Zetbaas

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep zetbaas
Werken als zetbaas
Waarom een zetbaas inschakelen
Taken als zetbaas:
Wat doet een zetbaas:
Hoe begin je met ondernemen:
Opleidingen tot zetbaas
Bedrijven waar een zetbaas werkzaam kan zijn
Competenties zetbaas
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zetbaas
Arbeidsvoorwaarden en salaris zetbaas
Eigen bedrijf starten als Zetbaas
Boekhoudprogramma vergelijken Zetbaas

Beroep zetbaas

Een zetbaas is een persoon die voor rekening van een ander een zaak beheert of een bedrijf leidt en daarvoor een vergoeding krijgt. De vergoeding kan uit provisie bestaan, maar ook vorm krijgen als vast loon. Er is voor het beroep zetbaas geen specifieke omschrijving te maken, omdat de invulling van de werkzaamheden varieert. Het is wel zo dat als een zetbaas als werknemer in dienst is en de zaak exploiteert deze niet voor de bedrijfsvoering juridisch aansprakelijk is. In het verlengde daarvan is dan ook te stellen dat een zetbaas niet echt een grote beslissingsbevoegdheid krijgt toegekend. Een zetbaas kan in allerlei branches werkzaam zijn en bijvoorbeeld een winkel onder het beheer hebben. Of als filiaalhouder optreden, net als dat het mogelijk is om zaakbeheerder op een boerderij te zijn. Ook binnen de sport is het mogelijk dat een zetbaas aan het werk is om de belangen van een ander te behartigen. Dat is bijvoorbeeld het geval als een zetbaas de belangen van een profvoetballer vertegenwoordigt en namens de speler onderhandelingen voert. Een zetbaas is een benaming die je in de arbeidsmarkt niet echt vaak tegenkomt. Dat heeft te maken met de meer algemene toepassing van dit beroep. Binnen de branches is er dan ook doorgaans sprake van andere beroepen die meer specifiek op de uitvoering van de werkzaamheden is afgestemd. In elk geval voert een zetbaas uiteenlopende werkzaamheden uit. De taken variëren per branche, zoals in een kledingwinkel of op een veeboerderij waarbij de werkzaamheden totaal anders zullen zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de werkzaamheden die in de fastfoodbranche anders zijn in vergelijking met de taken van een beheerder op een landbouwbedrijf. Een andere benaming voor zetbaas kan overigens ook zaakvoerder zijn.

Werken als zetbaas

Een zetbaas is dus vaak in loondienst werkzaam en in dat kader aan te merken als tijdelijk beheerder van een bedrijf. Het is doorgaans zo dat een zetbaas niet zelf als ondernemer is aan te merken en evenmin als directeur is te zien. Het is eerder van toepassing dat een zetbaas is te vergelijken met een bedrijfsleider of met een interim manager. Dat is natuurlijk wel weer een groot verschil met een franchisenemer die in dat opzicht geen werknemer in loondienst is, maar als ondernemer een eigen franchisebedrijf leidt. Een zetbaas heeft in elk geval de dagelijkse leiding over het bedrijf, winkel of filiaal. Daarom kan het zijn dat een zetbaas als manager optreedt en onder meer leiding geeft aan werknemers op de zaak. In een winkelfiliaal valt het zakelijk beheer onder de verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld als het gaat om verantwoording afleggen over de omzet en andere cijfers. In dat kader behoort het onder meer tot de werkzaamheden om financiële rapportages af te leggen. Ook is er sprake van het uitvoeren van taken die op de inkoop betrekking hebben. Ten aanzien van de verkoop van producten is er sprake van het uitvoeren van marketingactiviteiten. Als onderdeel van de dagelijkse leiding is een zetbaas betrokken bij het personeel en verantwoordelijk voor de planning. Ook de presentatie van producten kan uiteraard onder de verantwoordelijke taken van een zetbaas vallen.

