Boekhouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een boekhouder is gespecialiseerd in het verzorgen van de boekhouding voor bedrijven en particulieren. Daarnaast heeft de boekhouder een belangrijke rol bij het adviseren van ondernemers en particulieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van adviezen over mogelijke aftrekposten, investeringen of aan adviezen over mogelijke uitbreidingen. Een boekhouder is dus meestal niet alleen een boekhouder, maar ook een adviseur op financieel gebied en belastingen. De meeste ondernemers en particulieren bellen of mailen regelmatig met hun boekhouder als ze met bepaalde vragen zitten. Deze vragen hoeven niet alleen betrekking te hebben op boekhoudkundige vragen, omdat boekhouders ook op andere manieren een belangrijke steun en toeverlaat zijn voor ondernemers en particulieren. Ook is de boekhouder in veel gevallen een belangrijke tussenpersoon voor ondernemers en particulieren. Denk hierbij aan vragen van of aan de belastingdienst over de belastingaangifte. Een boekhouder heeft meestal meerdere bedrijven en particulieren waarvoor hij of zij de boekhouding verzorgt. Een boekhouder is niet automatisch een accountant, wat sommige mensen nogal eens denken. Ook is het de ondernemer of particulier, die verantwoordelijk is voor de boekhouding, ondanks dat een boekhouder voor de ondernemer of particulier aan het werk is. Een goede boekhouder is eigenlijk onmisbaar voor ondernemers en particulieren, omdat deze fouten of problemen kan voorkomen. Ook het één of twee keer per jaar overleggen met de boekhouder is iets, wat heel nuttig is voor ondernemers. Aan de hand van de stukken kan de boekhouder overleggen met de ondernemer waar hij of zij eventueel aanpassingen kan doorvoeren om het bedrijf beter te laten functioneren. Er zijn veel boekhouders te vinden in Nederland, die ook prima de boekhouding kunnen verzorgen voor zelfstandig ondernemers.

Een goede boekhouder is belangrijk voor ondernemers en particulieren om problemen te voorkomen met bijvoorbeeld de belastingdienst. Het komt maar al te vaak voor dat ondernemers of particulieren de fout in gaan met de boekhouding, wat in extreme gevallen tot faillissement kan lijden. Als ondernemer kan je terecht bij de boekhouder voor de Btw-aangifte, jaarrekening, belastingaangifte en loonadministratie. Ook kan de boekhouder tips geven over de voortgang van het bedrijf. Een boekhouder kan ondernemers dus niet alleen helpen met zijn financiële stukken, maar ook raad en advies geven als de ondernemer iets niet weet. Vooral bij startende ondernemers bestaan er nogal eens vragen over de boekhouding, zoals wat mag ik allemaal aftrekken en wat niet. Een boekhouder helpt hiermee, en geeft aan als hij denkt dat bepaalde zaken anders moeten. Ook het geven van advies over bepaalde investeringen behoort tot de taken van de boekhouder. Om een goede boekhouding te krijgen is een goede boekhouder onmisbaar voor ondernemers. Ook bij ingewikkelde vraagstukken kan de boekhouder een rol spelen voor de ondernemer, zodat er geen problemen ontstaan.

Verschil boekhouder en accountant

Het verschil tussen een boekhouder en een accountant is dat de boekhouder alleen de spullen verzamelt die worden aangeleverd door de ondernemer, en deze vervolgens samenstelt. Dit betekent niet dat de boekhouder niks mag zeggen tegen de ondernemer als hij of zij fouten tegenkomt in de boekhouding. De boekhouding moet kloppen. Echter geeft de boekhouder geen verklaring af met betrekking tot de betrouwbaarheid van de ondernemer, zoals een accountant dit wel doet. Instellingen en andere controleplichtige bedrijven zijn zelfs verplicht om een accountantsverklaring te laten opstellen. De titel accountant is daarom dan ook bij wet beschermd. Het beroep boekhouder kent verder geen wettelijke bescherming. Een accountantsverklaring laten opstellen door een accountant is aanzienlijk duurder dan het inschakelen van een boekhouder. Dit is het geval, omdat het opstellen van een accountantsverklaring veel meer werk is dan alleen het verzorgen van de boekhouding. Een accountant mag wel verklaringen afgeven. Vanzelfsprekend heeft een accountant meer met grote bedrijven te maken. Grote bedrijven hebben meestal met dubbel boekhouden te maken. Zzp'ers en freelancers vallen meestal onder noemer vereenvoudigde boekhouding. Het beroep boekhouder is in de meeste gevallen een beroep op mbo-niveau.

