Team Mijnzzp

Bedrijf starten

Wanneer je een eigen onderneming gaat starten, dan zijn er verschillende zaken die je moet regelen als startende zzp'er. Als eigen baas moet je in ieder geval niet alleen aandacht besteden aan het verkrijgen van werk, omdat er ook aan alle andere zaken komen kijken bij het starten van een bedrijf zoals het kiezen van een passende rechtsvorm bij het inschrijven bij de kamer van koophandel. Ook is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. Dit doe je bijvoorbeeld met een goed online boekhoudprogramma. In dit artikel beantwoorden wij de meest gestelde vragen over wat jij allemaal moet regelen om te beginnen als zzp'er. Een eigen bedrijf starten is niet moeilijk, echter is het wel belangrijk om de juiste stappen te doorlopen. Als startende zzp'er wil je niet voor verrassingen komen te staan. Een goede start maken met je bedrijf is belangrijk om succesvol te worden.

Niet alleen de inschrijving bij de kamer van koophandel is belangrijk bij het starten als zzp'er. De meeste zzp'ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak, maar dit kan bijvoorbeeld ook een besloten vennootschap zijn. Met een besloten vennootschap ben je persoonlijk minder snel aansprakelijk en dit kan een belangrijk punt zijn bij de rechtsvorm kiezen. De kamer van koophandel kan hier meer informatie over geven. Ook kan het met een eenmanszaak belangrijk zijn om een ondernemingsplan te maken.

Financieel verslag aan het makenHet maken van een ondernemingsplan is meestal nodig wanneer je gebruikmaakt van investeerders voor krediet. De meeste investeerders verwachten een duidelijke berekening van het rendement en dit moet dan ook opgenomen worden in het ondernemingsplan, net zo als de directe concurrenten waarmee je te maken gaat krijgen. Het berekenen van investeringen in een ondernemingsplan kan door middel van het berekenen van de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit. Het is aan de investeerders om te bepalen of het ondernemingsplan voldoet op dit punt.

GBR berekenen

Inhoudsopgave
Stappenplan voor startende ondernemers
Btw-aangifte doen als zzp'er
Automatische Winstaangifte doen als zzp'er
Huisvesting bedrijf en bestemmingsplan
Zakelijke bankrekening openen
Rechtsvormen kleine ondernemer
Goede bedrijfsnaam bedenken
Verzekeringen regelen als zzp'er
Pensioen regelen als zzp'er
Welke belasting moet je betalen als zelfstandig ondernemer?
Parttime zelfstandig ondernemer worden
AVG-regels
Valkuilen voorkomen als zelfstandig ondernemer
Wettelijke eisen onderneming starten
Bedrijfsplan maken
Voldoende opdrachten krijgen als zzp'er
Ondernemerschap stimuleren
Je uurtarief bepalen als zzp'er
Online zichtbaarheid vergroten

Stappenplan voor startende ondernemers

Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel ben je zelfstandige ondernemer. Hierna krijg je automatisch een btw-identificatienummer toegezonden van de Belastingdienst wanneer je door de Belastingdienst aangemerkt wordt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als startende ondernemer is het belangrijk om de administratie en boekhouding goed te regelen. Hiervoor kun je gebruikmaken van een online boekhoudpakket. Daarnaast kun je ook een goede boekhouder in huren. Ook zul je een zakelijke rekening moeten openen waarmee je alle betalingen kunt uitvoeren. Dit zijn belangrijke stappen wanneer we het hebben over een eigen bedrijf starten. Het btw-nummer heb je nodig om de btw-aangifte te kunnen voldoen.

Btw-aangifte doen als zzp'er

Als zzp'er krijg je te maken met het berekenen van btw en moet je ieder kwartaal btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. Dit noemt men ook wel de aangifte omzetbelasting. Het berekenen van de btw-aangifte is vandaag de dag niet moeilijk meer wanneer je gebruikmaakt van online boekhoudsoftware. De software kan automatisch de btw-aangifte berekenen op basis van de ingevoerde facturen. Het is belangrijk om geen fouten te maken met de btw-aangifte omdat dit gevolgen zal hebben.

Btw berekenen rekenmachineWil je als zzp'er niet te maken hebben met btw-verplichtingen, dan kun je bij de Belastingdienst een aanvraag indienen om toegelaten te worden tot de kleineondernemersregeling. De kleineondernemersregeling geeft je een vrijstelling van de btw. Voor sommige beginnende zzp'ers kan dit interessant zijn. Denk hierbij aan de kleineondernemersregeling (KOR) wanneer je verwacht dat de omzet onder de 20.000 euro blijft. Zie ook onze handige btw-calculator voor het berekenen van de btw.

