgegevens komen vervolgens terecht bij schildersbedrijven uit de regio. De website zelf dient dan als lead generator, maar daar zit natuurlijk wel een persoon achter. Het genereren van sales leads bestond overigens al voordat internet bestond. Zo gaan ook nu nog vertegenwoordigers op pad als lead generator. Bijvoorbeeld om een koffiemachine aan te prijzen bij horecagelegenheden. Een heel ander voorbeeld is een uitzendbureau dat een sollicitant voordraagt bij een bedrijf. Dat is dan ook een lead, waarbij het uitzendbureau de lead generator is. Een lead generator heeft een belangrijke functie, want zonder leads komt er geen verkoop van een product of overeenkomst van een dienst tot stand. Een lead generator is een specifiek beroep dat voorafgaat aan het beroep van bijvoorbeeld een salesmedewerker. Een lead is alleen nog maar een potentiële klant en het is aan de salesafdeling om de lead om te zetten in een concrete actie. Na de lead generatie is er dan ook sprake van lead opvolging met sales als afsluiting van een succesvolle lead. Een lead generator heeft verschillende middelen tot zijn beschikking om succesvol te zijn.

Het beroep lead generator bevindt zich in het werkveld van marketing en sales. Wat dat betreft staat het beroep lead generator niet op zichzelf. Het genereren van leads moet natuurlijk een vervolg krijgen. Daarom lijkt de functie ook wel op die van een vertegenwoordiger, maar die verzorgt eventueel ook de sales. Bovendien is het belangrijk om ook na de verkoop het contact te onderhouden. Dat is eveneens een taak van een vertegenwoordiger. Een online marketeer kan zich ook bezighouden met het genereren van leads. Een brand manager is daar weer een voorloper van en richt zich in het totale verkoopproces op het ontwerpen en uitwerken van een marketingplan. Er zijn op deze manier allerlei schakels die met elkaar verbonden zijn en waar de lead generator deel van uitmaakt. Zo is een sales manager verantwoordelijk voor het salesteam, zoals acquisiteurs, marketeers en accountmanagers. In de branche van leadgeneratie zijn er nog meer taken van belang die vorm krijgen in een specifieke functie. Bijvoorbeeld in de functie van social media beheerder die eventueel weer gebruikmaakt van de diensten van een influencer. Om succesvol te zijn als lead generator spelen data tegenwoordig ook een belangrijke rol. Op die manier is uit te vinden wat bijvoorbeeld de reden is dat bepaalde leads succesvol zijn en andere niet. Daarom spelen andere functies ook nog een rol, zoals die van data analist en marketinganalist.

Wat doet een lead generator?

Een lead generator is verantwoordelijk voor het genereren van leads, oftewel potentiële klanten of geïnteresseerde personen, voor een bedrijf of organisatie. Hun belangrijkste taak is het identificeren en vinden van mensen of bedrijven die interesse kunnen hebben in de producten, diensten of oplossingen die het bedrijf aanbiedt. Hier zijn enkele specifieke taken en verantwoordelijkheden van een lead generator:

 • Prospecting: De lead generator onderzoekt en identificeert potentiële klanten door middel van verschillende bronnen zoals online onderzoek, sociale media, zakelijke directories, evenementen, netwerken en andere relevante bronnen. Ze verzamelen informatie over potentiële klanten, zoals contactgegevens, branche, behoeften en interesses.
 • Leadgeneratie campagnes: Ze ontwikkelen en implementeren strategieën en campagnes om leads te genereren. Dit omvat het opzetten van marketingcampagnes, het creëren van content, het uitvoeren van e-mailmarketing, het gebruik van social media en andere digitale kanalen om de aandacht van potentiële klanten te trekken en hen te stimuleren om interesse te tonen in de producten of diensten van het bedrijf.
 • Kwalificeren van leads: De lead generator beoordeelt en kwalificeert de verzamelde leads om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan bepaalde criteria en een potentiële kans zijn voor het bedrijf. Ze evalueren de behoeften, het budget, de koopintentie en andere relevante factoren om te bepalen of de lead geschikt is om verder op te volgen.
 • Lead opvolging: Ze nemen contact op met de gegenereerde leads via telefoongesprekken, e-mails of andere communicatiekanalen om interesse te wekken, vragen te beantwoorden en de behoeften van de potentiële klanten beter te begrijpen. Ze verstrekken informatie over de producten of diensten van het bedrijf, bieden oplossingen aan en sturen leads door naar de juiste sales vertegenwoordigers.
 • Samenwerking met het salesteam: De lead generator werkt nauw samen met het salesteam om gekwalificeerde leads over te dragen. Ze verstrekken relevante informatie over de leads, zoals interessegebieden, interacties en andere belangrijke details, zodat het salesteam effectief kan inspelen op de behoeften en de verkoopcyclus kan voortzetten.

