Team Mijnzzp

Werkplaats

De Belastingdienst heeft een urencriterium vastgesteld om te bepalen of je in aanmerking komt voor de ondernemersaftrek. Er zijn daarvoor twee belangrijke voorwaarden vastgesteld. Zo dien je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur te besteden aan je bedrijf. Werk je als zzp'er en in loondienst, dan moet je ook meer tijd besteden aan je bedrijf dan aan je baan. Deze voorwaarde vervalt als je in vijf voorafgaande jaren geen ondernemer bent geweest. Begin je ergens in het kalenderjaar als ondernemer, dan dien je toch aan de gestelde urennorm te voldoen. Er zijn verschillende soorten werkzaamheden die meetellen om te voldoen aan het urencriterium.

Inhoudsopgave
Deze werkzaamheden tellen mee
Voordeel voor jou
Soepele regels coronacrisis

Deze werkzaamheden tellen mee

Het is logisch dat alle directe uren die je aan je bedrijf besteedt meetellen. Denk bijvoorbeeld aan een behanger die aan het behangen is. Of aan een kapper die bezig is met het geven van een knipbeurt aan klanten. Ook de tijdsbesteding in de vorm van indirecte uren tellen mee. Zo kost het je als ondernemer tijd om een offerte op te stellen en besteed je tijd aan het langsgaan bij klanten om een klus te bekijken.

Het verwerven van opdrachten en de tijd die het kost, telt eveneens mee voor het urencriterium. Dat geldt eveneens voor de tijd die het kost om je administratie bij te houden of de tijdsbesteding van overleg met je boekhouder. Er zijn dan ook veel verschillende werkzaamheden die meetellen. Daarom is het handig om een urenregistratie bij te houden.

Voordeel voor jou

Voldoe je aan het urencriterium dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Ben je net begonnen als ondernemer dan is mogelijk ook de startersaftrek als verhoging van de zelfstandigenaftrek van toepassing. Er geldt voor de MKB-vrijstelling geen toepassing van het urencriterium. Het urencriterium kun je overigens eenvoudig bijhouden met online software.

Soepele regels coronacrisis

Verder geldt dat er in verband met de coronacrisis voor 2020 en 2021 een versoepeling van het urencriterium van toepassing is. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst. Zo geldt voor 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 dat je als ondernemer ervan uit mag gaan dat je wekelijks 24 uren tijd aan je bedrijf hebt besteed. Zelfs als dat in de praktijk niet zo is geweest. Deze versoepeling geldt eveneens voor de periode van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020.

Boekhouding doen

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Met een goed boekhoudprogramma voorkom je het risico op fouten in de boekhouding.

Ook de Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van online boekhoudsoftware.

Mijnzzp.nl