Btw berekenen

Automatische Winstaangifte doen als zzp'er

Met de meeste boekhoudprogramma's is het tegenwoordig mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting op te maken en in te dienen bij de Belastingdienst. De automatische aangifte inkomstenbelasting is alleen mogelijk voor zzp'ers met een eenmanszaak zonder personeel. Het boekhoudpakket moet dan wel beschikken over de module Automatische Winstaangifte.

Starten als zzp: wat moet je allemaal regelen?

Huisvesting bedrijf en bestemmingsplan

Afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten die je wilt gaan ontplooien, is het mogelijk dat je een bedrijfsruimte huurt of koopt. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de bestemming van het pand en/of er eventuele vergunningen nodig zijn. Ook wanneer je vanuit huis werkt, is het belangrijk om de regels van je gemeente goed te kennen. In sommige gevallen zul je een vergunning moeten aanvragen. Dit is afhankelijk van de bedrijfsactiviteit. Het is niet zomaar toegestaan om alle bedrijfactiviteiten vanuit huis uit te voeren. Een onderneming starten aan huis is dus niet altijd mogelijk. Het navragen bij de gemeente is dus geen overbodige luxe.

Zakelijke bankrekening openen

Als zzp'er ontvang je regelmatig facturen en daarom is het belangrijk om een aparte rekening voor je zakelijke activiteiten te openen. Zo kun je alle betalingen tussen zakelijk en privé van elkaar scheiden houden en voorkom je dat er een dubbele administratie ontstaat. Ook is het belangrijk om de uitgaven te registreren in een zakelijke administratie, waardoor je geen problemen krijgt met de Belastingdienst.

Online app gebruikenHet gebruiken van je privérekening is tegenwoordig meestal niet toegestaan. Dit is vaak opgenomen in de algemene voorwaarden van de bank. Zorg dus voor een zakelijke rekening om problemen met de bank de voorkomen. Daarnaast komt dit ook veel professioneler over. De meeste zakelijke bankrekeningen zijn niet kostbaar en bieden ook aanvullende diensten aan. Denk bijvoorbeeld aan het eenvoudig aanvragen van krediet of aan andere zakelijke dienstverlening.

Rechtsvormen kleine ondernemer

In veel gevallen kies je als startende ondernemer voor een eenmanszaak. Als eenmanszaak heb je te maken met een vereenvoudigde boekhouding. Dit is een eenvoudige manier van boekhouden. Daarnaast hoef je geen jaarrekening te maken met een eenmanszaak. Een winst- en verliesrekening en balans is in de meeste gevallen voldoende. Dit zijn belangrijke voordelen wanneer we het hebben over de boekhouding van je onderneming. Een belangrijk nadeel van de rechtsvorm, is dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele financiële nalatigheid. Wil je dit niet, dan kan je beter voor een besloten vennootschap kiezen.

BouwDe juridische vorm en de rechtsvorm bepalen hoe er omgegaan zal worden met eventuele schulden. Een goed financieel plan en bedrijfsplan kan veel van dit soort mogelijke problemen voorkomen. Het laten maken van een ondernemingsplan is overigens niet verplicht. De juiste rechtsvorm kiezen is voor een startende ondernemer wel belangrijk. De rechtsvorm bepaalt onder andere de persoonlijke aansprakelijkheid. De persoonlijke aansprakelijkheid moet een belangrijke afweging zijn. Er zijn daarnaast nog meer rechtsvormen waarruit je kunt kiezen met je onderneming, zoals een maatschap. Laat je dus goed voorlichten door de kamer van koophandel (KvK) wanneer je wilt beginnen met je onderneming.

Goede bedrijfsnaam bedenken

Bij het starten van een bedrijf komt ook het bedenken van een goede bedrijfsnaam. Zorg ervoor dat de bedrijfsnaam bij je bedrijf past. Dit is erg belangrijk om de juiste doelgroep aan te spreken en potentiële klanten te kunnen vinden. Een onderneming met een verkeerde bedrijfsnaam kan met verschillende valkuilen te maken krijgen. Soms kan het voor starters ook slim zijn om je eigen naam te gebruiken. Bij de inschrijving moet je vanzelfsprekend ook de bedrijfsnaam doorgeven.

Verzekeringen regelen als zzp'er

Als zelfstandig ondernemer ben je niet meer werkzaam voor een werkgever. Je zult dus zelf een verzekering moeten afsluiten tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Er zijn plannen in de maak om dit in de toekomst verplicht te maken. Afhankelijk van de werkzaamheden kan het ook raadzaam zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit kan ook betrekking hebben op beroepsaansprakelijkheid. Het verzekeren als zzp'er is een belangrijk punt en kan veel problemen voorkomen. Ook is het raadzaam om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Met de juiste rechtsbijstand krijg je ondersteuning wanneer je dat nodig hebt. Laat je met je onderneming goed voorlichten welke verzekeringen er belangrijk zijn. Er kunnen belangrijke verschillen zijn tussen verzekeringen. Die kunnen ook zeker per branche verschillen. Deze checklist moet eigenlijke iedere zzp'er maken wanneer je gaat starten.

Pensioen regelen als zzp'er

Pensioen is geen populair onderwerp en als zzp'er heb je meestal niet meer te maken met pensioenfondsen. Toch is het belangrijk om als zzp'er te regelen hoe je met pensioen wilt gaan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een privé-pensioenfonds, zelf sparen of beleggen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. In de praktijk blijkt dat veel zzp'ers kiezen voor de laatste optie.

Vrouw aan het nadenkenZorg er wel voor dat je goed weet wat je doet en let op de kosten van beleggen. Het is verstandig om dit vroegtijdig te regelen, zodat je ook in de toekomst verzekerd bent van een inkomen. Het alleen rondkomen van een AOW-uitkering is voor de meeste zzp'ers geen vetpot. De Belastingdienst heeft verschillende mogelijkheden wanneer het aankomt op het pensioen.

Welke belasting moet je betalen als zelfstandig ondernemer?

Een startende ondernemer heeft vaak vragen over de belastingen. Redelijk veel zzp'ers kennen hun rechten en plichten niet goed, waardoor ze vaak niet goed weten welke belasting ze moeten betalen. Naast de omzetbelasting heb je als zzp'er ook te maken met de aangifte inkomstenbelasting. Afhankelijk van de situatie kun je wel in aanmerking komen voor aanvullende fiscale aftrekposten.

Ook de zelfstandigenaftrek geeft extra fiscale voordelen. De zelfstandigenaftrek noemt men ook wel de startersaftrek. De overheid is de zelfstandigenaftrek wel ieder jaar verder aan het beperken. Als je als zzp'er ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, dan heb je recht op MKB-winstvrijstelling. Dit is ook het geval wanneer je minder dan 1.225 uur per jaar maakt.

Parttime zelfstandig ondernemer worden

  • Er zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers die parttime werkzaam zijn als ondernemer. Ondernemen in deeltijd komt tegenwoordig redelijk veel voor. Parttime ondernemen heeft vaak ook gevolgen voor aftrekposten en eventuele toeslagen. Het is meestal slim om ook de werkgever te vertellen dat je parttime zelfstandig ondernemer bent geworden. Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Het maken van een persoonlijke checklist met alle voordelen en nadelen kan in dat geval slim zijn. Ook de Belastingdienst raadplegen is meestal slim.

AVG-regels

  • Als zzp'er heb je net zo als andere ondernemers te maken met de privacywet. De Algemene Gegevens Verordening (AVG) is de privacywet die ook van toepassing is op zzp'ers. Wanneer je te maken hebt met persoonsgegevens, dan moet dit voldoen aan de AVG. In het ergste geval kan je een boete krijgen. Zorg er dus voor dat je voldoet aan de AVG.

Valkuilen voorkomen als zelfstandig ondernemer

  • Er zijn verschillende veelvoorkomende valkuilen waarmee je als zzp'er te maken kunt krijgen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van deze valkuilen, zodat je ze kunt voorkomen. Denk hierbij aan het niet betalen van belasting of verzekeringen, faillissementen, mindere tijden en aan mogelijke conflicten met afnemers of leveranciers. Ook met betrekking tot de boekhouding gaat het redelijk vaak mis wanneer we het hebben over zzp'ers. Maak gebruik van een goed boekhoudpakket om fouten te voorkomen. Vergeet overigens niet om de opstartkosten op te voeren. Bij het starten als zzp'er kan het slim zijn om je sterke punten en zwakke punten te bepalen door middel van een SWOT-analyse. Dit kan voor jezelf ook helpen bij het vinden van potentiële klanten.

Wettelijke eisen onderneming starten

  • Vrolijke vrouwWanneer je gaat starten als zzp'er kun je te maken krijgen met wettelijke eisen. Daarnaast kan de term vrij-beroep voorbij komen. Voor vrije beroepsbeoefenaars kunnen er namelijk aanvullende eisen zijn met betrekking tot het opleidingsniveau. Bij de Kamer van Koophandel kunnen ze hier meer informatie over verstrekken. De meeste startende ondernemers zullen hiermee verder niet van doen hebben. Het starten van een loodgietersbedrijf, kapperszaak of bouwbedrijf is bijvoorbeeld zonder verdere voorwaarden mogelijk.

Bedrijfsplan maken

  • Bij het starten van een onderneming kun je ook behoefte hebben aan externe financiering. Het kunnen overleggen van een bedrijfsplan is in dat geval meestal noodzakelijk. Een geldverstrekker zal in de meeste gevallen geen krediet verlenen aan een onderneming zonder goed stappenplan. Binnen een bedrijfsplan moeten een aantal zaken opgenomen worden. Denk hierbij aan de producten of diensten die je gaat verkopen, welke markt je actief bent en aan een goed financieel plan. Ook zal er gekeken worden of de ondernemer wel geschikt is om te ondernemen. Soms is het raadzaam om hiervoor gebruik te maken van een financieel adviseur voor feedback.

Voldoende opdrachten krijgen als zzp'er

  • Vooral voor startende zzp'ers is het belangrijk om voldoende opdrachten te krijgen. Wanneer je niet genoeg opdrachten hebt, dan kan dit gevolgen hebben voor de inkomenszekerheid en financiële zelfstandigheid. Zorg er daarom voor dat je marktgericht bent en actief op zoek gaat naar opdrachten. Je kunt hierbij onder andere gebruikmaken van social media, netwerken of een uitzendbureau. Het binnenhalen van een nieuwe opdracht kan soms lastig zijn als zzp'er. De meeste opdrachtgevers kunnen kiezen uit veel verschillende zzp'ers. Het is dus belangrijk om je goed te profileren om gevonden te worden door de juiste opdrachtgevers. De meeste opdrachtgevers weten dat er meerdere concurrenten zijn.

Ondernemerschap stimuleren

  • Bij het starten als zzp'er is het belangrijk dat je een duidelijke focus hebt. Vanaf de start van je bedrijf moet je dan ook een duidelijk doel stellen. Zorg voor een goed plan en begin dan met de uitvoering hiervan. Binnen het plan is het steeds belangrijk om jezelf te helpen herinneren aan de missie en visie. Ook het maken van een goed bedrijfsplan kan hierbij helpen. Een ondernemingsplan is niet alleen zinvol voor het verkrijgen van bedrijfskrediet. Het kan je als zzp'er ook helpen bij het houden van focus.

Je uurtarief bepalen als zzp'er

  • Als zzp'er is het belangrijk om een concurrerend uurloon te hanteren. Een te laag uurtarief kan er namelijk voor zorgen dat je inkomen achterblijft bij de kosten en een te hoog uurtarief kan leiden tot minder opdrachten. Het is daarom goed om te onderzoeken wat andere zzp'ers rekenen. Vergeet overigens niet het uurtarief ieder jaar aan te passen. Dit kan betrekking hebben op ervaring of de jaarlijkse inflatie. Maak gebruikt van onze handige calculator om een marktconform uurtarief te berekenen. Potentiële klanten weten over het algemeen precies wat het gemiddelde tarief moet zijn. Eventuele toekomstige obstakels op dit punt kun je beter voorkomen.

Online zichtbaarheid vergroten

Als zzp'er is het belangrijk om aan je naamsbekendheid te werken. Het vergroten van de naamsbekendheid heeft overigens geen betrekking op marketing. Wel is het belangrijk om zichtbaar te zijn in de digitale wereld. Facebook of LinkedIn kan een goede plek zijn om aan je naamsbekendheid te werken, maar er zijn ook bedrijvenwebsites waarop je een gratis profiel kunt aanmaken. Een goede website is ook van essentieel belang. Het laten maken van een bedrijfswebsite kost tegenwoordig niet veel meer. Zorg er daarnaast voor dat je website goed vindbaar is in de zoekmachines. Door je website goed te optimaliseren werk je meteen aan de naamsbekendheid. Als zzp'er hoef je verder geen uitgebreide website te hebben. Wel is het belangrijk dat mogelijke opdrachtgevers je kunnen leren kennen via de website. Het komt nog te vaak voor dat kleine ondernemers niet beschikken over een goede website.

zzp-er wordenHet starten van een bedrijf is een behoorlijke sprong in het diepe te noemen.

Zorg ervoor dat je de basis goed aanpakt. Het hebben van een duidelijke missie en visie is bijvoorbeeld erg belangrijk. Ook kun je voor jezelf een stappenplan maken. Dit was onze complete zzp checklist voor het starten als zzp'er.

Lees ook ons artikel: Startende ondernemer: Houd rekening met bijkomende kosten

Mijnzzp.nl