Team Mijnzzp

Thuiskantoor

Werk je als zzp'er vanuit een thuiskantoor dan zijn er mogelijk verschillende fiscale aftrekposten van toepassing. Bij een aantal situaties gelden er overigens wel specifieke voorwaarden, zoals de kosten voor werkruimte in je woning. In de meeste gevallen is de fiscale aftrek hier niet van op toepassing. Bekijk met het hulpmiddel bij de Belastingdienst of je ervoor in aanmerking komt. Ontdek hier welke fiscale aftrekposten er nog meer zijn bij een thuiskantoor en je van de winst in je boekhouding mag aftrekken.

Inhoudsopgave
Kosten werkruimte thuis
Aftrek van energiekosten
Zakelijk internetabonnement

Kosten werkruimte thuis

Je mag de kosten voor een werkruimte thuis alleen aftrekken als het een zelfstandige werkruimte is die los van het huis toegankelijk is en bijvoorbeeld verhuurbaar is. Je komt niet voor deze aftrek in aanmerking als je in een slaapkamer een kantoor hebt gemaakt. Een aparte ingang is een voorwaarde en toegang tot eigen sanitair maken een zelfstandige werkruimte meer aannemelijk. Overigens zijn kosten voor het aanschaffen van kantoorbenodigdheden wel aftrekbaar van de winst uit onderneming. Bijvoorbeeld printpapier, ordners en notitieblokken en paperclips.

Aftrek van energiekosten

Het is als zzp'er met een thuiskantoor mogelijk om een deel van de energiekosten af te trekken als kosten op de zaak. Het is wel enig rekenwerk welk deel je van de energiekosten mag aftrekken. Heb je bijvoorbeeld apparatuur op de balans van je onderneming staan, dan mag je de kosten van het stroomverbruik van de winst aftrekken. Je moet daarvoor wel een berekening uitvoeren om het aftrekbare deel te bepalen.

Zakelijk internetabonnement

Het is in de regel zo dat als je thuiskantoor hebt als zzp'er met internet je deze verbinding niet alleen zakelijk, maar ook privé gebruikt. Het is om voor aftrek van de kosten in aanmerking te komen aan te raden om een zakelijk internetabonnement af te sluiten. In dat geval mag je de kosten aftrekken als je aan de Belastingdienst kan aantonen dat er sprake is van zakelijk gebruik. Je mag dan de kosten voor zakelijk gebruik aftrekken en moet dus uitrekenen voor welk deel je internet privé gebruikt. Maak je volledig thuis van internet gebruik met een zakelijk karakter dan zijn alle kosten aftrekbaar. Het is echter vaak zo dat er sprake is van gemengde kosten.

Mijnzzp.nl