Team Mijnzzp

Module Automatische Winstaangifte

De Belastingdienst heeft in samenwerking met andere partijen een module Automatische Winstaangifte ontwikkeld. Deze module maakt het voor elke zzp'er gemakkelijker om via de boekhoudsoftware de aangifte inkomstenbelasting te doen. Je hoeft bij het gebruikmaken van Automatische Winstaangifte alleen nog maar antwoord te geven op een paar praktische controlevragen. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je de aangifte op een correcte manier invult. De gegevens voor de aangifte komen rechtstreeks uit de boekhoudsoftware die deze module in het pakket heeft.

Automatische Winstaangifte voor meer gemak

Het is voor de zzp'er die de aangifte inkomstenbelasting zelf invult niet altijd even gemakkelijk om de jaarcijfers op een juiste manier te verwerken in de aangifte. Bij het gebruikmaken van de Automatische Winstaangifte behoort dat tot de verleden tijd. De zzp'er ervaart dus meer gemak bij het invullen van de belastingaangifte, waardoor bovendien het risico op het maken van fouten wordt beperkt. De kwaliteit van de belastingaangifte wordt hierdoor verbeterd en bovendien zijn ondernemers meer zeker van hun zaak dat de aangifte op een juiste manier is ingevuld.

Unieke module

De Automatische Winstaangifte is als een unieke module te beschouwen, omdat er sprake is van een fiscale check van de gegevens in een boekhoudprogramma voor zzp'ers. Het is onder meer mogelijk om op basis van specifieke vragen bijvoorbeeld te checken of bepaalde aftrekposten van toepassing zijn. Een voordeel is verder dat zzp'ers met deze unieke module eerder zelf de aangifte te doen dan het invullen ervan uit te besteden.

Boekprogramma gebruiken

Er zijn veel zzp'ers die de belastingaangifte niet helemaal correct invullen of zelfs te laat of helemaal geen aangifte doen. Een reden daarvoor is dat de kennis over fiscale regels beperkt is, waarbij de winstaangifte uiteraard ingewikkeld is. Ondernemers zijn doorgaans meerdere uren bezig met het invullen van de aangifte en hebben vaak na afloop twijfels of de aangifte helemaal goed is gedaan.

De Automatische Winstaangifte dient als module die zekerheid te bieden. De gegevens uit de boekhouding komen via de boekhoudsoftware namelijk automatische goed terecht. De ondernemer is daardoor ook minder tijd kwijt en de kans op fouten wordt verkleind. Alle aanbieders van boekhoudsoftware kunnen deze module in het pakket opnemen en aanbieden aan zzp'ers.

Man aan het werk

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Met een goed boekhoudprogramma voorkom je het risico op fouten in de boekhouding.

Ook de Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van online boekhoudsoftware.

Mijnzzp.nl