Team Mijnzzp

Module Automatische Winstaangifte

De Belastingdienst heeft in samenwerking met andere partijen een module Automatische Winstaangifte ontwikkeld. Deze module maakt het voor elke zzp'er met een eenmanszaak gemakkelijker om via de boekhoudsoftware de aangifte inkomstenbelasting te doen. Je hoeft bij het gebruikmaken van Automatische Winstaangifte alleen nog maar antwoord te geven op een paar praktische controlevragen en de juiste gegevens worden automatisch ingevuld. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je de aangifte inkomstenbelasting op een correcte manier invult. De gegevens voor de aangifte komen rechtstreeks uit de boekhoudsoftware die deze module in het pakket heeft. Dit is een belangrijke stap om de inkomstenbelasting makkelijker te kunnen berekenen met de hulp van een boekhoudpakket.

Inhoudsopgave:

Automatische Winstaangifte voor meer gemak

Het is voor de zzp'er met een eenmanszaak die de aangifte inkomstenbelasting zelf invult niet altijd even gemakkelijk om de jaarcijfers op een juiste manier te verwerken in de aangifte. Bij het gebruikmaken van de Automatische Winstaangifte behoort dat tot de verleden tijd. De zzp'er ervaart dus meer gemak bij het invullen van de belastingaangifte, waardoor bovendien het risico op het maken van onnodige fouten wordt beperkt. De kwaliteit van de belastingaangifte wordt hierdoor verbeterd en bovendien zijn ondernemers meer zeker van hun zaak dat de aangifte op een juiste manier is ingevuld. Door het gebruiken van de module automatische winstaangifte worden verschillende handmatige handelingen voorkomen. 

Module Automatische Winstaangifte

De Automatische Winstaangifte is als een unieke module te beschouwen, omdat er sprake is van een fiscale check van de gegevens in een boekhoudprogramma voor zzp'ers. Het is onder meer mogelijk om op basis van specifieke vragen bijvoorbeeld te checken of bepaalde aftrekposten van toepassing zijn. Het voordeel is dat zzp'ers met deze unieke module eerder zelf de aangifte inkomstenbelasting doen dan het invullen ervan uit te besteden. Er zijn steeds meer boekhoudsoftware leveranciers die de module automatische winstaangifte gebruiken en dit is een belangrijke stap in de verdere automatisering van online boekhouden. 

Boekhoudprogramma gebruiken

Er zijn veel zzp'ers die de belastingaangifte niet helemaal correct invullen of zelfs te laat of helemaal geen aangifte inkomstenbelasting doen. Een reden daarvoor is dat de kennis over fiscale regels beperkt is, waarbij de winstaangifte uiteraard ingewikkeld is. Ondernemers zijn doorgaans meerdere uren bezig met het invullen van de aangifte inkomstenbelasting en hebben vaak na afloop twijfels of de aangifte inkomstenbelasting helemaal goed is gedaan. 

Slimme boekhoudsoftware

De Automatische Winstaangifte dient als module die zekerheid te bieden. De gegevens uit de boekhouding komen via de boekhoudsoftware namelijk automatische goed terecht. De ondernemer is daardoor ook minder tijd kwijt en de kans op fouten wordt verkleind. Alle aanbieders van boekhoudsoftware kunnen deze module in het pakket opnemen en aanbieden aan zzp'ers. Het gebruiken van online boekhoudsoftware is sterk aan te raden, omdat dit voor zzp'ers veel eenvoudiger werkt en je hierdoor veel tijd bespaart. Met een koppeling kun je bij de Belastingdienst rechtstreeks de aangifte inkomstenbelasting indienen. Dit is ook het geval voor de btw-aangifte. 

Beste online boekhoudprogramma's

Wij beschikken over een uitgebreide lijst van alle bekende Nederlandse boekhoudsoftware voor de financiële administratie. Voor zzp'ers staat het vereenvoudigen van de financiële administratie hiermee voorop. De bekende softwareontwikkelaars proberen door slimme innovatie het aangifteproces steeds verder te automatiseren. De softwareontwikkelaars proberen ook het handmatig overnemen van gegevens steeds verder te voorkomen. Het handmatig overnemen van gegevens is met een boekhoudpakket inmiddels al zeer beperkt. De module automatische winstaangifte is alleen te gebruiken door zzp'ers met een eenmanszaak en nog niet ieder boekhoudpakket beschikt over de module automatische winstaangifte. Zie ook onze eigen pagina met boekhoudkundige calculators.

Boekhoudkundige calculators

Man aan het werk

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Met een goed boekhoudprogramma voorkom je het risico op fouten in de boekhouding.

Ook de Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van online boekhoudsoftware.

Mijnzzp.nl