Boekhouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep boekhouder
Boekhouder voor de financiële administratie
Boekhouder startende zzp'er
Wat doet een boekhouder precies?
Btw-aangifte doen
Jaarrekening opstellen boekhouder
Jaarrekening niet verplicht eenmanszaak
Aangifte inkomstenbelasting indienen
Wat doet een boekhouder?
Verschil boekhouder en een accountant?
Accountantsverklaring opstellen
Boekhouder of accountant nodig?
Wettelijke bescherming boekhouder
Wie is de boekhouder eigenlijk?
Boekhouding voor bedrijven
Boekhouder als adviseur
Taken als boekhouder
Financiële administratie
Inkomende en uitgaande facturen
Boekhoudkosten inschatten
Administratie bijhouden startende zzp'er
Samenwerken met een online boekhouder
Verantwoordelijkheid financiële bedrijfsvoering
Diverse taken van een boekhouder zijn:
Beroepsfilm boekhouder:
Hoe kies ik een boekhoudprogramma:
Opleidingen tot boekhouder
Bedrijven waar een boekhouder werkzaam kan zijn
Competenties boekhouder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als boekhouder
Arbeidsvoorwaarden en salaris boekhouder
Eigen bedrijf starten als Boekhouder
Boekhoudprogramma vergelijken Boekhouder

Beroep boekhouder

Een boekhouder is gespecialiseerd in het verzorgen van de boekhouding voor bedrijven en particulieren. Daarnaast heeft de boekhouder een belangrijke rol bij het adviseren van bedrijven en particulieren. Denk hierbij aan het geven van adviezen over mogelijke aftrekposten, investeringen of aan adviezen over mogelijke uitbreidingen. Een boekhouder is dus niet alleen een boekhouder, maar ook een adviseur op financieel gebied en belastingen. De meeste ondernemers en particulieren bellen of mailen regelmatig met hun boekhouder als ze met bepaalde vragen zitten. Deze vragen hoeven niet alleen betrekking te hebben op boekhoudkundige vragen, omdat boekhouders ook op andere manieren een belangrijke steun en toeverlaat zijn voor bedrijven en particulieren. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van de btw-aangifte en aan het indienen van de aangifte inkomstenbelasting. Ook is de boekhouder een belangrijk tussenpersoon voor bedrijven en particulieren. Denk hierbij aan vragen van of aan de Belastingdienst over de belastingaangifte. Een boekhouder heeft meestal meerdere bedrijven en particulieren waarvoor hij of zij de administratie verzorgt. Een boekhouder is niet automatisch een accountant, wat sommige mensen nogal eens denken. Ook is het de ondernemer of particulier, die verantwoordelijk is voor de boekhouding, ondanks dat een boekhouder voor de ondernemer of particulier aan het werk is. Een goede boekhouder is onmisbaar voor bedrijven en particulieren, omdat deze fouten of problemen kan voorkomen. Ook het één of twee keer per jaar overleggen met de boekhouder is iets, wat heel nuttig is voor zzp'ers. Aan de hand van de jaarstukken kan de boekhouder overleggen met de ondernemer waar hij of zij eventueel aanpassingen kan doorvoeren om het bedrijf beter te laten functioneren. Er zijn veel boekhouders te vinden in Nederland, die ook prima de administratie kunnen verzorgen voor zelfstandig ondernemers. Dit kan ook met behulp van e-boekhouden. Er zijn veel zzp'ers die hun eigen boekhouding verzorgen door middel van online boekhouden.

Boekhouder voor de financiële administratie

Een boekhouder is dus een financieel adviseur op het gebied van de financiële administratie, belasting en belastingaangiftes. Een goede boekhouder is belangrijk voor bedrijven en particulieren om problemen te voorkomen met bijvoorbeeld de Belastingdienst. Wanneer ondernemers of particulieren de fout in gaan met hun boekhouding of aangifte, kan dat in extreme gevallen leiden tot faillissement. Als ondernemer kan je terecht bij de boekhouder voor de Btw-aangifte, winst- en verliesrekening, jaarrekening, belastingaangifte en loonadministratie. Daarnaast kan een boekhouder de aangifte inkomstenbelasting verzorgen. Ook kan de boekhouder tips geven over de voortgang van het bedrijf. Een boekhouder kan bedrijven dus niet alleen helpen met zijn financiële stukken, maar ook raad en advies geven als de ondernemer iets niet weet.

