Interim manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een interim-manager is een tijdelijke manager, die meestal van buiten de organisatie aangetrokken wordt. Een andere benaming voor interim-manager is ook wel projectleider of consultant. Het inhuren van een interim-manager kan om verschillende redenen aantrekkelijk zijn voor een organisatie. Denk hierbij aan als de huidige manager vertrekt en er intern geen geschikte manager gevonden kan worden, of aan een manager die langdurig ziek is. Daarnaast kan de huidige manager van zijn functie ontheven zijn of is er behoefte aan een specialist, die intern niet aanwezig is. Interim-managers komen binnen de arbeidsmarkt overal voor en werken meestal voor een managersbureau of consultancybureau, of zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer. In alle gevallen heeft de functie interim-manager betrekking op een tijdelijke leidinggevende manager, die een bepaalde organisatie komt versterken. In de meeste gevallen zal een interim-manager van buiten de organisatie aangetrokken worden, omdat er intern geen geschikte kandidaat gevonden kan worden. Het grote voordeel van organisaties om een interim-manager in te huren is dat er meestal snel een oplossing gevonden kan worden met betrekking tot een geschikte kandidaat. Interim-managers bieden organisaties meestal ook het voordeel dat ze niet betrokken zijn bij het bedrijf. Dit kan een voordeel zijn met betrekking tot een open inzicht en de eventuele voorgeschiedenis binnen een bepaalde afdeling. Daarnaast kan een organisatie heel gericht zoeken naar specifieke kennis, die intern niet aanwezig is. Omdat het meestal om specifieke kennis gaat, zijn de verwachtingen meestal hoog. Een interim-manager moet een professional zijn met veel werkervaring en kennis op het gebied van management. Het snel kunnen schakelen en doorgronden van pijnpunten als interim-manager is belangrijk, zodat er aan de oplossing gewerkt kan worden.

Een interim-manager is dus een tijdelijke leidinggevende, die verantwoordelijk is voor het aansturen van een bepaalde afdeling binnen een organisatie. De reden dat organisaties gebruikmaken van interim-managers kan verschillen per organisatie en afdeling. In veel gevallen zal een interim-manager ingehuurd worden, omdat een organisatie intern niet beschikt over de juiste manager. Het beroep interim-manager moet verder heel ruim gezien worden, omdat de term interim-manager betrekking kan hebben op alle denkbare managers. Denk bijvoorbeeld aan verandermanagers, operationeel managers, unitmanagers of aan managers duurzaamheid. In het algemeen is het wel zo dat er sprake is van het hogere managementniveau. Een interim-manager zal bijvoorbeeld niet snel werkzaam zijn als filiaalmanager, omdat de functie filiaalmanager over het algemeen tot het lagere management behoort. Voor de lagere managementfuncties kunnen in de meeste gevallen intern wel medewerkers gevonden worden. Organisaties die gebruikmaken van een interim-manager verwachten meestal een ervaren manager die doelmatig en oplossingsgericht werkt.

Verantwoordelijkheden interim-manager

In veel gevallen zal een interim-manager verantwoordelijk zijn voor het doorvoeren van veranderingen binnen de organisatie of specifieke afdeling. Denk bijvoorbeeld aan het doorvoeren van een reorganisatie of aan het werken aan bepaalde omzetdoelstellingen. Het is niet zo dat interim-managers alleen verantwoordelijk zijn voor vervelende werkzaamheden. Het is wel zo dat de meeste interim-managers verantwoordelijk zijn voor het opfrissen van een organisatie of afdeling. Ook dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat een interim-manager ook alleen een zieke manager kan vervangen zonder dat er sprake is van interne problemen. Net zo als andere managers kan een interim-manager wel te maken hebben met lastige beslissingen. In sommige gevallen kan een interim-manager aangemerkt worden als zetbaas.

Wanneer is een interim-manager interessant:

  • Als de huidige manager vertrekt
  • Als de manager langdurig ziek is
  • Als de specifieke kennis niet in huis is
  • Als er nieuw inzicht nodig is
  • Als er onenigheid is binnen organisatie
  • Als er sprake is van een grote reorganisatie
  • Als er sprake is van wanbeleid

Wat doet een interim-manager:

Beroep interim-management:

Opleidingen tot interim-manager

De functie interim-manager kent geen specifieke opleiding. De meeste interim-managers zijn ervaren managers, die binnen hun vakgebied over veel kennis beschikken. Als interim-manager zal je minimaal over een Hbo-opleiding beschikken of een universitaire opleiding. Daarnaast worden er veel uiteenlopende opleidingen en cursussen aangeboden voor interim-managers om zich verder te kunnen ontwikkelen. Zie voor meer informatie ook de website managersonline. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een interim-manager werkzaam kan zijn

Een interim-manager is doorgaans werkzaam via een managersbureau, consultancybureau of de is werkzaam als zelfstandig ondernemer. Waar een interim-manager gedetacheerd kan worden is verder niet aan te geven, omdat interim-managers binnen alle branches voorkomen. Over het algemeen zijn interim managers vaak werkzaam als facilitair manager, projectleider, office manager, procesmanager, sales manager, supervisor, financieel manager of als tijdelijk directeur. De functie interim-manager komt over het algemeen alleen voor binnen de grotere organisatie en overheden. Een interim-manager kan ook werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties interim-manager

Als interim-manager moet je over algemene managementvaardigheden beschikken waarbij ervaring, deskundigheid en inzicht een belangrijke rol spelen. Het is de interim-manager die in veel gevallen verantwoordelijk is voor het scheppen van orde en duidelijkheid binnen een afdeling of organisatie. Daarnaast kan een interim-manager in veel gevallen aangemerkt worden als kwartiermaker. Algemene belangrijke woorden zijn motivatie, flexibiliteit, innovatie, besluitvorming, plannen, organiseren, netwerken en doorzettingsvermogen. Als laatste is het niet onbelangrijk dat een interim-manager over uitstekende communicatieve vaardigheden moet beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interim-manager

Het arbeidsmarktperspectief als interim-manager is over het algemeen zeer goed te noemen. Wel zijn de juiste opleidingen, competenties en ervaring belangrijk binnen dit beroep. Een goede interim-manager zal meestal geen enkel probleem hebben met het vinden van geschikte opdrachten, omdat een goede interim-manager eerder gevraagd zal worden dan dat hij of zij zelf op zoek moet naar opdrachten. De doorgroeimogelijkheden als interim-manager zijn wel beperkt. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het verkrijgen van grotere en meer belangrijke managementopdrachten, of het verkrijgen van een vaste functie met veel verantwoordelijkheid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris interim-manager

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten opdrachtgevers werkzaam kan zijn. Als je werkzaam bent als zelfstandig interim-manager bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Wat een interim-manager precies zal verdienen is lastig aan te geven, omdat binnen dit beroep ervaring, deskundigheid en bewezen diensten een grote rol spelen. Over het algemeen zal een interim-manager een salaris verdienen tussen de 5000 en 8000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Het is denkbaar dat een interim-manager veel meer kan verdienen, als het gaat om een functie met veel verantwoordelijkheden.

Read this information on Interim manager in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Interim Manager auf Deutsch.

Lea esta información sobre Gerente interino en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Interim manager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Interim manager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl