Sales manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep sales manager
Een functie waarbinnen goede resultaten belangrijk zijn
Marketing
Diverse taken van een sales manager zijn:
Wat doet een sales manager:
Opleiding Business Management:
Opleidingen tot sales manager
Bedrijven waar een sales manager werkzaam kan zijn
Competenties sales manager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sales manager
Arbeidsvoorwaarden en salaris sales manager
Eigen bedrijf starten als Sales manager
Boekhoudprogramma vergelijken Sales manager

Beroep sales manager

Een sales manager of sales promotor is verantwoordelijk voor het in de markt zetten van bepaalde diensten en/of producten. Als sales manager ben je over het algemeen verantwoordelijk voor een heel team van medewerkers zoals vertegenwoordigers, accountmanagers en marketeers die allemaal aangestuurd worden door de sales manager. Een belangrijk takenpakket van de sales manager is het opstellen van een verkoopplan, om bepaalde diensten en/of producten zo goed mogelijk in de markt te kunnen zetten. Als sales manager ben je werkzaam voor bedrijven die commercieel actief zijn. De sales manager geeft leiding aan de salesafdeling van een bedrijf, zoals die bij veel bedrijven voorkomen. Een sales manager zal voor zijn of haar werkzaamheden over het algemeen ook veel samenwerken met de afdeling marketing, omdat sales- en marketing niet los van elkaar gezien kunnen worden. Als sales manager zal je doorgaans ook veel met de directie en andere belanghebbenden overleggen voordat een uiteindelijk verkoopplan in de markt gezet kan worden. De werkzaamheden van een sales manager hebben dus op een brede manier te maken met marketing. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een sales manager het beste omschrijven als het optimaliseren van de commerciële koers van de betreffende organisatie waarvoor de sales manager werkzaam is. Om dit te kunnen bereiken werkt een sales manager met een team van vakspecialisten, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Als sales manager geef je dus leiding aan verschillende verkopers en werk je samen met andere marketingspecialisten, die meestal werkzaam zijn binnen de afdeling marketing. De werkzaamheden van een sales manager gaan verder dan alleen het verkopen van producten en/of diensten. Denk ook aan het uitvoeren van marktonderzoek, zodat je uiteindelijk een verkoopplan kan opstellen in overleg met de directie.

Een functie waarbinnen goede resultaten belangrijk zijn

Wanneer een bepaalde dienst of product uiteindelijk in de markt gezet is door het bedrijf is het de verantwoordelijkheid van de sales manager om over de vastgestelde doelen te waken en maatregelen te nemen als deze niet gehaald worden. Het bewaken van de voortgang zal gedaan worden door het monitoren van de doelstellingen en door het opstellen van rapporten, die op weekbasis of op maandbasis opgesteld kunnen worden. Het is ook de sales manager die andere commerciële medewerkers zal aansturen, zoals de accountmanagers en vertegenwoordigers. Al deze verschillende medewerker vallen onder de verantwoordelijkheid van de sales manager en hebben gezamenlijk het doel om de vastgestelde doelen te behalen. Een sales manager zal voor zijn werkzaamheden met diverse specialisten en andere managers samenwerken afhankelijk van het doel. Denk bijvoorbeeld aan een marktonderzoeker, aan een financieel manager en aan de afdeling marketing, dat ook weer betrekking kan hebben op divers specialisten. Van een sales manager mag verwacht worden dat hij of zij beschikt over goed cijfermatig inzicht en over een uitstekende commerciële instelling. Ook communicatie met andere medewerkers zoals verkoopmedewerkers is erg belangrijk als sales manager, om duidelijk te krijgen wat mogelijke pijnpunten zijn op de werkvloer.

Marketing

Het beroep sales manager heeft natuurlijk ook alles te maken met marketing en dus met marketeers die allemaal gespecialiseerd zijn in het op een goede manier in de markt zetten van bepaalde diensten of producten. Het promoten van bepaalde diensten of producten is meestal nog niet zo eenvoudig en de sales manager is hier dan ook een expert in. Het promoten van diensten of producten kan op verschillende manieren uitgevoerd worden die meestal afhankelijk zijn van het soort product dat gepromoot zal moeten worden. Tegenwoordig maken de meeste bedrijven uitgebreid reclame via het internet dat op verschillende manieren mogelijk is. Een bekende vorm van internetreclame is tegenwoordig Google Ads, maar denk ook zeker aan affiliate diensten die zeer populair zijn onder reclamemakers. Een andere vorm van reclame maken is het benaderen van invloedrijke tech-bloggers of fashion bloggers om bepaalde producten onder de aandacht te brengen. De meeste sales managers hebben ook veel te maken met email marketing. Het is denkbaar dat een sales manager ook te maken heeft met sales consultants.