Wat is een lead?

Een lead verwijst naar een potentiële klant of een individu dat interesse heeft getoond in de producten of diensten van een bedrijf. Het is een persoon of organisatie die mogelijk geïnteresseerd is in wat een bedrijf te bieden heeft en waardevol kan zijn voor het genereren van verkoopkansen. Leads kunnen worden verzameld via verschillende kanalen, zoals marketingcampagnes, websiteformulieren, beurzen, sociale media of door mond-tot-mondreclame. Wanneer een lead zijn of haar interesse toont door bijvoorbeeld contactgegevens achter te laten of een informatieaanvraag te doen, kan dit worden beschouwd als een potentiële verkoopkans. Het binnenhalen van voldoende leads is erg belangrijk voor ondernemers.

Meer leads genereren

Een manier om als lead generator meer leads te genereren, is door je website daarvoor optimaal in te richten. Bijvoorbeeld met het verbeteren van het conversiepad. De klantreis staat bij het genereren van meer leads centraal. Daarbij maakt het niet uit of het om potentiële particuliere of zakelijke klanten gaat. De online klantreis die een bezoeker doormaakt op de website moet perfect zijn om succesvolle leads te genereren. Dat brengt ook het voordeel met zich mee dat het hier om kwalitatieve leads gaat. Kwalitatieve content is daarbij van belang, net als een gebruiksvriendelijke navigatie en snelle laadtijd van de website. Tot slot is het mogelijk om als lead generator meer leads te genereren door van positieve gebruikerservaringen te profiteren. Bijvoorbeeld door tevreden klanten de rol van ambassadeur op zich te laten nemen. In sommige gevallen kan een lead generator ook aangemerkt worden als conversie specialist.

Warme leads genereren

Een warme lead heeft als voordeel dat de potentiële klant al bekend is met het product of dienst. Als lead generator is het dan de bedoeling om de interesse om te zetten in concrete belangstelling voor een product of dienst. Dat is onder meer mogelijk door telefonisch contact op te nemen, zoals een callcentermedewerker die achter warme leads aangaat. Er zijn ook lead generators die van software gebruikmaken om warme leads te genereren. Bijvoorbeeld door IP-adressen te achterhalen en deze in bruikbare contactinformatie om te zetten. De contactinformatie is in dat geval een warme lead.

Hoe krijg je meer leads op je website

Er is een manier om als lead generator meer leads op je website te krijgen. Dat is namelijk mogelijk door inbound marketing toe te passen. Een simpel voorbeeld is door bezoekers naar je website te krijgen en een exclusieve aanbieding te doen. Het gratis downloaden van een E-book is daar een voorbeeld van. In ruil voor de gratis download krijgt de lead generator de contactinformatie die als lead te beschouwen is. Het gebruikmaken van een speciale tool is een ander voorbeeld. Bijvoorbeeld als bezoekers een calculatie uitvoeren en de resultaten daarvan per e-mail ontvangen. Ook dan beschik je als lead generator over contactinformatie van potentiële klanten.

Hoe kun je meer leads genereren?

Het genereren van voldoende leads is een belangrijk onderdeel van het laten groeien van een bedrijf. Hier zijn enkele strategieën die je kunt gebruiken om meer leads te genereren:

Optimaliseer je online aanwezigheid:

 • Maak een professionele en gebruiksvriendelijke website die geoptimaliseerd is voor zoekmachines (SEO).
 • Maak boeiende inhoud op je website, zoals blogposts, e-books of whitepapers, die waardevol zijn voor je doelgroep.
 • Gebruik call-to-action knoppen en formulieren op je website om bezoekers aan te moedigen contactgegevens achter te laten.
 • Wees actief op sociale media en promoot je inhoud om meer mensen naar je website te trekken.

Contentmarketing:

 • Creëer waardevolle content die gericht is op de behoeften en interesses van je doelgroep. Publiceer regelmatig blogposts, video's, infographics of podcasts om je expertise te tonen en mensen aan te trekken.
 • Gebruik lead magneten zoals e-books, checklists of gratis cursussen om waardevolle content aan te bieden in ruil voor contactgegevens.

E-mailmarketing:

 • Bouw een e-maillijst op door bezoekers van je website te vragen zich aan te melden voor je nieuwsbrief of andere waardevolle content.
 • Stuur regelmatig waardevolle en gepersonaliseerde e-mails naar je lijst om relaties op te bouwen en leads te converteren.
 • Gebruik marketingautomatiseringstools om je e-mailcampagnes te stroomlijnen en op te schalen.

Sociale media en online advertenties:

 • Identificeer de sociale mediaplatforms waar je doelgroep actief is en deel relevante content om engagement en interesse te genereren.
 • Overweeg betaalde advertenties op sociale media of zoekmachines om je bereik te vergroten en gerichte leads te genereren.
 • Optimaliseer je advertenties om specifieke demografische kenmerken, interesses en gedrag van je doelgroep te targeten.

Zelfstandig lead generator

Een lead generator kan in dienst zijn bij een sales onderneming of marketingbedrijf. Het is echter ook mogelijk om als zelfstandig lead generator aan de slag te gaan. Er zijn talrijke lead generators online actief. Die creëren dan een lead generator website voor een specifieke branche. Of meerdere websites voor uiteenlopende branches. In de bouwwereld komen deze constructies vaak voor. Een platform waar particulieren een offerte aanvragen bij schilders is daar een voorbeeld van. De hypotheekwereld leent zich overigens ook perfect om als lead generator zelfstandig te werken voor hypotheekadviseurs. Het is dan wel van belang om dat volgens de richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten te doen. Vooral als de lead generatie zich in de praktijk richt op bemiddeling.

Taken van een lead generator:

 • Nieuwe klanten werven.
 • Klantcontacten onderhouden.
 • Communiceren.
 • Netwerken.
 • Afspraken maken.
 • Marketingtechnieken toepassen.
 • Content genereren.
 • Leads verkopen.

Beroep lead generator:

OPLEIDINGEN TOT LEAD GENERATOR

Er is geen speciale opleiding tot lead generator, maar er zijn wel commerciële opleidingen te volgen. Een mbo-opleiding commercieel medewerker is daar een voorbeeld van. Zo is het ook mogelijk om een mbo-opleiding tot accountmanager te volgen. Dat is een ideale opleiding om te starten in de branche van marketing, sales en communicatie. Het beroep van lead generator is ook uit te oefenen met een hbo-opleiding, zoals met de hbo-opleiding marketing management of hbo-opleiding media, informatie en communicatie. Zo is het ook mogelijk om met een hbo-opleiding commerciële economie als lead generator aan de slag te gaan. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende ondernemer is het ook belangrijk om de boekhouding op de juiste manier te regelen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een goed boekhoudprogramma zzp. Hiermee kun je zelf de complete financiële administratie opzetten en bijhouden.

BEDRIJVEN WAAR EEN LEAD GENERATOR WERKZAAM KAN ZIJN

Een lead generator is geschikt om in allerlei soorten branches te werken. Bijvoorbeeld bij een online-marketingbureau, maar ook in dienst van een hypotheekadviesbureau. Bedrijven die producten b2b aanbieden, hebben doorgaans ook een lead generator in dienst. Of maken daar via een extern bureau gebruik van. Bijvoorbeeld een vertegenwoordiger die snoep verkoopt en op zoek gaat naar potentiële klanten. Of uiteraard als zelfstandig ondernemer om voor een specifieke sector leads te genereren.

COMPETENTIES LEAD GENERATOR

Het is belangrijk om als lead generator een commerciële instelling te hebben. Dat brengt ook meteen de competentie met zich mee dat communicatief vaardig bent. Verder is het van belang om over een uitgebreide kennis te beschikken van het te vertegenwoordigen product of dienst. Andere competenties die van pas komen bij het beroep van lead generator is overtuigingskracht en presentatie skills. Goed luisteren is eveneens nog een belangrijk aspect, net als over passie en doorzettingsvermogen beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, kwaliteit, presteren en innovatie.

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS LEAD GENERATOR

Er is voor een lead generator altijd een arbeidsmarkt om actief te zijn. Er zijn in de meest uiteenlopende branches leads nodig. Het aantrekken van leads is belangrijk om de concurrentie in dezelfde sector voor te blijven. Het arbeidsperspectief is daarom uitstekend te noemen. Er zijn bovendien volop mogelijkheden om verder te groeien vanuit het beroep van lead generator. Bijvoorbeeld naar de functie van aftersales manager of marketingmanager om de leiding over een compleet team te hebben.

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS LEAD GENERATOR

Het beroep lead generator is te algemeen om specifieke arbeidsvoorwaarden op van toepassing te laten zijn. Binnen bepaalde branches is het wellicht mogelijk dat een lead generator in dienst van een bedrijf onder een cao valt. Indien dat het geval is, gelden de arbeidsvoorwaarden met salaris die uit de cao voortvloeien. Is er geen cao die bindend is, dan heb je als lead generator de mogelijkheid om te onderhandelen. Dan komen meteen de commerciële skills van pas om er goede arbeidsvoorwaarden uit te slepen. Als zelfstandig lead generator is het mogelijk om een commissie of vast bedrag af te spreken. Dat is mogelijk per lead of per sale, maar ook door met een abonnement te werken. Er zijn wat dat betreft allerlei manieren om als zelfstandig lead generator inkomsten te werven.

Read this information on Lead generator in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Lead Generator auf Deutsch.

Lea esta información sobre Generador de leads en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Lead generator

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lead generator bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl