Team Mijnzzp

Zakelijke kosten aftrekken

Moet je de aangifte inkomstenbelasting nog doen als zzp'er? Dan is het handig om te weten wat de regels zijn voor het aftrekken van zakelijke kosten bij de aangifte inkomstenbelasting. Je hebt het afgelopen jaar waarschijnlijk verschillende uitgaven gedaan voor je bedrijf. De zakelijke kosten mag je in mindering brengen op de winst uit onderneming. Daardoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Het is overigens niet toegestaan om gedane uitgaven in privésfeer af te trekken.

Inhoudsopgave
Zakelijke kosten auto en privégebruik
Zakelijk telefoonabonnement
Bedrijfsmiddelen tot € 450
Opstartkosten aftrekken
Gemak van een boekhoudprogramma

Zakelijke kosten auto en privégebruik

Gebruik je een bedrijfsauto dan zijn de kosten daarvan aftrekbaar. Rijd je ook privé in de auto van de zaak dan geldt dat je rekening moet houden met bijtelling. Dit geldt alleen als je 500 kilometer of meer privé in de bedrijfsauto rijdt. Houd een rittenregistratie bij als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Als dit aantoonbaar is, hoeft er namelijk geen verrekening plaats te vinden.

Zakelijk telefoonabonnement

Heb je een zakelijk telefoonabonnement dan mag je deze kosten aftrekken. Maak je van een privételefoon gebruik om zakelijk te bellen? In dat geval zijn alleen de kosten van zakelijk gemaakte gesprekken aftrekbaar.

Bedrijfsmiddelen tot € 450

De kosten van bedrijfsmiddelen zijn eveneens aftrekbaar als zakelijke kosten bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting. De uitgaven voor bedrijfsmiddelen tot € 450 zijn direct aftrekbaar. Kom je daarboven dan moet je rekening houden met het gespreid aftrekken van de kosten over meerdere jaren. Er is dan sprake van het afschrijven van bedrijfsmiddelen.

Opstartkosten aftrekken

Ben je in 2022 met je bedrijf gestart dan mag je de opstartkosten in aanloop daarvan eveneens aftrekken. Denk maar aan de kosten van het laten maken van een website of aan de kosten van het opzetten van de administratie.

Gemak van een boekhoudprogramma

Het is handig om van een boekhoudprogramma gebruik te maken. Je kan dan elke maand de zakelijke kosten opvoeren en krijgt na afloop van het boekjaar een compleet overzicht. Dit overzicht met zakelijke kosten is in je boekhouding al gesplitst en vormt de perfecte basis voor de aangifte van je inkomstenbelasting. Het is wel verstandig om alle facturen en bonnen te bewaren, zodat je bewijs hebt.

Mijnzzp.nl