Boekhouder startende zzp'er

Vooral bij startende ondernemers bestaan er nogal eens vragen over de administratie, zoals wat mag ik allemaal aftrekken en wat niet. Een boekhouder helpt hiermee, en geeft het aan als deze denkt dat bepaalde zaken anders moeten. Ook het geven van advies over bepaalde investeringen behoort tot de taken van de boekhouder. Om een goede boekhouding te krijgen is een goede boekhouder onmisbaar voor bedrijven. Ook bij ingewikkelde vraagstukken kan de boekhouder een rol spelen voor de ondernemer, zodat er geen problemen ontstaan. Een boekhouder doet dus meer dan het alleen verzorgen van de btw-aangiftes. De btw-aangifte is als ondernemer wel erg belangrijk.

Wat doet een boekhouder precies?

  • Een boekhouder is niet alleen verantwoordelijk voor het controleren van financiële gegevens en het bijhouden van de inkomsten en uitgaven. Een boekhouder houdt bijvoorbeeld ook toezicht en stuurt bij waar nodig. Daarnaast kan een boekhouder veel werkt uit handen nemen wanneer het aankomt op de dagelijkse bedrijfsvoering. Wanneer je de boekhouding uit handen geeft, zul je meer tijd overhouden van algemene ondernemerswerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende werkzaamheden zoals het opstellen van aangiftes, het controleren van de voorraad en aan het controleren van alle ingeboekte facturen. De werkzaamheden verschillen natuurlijk wel per onderneming en kunnen volledig afhankelijk zijn van de ondernemer. Een boekhouder werkt meestal met een vaste prijs, echter kan er ook sprake zijn van een prijs per kwartaal. Ook kan een boekhouder per uur kosten in rekening brengen. Een boekhouder ontzorgt zzp'ers op verschillende manieren en is iemand die de boekhouding bijhoudt voor andere. Wanneer je een boekhouder inhuurt hoef je je geen zorgen meer te maken over de financiële verplichtingen, omdat je de boekhouding volledig uit handen geeft.

Btw-aangifte doen

  • Als zzp'er kun je gebruikmaken van een boekhouder voor de btw-aangifte, echter kun je de btw-aangifte als zelf indienen. Het doen van de btw-aangifte is niet moeilijk en je kunt de btw-aangifte op verschillende manieren indienen. Vanzelfsprekend kun je de jaarlijkse btw-aangiftes ook laten verzorgen door een ervaren boekhouder. De btw-aangifte opstellen is overigens niet moeilijk wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma. De btw-aangifte opstellen kan dan ook geautomatiseerd als zzp'er. Het is overigens wel erg belangrijk om geen fouten met de aangifte btw te maken. Een boekhouder is een professional die precies weet waar je als zzp'er op moet letten. Een boekhouder weet ook wat de veelgemaakte fouten zijn met betrekking tot de aangifte btw. Laat je dus vooral goed adviseren door de boekhouder.

Jaarrekening opstellen boekhouder

  • Er zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van een boekhouder voor de jaarlijkse jaarrekening. Het is niet verplicht voor kleine ondernemers met een eenmanszaak om een jaarrekening te laten opstellen. Kleine ondernemers hebben voldoende aan de resultatenrekening. Resultatenrekening is een andere benaming voor de winst- en verliesrekening. Afhankelijk van het doel kan het wel nuttig zijn om een officiële jaarrekening te laten opstellen. Dit is vaak het geval wanneer je bijvoorbeeld een financiering aangaat. Voor een hypotheek heb je tegenwoordig geen officiële jaarrekening meer nodig. De bank zal meestal vragen om de resultatenrekening. Het is verstandig de kosten te controleren, aangezien all-in boekhouders vaak extra kosten in rekening brengen voor een jaarrekening die je eigenlijk niet nodig hebt als zzp'er. Een jaarrekening opstellen is namelijk niet verplicht. Jaarrekeningen zijn handig en kunnen veel inzicht geven. Niet alle ondernemers zijn verplicht om jaarrekeningen te maken.

