Consultant

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een consultant is een adviseur die zijn of haar kennis deelt met de organisatie waarvoor hij of zij werkzaam is. Als consultant kan je werkzaam zijn op verschillende niveaus in alle denkbare branches. Wat een consultant precies uitvoert qua werkzaamheden kan verschillen per opdracht en consultancy bureau. Over het algemeen zal een consultant ingeschakeld worden om bepaalde problemen op te lossen binnen een organisatie. Als een consultant op managementniveau werkzaam is spreekt men ook wel van een managementconsultant. Een consultant werkt voor een consultancy bureau en wordt gedetacheerd bij een extern bedrijf namens het consultancy bureau waarvoor deze werkzaam is. Het verschil tussen een consultant en een freelancer of zzp-er is dat de consultant in loondienst werkzaam is. Een belangrijke voorwaarden om aangemerkt te kunnen worden als consultant is dat de consultant een expert is binnen zijn of haar vakgebied en op een professionele manier advies geeft aan organisaties om moeilijke vraagstukken op te kunnen lossen. Van een consultant mag dan ook verwacht worden dat deze beschikt over expertise die binnen de betreffende organisatie ontbreekt. Consultancy komt in het kort neer op het geven van deskundig advies binnen een bepaald gebied.

Het is dus niet zomaar aan te geven wat een consultant precies doet, omdat dit per branches en specialisatie kan verschillen. Zo bestaan er consultants op het gebied van belastingadviezen, verzekeringsadviezen, juridische adviezen en bijvoorbeeld op het gebied van reorganisatieadviezen. Het beroep consultant betekent letterlijk adviseur, dat betrekking kan hebben op alles. Over het algemeen heeft een consultant wel een hogere opleiding genoten, zoals een Hbo-opleiding of een universitaire opleiding.

De eisen en verwachtingen met betrekking tot de diensten van een consultant door het bedrijfsleven zijn meestal hoog. Als consultant hoef je zeker niet alles te weten, maar moet je wel in oplossingen kunnen denken. Mogelijke problemen worden door de consultant netjes in kaart gebracht door middel van een analyse, waarna je met verbeteringen aankomt die de organisatie verder kan helpen.

Bekende soorten consultancy vakgebieden zijn:

  • Management consulting
  • Financial advisory
  • IT consulting

Beroep IT-consulent:

Opleidingen tot consultant

Er bestaan geen opleidingen voor het beroep consultant. Een consultant kan diverse soorten opleidingen afgerond hebben, omdat een consultant in diverse branches werkzaam kan zijn. Een consultant zal over het algemeen minimaal een Hbo-opleiding genoten hebben of hoger. Ook externe vervolgopleidingen zijn als consultant niet ondenkbaar. Zie voor meer informatie ook de website consultancy.nl.

Bedrijven waar een consultant werkzaam kan zijn

Consultants zijn over het algemeen werkzaam via zogenaamde consultancybureaus of adviesbureaus, die meerdere consultants in dienst hebben. Het zijn consultancybureaus of de adviesbureaus die de consultants verhuren aan meestal grote werkgevers. Een consultant kan een langere periode doorbrengen bij een bepaalde organisatie, maar kan ook korte opdrachten uitvoeren, afhankelijk van de soort opdracht.

Competenties consultant

De competenties als consultant kunnen verschillen per specialisatie. Over het algemeen kunnen we stellen dat een consultant moet beschikken over een goed analytisch vermogen, communicatief goed onderlegd moet zijn en dat hij of zij resultaatgericht te werk gaat. Andere belangrijke woorden als consultant zijn leervermogen, aanpassingsvermogen, managementvaardigheden en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als consultant

Het arbeidsmarktperspectief als consultant is over het algemeen goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt. De doorgroeimogelijkheden als consultant zijn meestal sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Het is niet ongebruikelijk dat een consultant uiteindelijk in vaste dienst komt van een bepaalde organisatie, als hij of zij zichzelf bewezen heeft.

Arbeidsvoorwaarden en salaris consultant

De arbeidsvoorwaarden van een consultant zijn niet zomaar aan te geven, omdat deze per organisatie nogal kunnen verschillen. Meestal worden er diverse extraatjes geboden zoals een auto van de zaak, dertiende maand of kan de consultant bedrijfsaandelen kopen. Wat een consultant precies zal verdienen is tevens lastig aan te geven, omdat er een groot verschil bestaat tussen een junior consultant en een senior consultant. Het salaris als consultant zal ergens tussen de 2200 en 8000 bruto per maand liggen afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Een hoger salaris is binnen dit beroep zeker denkbaar, als het gaat om een consultant met veel ervaring en kennis.

Mijnzzp.nl