Interim manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep interim-manager
Werken als interim-manager
Verantwoordelijkheden interim-manager
Wanneer is een interim-manager interessant:
Interim-management
Taken interim-manager
Hoe word je interim-manager?
Wat doet een interim-manager:
Beroepsfilm interim-management:
Opleidingen tot interim-manager
Bedrijven waar een interim-manager werkzaam kan zijn
Competenties interim-manager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interim-manager
Arbeidsvoorwaarden en salaris interim-manager
Eigen bedrijf starten als Interim manager
Boekhoudprogramma vergelijken Interim manager

Beroep interim-manager

Een interim-manager is een tijdelijke manager, die meestal van buiten de organisatie aangetrokken wordt. Een andere benaming voor interim-manager is ook wel projectleider of consultant. Het inhuren van een interim-manager kan om verschillende redenen aantrekkelijk zijn voor een organisatie. Denk hierbij aan als de huidige manager vertrekt en er intern geen geschikte manager gevonden kan worden, of aan een manager die langdurig ziek is. Daarnaast kan de huidige manager van zijn functie ontheven zijn of is er behoefte aan een specialist, die intern niet aanwezig is. Interim-managers komen binnen de arbeidsmarkt overal voor en werken meestal voor een managersbureau of consultancybureau, of zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer. In alle gevallen heeft de functie interim-manager betrekking op een tijdelijke leidinggevende manager, die een bepaalde organisatie komt versterken. In de meeste gevallen zal een interim-manager van buiten de organisatie aangetrokken worden, omdat er intern geen geschikte kandidaat gevonden kan worden. Het grote voordeel van organisaties om een interim-manager in te huren is dat er meestal snel een oplossing gevonden kan worden met betrekking tot een geschikte kandidaat. Interim-managers bieden organisaties meestal ook het voordeel dat ze niet betrokken zijn bij het bedrijf. Dit kan een voordeel zijn met betrekking tot een open inzicht en de eventuele voorgeschiedenis binnen een bepaalde afdeling. Daarnaast kan een organisatie heel gericht zoeken naar specifieke kennis, die intern niet aanwezig is. Omdat het meestal om specifieke kennis gaat, zijn de verwachtingen meestal hoog. Een interim-manager moet een professional zijn met veel werkervaring en kennis op het gebied van management. Het snel kunnen schakelen en doorgronden van pijnpunten als interim-manager is belangrijk, zodat er aan de oplossing gewerkt kan worden.

Werken als interim-manager

Een interim-manager is dus een tijdelijke leidinggevende, die verantwoordelijk is voor het aansturen van een bepaalde afdeling binnen een organisatie. De reden dat organisaties gebruikmaken van interim-managers kan verschillen per organisatie en afdeling. In veel gevallen zal een interim-manager ingehuurd worden, omdat een organisatie intern niet beschikt over de juiste manager. Het beroep interim-manager moet verder heel ruim gezien worden, omdat de term interim-manager betrekking kan hebben op alle denkbare managers. Denk bijvoorbeeld aan verandermanagers, operationeel managers, unitmanagers of aan managers duurzaamheid. In het algemeen is het wel zo dat er sprake is van het hogere managementniveau. Een interim-manager zal bijvoorbeeld niet snel werkzaam zijn als filiaalmanager, omdat de functie filiaalmanager over het algemeen tot het lagere management behoort. Voor de lagere managementfuncties kunnen in de meeste gevallen intern wel medewerkers gevonden worden. Organisaties die gebruikmaken van een interim-manager verwachten meestal een ervaren manager die doelmatig en oplossingsgericht werkt.

Verantwoordelijkheden interim-manager

In veel gevallen zal een interim-manager verantwoordelijk zijn voor het doorvoeren van veranderingen binnen de organisatie of specifieke afdeling. Denk bijvoorbeeld aan het doorvoeren van een reorganisatie of aan het werken aan bepaalde omzetdoelstellingen. Het is niet zo dat interim-managers alleen verantwoordelijk zijn voor vervelende werkzaamheden. Het is wel zo dat de meeste interim-managers verantwoordelijk zijn voor het opfrissen van een organisatie of afdeling. Ook dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat een interim-manager ook alleen een zieke manager kan vervangen zonder dat er sprake is van interne problemen. Net zo als andere managers kan een interim-manager wel te maken hebben met lastige beslissingen. In sommige gevallen kan een interim-manager aangemerkt worden als zetbaas.