Waarom een zetbaas inschakelen

Er zijn allerlei redenen te bedenken om een zetbaas in te schakelen. Het kan bijvoorbeeld gaan om grote ondernemers die tijdelijk het zakelijk beheer willen overdragen om de eigen aandacht te richten op andere zaken. Bijvoorbeeld om nieuwe filialen te openen, maar ook om ruimte en tijd te hebben om een nieuw bedrijf te starten. Daarnaast zijn er persoonlijke redenen te bedenken waarom een zetbaas nodig kan zijn. Denk maar aan vakantie van een ondernemer die het bedrijf anders moet sluiten en met het inzetten van een zetbaas het bedrijf gewoon open kan houden. Ook ziekte en arbeidsongeschiktheid van de ondernemer kan aanleiding zijn om een zetbaas in de arm te nemen. Wat dat betreft zijn er dus inderdaad verschillende redenen die daartoe aanleiding geven. Het kan bijvoorbeeld ook interessant zijn om een zetbaas in te schakelen om publiciteit in de media te creëren. In dat kader is een zetbaas in de arm te nemen om als woordvoerder of pr-medewerker van het bedrijf op te treden. In dat geval zien consumenten namens het bedrijf een ander gezicht spreken. Dat komt in allerlei branches voor, zoals onder meer in de wijnhandel net als in de beurswereld. Ook in de vastgoedwereld en in de branche van groothandels komt het voor dat dat om deze redenen een zetbaas wordt ingezet.

Taken als zetbaas:

  • Zakelijk beheer.
  • Leiding geven.
  • Administratiebeheer.
  • Rapporten opstellen.
  • Personeel inplannen.
  • Inkoop verzorgen.
  • Productpresentatie.
  • Beleid opstellen.
  • Marketingactiviteiten.
  • Contact onderhouden.
  • Netwerken.

Wat doet een zetbaas:

Hoe begin je met ondernemen:

Opleidingen tot zetbaas

Er is om als zetbaas aan de slag te gaan, geen specifieke opleiding te volgen. Er zijn allerlei opleidingen die een basis vormen om de functie van zetbaas uit te voeren. In dat kader is het beroep doorgaans te zien als een functie op minimaal hbo-niveau. Dat heeft onder meer te maken met de grote verantwoordelijkheid die van toepassing is. Een zetbaas is weliswaar niet juridisch aansprakelijk, maar heeft wel de verantwoording voor het zakelijk beheer van het bedrijf. Daar kan het leidinggeven aan personeel onder vallen, maar ook het verantwoord inkopen van producten. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de boekhouding goed te organiseren. Hiervoor kun je het best een boekhoudprogramma gebruiken.

Bedrijven waar een zetbaas werkzaam kan zijn

Een zetbaas werkt doorgaans voor grote organisaties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een fabrikant, maar ook aan een verzekeraar of aan een bank net als een groothandel. Er zijn echter ook mogelijkheden om als zetbaas te werken voor middenstanders die een winkel hebben of om een middelgroot kantoor als interim-manager te werken.

Competenties zetbaas

Verantwoordelijkheidsgevoel is een van de belangrijke competenties waar een zetbaas over dient te beschikken. In deze functie is het onder meer van belang om als duizendpoot te werken, omdat je zoveel verschillende taken hebt. Die variëren namelijk van de bedrijfsadministratie tot het inplannen van personeel en van de inkoop tot presentatie. Het is in dat kader overigens ook van belang om te kunnen samenwerken, net als om over leidinggevende capaciteiten te beschikken. Goed communiceren is een belangrijke vaardigheid, net als het kritische blik om daar waar nodig verbeteringen aan te brengen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zetbaas

Het beroep van zetbaas is te algemeen om het arbeidsmarktperspectief in te schatten, net als de mogelijkheden om door te groeien. Het arbeidsmarktperspectief voor een spelersmakelaar die als zaakbeheerder optreedt, is anders een zetbaas die voor een fabrikant werkt. Zo variëren dus ook de doorgroeimogelijkheden, omdat het beroep op vele manieren voorkomt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zetbaas

Er zijn geen vaste waarden aan te geven voor het salaris van een zetbaas. Er zijn daarvoor te veel variaties van het beroep. Het is in elk geval wel een functie met een goed salaris en bovendien is het heel gebruikelijk om als zetbaas extra provisie te krijgen.

Eigen bedrijf starten als Zetbaas

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Zetbaas, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Zetbaas

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zetbaas bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Zetbaas.

Mijnzzp.nl