Boekhouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een boekhouder is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, gericht op het verzorgen van de boekhouding voor ondernemers en particulieren. Daarnaast is het de boekhouder die een belangrijke rol speelt bij het adviseren van ondernemers en particulieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van adviezen over mogelijke aftrekposten, investeringen of aan adviezen over mogelijke uitbreidingen. Een boekhouder is dus meestal niet alleen een boekhouder maar ook een adviseur op financieel gebied en belastingen. De meeste ondernemers bellen of mailen regelmatig met hun behouder als ze met bepaalde vragen zitten. Deze vragen hoeven niet alleen betrekking te hebben op boekhoudkundige vragen, omdat boekhouders ook op andere manieren een belangrijke steun en toeverlaat zijn voor ondernemers. Ook is de boekhouder in veel gevallen een belangrijke tussenpersoon voor de ondernemer. Denk hierbij aan vragen van of aan de belastingdienst over de belastingaangifte. Het maakt verder niet uit of het bedrijf uit één persoon of uit meerdere personen bestaat.

Een boekhouder heeft meestal meerdere bedrijven waarvoor hij of zij de boekhouding verzorgt. Een boekhouder is niet automatisch een accountant, wat sommige mensen nogal eens denken. Ook is het de ondernemer die verantwoordelijk is voor de boekhouding, ondanks dat een boekhouder voor de ondernemer aan het werk is. Voor lang niet alle ondernemers is de boekhouding iets waar ze naar uitkijken. Er zijn dan ook genoeg ondernemers te vinden bij wie de boekhouding moeizaam verloopt en die de boekhouding als een verplichte last zien. Toch is dit jammer, want als de ondernemer goed gestructureerd werkt is het eigenlijk best goed te doen. De problemen ontstaan vaak als men achter begint te lopen met de boekhouding en men door de bomen het bos niet meer ziet. Dit kan ook nog eens erger worden als ook de belastingdienst vragen begint te stellen aan de ondernemer.

Een goede boekhouder is daarom eigenlijk onmisbaar voor een ondernemer, omdat deze fouten of problemen kan voorkomen. Er zijn veel boekhouders te vinden in Nederland die ook prima de boekhouding kunnen verzorgen voor een zelfstandig ondernemer. Als ondernemer is het wel belangrijk een boekhouder te zoeken waar u zich thuis voelt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat als de ondernemer vragen heeft hij de boekhouder direct kan bellen met zijn of haar vraag.

Ook het één of twee keer per jaar overleggen met de boekhouder is iets wat heel nuttig kan zijn voor de ondernemer. Aan de hand van de stukken kan de boekhouder overleggen met de ondernemer waar deze eventueel aanpassingen kan doorvoeren om zijn bedrijf beter te laten functioneren. Misschien komt er wel uit het gesprek naar voren dat de ondernemer beter kan stoppen met een bepaalde activiteit en zich beter kan richten op andere activiteiten binnen zijn bedrijf.

Goede boekhouder voorkomt problemen

Een goede boekhouder is belangrijk voor ondernemers om problemen te voorkomen met bijvoorbeeld de belastingdienst. Het komt maar al te vaak voor dat ondernemers de fout in gaan met de boekhouding, wat in extreme gevallen tot faillissement kan lijden. Als ondernemer kan men prima terecht bij de boekhouder voor de BTW aangifte, jaarrekening, belastingaangifte en loonadministratie. Tevens kan de boekhouder tips geven over de voortgang van het bedrijf en investeringsmogelijkheden van het bedrijf.

Een boekhouder kan de ondernemer dus niet alleen helpen met zijn financiële stukken maar ook raad en advies geven als de ondernemer iets niet weet. Door op deze manier samen te werken kan de ondernemer beter bezig zijn met hetgeen hij het liefst doet, namelijk het ondernemen.

Vooral bij startende ondernemers bestaan er nogal eens vragen over de boekhouding, zoals wat mag ik allemaal aftrekken en wat niet. Een goede boekhouder helpt hiermee, en geeft aan wanneer hij denkt dat bepaalde zaken anders moeten. Ook het geven van advies over bepaalde investeringen behoort tot de taken van de boekhouder. Om een goede boekhouding te krijgen is een goede boekhouder onmisbaar voor ondernemers. Ook bij ingewikkelde vraagstukken kan de boekhouder een rol spelen voor de ondernemer, zodat er geen problemen ontstaan.