Jaarrekening niet verplicht eenmanszaak

  • Dit laat niet weg dat een jaarrekening in bepaalde situaties wel nuttig kan zijn. Het is van groot belang om ieder jaar een duidelijk financieel overzicht te maken van je bedrijf. Het is daarom ook verplicht om ieder jaar de balans op te maken. De jaarrekening in combinatie met de balans geven een duidelijk overzicht hoe je er precies voorstaat als zzp'er. Voor de Belastingdienst is het echter niet nodig om een jaarrekening te maken. Een jaarrekening heb je ook niet nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. Een boekhouder weet precies welke gegevens je wel moet aanleveren. Het opstellen van een jaarrekening is voor een besloten vennootschap wel verplicht. Grote bedrijven kunnen naast de jaarrekening ook een jaarverslag opstellen. Een jaarverslag is weer een toelichting op de jaarrekening.

Aangifte inkomstenbelasting indienen

  • De aangifte inkomstenbelasting kun je ook door een boekhouder laten verzorgen door een boekhouder. Voor een ervaren boekhouder is dit eenvoudig en zo gedaan. Een boekhouder inschakelen voor de aangifte inkomstenbelasting is overigens niet nodig omdat je dit ook gewoon zelf kunt doen. Er zijn ook boekhoudpakketten waarmee je de aangifte inkomstenbelasting kan opstellen en indienen. Een boekhouder inschakelen hiervoor is dus strikt gezien niet nodig. Een goede boekhouder ondersteunt je natuurlijk wel en kan alsnog een belangrijke aanvulling zijn. Dit is verder voor iedereen persoonlijk. Een boekhouder weet precies waar je op moet letten. Zo weet je zeker dat de gegevens inkomstenbelasting kloppen.

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk voor het bijhouden en beheren van financiële gegevens van een bedrijf of organisatie. Ze spelen een essentiële rol bij het opstellen van financiële overzichten, het uitvoeren van analyses en het verstrekken van belangrijke informatie aan het management en andere belanghebbenden. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een boekhouder:

  • Financiële administratie: Een boekhouder houdt zich bezig met het dagelijks verwerken en registreren van financiële transacties, zoals inkomsten, uitgaven, inkoop- en verkoopfacturen, debiteurenbeheer, belasting, betalingen en banktransacties. Ze zorgen ervoor dat alle financiële gegevens nauwkeurig en up-to-date zijn. Daarnaast controleert een boekhouder de financiële transacties. Een boekhouder houdt toezicht op alle transacties. Dat doet een boekhouder door middel van audits.
  • Opstellen van financiële overzichten: Een boekhouder stelt financiële overzichten op, zoals de winst- en verliesrekening, de balans, rapportages en de kasstroomoverzichten. Deze overzichten geven inzicht in de financiële positie en prestaties van het bedrijf. Ze zorgen ervoor dat de overzichten voldoen aan de wettelijke vereisten en boekhoudnormen. Dit zijn belangrijke financiële zaken voor bedrijven.
  • Belastingaangifte: Een boekhouder is verantwoordelijk voor het voorbereiden en indienen van belastingaangiften, zoals de omzetbelasting (btw), inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Ze zorgen ervoor dat de aangiften tijdig en accuraat worden ingediend om boetes en rente te voorkomen. De controlerende rol van een boekhouder is hierbij erg belangrijk.
  • Rapportage en analyse: Een boekhouder analyseert financiële gegevens en rapporteert over de financiële prestaties van het bedrijf. Ze kunnen rapporten opstellen die inzicht geven in kosten, opbrengsten, winstgevendheid en liquiditeit. Op basis van deze analyses kunnen ze aanbevelingen doen om de financiële gezondheid en efficiëntie te verbeteren.
  • Budgettering en prognoses: Een boekhouder kan betrokken zijn bij het opstellen van budgetten en financiële prognoses voor het bedrijf. Ze helpen bij het bepalen van realistische doelen en het bewaken van de financiële voortgang ten opzichte van die doelen. Ze kunnen ook assisteren bij het identificeren van besparingsmogelijkheden of winstgevende investeringen.
  • Samenwerken met auditors en accountants: Een boekhouder werkt vaak samen met auditors en accountants om de financiële gegevens te controleren en te verifiëren. Ze bieden ondersteuning bij de jaarlijkse audit en verstrekken de nodige documentatie en informatie. Ook met betrekking tot complexe vraagstukken kan een boekhouder samenwerken met andere specialisten. Overigens kan een boekhouder geen goedgekeurde accountantsverklaring opstellen. Deze taak behoort toe tot de werkzaamheden van een accountant.

