Team Mijnzzp

Internetkosten

Het is afhankelijk van de specifieke situatie of internetkosten voor een zzp'er aftrekbaar zijn. Als je een kantoor huurt als zzp'er en daar een zakelijk internetabonnement op je bedrijfsnaam hebt afgesloten, is de situatie duidelijk. Dan zijn de zakelijke internetkosten aftrekbaar, maar hoe zit dat als je als zzp'er vanuit huis werkt? De Belastingdienst schrijft voor dat je alle zakelijke kosten mag aftrekken en dat zijn kosten die je maakt in het kader van zakelijke belangen die rechtstreeks betrekking hebben op je bedrijf.

Gemengde kosten

Heb je als zzp'er een internetabonnement afgesloten en werk je dagelijks vanuit huis op de computer dan is het aannemelijk dat de internetkosten voor een deel zakelijke kosten betreft. Internet is 24 uur per dag in je huis aanwezig, zodat het eveneens aannemelijk is dat je internet privé gebruikt. Daar komt bij dat de meeste zzp'ers die thuis aan het werk zijn het internetabonnement privé hebben afgesloten. Over het algemeen zijn de kosten voor een internetabonnement dan ook als gemengde kosten te zien. In dat opzicht heb je de mogelijkheid om een evenredig deel van de kosten als zakelijke kosten te boeken.

Zakelijk internetabonnement

Het is ook mogelijk om als thuiswerkende zzp'er een zakelijk internetabonnement af te sluiten. De factuur komt dan op naam van je bedrijf te staan en de betaling verloopt dan via je zakelijke rekening. Daarmee maak je het gebied tussen zakelijke kosten en privékosten al wat minder grijs. Kies je voor een combinatiepakket met internet en televisie dan is alleen het internetdeel evenredig aftrekbaar.

Motief van de kosten

Het is voor de Belastingdienst van belang wat het motief is van de zakelijke kosten die gemaakt zijn. Als jij kan aantonen dat je dagelijks voor je bedrijf internet nodig hebt om werkzaamheden uit te voeren dan is de kans groot dat de zakelijke internetkosten als aftrekpost geaccepteerd worden.

Je bent als ondernemer volgens de Belastingdienst namelijk vrij om kosten voor je bedrijf te maken. Pas als de zakelijke kosten niet in verhouding staan tot de zakelijke belangen, grijpt de Belastingdienst mogelijk in. Er kan dan een toetsing volgen of er nog wel sprake is van een redelijke verhouding tussen zakelijke uitgaven en belangen.

Boekhouding doenHet is dus afhankelijk van de situatie of je de internetkosten mag aftrekken.

Het fiscaal aftrekken van onkosten mag alleen wanneer het zakelijke kosten betreft. In de meeste gevallen zul je de kosten moeten opgeven als gemengde kosten.

Lees ook ons artikel: Zakelijke VPN om veilig online te werken

Mijnzzp.nl