Verschil boekhouder en accountant

Het verschil tussen een boekhouder en een accountant is dat de boekhouder alleen de spullen verzamelt die worden aangeleverd door de ondernemer en deze vervolgens samenstelt. Dit betekent niet dat de boekhouder niks mag zeggen tegen de ondernemer als hij of zij fouten tegenkomt in de boekhouding. De boekhouding moet zeker kloppen. Echter geeft de boekhouder geen verklaring af met betrekking tot de betrouwbaarheid van de ondernemer, zoals een accountant dit wel doet. Instellingen en andere controleplichtige bedrijven zijn zelfs verplicht om een accountantsverklaring te laten opstellen. De titel accountant is daarom dan ook bij wet beschermd. Een accountantsverklaring laten opstellen is aanzienlijk duurder dan het inschakelen van een boekhouder.

Bedrijfsadministrateur & Junior Assistent Accountant:

Hbo-opleiding Accountancy:

Opleidingen tot boekhouder

Wie als boekhouder wil gaan werken kan kiezen uit diverse opleidingsmogelijkheden die je klaar stomen voor het beroep boekhouder. Overigens is het beroep boekhouder geen beschermde titel, dus mag iedereen zich boekhouder noemen. Het beroep boekhouder is een beroep op Mbo of Hbo-niveau. De Mbo-opleiding die het beste past bij het beroep is de Mbo-opleiding assistent accountant op niveau vier. Tijdens de Mbo-opleiding leer je onder andere het verzorgen van de boekhouding en het afsluiten van de boekhouding aan het einde van de maand, kwartaal en jaar. Daarnaast stel je voor de klanten hun belastingaangifte op. Tijdens de Mbo-opleiding zal je doorgaans de helft van de tijd op school doorbrengen en de andere helft stage lopen in de praktijk. Wie nog verder wil leren na de Mbo-opleiding kan er voor kiezen om de Hbo-opleiding SPD bedrijfsadministratie te volgen. Overigens zien de meeste werkgevers graag boekouders met het praktijkdiploma boekhouden PDB. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een boekhouder werkzaam kan zijn

Als boekouder kan je bij verschillende bedrijven werkzaam zijn, zoals bij een administratiekantoor c.q. boekhouderskantoor, en zal je werkzaam zijn op de administratieafdeling. Maar eigenlijk kan je overal werk werken als boekhouder, omdat alle bedrijven en overheden met administratie te maken hebben. Daarnaast is het natuurlijk ook prima mogelijk om je eigen boekhouderskantoor c.q. administratiekantoor te starten. Er zijn relatief veel zelfstandigen te vinden onder de boekouders, die de boekhouding verzorgen voor het midden- en kleinbedrijf.

Competenties boekhouder

Als boekhouder is het belangrijk dat je communicatief en commercieel goed onderlegd bent, omdat je veel met klanten te maken krijgt en je natuurlijk hun boekhouding verzorgt alsmede de belastingaangiftes. Maar natuurlijk ben je ook op de hoogte van alle belastingregels of zoek je dit uit wanneer dit nodig mocht zijn. Het bedrijfsleven heeft met veel regels te maken waar je als boekhouder kennis van hebt. Maar ook woorden als secuur, doorzettingsvermogen, leervermogen en oplossingsgerichtheid zijn erg belangrijk binnen het vak. Als boekhouder is het ook belangrijk om op de hoogte te blijven door het volgen van cursussen of opleidingen, omdat regels en wetten regelmatig zullen veranderen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als boekhouder

Het verkrijgen van werk als boekouder hoeft geen probleem te zijn, mits je de juiste opleidingen genoten hebt. Over het algemeen zien werkgevers het liefst een boekhouder met minimaal een Hbo-opleiding. Omdat het beroep geen bescherming meer kent kan iedereen zich boekhouder noemen. Er zijn dan ook relatief veel boekhouders te vinden die vanuit huis werken. De doorgroeimogelijkheden als boekhouder moeten gezien worden in het verder specialiseren op financieel en fiscaal gebied, of het starten van je eigen boekhouderskantoor. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er bij ons niet bekend.

Arbeidsvoorwaarden en salaris boekhouder

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je bij verschillende werkgevers kunt werken. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Een boekhouder in loondienst met een Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Met alleen een Mbo-opleiding zal het salaris een stuk lager uitkomen. Een boekhouder die werkzaam is als zelfstandig ondernemer hanteert doorgaans een uurtarief voor zijn klanten. Het uurtarief dat een boekhouder hanteert kan nogal verschillen, maar zal over het algemeen uitkomen tussen de 40 en 100 euro per uur. De goedkopere boekhouders werken doorgaans vanuit huis en hebben lageren overheadkosten. Ze hoeven zeker niet minder goed in hun werk te zijn.

Mijnzzp.nl