Een boekhouder speelt een cruciale rol bij het beheren van financiële gegevens, het opstellen van financiële overzichten en het verstrekken van belangrijke informatie voor besluitvorming binnen een organisatie. Hun werk helpt bij het handhaven van de financiële integriteit en het bevorderen van de groei en succes van een bedrijf. Het is tegenwoordig ook mogelijk om de boekhouding zelf bij te houden. Veel zzp'ers gebruiken hiervoor het boekhoudprogramma van e boekhouden.

Verschil boekhouder en een accountant?

Het verschil tussen een boekhouder en een accountant is dat de boekhouder alleen de spullen verzamelt die worden aangeleverd door de ondernemer, en deze vervolgens samenstelt. Dit betekent niet dat de boekhouder niks mag zeggen tegen de ondernemer als hij of zij fouten tegenkomt in de administratie. De boekhouding moet kloppen. Echter geeft de boekhouder geen verklaring af met betrekking tot de betrouwbaarheid van de ondernemer, zoals een accountant dit wel doet. Een boekhouder en een accountant kunnen in de praktijk ook met elkaar te maken hebben en kunnen beide verantwoordelijk zijn voor de controle van de complete boekhouding. Inhoudelijk voeren een boekhouder en account wel verschillende werkzaamheden uit. Een boekhouder heeft in het kort een uitvoerende rol en een accountant een controlerende rol. Overigens blijf je als ondernemer op ieder moment zelf verantwoordelijk voor de boekhouding.

Accountantsverklaring opstellen

  • Instellingen en andere controleplichtige bedrijven zijn verplicht om een accountantsverklaring te laten opstellen. De titel accountant is daarom dan ook bij wet beschermd. Een accountantsverklaring laten opstellen door een accountant is aanzienlijk duurder dan het inschakelen van een boekhouder. Dit is het geval, omdat het opstellen van een accountantsverklaring veel meer werk is dan alleen het verzorgen van de administratie. Een accountant mag wel verklaringen afgeven. Vanzelfsprekend heeft een accountant meer met grote bedrijven te maken. Grote bedrijven hebben meestal met dubbel boekhouden te maken. Het beroep boekhouder is in de meeste gevallen een beroep op mbo-niveau. De twee termen boekhouder en accountant worden vaak door elkaar gebruikt. Een boekhouder en accountant zijn beide financiële specialisten maar dan op een andere manier. Er zijn veel mensen die de twee termen met elkaar verwarren.

Boekhouder of accountant nodig?

  • Er zijn redelijk veel startende ondernemers die niet weten of je boekhouder of accountant nodig hebt. Zzp'ers en freelancers vallen meestal onder noemer vereenvoudigde boekhouding. Dit is de eenvoudigste vorm van boekhouden en dus heb je aan een boekhouder voldoende. Als zzp'er heb je dan ook niet snel een accountant nodig. Van een goedgekeurde accountantsverklaring is al helemaal geen sprake. Een boekhouder zorgt gewoon voor zzp boekhouding en je hebt hiervoor geen accountant nodig. Het belangrijkste verschil tussen een boekhouder en een accountant is dat een account verklaringen mag afgeven. De boekhouding laten bijhouden doe je dus gewoon bij een boekhouder.

Wettelijke bescherming boekhouder

  • Het beroep boekhouder kent geen wettelijke bescherming. Iedereen mag zich dan ook uitgeven als boekhouder. Het is daarom belangrijk om te zoeken naar een betrouwbare boekhouder. Een goede boekhouder verzorgt de complete administratie en boekhouding en is op de hoogte van alle belangrijke regelingen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de zelfstandigenaftrek of aan de kleineondernemersregeling wanneer we het hebben over kleinere bedrijven. Wanneer je een boekhouder inschakelt kun je ook gerust vragen naar het praktijkdiploma boekhouden. Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een echte boekhouder. Een goede boekhouder inhuren kan nuttig en waardevol zijn.

Wie is de boekhouder eigenlijk?

  • Binnen Nederland mag iedereen zich boekhouder noemen. Er is dan ook geen sprake van beroepsbescherming. Hierdoor is het aantal boekhouders groot te noemen. Wie zelf niet sterk is in de administratie kan ook overwegen een boekhoudpakket aan te schaffen. Een online boekhoudpakket maakt de administratie een stuk eenvoudiger. Dit kan overigens ook gedaan worden in samenwerking met een online boekhouder. Een digitaal boekhoudprogramma maakt de administratie bijhouden zoveel makkelijker. Alle administratieve zaken kun je tegenwoordig veilig in de cloud opslaan. Hiermee voldoe je meteen ook aan de fiscale bewaarplicht.