Wanneer is een interim-manager interessant:

 • Als de huidige manager vertrekt.
 • Als de manager langdurig ziek is.
 • Als de specifieke kennis niet in huis is.
 • Als er nieuw inzicht nodig is.
 • Als er onenigheid is binnen organisatie.
 • Als er sprake is van een grote reorganisatie.
 • Als er sprake is van wanbeleid.

Interim-management

Het voordeel van interim-management is dat het flexibiliteit biedt voor organisaties. Ze kunnen specifieke deskundigheid inhuren op basis van hun behoeften, zonder langdurige verplichtingen of contracten. Bovendien brengt een interim-manager vaak een frisse kijk en nieuwe ideeën met zich mee, waardoor hij of zij kan bijdragen aan de ontwikkeling en groei van de organisatie. Interim management is gebruikelijk in diverse sectoren en organisaties, zowel in het bedrijfsleven als in de publieke sector. Het biedt een oplossing voor tijdelijke managementbehoeften en stelt organisaties in staat om snel te reageren op veranderingen, uitdagingen of kansen die zich voordoen. Het grote voordeel van interim-managers is het doelgericht werken en snel kunnen schakelen.

Taken interim-manager

Interim management omvat een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden, afhankelijk van de specifieke behoeften en uitdagingen van de organisatie. Enkele veelvoorkomende taken die een interim-manager kan uitvoeren, zijn onder andere:

 • Leiderschap en management: Een interim-manager neemt de leiding over een team, afdeling of organisatie en zorgt voor effectief management. Ze stellen doelen, ontwikkelen strategieën en zorgen voor een goede uitvoering van taken en projecten.
 • Verandering en transformatie: Interim managers worden vaak ingezet bij veranderingsprocessen, zoals herstructureringen, fusies, overnames of cultuurveranderingen. Ze helpen bij het ontwikkelen en implementeren van veranderingsstrategieën en zorgen voor een soepele overgang.
 • Projectmanagement: Een interim-manager kan worden ingeschakeld om een specifiek project te leiden en te beheren. Ze stellen projectplannen op, coördineren teamleden, bewaken de voortgang en zorgen voor het behalen van projectdoelen binnen de gestelde tijd en budget.
 • Verbetering van bedrijfsprocessen: Interim managers kunnen zich richten op het identificeren en verbeteren van inefficiënte bedrijfsprocessen. Ze analyseren bestaande processen, stellen verbeteringsplannen op en implementeren nieuwe methoden en technieken om de operationele efficiëntie te verhogen.
 • Coaching en ontwikkeling: Interim managers kunnen een coachende rol op zich nemen, waarbij ze medewerkers begeleiden, motiveren en ontwikkelen. Ze identificeren individuele behoeften, stimuleren persoonlijke groei en helpen bij het opbouwen van sterke teams.

Het specifieke takenpakket van een interim-manager kan variëren afhankelijk van de sector, organisatie en opdracht. Over het algemeen is een interim-manager verantwoordelijk voor het behalen van resultaten, het oplossen van problemen, het ontwikkelen van strategieën en het creëren van een positieve impact tijdens de tijdelijke periode van dienstverband.

Hoe word je interim-manager?