Diverse taken van een sales manager zijn:

  • Het aansturen van medewerkers.
  • Het analyseren van cijfers en rapporten.
  • Het bedenken en uitvoeren van verkoopstrategieën.
  • Het motiveren van medewerkers.
  • Het overleggen met de directie en andere belanghebbenden.
  • Het uitvoeren van marktonderzoeken.
  • Het waken over de voortgang.
  • Het waken over het vastgestelde budget.

Wat doet een sales manager:

Opleiding Business Management:

Opleidingen tot sales manager

Voor het beroep sales manager bestaan voldoende voltijds opleidingsmogelijkheden via gewone scholen zoals de hbo-opleiding Business Management, de hbo-opleiding Commerciële Economie of de hbo-opleiding Bedrijfskunde. Daarnaast zijn er ook veel externe opleidingsinstituten te vinden die verkorte opleidingen of cursussen aanbieden in de richting van sales management. Tijdens deze opleiding is er onder meer aandacht voor sales proces management, financiële analyse, klantportfolio management, forecasting, social media en coaching. De hbo-opleiding sales management zal doorgaans vier jaar in beslag nemen afhankelijk van je vooropleidingen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als zzp'er is het voor je eigen bedrijf verstandig om gebruik te maken van online software voor de boekhouding. Als je een goed boekhoudprogramma zzp gebruikt, kun je de volledige zzp administratie zelf bijhouden.

Bedrijven waar een sales manager werkzaam kan zijn

Als sales manager kun je voor verschillende bedrijven en organisaties werkzaam zijn. Wel zijn het doorgaans de grotere organisaties die een sales manager aanstellen of inhuren. Denk bijvoorbeeld aan middenstanders, internetondernemers en aan fabrikanten. Daarnaast kan een sales manager diensten verkopen. In dat geval kan een sales manager bijvoorbeeld werkzaam zijn voor verzekeringsmaatschappijen, energiemaatschappijen of voor pensioenfondsen. Een sales manager met veel ervaring en bewezen diensten kan als consultant werkzaam zijn en zich verhuren op projectbasis.

Competenties sales manager

De belangrijkste competentie van een sales manager is dat je beschikt over een commerciële instelling. Daarnaast moet een sales manager beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Dit is het geval, omdat je in de meeste gevallen te maken hebt met diverse managers, verkoopmedewerkers en de directie. Ook innovatie en het blijven volgen van de laatste trends is belangrijk als sales manager. Andere belangrijke competenties zijn het kunnen analyseren van cijfers en het kunnen onderhandelen. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, inlevingsvermogen, presteren, motiveren, verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen, visie, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sales manager

Het arbeidsmarktperspectief van een sales manager is over het algemeen goed te noemen. Wel betreft het beroep sales manager een verantwoordelijk beroep, waarbinnen ervaring en kennis belangrijk zijn. Met andere woorden kan niet iedereen zomaar sales manager worden. Het worden van sales manager is dus niet alleen afhankelijk van de genoten opleidingen. In algemene zin zal een goede sales manager geen moeite hebben met het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden van een sales manager zijn niet zomaar aan te geven. Het beroep sales manager betreft al een beroep op hogere managementniveau. Het is wel denkbaar dat een sales manager trainingen geeft als sales trainer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sales manager

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je als sales manager natuurlijk voor verschillende bedrijven, organisaties of overheden werkzaam kunt zijn. Het salaris als sales manager is sterk afhankelijk van je specifieke taken en verantwoordelijkheden. Een sales manager in loondienst zal doorgaans tussen de 4500 en 6000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kunnen er natuurlijk andere afspraken gemaakt worden en zal de vergoeding doorgaans hoger uitkomen afhankelijk van de opdracht.

Eigen bedrijf starten als Sales manager

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Sales manager, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Sales manager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Sales manager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Sales manager.

Mijnzzp.nl