Boekhouding voor bedrijven

Boekhouders hebben veel te maken met zzp-ers en mkb'ers, die zelf geen tijd en/of zin hebben in hun boekhouding. Welke boekhoudkundige werkzaamheden een boekhouder precies zal verzorgen kan per ondernemer verschillen. In alle gevallen hebben de boekhoudkundige werkzaamheden wel te maken met financiën, zoals de kilometerregistratie, Btw-aangifte, jaarrekening of het verwerken van de inkoop- en verkoopfacturen. De meeste ondernemers besteden dit soort werkzaamheden uit aan een boekhouder, omdat ondernemers in de meeste gevallen zelf niet beschikken over alle kennis. Zoals eerder omschreven moeten boekhouders ook gezien worden als belangrijke adviseur voor ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan een boekhouder die alle voor- en nadelen van een lease-auto zal doorberekenen voor de ondernemer. Daarnaast kan een boekhouder ondernemers helpen bij het berekenen van de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit wanneer het investeringen betreft. In dat opzicht kan een boekhouder dus ook gezien worden als bedrijfseconoom, bedrijfsadviseur en belastingadviseur.

Financiële administratie

Een boekhouder is meestal betrokken bij de financiële administratie van ondernemers. Denk hierbij aan het controleren van alle uitgaande facturen, de btw-aangifte en andere financiële gegevens. Ook voor de jaarcijfers maken veel ondernemers gebruik van een boekhouder. Alles op boekhoudkundig gebied heeft betrekking op de financiële gegevens van een onderneming. Daarnaast geven de meeste boekhouders ook advies aan kleine ondernemers. Een ervaren boekhouder beschikt meestal over veel kennis en ervaring en kan hierdoor goed advies geven. Dit alles doet een boekhouder tegen een vaste prijs of tegen een uurvergoeding.

Binnen Nederland mag iedereen zich boekhouder noemen. Er is dan ook geen sprake van beroepsbescherming. Hierdoor is het aantal boekhouders groot te noemen. Wie zelf niet sterk is in de boekhouding kan ook overwegen een boekhoudpakket aan te schaffen. Een online boekhoudpakket maakt de boekhouding een stuk eenvoudiger. Dit kan overigens ook gedaan worden in samenwerking met een online boekhouder.

Diverse werkzaamheden van een boekhouder zijn:

  • Het adviseren van ondernemers en particulieren
  • Het bijhouden van de voorraadadministratie
  • Het opstellen van jaarrekeningen
  • Het overleggen met de belastingdienst
  • Het verzorgen van de Btw-aangifte
  • Het verzorgen van de debiteuren- en crediteurenadministratie
  • Het verwerken van inkoop- en verkoopfacturen
  • Het verzorgen van de loonadministratie
  • Het verzorgen van de rittenadministratie

Wat doet een boekhouder:

Hbo-opleiding Accountancy:

Opleidingen tot boekhouder

Wie als boekhouder wil gaan werken kan kiezen uit diverse opleidingsmogelijkheden die je klaarstomen voor het beroep boekhouder. Overigens is het beroep boekhouder geen beschermde titel, dus mag iedereen zich boekhouder noemen. Het beroep boekhouder is een beroep op Mbo- of hbo-niveau. De Mbo-opleiding die het beste past bij het beroep is de Mbo-opleiding assistent accountant op niveau vier. Tijdens de Mbo-opleiding leer je onder andere het verzorgen van de boekhouding en het afsluiten van de boekhouding aan het einde van de maand, kwartaal en jaar. Daarnaast stel je voor de klanten hun belastingaangifte op. Tijdens de Mbo-opleiding zul je doorgaans de helft van de tijd op school doorbrengen en de andere helft stage-lopen in de praktijk. Wie nog verder wil leren na de Mbo-opleiding kan er voor kiezen om de Hbo-opleiding SPD bedrijfsadministratie te volgen. Overigens zien de meeste werkgevers graag boekouders met het praktijkdiploma boekhouden PDB. Er is ook een opleiding basiskennis calculatie. Dit heeft meestal betrekking op een thuiscursus. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een boekhouder werkzaam kan zijn

Een boekhouder zal over het algemeen werkzaam zijn voor een administratiekantoor en/of boekhouderskantoor. Daarnaast kan een boekhouder werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen administratiekantoor. Er zijn redelijk veel boekhouders werkzaam als zelfstandig ondernemer. Als boekhouder kan je eigenlijk overal wel werkzaam zijn, omdat bedrijven, organisaties en instellingen allemaal te maken hebben met bedrijfsadministratie. Het is dan ook prima denkbaar dat een boekhouder intern werkzaam is voor bedrijven, die veel te maken hebben met bedrijfsadministratie. In dat geval kan een boekhouder in veel gevallen ook aangemerkt worden als facturist en controller. In dat geval kan ook de algemene benaming administratief medewerker van toepassing zijn. Daarnaast kan een boekhouding ook online werkzaam zijn.

Competenties boekhouder

De belangrijkste competentie van een boekhouder is de vakinhoudelijke kennis van boekhouding en bedrijfsadministraties. Daarnaast moet een boekhouder nauwkeurig zijn en op een goede manier gegevens kunnen analyseren. Als boekhouder is het ook belangrijk dat je communicatief en commercieel goed onderlegd bent, omdat je veel met verschillende klanten en externe partijen te maken krijgt. Maar een goede boekhouder is ook op de hoogte van alle belastingregels of zoekt het uit als dat nodig is. Het bedrijfsleven heeft met veel regels te maken waar je als boekhouder kennis van moet hebben. Als boekhouder is het ook belangrijk om op de hoogte te blijven door het volgen van cursussen of opleidingen, omdat regels en wetten regelmatig veranderen. Algemeen belangrijke woorden zijn stressbestendigheid, integer, samenwerken, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, onderzoeksvaardigheden, informeren, secuur en oplossingsgerichtheid. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als boekhouder

Het arbeidsmarktperspectief van een boekhouder is over het algemeen redelijk goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Daarnaast is het zo dat boekhouders in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Met andere woorden zal een goede boekhouder niet snel zonder werk komen te zitten. Het is niet zo dat een boekhouder alleen werkzaam is voor administratiekantoren, omdat boekhouders ook binnen het bedrijfsleven werkzaam kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan grote middenstanders die te maken hebben met veel administratie. De doorgroeimogelijkheden van een boekhouder zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de soort werkgever, werkervaring en je eigen competenties. Binnen het bedrijfsleven kun je bijvoorbeeld doorgroeien tot hoofd administratie of financieel manager. Natuurlijk kan het starten van een eigen administratiekantoor als boekhouder ook gezien worden als doorgroeien binnen je eigen carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris boekhouder

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je bij verschillende werkgevers kunt werken. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Een boekhouder in loondienst met een Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Met alleen een Mbo-opleiding zal het salaris een stuk lager uitkomen. Een boekhouder die werkzaam is als zelfstandig ondernemer hanteert doorgaans een uurtarief voor zijn klanten.

Read this information on Bookkeeper in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Buchhalter auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Contador en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Boekhouder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Boekhouder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl