Team Mijnzzp

Urenregistratie software

Als zzp'er is het belangrijk om de gewerkte uren goed bij te houden. De gewerkte uren registreren is mogelijk met een urenregistratie programma. Ben je dus op zoek naar een goed online boekhoudprogramma met urenregistratie? Wij vergelijken de beste aanbieders van boekhoudsoftware met urenregistratie voor je. Zo vind je altijd het beste programma voor jouw bedrijf. Het bijhouden van de uren die je maakt, is cruciaal voor een goede facturering en boekhouding. De meeste kleine ondernemers maken gebruik van urenregistratiesoftware in combinatie met een boekhoudpakket. Ook krijg je beschikking over een handige urenregistratie app. Wij proberen in dit artikel de veelgestelde vragen te beantwoorden.

BoekhoudingDe meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van een online urenregistratie in combinatie met online boekhouden. Ben jij als zzp'er ook aan het zoeken naar urenregistratie software, dan helpen wij je op deze pagina verder. Het kunnen bijhouden van de gewerkte uren is niet alleen belangrijk voor de facturatie. Het kan ook belangrijk zijn voor de Belastingdienst die wil weten of je aan het urencriterium voldoet voor de zelfstandigenaftrek. Het is dus extreem belangrijk om de gewerkte uren op de juiste manier bij te houden. Dit doe je het beste met urenregistratie software gecombineerd met een boekhoudprogramma. Op die manier heb je slechts een programma nodig en dat is alles wat je nodig hebt.

Inhoudsopgave:

Waarom een urenregistratie gebruiken?

Kantoor zzpHet bijhouden van een urenregistratie kan om verschillende redenen belangrijk zijn. Allereerst kun je op deze manier registreren hoeveel uur je opdrachtgevers in rekening moet brengen. De meeste zzp'ers houden dan ook precies bij hoeveel ze aan een opdracht hebben gewerkt. Daarnaast kan het bijhouden van de uren belangrijk zijn om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst hanteert hiervoor een urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar. Hiervoor is het belangrijk dat je ook aangemerkt bent als ondernemer voor de inkomstenbelasting. De gewerkte uren eenvoudig bijhouden die je in ieder geval met een online boekhoudprogramma en niet op papier. Zo kun je alle declarabele uren declareren en voorkom je eventuele problemen met de Belastingdienst. Hiervoor heb je verder geen boekhoudkundige kennis voor nodig. 

Urencriterium en urenregistratie voor zzp'ers

  • Als zelfstandig ondernemer draait het niet alleen om de gefactureerde uren. Ook de uren die je besteedt aan marketing, administratie en acquisitie zijn van belang. Deze uren tellen namelijk mee met het urencriterium van de Belastingdienst. Het is daarom extra belangrijk om alle uren te registreren en niet alleen de gefactureerde uren. Dit kan extra belangrijk zijn in het eerste jaar van je onderneming, omdat je in die periode veel tijd besteedt aan de opbouw van je bedrijf. De gewerkte uren bijhouden is belangrijk voor kleine bedrijven, omdat je anders niet in aanmerking komt voor verschillende fiscale regelingen. Het is daarom belangrijk dat je aan het urencriterium voldoet als zzp'er. 

Welke uren mag je meetellen als zzp'er?

  • BouwOndernemers mogen alle uren meetellen die zij aan het bedrijf besteden. Dit betekent dus ook de uren die je besteedt aan het bezoeken van klanten, het maken van offertes, het onderhouden van je website en bijvoorbeeld aan het volgen van een cursus. Het is wel belangrijk dat je alle uren duidelijk registreert. Dit kan door middel van een urenregistratiesysteem, maar je kunt ook gewoon een Excel-sheet gebruiken. 

Boekhoudprogramma met urenregistratie

  • Wel is het raadzaam om gebruik te maken van een boekhoudprogramma met urenregistratie. Hiermee kun je de complete financiële administratie bijhouden. Denk bijvoorbeeld ook aan het eenvoudig opmaken van de btw-aangifte en aan het indienen van btw-aangifte. Hiervoor kun je een koppeling maken met de Belastingdienst. 

Urenregistratie en uurtarief

ZorgZzp'ers die gebruikmaken van urenregistratiesoftware, kunnen ook beter inschatten welk uurtarief ze moeten hanteren. Dit is omdat je door de software een beter inzicht krijgt in hoeveel uren er gemiddeld per opdracht worden gewerkt. Dit kan helpen bij het vaststellen van je uurtarief. Zie ook onze handige salaris en tarief pagina voor het maken van berekeningen. Vooral voor de startende ondernemer kan dit erg belangrijk zijn naast de gewerkte uren bijhouden zelf. De meeste ondernemers calculeren precies wat ze als uurprijs moeten hanteren.