Om interim-manager te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

 • Ervaring opdoen: Het is belangrijk om ervaring op te bouwen in management- en leiderschapsposities. Werk in verschillende organisaties en sectoren om een breed scala aan vaardigheden en kennis te ontwikkelen.
 • Netwerk opbouwen: Bouw een uitgebreid professioneel netwerk op in de zakelijke wereld. Neem deel aan vakverenigingen, netwerkevenementen en professionele platforms om contacten te leggen en relaties op te bouwen met andere professionals en potentiële opdrachtgevers.
 • Specialisatie en expertise ontwikkelen: Identificeer een specifiek vakgebied, sector of managementgebied waarin je wilt specialiseren. Verdiep je kennis en expertise op dat gebied om jezelf te onderscheiden en waarde toe te voegen als interim-manager.
 • Certificering en opleiding: Hoewel er geen specifieke certificeringen of opleidingen vereist zijn om interim-manager te worden, kunnen relevante certificaten of cursussen je geloofwaardigheid vergroten. Overweeg certificeringen op het gebied van projectmanagement, verandermanagement of leiderschap om je professionele vaardigheden te versterken.
 • Opbouwen van een portfolio: Verzamel bewijsmateriaal van je professionele prestaties en successen, zoals projectresultaten, aanbevelingen en positieve referenties. Dit portfolio kan dienen als een overtuigend bewijs van jouw capaciteiten als interim-manager.
 • Inschrijven bij interim managementbureaus: Schrijf je in bij interim-managementbureaus of platforms die opdrachten en projecten aanbieden aan interim-managers. Dit kan je helpen om kansen te vinden en in contact te komen met potentiële opdrachtgevers.
 • Zichtbaarheid en reputatie opbouwen: Werk aan je professionele zichtbaarheid door het delen van kennis en expertise via publicaties, spreken op conferenties of deelnemen aan branche-evenementen. Bouw een goede reputatie op als interim-manager door betrouwbaarheid, resultaatgerichtheid en uitstekende professionele relaties.

Wat doet een interim-manager:

Beroepsfilm interim-management:

Opleidingen tot interim-manager

De functie interim-manager kent geen specifieke opleiding. De meeste interim-managers zijn ervaren managers, die binnen hun vakgebied over veel kennis beschikken. Als interim-manager zal je minimaal over een hbo-opleiding beschikken of een universitaire opleiding. Daarnaast worden er veel uiteenlopende opleidingen en cursussen aangeboden voor interim-managers om zich verder te kunnen ontwikkelen. Zie voor meer informatie ook de website managersonline. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zelfstandig ondernemer, dan is het van belang om rekening te houden met de financiële administratie. Het is aan te raden om gebruik te maken van een boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een interim-manager werkzaam kan zijn

Een interim-manager is doorgaans werkzaam via een managersbureau, consultancybureau of de is werkzaam als zelfstandig ondernemer. Waar een interim-manager gedetacheerd kan worden is verder niet aan te geven, omdat interim-managers binnen alle branches voorkomen. Over het algemeen zijn interim-managers vaak werkzaam als facilitair manager, projectleider, office manager, procesmanager, sales manager, supervisor, financieel manager of als tijdelijk directeur. De functie interim-manager komt over het algemeen alleen voor binnen de grotere organisatie en overheden. Een interim-manager kan ook werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties interim-manager

Als interim-manager moet je over algemene managementvaardigheden beschikken waarbij ervaring, deskundigheid en inzicht een belangrijke rol spelen. Het is de interim-manager die in veel gevallen verantwoordelijk is voor het scheppen van orde en duidelijkheid binnen een afdeling of organisatie. Daarnaast kan een interim-manager in veel gevallen aangemerkt worden als kwartiermaker. Algemene belangrijke woorden zijn motivatie, flexibiliteit, innovatie, besluitvorming, plannen, organiseren, netwerken en doorzettingsvermogen. Als laatste is het niet onbelangrijk dat een interim-manager over uitstekende communicatieve vaardigheden moet beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interim-manager

Het arbeidsmarktperspectief als interim-manager is over het algemeen zeer goed te noemen. Wel zijn de juiste opleidingen, competenties en ervaring belangrijk binnen dit beroep. Een goede interim-manager zal meestal geen enkel probleem hebben met het vinden van geschikte opdrachten, omdat een goede interim-manager eerder gevraagd zal worden dan dat hij of zij zelf op zoek moet naar opdrachten. De doorgroeimogelijkheden als interim-manager zijn wel beperkt. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het verkrijgen van grotere en meer belangrijke managementopdrachten, of het verkrijgen van een vaste functie met veel verantwoordelijkheid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris interim-manager

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten opdrachtgevers werkzaam kan zijn. Als je werkzaam bent als zelfstandig interim-manager bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Wat een interim-manager precies zal verdienen is lastig aan te geven, omdat binnen dit beroep ervaring, deskundigheid en bewezen diensten een grote rol spelen. Over het algemeen zal een interim-manager een salaris verdienen tussen de 5000 en 8000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Het is denkbaar dat een interim-manager veel meer kan verdienen, als het gaat om een functie met veel verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Interim manager

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Interim manager, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Interim manager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Interim manager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Interim manager.

Mijnzzp.nl