Team Mijnzzp

Bedrijf starten

Voor het starten van een nieuwe onderneming moet je vaak investeren in verschillende zaken. Denk hierbij aan de aanschaf van apparatuur, gereedschap, kantoorinrichting of aan software. Sommige kosten mag je aftrekken van de belasting, maar andere niet. In dit artikel lees je alles over opstartkosten voor je onderneming!

Kosten gemaakt in de aanloopfase

Bijna alle startende ondernemers maken in de aanloopfase kosten. Dit zijn kosten die je maakt om bepaalde werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Alle zakelijke kosten die je maakt in de aanloopfase zijn aftrekbaar. Dit is fiscaal toegestaan, omdat alle starters hiermee te maken hebben. De gemaakte kosten moeten vanzelfsprekend wel met de onderneming te maken hebben. De betaalde btw mag je in de meeste gevallen ook als voorbelasting aftrekken.

Zzp'er met een eenmanszaak

Kleine ondernemers kunnen gebruikmaken van verschillende fiscale regelingen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek. In dat geval kan het ook belangrijk zijn om de gewerkte uren bij te houden vóór het inschrijven van je eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel. Dit kan ook belangrijk zijn wanneer je start vanuit een uitkeringsituatie.

Fiscaal aftrekken van gemaakte kosten

Voordat je gemaakt kosten fiscaal mag aftrekken, moet je ingeschreven zijn als ondernemer. Zonder Kamer van Koophandel inschrijving is het fiscaal aftrekken van gemaakte kosten niet toegestaan. Vanzelfsprekend is het wel belangrijk dat je alle gemaakte kosten duidelijk kunt verantwoorden.

Bonnen bewaren en inboeken

Als startende zzp'er is het erg belangrijk dat je meteen de boekhouding op orde hebt. De meeste zzp'ers maken hiervoor gebruik van een online boekhoudpakket. Binnen een boekhoudpakket kun je eenvoudig alle bonnetjes inboeken. Dit kan tegenwoordig ook met een mobiele app. Het fysiek bewaren van bonnetjes is in dat geval niet meer nodig. Zorg ervoor dat je alle facturen netjes inboekt, want anders kun je geen gebruik maken van de fiscale aftrekregelingen.

Kosten die niet aftrekbaar zijn

Niet alle gemaakte kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Dit hangt vaak af van de aard van de kosten. Sommige kosten zijn privé en hebben dan ook niets met je onderneming te maken. Over het algemeen mogen alle bedrijfsmiddelen fiscaal afgetrokken worden van de winst en voorbelasting met betrekking tot de btw.

Wat zijn bedrijfsmiddelen?

Bedrijfsmiddelen zijn alle middelen die je inzet voor het uitvoeren van werkzaamheden. Dit kan gaan om machines, gereedschap of kantoorapparatuur. Voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen geldt wel een aantal voorwaarden. Zo moet je de aanschaf van het bedrijfsmiddel kunnen verantwoorden met betrekking tot je onderneming. Het bedrijfsmiddel moet ook echt in gebruik worden genomen voor je onderneming.

Afschrijving en boekwaarde

Het is niet toegestaan om alle bedrijfsmiddelen in één keer af te schrijven. Dit hangt samen met de waarde van het bedrijfsmiddel. Een laptop mag je bijvoorbeeld in vijf jaar afschrijven. Alleen bedrijfsmiddelen tot € 450,- mag je in één keer afschrijven.

Zelf de boekhouding doenAls startende zzp'er mag je in veel gevallen de opstartkosten in mindering brengen van de winst.

Het is wel belangrijk om zorgvuldig alle facturen te bewaren. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om advies in te winnen van een boekhouder.

Lees ook ons artikel Startende ondernemer: Houd rekening met bijkomende kosten

Mijnzzp.nl