Boekhoudkundige calculators 

Budget en functies

Online app gebruikenAls je een beperkt budget hebt, kun je kiezen voor een gratis boekhoudprogramma. De meeste gratis programma's bieden wel beperkte mogelijkheden. Wil je toch liever wat meer mogelijkheden, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van online boekhouden. Dit is een betaalde dienst, maar je hebt dan wel de mogelijkheid om gebruik te maken van alle functies. Denk bijvoorbeeld ook aan een handige mobiele app voor onderweg. 

De prijs-kwaliteitverhouding boekhoudpakket

Facturen betalenStartende ondernemers zoeken meestal naar het goedkoopste boekhoudprogramma. Dat is natuurlijk niet erg en dat is ook te begrijpen. Het is echter wel belangrijk om te zoeken naar een boekhoudpakket met voldoende mogelijkheden. Het is met sommige boekhoudprogramma's bijvoorbeeld mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen. De module automatische Winstaangifte wil je niet missen als zzp'er. Het is dus belangrijk om niet alleen op de prijs te letten. De functionaliteiten van een boekhoudprogramma zijn zeker net zo belangrijk. Voor een vast bedrag per maand kun je nog veel meer dan het alleen bijhouden van de gewerkte uren. Denk bijvoorbeeld ook aan de aanwezigheid van een rittenregistratie of aan het kunnen maken van koppelingen met de Bank en de Belastingdienst. 

Gewerkte uren bijhouden zzp

Aan het schrijvenAls zzp'er wil je natuurlijk nauwkeurig alle gewerkte uren bijhouden. Het is jammer als je declarabele uren misloopt, omdat de registratie niet goed is. Vooral wanneer je op uurbasis factureert kan dit je zomaar veel omzet kosten. Een goed overzicht van de gewerkte uren is dan erg belangrijk. Wanneer je per project werkt, is een urenregistratie op dit punt wellicht minder belangrijk. Het blijft wel belangrijk om aan het urencriterium te voldoen.

Boekhoudkosten calculator  

Beste boekhoudprogramma met urenregistratie?

Wij vergelijken meerdere aanbieders van boekhoudprogramma's met urenregistratie. Enkele populaire aanbieders zijn:

WebsiteOp onze vergelijkingspagina is het mogelijk om alle programma's met elkaar te vergelijken. Je kunt hier ook direct een proefaccount aanmaken bij de aanbieders. Ook beschikken wij over een aanvullende keuzewijzer. Dit is een handige tool waarmee je snel kunt vinden welk programma het beste bij jouw bedrijf past.

Is het bijhouden van een urenregistratie verplicht?

  • Zzp'ers zijn niet verplicht om een urenregistratie bij te houden. Wel is het zo dat je dan wellicht geen gebruik kunt maken van fiscale voordelen en aftrekposten. Het is dan ook raadzaam om wel een urenregistratie bij te houden. Dit kost je namelijk relatief weinig tijd en je hebt dan wel de zekerheid dat je alles goed bijhoudt. Natuurlijk is het voor jezelf als zzp'er wel belangrijk om de gewerkte uren goed bij te houden. De geregistreerde uren heb je nodig om de factuur op te kunnen maken. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma kun je ook direct factureren door middel van e-facturen. Voor mkb-bedrijven is de urenregistratie met betrekking tot de Belastingdienst ook steeds belangrijker aan het worden. Er mag namelijk geen gezagsverhouding ontstaan tussen een zzp'er en de opdrachtgever. 

Urenregistratie app

  • App gebruikenDe meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van een boekhoudpakket met urenregistratie. Dit is een handige manier om je uren bij te houden en alles overzichtelijk te houden. Daarnaast zijn er ook steeds meer boekhoudprogramma's die beschikken over een app. Dit is ideaal voor ondernemers die vaak onderweg zijn. Met de app kun je dan eenvoudig je uren bijhouden en inboeken. Er zijn dus verschillende manieren om de urenregistratie bij te houden en dit kan het beste gedaan worden met een boekhoudpakket. Op deze manier kun je eenvoudig alle gewerkte uren bijhouden. Ook kun je de declarabele uren onderscheiden van de niet declarabele uren. 

Boekhoudprogramma met urenregistratie

Wij hebben een lijst opgenomen met alle bekende boekhoudprogramma's die ook beschikken over een urenregistratie module. Door het invullen van enkele cruciale punten, kun je de beste keuze maken voor een boekhoudprogramma. Met een goed boekhoudprogramma kun je natuurlijk ook eenvoudig facturen en meerdere gebruikers toevoegen. Dit is belangrijk als je ook gebruikmaakt van een zzp boekhouder.

Ondernemer aan de boekhoudingHet registreren van de werkuren kan dus om verschillende redenen belangrijk zijn.

Vooral voor parttime zzp'ers kan het bijhouden van de uren extra belangrijk zijn. Je moet kunnen aantonen dat je ondernemer bent door middel van een urenregistratie.

Mijnzzp.nl