Team Mijnzzp

Urenregistratie software

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma met urenregistratie? Wij vergelijken aanbieders van boekhoudsoftware met urenregistratie voor je. Zo vind je altijd het beste programma voor jouw bedrijf. Het kunnen bijhouden van de werkuren die je maakt, is namelijk essentieel voor een goede facturatie en boekhouding. De meeste kleine ondernemers maken gebruik van urenregistratiesoftware.

Waarom een urenregistratie gebruiken?

Het bijhouden van een urenregistratie kan om verschillende redenen belangrijk zijn. Allereerst kun je op deze manier registreren hoeveel uur je opdrachtgevers in rekening moet brengen. De meeste zzp'ers houden dan ook precies bij hoeveel ze aan een opdracht hebben gewerkt. Daarnaast kan het bijhouden van de uren belangrijk zijn om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst hanteert hiervoor een urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar. Ook is het belangrijk dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Urenregistratie voor zzp'ers

Als zelfstandig ondernemer draait het niet alleen om de gefactureerde uren. Ook de uren die je besteedt aan marketing, administratie en acquisitie zijn van belang. Deze uren tellen namelijk mee met het urencriterium van de Belastingdienst. Het is daarom extra belangrijk om alle uren te registreren en niet alleen de gefactureerde uren. Dit kan extra belangrijk zijn in het eerste jaar van je onderneming, omdat je in die periode veel tijd besteedt aan de opbouw van je bedrijf.

Welke uren mag je meetellen als zzp'er?

Ondernemers mogen alle uren meetellen die zij aan het bedrijf besteden. Dit betekent dus ook de uren die je besteedt aan het bezoeken van klanten, het maken van offertes, het onderhouden van je website en bijvoorbeeld aan het volgen van een cursus. Het is wel belangrijk dat je alle uren duidelijk registreert. Dit kan door middel van een urenregistratiesysteem, maar je kunt ook gewoon een Excel-sheet gebruiken.

Urenregistratie en uurtarief

Zzp'ers die gebruikmaken van urenregistratiesoftware, kunnen ook beter inschatten welk uurtarief ze moeten hanteren. Dit is omdat je door de software een beter inzicht krijgt in hoeveel uren er gemiddeld per opdracht worden gewerkt. Dit kan helpen bij het vaststellen van je uurtarief. Zie ook onze handige salaris en tarief pagina voor het maken van berekeningen.

Budget en functies

Als je een beperkt budget hebt, kun je kiezen voor een gratis boekhoudprogramma. De meeste gratis programma's bieden wel beperkte mogelijkheden. Wil je toch liever wat meer mogelijkheden, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van online boekhouden. Dit is een betaalde dienst, maar je hebt dan wel de mogelijkheid om gebruik te maken van alle functies. Denk bijvoorbeeld ook aan een handige app voor onderweg.

Wat is het beste boekhoudprogramma met urenregistratie?

Wij vergelijken meerdere aanbieders van boekhoudprogramma's met urenregistratie. Enkele populaire aanbieders zijn:

Op onze vergelijkingspagina is het mogelijk om alle programma's met elkaar te vergelijken. Je kunt hier ook direct een proefaccount aanmaken bij de aanbieders. Ook beschikken wij over een aanvullende keuzewijzer. Dit is een handige tool waarmee je snel kunt vinden welk programma het beste bij jouw bedrijf past.

Is het bijhouden van een urenregistratie verplicht?

Zzp'ers zijn niet verplicht om een urenregistratie bij te houden. Wel is het zo dat je dan wellicht geen gebruik kunt maken van fiscale voordelen en aftrekposten. Het is dan ook raadzaam om wel een urenregistratie bij te houden. Dit kost je namelijk relatief weinig tijd en je hebt dan wel de zekerheid dat je alles goed bijhoudt.

Urenregistratie app

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van een boekhoudpakket met urenregistratie. Dit is een handige manier om je uren bij te houden en alles overzichtelijk te houden. Daarnaast zijn er ook steeds meer boekhoudprogramma's die beschikken over een app. Dit is ideaal voor ondernemers die vaak onderweg zijn. Met de app kun je dan eenvoudig je uren bijhouden en inboeken.

Ondernemer aan de boekhoudingHet registreren van de werkuren kan dus om verschillende redenen belangrijk zijn.

Vooral voor parttime zzp'ers kan het bijhouden van de uren extra belangrijk zijn. Je moet kunnen aantonen dat je ondernemer bent door middel van een urenregistratie.

Mijnzzp.nl