Boekhouding voor bedrijven

  • Boekhouders hebben veel te maken met zzp'ers en mkb'ers, die zelf geen tijd of zin hebben in hun administratie. Welke boekhoudkundige werkzaamheden een boekhouder precies zal verzorgen kan per ondernemer verschillen. In alle gevallen hebben de boekhoudkundige werkzaamheden wel te maken met financiën, zoals de kilometerregistratie, Btw-aangifte, jaarrekening of het verwerken van de inkoop- en verkoopfacturen. Er zijn redelijk veel zzp'ers die deze werkzaamheden uitbesteden aan een boekhouder, omdat ze zelf niet beschikken over boekhoudkundige kennis.

Boekhouder als adviseur

  • Zoals eerder omschreven moeten boekhouders ook gezien worden als belangrijke adviseur voor zzp'ers. Denk bijvoorbeeld aan een boekhouder die alle voor- en nadelen van een lease-auto zal doorberekenen. Daarnaast kan een boekhouder ondernemers helpen bij het berekenen van de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit wanneer het investeringen betreft. In dat opzicht kan een boekhouder dus ook gezien worden als bedrijfseconoom, bedrijfsadviseur en belastingadviseur. De taken van een boekhouder gaan dus verder dan het alleen controleren van de administratie. Denk bijvoorbeeld aan het laten controleren van mogelijke investeringen of aan het laten controleren van uitbreidingsmogelijkheden met betrekking tot toekomstige plannen. Tegenwoordig gaan de meeste boekhouder vrij ver met hun dienstverlening en maakt financieel advies een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden uit. Afhankelijk van het advies kan je voor financieel advies ook terecht bij een belastingadviseur of een andere specialist. Goed financieel advies is belangrijk.

Taken als boekhouder

  • In de kern is een boekhouder vooral verantwoordelijk voor het controleren van alle financiële transacties, echter gaan de werkzaamheden wel verder dan dat. Wat een boekhouder eigenlijk doet, is ook afhankelijk van de eigen wensen. Een boekhouder inschakelen kan als zzp'er om verschillende redenen zijn nuttig zijn. Wat een boekhouder daadwerkelijk doet, kun je ook weer in overleg afspreken. Vroeger verzamelde de boekhouder vooral alle facturen. Tegenwoordig gaan de taken veel verder en worden verschillende werkzaamheden door elkaar gebruikt.

Financiële administratie

Een boekhouder is meestal betrokken bij de financiële administratie van bedrijven. Denk hierbij aan het controleren van alle uitgaande facturen, de btw-aangifte en andere financiële gegevens. Ook voor de jaarcijfers maken veel zzp'ers gebruik van een boekhouder. Alles op boekhoudkundig gebied heeft betrekking op de financiële gegevens van een onderneming. Daarnaast geven de meeste boekhouders ook advies aan kleine ondernemers. Een ervaren boekhouder beschikt meestal over veel kennis en ervaring en kan hierdoor goed advies geven. Dit alles doet een boekhouder tegen een vaste prijs of tegen een uurvergoeding.

Inkomende en uitgaande facturen

  • Voor het verwerken van alle inkomende en uitgaande facturen heb je geen boekhouder meer nodig. Dit kan kun je met een goed boekhoudprogramma prima zelf uitvoeren. Facturen opstellen en offertes maken zijn allemaal werkzaamheden die je tegenwoordig met goede boekhoudsoftware zelf kunt uitvoeren. Dit zal een aanzienlijke besparing in de jaarlijkste boekhoudkosten opleveren. De facturen opstellen kan met een boekhoudprogramma gewoon in de eigen huisstijl gedaan worden. Ook krijg je de beschikking over een mobiele app waarmee je overal facturen kan maken. Ondernemers factureren tegenwoordig bijna allemaal digitaal en maken gebruik van e-facturen.

