Avatar van Team Mijnzzp

Mensen onderweg werk

Het bijhouden van de uren die je als zzp’er werkt, hoort bij je administratie. Bovendien biedt de urenadministratie meerdere voordelen. Je krijgt onder meer een goed inzicht in de uren die je werkt en waar jij de tijd aan besteedt. Daarnaast kom je als je voldoende uren werkt als zzp’er voor belastingvoordelen in aanmerking. De urenadministratie houdt in dat je de uren noteert die je besteedt aan je bedrijf met een splitsing naar ondernemingsactiviteiten. Bijvoorbeeld uren voor acquisitie, werkuren en natuurlijk ook de uren die je aan de administratie en boekhouding besteedt.

Verantwoording tijdsbesteding

Het is om meerdere redenen belangrijk de urenadministratie bij te houden. Het is bijvoorbeeld ook een manier waarop je verantwoording kan afleggen naar opdrachtgevers. In het verlengde daarvan is het mogelijk om het inzicht in de tijdsbesteding te gebruiken om je uurtarief vast te stellen. Of om de kostprijs te bepalen.

Fiscaal voordeel

Het bijhouden van een urenadministratie voorziet ook in het bewijs dat je voldoet aan het urencriterium. Dat is nodig omdat je als zzp’er minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming moet besteden om van fiscaal voordeel te profiteren. Voldoe je aan het gestelde urencriterium dan kom je voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking. Ben je een startende ondernemer dan komt daar de startersaftrek nog eens bovenop. Het urencriterium van 1.225 uur is te vertalen naar ongeveer 25 uur per week als je een heel jaar werkt. Begin je pas in augustus met je bedrijf dan dien je voor de fiscale zelfstandigenaftrek ook 1.225 uur te werken.

Versoepeling door coronacrisis

Er is door de coronacrisis veel werk weggevallen, waardoor er ondernemers zijn die niet meer aan het urencriterium gaan voldoen. Er is sprake van een versoepeling van het urencriterium door de coronacrisis. Als je in maart tot september van dit jaar niet aan de 25 uur per week komt, mag je toch doen alsof je het urencriterium hebt behaald. Deze versoepeling geldt ook voor branches die seizoenafhankelijk zijn, zoals in de horeca en entertainmentbranche. Tel in elk geval altijd alle uren mee die je aan je bedrijf besteedt. Reistijd valt daar bijvoorbeeld ook onder.

Lees ook ons artikel: Administratie opzetten en bijhouden doe je zo

Mijnzzp.nl