Boekhoudkosten inschatten

  • De exacte kosten voor het inhuren van een boekhouder zijn last in te schatten. Wij hebben wel een handige pagina waarmee je de boekhoudkosten kunt inschatte (reken grofweg voor een zzp administratie 1.500 euro exclusief btw per jaar). De daadwerkelijke kosten zijn wel afhankelijk van de werkzaamheden. Een boekhouder kan behoorlijk wat kosten en dus is het belangrijk dat je goed op de prijs let. Ook zijn er boekhouders die de prijs opschroeven voor extra werkzaamheden. Als zzp'er is het dus belangrijk om de prijs inzichtelijk te krijgen. Per boekhouder kan de prijs enorm verschillen. Over het algemeen ben je het goedkoopst uit met een boekhoudpakket. Wat een boekhouder per jaar kost, is geheel afhankelijk van de werkzaamheden.

Administratie bijhouden startende zzp'er

Als startende zzp'er is het erg belangrijk om meteen de financiële administratie op de juiste manier bij te houden. De Belastingdienst, maar ook boekhoudleverancier, bieden op verschillende manieren cursussen en online trainingen aan. De Belastingdienst heeft al diverse keren aangegeven voorstander te zijn van online boekhouden. Dit voorkomt namelijk fouten en werkt gewoon beter. De administratieve zaken kun je als zzp'er prima zelfstandig bijhouden. Wanneer je de administratie uitbesteed is het belangrijk om te zoeken naar een goed administratiekantoor. In dat geval weer je zeker dat je te maken hebt met een administratieve expert voor de gehele administratie. De boekhouding laten bijhouden kan dus op verschillende manieren. Tegenwoordig gaat dit vooral online en eenvoudig met een boekhoudprogramma. Het opstellen van een factuur is bijvoorbeeld eenvoudig, net zo als het afsluiten van een boekjaar. Ook de omzetbelasting berekenen is kinderspel met een goed programma. Alle bedrijfsgegevens worden netje bijgehouden en de bedrijfsgegevens worden veilig in de cloud opgeslagen.

Samenwerken met een online boekhouder

  • Een boekhouder inschakelen kan ook alleen voor het controleren van alle financiële transacties en alle andere financiële zaken. In dat geval maak je gebruik van een online boekhouder die toegang heeft tot de administratie. De boekhouding verricht dan gewoon zelf en de boekhouder controleert de boekhouding voor je. In dat geval heeft de online boekhouder alleen een controlerende rol. Deze belangrijke taak kan wellicht al enorm helpen bij het doen van de boekhouding. Er zijn veel zzp'ers met kleinere bedrijven die op deze manier werken. Daarnaast stelt de online boekhouder ook gerust de aangiftes op wanneer je dat wenst. Een online boekhouder ontzorgt je op deze manier compleet en waakt over de financiële situatie. Ook kun je op deze manier de complete boekhouding uitbesteden. Het zelf facturen opstellen is wel raadzaam om onnodige kosten te besparen.

Verantwoordelijkheid financiële bedrijfsvoering

  • Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor de complete administratie en dus de financiële bedrijfsvoering. Het is daarom zo belangrijk om zelf controle te houden over de financiële administratie. Er zijn verschillende boekhouders die niet genoeg aandacht besteden aan kleine ondernemers die hierdoor in de problemen raken. De grote onderneming krijgen simpelweg voorrang en dit kan nadelig zijn als zzp'er. Er zit dan ook wel een verschil tussen boekhouders die vooral voor grote onderneming werken en de boekhouders die zich meer richten op de zzp'er. De praktische ervaring leert dan ook dat je dit moet vragen wanneer je overweegt om een boekhouder in te schakelen. Als zzp'er blijf je zelf verantwoordelijk voor de boekhouding en moet je problemen voor zijn. Voordat je de boekhouding uit handen geeft, is het belangrijk om het administratiekantoor te leren kennen. Vraag het gewoon en raadpleeg andere zzp'ers.

Diverse taken van een boekhouder zijn:

  • Het adviseren van zelfstandigen en particulieren.
  • Het bijhouden van de voorraadadministratie.
  • Het opstellen van jaarrekeningen.
  • Het overleggen met de belastingdienst.
  • Het verzorgen van de Btw-aangifte.
  • Het verzorgen van de debiteuren- en crediteurenadministratie.
  • Het verwerken van inkoop- en verkoopfacturen.
  • Het verzorgen van de loonadministratie.
  • Het verzorgen van de rittenadministratie.

Beroepsfilm boekhouder:

Hoe kies ik een boekhoudprogramma:

Opleidingen tot boekhouder

Wie als startende boekhouder wil gaan werken kan kiezen uit meerdere opleidingsmogelijkheden die je klaarstomen voor het beroep boekhouder. Het beroep boekhouder is een beroep op Mbo- of hbo-niveau. De Mbo-opleiding die het beste past bij het beroep is de Mbo-opleiding assistent accountant op niveau vier. Tijdens de Mbo-opleiding leer je onder andere het verzorgen van de boekhouding en het afsluiten van de boekhouding aan het einde van de maand, kwartaal en jaar. Daarnaast stel je voor de klanten hun belastingaangifte op. Tijdens de Mbo-opleiding zul je doorgaans de helft van de tijd op school doorbrengen en de andere helft stage-lopen in de praktijk. Wie nog verder wil leren na de Mbo-opleiding kan er voor kiezen om de hbo-opleiding SPD bedrijfsadministratie te volgen. Overigens zien de meeste werkgevers graag boekouders met het praktijkdiploma boekhouden PDB. Er is ook een opleiding basiskennis calculatie. Dit heeft meestal betrekking op een thuiscursus. Het beroep boekhouder is geen beschermde titel, dus mag iedereen zich boekhouder noemen. Er is dus geen sprake van een erkende of beschermde titel boekhouder. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. De meeste boekhouders maken zelf ook gebruik van een goed online boekhoudprogramma voor het bijhouden van de administratie.

Bedrijven waar een boekhouder werkzaam kan zijn

Een boekhouder zal over het algemeen werkzaam zijn voor een administratiekantoor of boekhouderskantoor. Daarnaast kan een boekhouder werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen administratiekantoor. Er zijn redelijk veel boekhouders werkzaam als zelfstandig ondernemer. Als boekhouder kan je eigenlijk overal wel werkzaam zijn, omdat bedrijven, organisaties en instellingen allemaal te maken hebben met bedrijfsadministratie. Het is dan ook prima denkbaar dat een boekhouder intern werkzaam is voor bedrijven, die veel te maken hebben met bedrijfsadministratie. In dat geval kan een boekhouder in veel gevallen ook aangemerkt worden als facturist en controller. In dat geval kan ook de algemene benaming administratief medewerker van toepassing zijn. Daarnaast kan een boekhouding ook online werkzaam zijn. Een boekhouder kan daarnaast ook werkzaam zijn voor de Belastingdienst.

Competenties boekhouder

De belangrijkste competentie van een boekhouder is de vakinhoudelijke kennis van boekhouding en bedrijfsadministraties. Daarnaast moet een boekhouder nauwkeurig zijn en op een goede manier gegevens kunnen analyseren. Als boekhouder is het ook belangrijk dat je communicatief en commercieel goed onderlegd bent, omdat je veel met verschillende klanten en externe partijen te maken krijgt. Maar een goede boekhouder is ook op de hoogte van alle belastingregels of zoekt het uit als dat nodig is. Het bedrijfsleven heeft met veel regels te maken waar je als boekhouder kennis van moet hebben. Als boekhouder is het ook belangrijk om op de hoogte te blijven door het volgen van cursussen of opleidingen, omdat regels en wetten regelmatig veranderen. Algemeen belangrijke woorden zijn stressbestendigheid, integer, samenwerken, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, onderzoeksvaardigheden, informeren, secuur en oplossingsgerichtheid. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als boekhouder

Het arbeidsmarktperspectief van een ervaren boekhouder is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Daarnaast is het zo dat boekhouders in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Met andere woorden zal een goede boekhouder niet snel zonder werk komen te zitten. Het is niet zo dat een boekhouder alleen werkzaam is voor administratiekantoren, omdat boekhouders ook binnen het bedrijfsleven werkzaam kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan grote middenstanders die te maken hebben met veel administratie. De doorgroeimogelijkheden van een boekhouder zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de soort werkgever, werkervaring en je eigen competenties. Binnen het bedrijfsleven kun je bijvoorbeeld doorgroeien tot hoofd administratie of financieel manager. Natuurlijk kan het starten van een eigen administratiekantoor als boekhouder ook gezien worden als doorgroeien binnen je eigen carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris boekhouder

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je bij verschillende werkgevers kunt werken. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Een boekhouder in loondienst met een hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Met alleen een Mbo-opleiding zal het salaris een stuk lager uitkomen. Een boekhouder die werkzaam is als zelfstandig ondernemer hanteert doorgaans een uurtarief voor zijn klanten.

Eigen bedrijf starten als Boekhouder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Boekhouder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Boekhouder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Boekhouder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Boekhouder.

Mijnzzp.nl